Gelu Ciorici este in prezent redactor sef al saptamanalului Impact-Est din Galati. Tainele scrisului le-a deprins de tanar, insa nu la un ziar local, ci semnand note informative catre Securitatea comunista. Pe vremea cand era un simplu tehnician la un liceu din Galati, el i-a spionat pe elevi si profesori, dandu-i pe mana organelor de represiune comuniste. Gelu Ciorici compunea poezii patriotice, pe care le recita colegilor sai de munca. Evident, cine nu ii aprecia inclinatia artistica era parat la Securitate ca dusman al poporului.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) solicita Curtii de Apel Bucuresti sa se constate calitatea de colaborator al Securitati in cazul lui Gelu Ciorici.
Cei de la CNSAS au demarat verificarile in privinta ziaristului, in urma unei adrese facute de Asociatia “Civic Media”.
Potrivit CNSAS, pe cand avea doar 18 ani, Gelu Ciorici s-a angajat ca tehnician la Liceul Industrial nr. 8 din Galati, unitate scolara ce avea profil de constructii civile.
Cum salariul de la liceul nu prea ii ajungea, Gelu Ciorici s-a gandit sa isi rotunjeasca veniturile cu bani primiti de la Securitate, in schimbul unor delatiuni.
A fost recrutat in noiembrie 1976, primind numele conspirativ “Traian” si s-a pus imediat pe treaba.
“V.V., instalator in Liceul Industrial nr. 8, a inceput sa comenteze cum ca la apropiatul congres al partidului nu va mai fi ales in suprema functie acceasi persoana, afirmand ca stie acest lucru de la o ruda care ar lucra printr-un minister din Bucuresti. V.V este o fire mai sloboda la gura, fiind observat facand mici comentarii negative privitoare la nivelul de trai”, se arata intr-o nota informativa semnata de Gelu Ciorici.
“In discutiile initiate de C.C., acesta a inceput sa comenteze impreuna cu B.I. despre situatia economica din tara noastra, acesta facand referiri la faptul ca nu se gasesc unele produse alimentare, ca au auzit ei ca se vor face scumpiri, ca painea se va da cu cartela. De asemenea, comentau negativ despre transportul in comun din Galati. De aici, C.C. a deviat discutia la faptul ca in ziua respectiva se aniversa ziua de nastere a sefului statului, persifland modul in care colectivele de oameni ai muncii i-au adresat telegrame, acesta fiind nemultumit de expresia ca “datorita dumneavoastra am reusit” ca si cum acesta ar fi facut totul, iar noi nimic”, se mai spune intr-o alt nota semnata de viitorul ziarist.
Una din pasiunile lui Gelu Ciorici era poezia. Si nu orice fel de poezie. Ii placeau indeosebi creatiile patriotice, cu referire directa la Partidul Comunist si conducatorii sau. Insa, cine nu aprecia preocuparea sa artistica era imediat parat la Securitate.
“In urma cu o saptamana, sursa (Gelu Ciorici-n.r.) s-a deplasat pe santier in Micro 21, unde l-a gasit pe maistrul A.C. Intrucat sursa avea o poezie compozitie proprie intitulata “A fi”, l-a abordat pe A.C. pentru a-si da cu parerea sa de poet recunoscut. Lecturand-o a facut remarca ca un vers metaforic din poezie ar putea fi interpretat in mod gresit in sensul ca ar leza calitatea de comunist, dar apoi acesta a revenit spunand ca mai bine sa ramana versul asa cum este, deoarece daca ar fi dupa el i-ar omori, i-ar ingropa pe toti comunistii si a adresat injurii la adresa acestora”, noteza ofiterul de legatura al lui Gelu Ciorici.
La indemnul Securitati, Gelu Ciorici a mai avut cateva intalniri cu maistrul respectiv, urmarea fiind mai multe note informative intocmite de viitorul ziarist: