OAMENII AR PUTEA FI fortati sa accepte implanturi cu microcipuri, precum cainii, avertizeaza un raport oficial socant, dat publicitatii in Marea Britanie.
Microcipul – implantat sub piele – permite urmarirea miscarilor celui care il poarta si stocarea unor informatii personale despre acesta. Dispozitivele ar putea fi folosite de companii care vor sa verifice activitatea angajatilor sau de guvernele care doresc sa-si supravegheze cetatenii, si sa pastreze informatii despre acestia.
Perspectiva “cip-cetatenilor” – cu terifiantele ecouri despre statul politienesc din cartea “1984″ a lui George Orwell – a fost ridicata intr-un raport oficial intitulat Report on the Surveillance Society, realizat pentru Comisariatul britanic al Informatiilor, condus de Richard Thomas. Raportul, realizat de o echipa de cercetatori de prestigiu, afirma ca Marea Britanie este lider mondial in folosirea tehnologiei de supraveghere si ca cetatenii sai sunt cei mai spionati din asa-numita “lume libera”.
Raportul prezinta un peisaj infricosator asupra a ceea ce Marea Britanie ar putea deveni in 10 ani, daca nu sunt luate masuri pentru reglementarea folosirii CCTV-ului si altor tehnologii de spionare.
Realizatorii, dr. David Murakami Wood, director editorial al publicatiei Surveillance and Society si dr. Kirstie Ball, lector in studii organizationale la Open University, avertizeaza ca pana in 2016 aproape fiecare miscare, tranzactie comerciala si comunicatie ar putea fi monitorizata de o retea complexa de tehnologii de supraveghere interconectate.
Cea mai des intalnita predictie este cea referitoare la utilizarea tehnologiei Identificarii prin Radio Frecventa (RFID). Cipurile RFID – care pot fi detectate si citite prin unde radio – sunt deja folosite in noile pasapoarte britanice precum si pentru cardurile care permit accesul in reteaua de transport londoneza.
In ultimii 6 ani, mai multe tari europene au folosit cipuri RFID pentru a-si identifica animalele de companie.
Deja utilizate in America pe oameni
Totusi, folosirea lor pe oameni a fost deja subiect de proces in SUA, unde un lot de cipuri a fost implantat in 70 de persoane varstnice suferind de senilitate, pentru a le proteja.
In chiar acest an, o companie de securitate din Ohio a implantat cipuri in 2 dintre angajatii sai pentru a usura accesul intr-o zona de securitate speciala. Micoprocesorul, invelit intr-o capsula de sticla, a fost plantat in mana dreapta a persoanelor in cauza, urmand sa fie citit de un dispozitiv similar unui POS (cititor de carduri de credit).
In documentul Report on the Surveillance Society, autorii avertizeaza: “Indemnul facut tuturor de a primi implantul este dezbatut in mod serios.”
Autorii subliniaza si uriasul entuziasm al guvernului britanic pentru sistemel CCTV (camere video cu circuit inchis), aratand ca in timpul anilor ‘90 ai secolului trecut, Home Office (ministerul de interne britanic) a cheltuit 78% din bigetul destinat prevenirii infractionalitatii – in total 500 milioane de lire sterline – pentru instalarea de asemenea camere. Azi exista 4,2 milioane de camere cu circuit inchis in Marea Britanie, iar cetateanul de rand este “capturat” in inregistrari de 300 de ori in fiecare zi! Acest urias entuziasm guvernamental vine in ciuda statisticilor oficiale chiar ale Home Office, care demonstreaza ca instalatiile CCTV “au un efect redus asupra nivelului criminalitatii”.
Tot in raport se arata: “O parte din supraveghere este esentiala pentru furnizarea serviciilor de care avem nevoie: sanatate, beneficii, educatii. Alta parte este discutabila. Iar o alta parte poate fi nejustificata, invaziva si opresiva.”
Ieri, Comisarul pentru Informatii Richard Thomas, al carui birou investigheaza plangeri in legatura cu dezvaluirea de catre Post Office, HSBC, NatWest si Royal Bank of Scotland a unor date personale sensibile ale unor clienti, a declarat: “Multe din aceste uneltiri provin din sectorul public, iar individul nu poate alege daca sa fie sau nu parte la ele. Oamenii sunt scrutati si vietile lor urmarite, si nici macar nu sunt contienti de asta.”
De asemenea oficialul britanic a facut cunoscuta ingrijorarea sa in legatura cu consecintele stocarii, de catre guvern sau firme private, a unor informatii in exces despre persoane particulare. “Aceasta pooate stigmatiza persoane. Sunt preocupat de tehnologiile utilizate pentru a identifica grupuri de persoane care prezinta riscuri pentru societate. Si cred ca anxietatile [mele] sunt reale.”
Tot ieri, un purtator de cuvant al organizatiei pentru libertati civile Liberty a precizat: “NU avem nimic in sine impotriva acestor tehnici de supraveghere, ci impotriva unor potentiale utilizari care legitimeaza temerile. Daca acestea nu sunt reglementate corect, oamenii s-ar putea gasi intr-o societate a supravegherii. Exista un sentiment subinteles ca oamenii sunt ingrijorati ca microcipurile te fac mai degraba sa pari un produs marcat cu un cod de bare, decat o fiinta umana.” (trad. Altermedia, dupa editia electronica din 30.10.2006 a This is London)
INFO CIP. Raport alarmant din 2006 al Comisariatul Britanic al Informatiilor: "In 10 ani toti britanicii ar putea fi implantati ca niste caini"
February 6th, 2009
VR No Comments »