Ca multe ONG-uri sunt infiintate doar pentru castig financiar, asta nu mai este o noutate pentru nimeni. Din ce in ce mai des se gasesc exemple de firme, ONG-uri si fel de fel de asociatii care folosesc fondurile la care au acces in orice fel, numai cum ar trebui nu.
Exemplul de azi vine din Brasov, unde cateva ONG-uri au deturnat 400.000 de euro din fonduri europene pentru tineret. Acuzatiile si cercetarile au vizat sume mari cheltuite doar fictiv si justificate prin facturi si chitante fiscale false, provenite de la 10 firme, dintre care doua fantomă. Cercetarile au scos la iveala diverse nereguli, facute atat de ONG-uri, cat si de firmele prestatoare de servicii.
Claudiu Oteleanu, cel din spatele acestei afaceri, reprezinta si conduce sase ONG-uri. Pentru a justifica alocarea si utilizarea fondurilor comunitare, ONG-urile au prezentat facturi si chitante fictive de prestari servicii, respectiv cheltuieli cu cazare, masa, transportul intern si international sau inchirieri de sali de conferinte.
Instanta l-a condamnat pe Claudiu Oteleanu la pedeapsa de 6 ani de inchisoare, la care se adauga interzicerea a unor drepturilor civile, pe o durata de 3 ani de la executarea pedepsei inchisorii. Din punctul meu de vedere, este o pedeapsa mult prea usoara pentru astfel de indivizi, care inseala asteptarile si sperantele unor oameni care nu au nici o vina.
Cand ne vedem confruntati cu asemenea organizatii, care in loc sa ofere sprijin ne fura pe fata, eu ma mir sincer ca acest cult al ONG-urilor si al voluntariatului inca mai are trecere. Probabil ca trebuie sa asteptam ca exemplele de acest gen sa se inmulteasca si suma de care suntem “usurati” de fiecare data sa creasca din ce in ce mai mult pana cand ne vom mobiliza sa initiem niste programe mai stricte de monitorizare si control al acestor organizatii.
ONG-uri cu interese ascunse
Sunt multe zone si comunitati in lume care au nevoie de ajutor, si, intr-adevar, acest ajutor nu poate veni intotdeauna de la autoritatile statului. Fie pentru ca acestea nu au suficiente fonduri sau resurse umane si materiale disponibile, fie ca pur si simplu au alte prioritati. Acesta a fost motivul principal pentru care au inceput sa fie infiintate ONG-uri, pentru a indeplini astfel de actiuni de sustinere. Aceste ONG-uri ar trebui sa suplineasca rolul statului, adaugand la aceste actiuni de sprijin propria lor experienta, fondurile si resursele de care dispun.
Dar ce se intampla atunci cand aceste ONG-uri abuzeaza de increderea oamenilor? Cand sunt infiintate numai pentru a aduce castiguri financiare celor din umbra si cand metodele folosite intra in contradictie cu drepturile de baza ale omului?
Printre astfel de ONG-uri se numara si unul care, in prezent, activeaza in Cambodgia. Este vorba despre Organizatia de Prevenire si Cercetare a SIDA si Drogurilor, un ONG asupra caruia a fost pornita o ampla investigatie pentru incalcarea drepturilor omului, violenta, intimidare, viol si expropiere de terenuri.
Ca multe ONG-uri de acest fel, care activeaza in regiuni indepartate si izolate ale pamentului, acesta s-a bazat pe intimidarea comunitatii locale si pe exproprierea pamanturilor satenilor, recurgand chiar la abuzuri fizice la cel mai mic semn de impotrivire. Pana la urma, 8 sateni din regiunea Preah Vihear au depus plangeri impotriva acestei organizatii.
Ancheta demarata in urma acestor plangeri a dezvaluit faptul ca, asemeni altor ONG-uri care mai degraba incalca drepturile omului decat sa le protejeze, aceasta organizatie este una constituita ilegal si care folosea proceduri incorecte.
Cum de sunt lasate sa functioneze asemenea ONG-uri? Simplu, regulile la care sunt supuse sunt mult mai relaxate, iar controalele mult mai rare si mai superficiale.
Buna credinta este inca la loc de cinste, si aceste ONG-uri sunt privite ca niste influente benefice, insa de cele mai multe ori lucrurile nu stau chiar asa, in special in zone izolate, acolo unde actiunile de monitorizare si control sunt extrem de rare. Voi ce credeti, nu putem sa mergem pe zicala “Decat asemenea ONG-uri, mai bine lipsa”?
Sursa: SocietateaCivila.com
Foto: Dinu Lazar