Testimony of Mark H. Gitenstein
Ambassador-Designate to Romania
July 7, 2009
Senate Foreign Relations Committee
Madame Chairwoman, I am a Romanian-American. My great grandparents immigrated to America in the 1890s from Romania. If I am confirmed, I will be proud to be the first Romanian-American to hold this post.
The story of Romania in the past two decades is a remarkable one – from a Soviet satellite to one of our most loyal and dependable allies in the region; and from a struggling government-managed market to what was the fastest growing economy in Europe before the world-wide recession hit. Fourteen Romanian soldiers have given their lives in Afghanistan and Iraq, and three times that number have been wounded. Romania’s commitment to this effort has earned it a place alongside other steadfast allies.
Romanians share our strategic goals and place a priority on being a reliable NATO ally. They have joined us not only in fighting terrorism but on such critical issues as ensuring Europe’s energy security and protecting vulnerable refugees from crisis zones throughout the world.
Romania became a part of the European Union in 2007 and moved quickly to reshape its economy to attract investment and spur growth. After several years of rapid growth, the economy is now in recession with a projected 4.1 percent contraction for this year. The leadership of Romania deserves praise for addressing immediate stability concerns by concluding an IMF-led relief package this spring that, coupled with measured policies, will promote stability and a faster recovery.
There is a significant U.S. business presence in Romania, but we can and should do more. If confirmed, one of my highest priorities as ambassador will be to improve the environment for U.S. businesses and to increase trade between our two countries.
Key to that effort will be convincing Romania to invest the resources needed to fight corruption, increase transparency, reform fiscal controls, and cement an independent judiciary and regulatory apparatus. Romania will not be able to attract long-term investment dollars without ensuring fairness to U.S. companies in terms of approvals, payments and reimbursements as they fulfill their contractual commitments. These are issues I know well from my 17 years working for then Senator Biden and others on the staffs of the Senate Intelligence and Judiciary Committees. Vezi si De ce nu merge Basescu la receptia Ambasadei SUA – nota mea)
Resumption of international adoptions remains a priority of the United States, in particular the so-called “pipeline” cases. I can’t imagine how heart-wrenching it must be for parents to work so hard to identify a needy child to take into their home, only to suffer years of separation from them with no idea when they can be reunited.
Finally, it is particularly heartening to see the genuine commitment expressed by leaders like President Basescu to eradicate anti-Semitism and end discrimination against the Roma people. If confirmed, I will be honored to be present at the planned dedication in Bucharest this fall of a Holocaust memorial. I was also pleased to see the Romanian government rescue Roma harassed in Ireland last month. However, we have work to continue with Romania in areas such as property restitution.
In closing I would like to recognize my wife Libby. She is the love of my life and I am confident she will be the best ambassador’s spouse. She is not only fearless, eager and compassionate but as a visiting nurse and a crisis counselor she brings invaluable experience to the American community in Bucharest. My three children Rebecca, Ben and Sarah and their families, including two grandsons, Sam and Max, share Lib’s enthusiasm for this new challenge.
Obiectivul ambasadorului Gitenstein este sa creeze o ambianta atractiva pentru firmele americane din Romania. “Cheia pentru acest efort va fi sa conving Romania sa investeasca in resursele necesare pentru combaterea coruptiei, cresterea transparentei, reformarea controalelor fiscale si consolidarea unei justitii independente si a aparatului de reglementare”, a explicat Mark Gitenstein in fata Comisiei pentru relatii externe a Senatului SUA. El a promis ca va milita pentru crearea unui climat corect pentru activitatea firmelor americane din Romania. A insistat foarte mult pe reforma Justitiei si pe combaterea coruptiei din tara noastra, a laudat masurile luate de Guvernul condus de Emil Boc impotriva crizei economice. “Exista o prezenta semnificativa a oamenilor de afaceri americani in Romania, dar putem si vom face mai multe. Daca voi fi numit, una din principalele mele prioritati va fi sa imbunatatesc mediul pentru afacerile americane si sa cresc schimburile comerciale dintre cele doua tari”. Noul ambasador al Statelor Unite crede ca investitiile americane din tara noastra depind de aplicarea legilor si de corectitudinea factorilor de decizie: “Romania nu va putea atrage investitii pe termen lung, fara sa asigure corectitudinea fata de companiile americane in ceea ce priveste aprobarile, platile si rambursarile cand isi indeplinesc angajamentele contractuale”.
Autostrada Transilvania – o groapa fara fund
Daca Michael Guest a criticat cu toata vehementa coruptia din timpul Guvernului Nastase abia dupa cateva luni de la instalare, iata ca noul ambasador american ia taurul de coarne inainte sa fie acceptat (fie si formal) de Comisia de politica externa a Senatului de la Washington. Mark Gitenstein a explicat ca ar cunoaste foarte bine dificultatile firmelor americane din Romania fiindca a lucrat timp de 17 ani cu senatorul Joe Biden si cu alti angajati din serviciile de informatii ale Senatului si din comisiile judiciare. Aici trebuie sa ne oprim putin. Activitatea lui pe langa “serviciile de informatii ale Senatului” coincide cu perioada in care s-a incheiat si contractul Guvernului Adrian Nastase cu trustul Bechtel pentru autostrada Transilvania. Perceptia publica din Romania cu privire la Autostrada Bechtel indica un inalt grad de coruptie din partea unor demnitari romani, dar si lacomie, lipsa de onestitate si transparenta din partea constructorului american. Cresterea preturilor peste noapte in plina criza economica mondiala nu se justifica. Cea mai controversata investitie strategica (si cea mai vizibila pentru marele public) din tara noastra se dovedeste o groapa fara fund. Bechtel a incasat peste 700 de milioane de euro, dar nu a finalizat niciun kilometru de asfalt. Controalele efectuate atesta grave incalcari ale legislatiei in vigoare. Eu cred ca noul ambasador american trebuie sa aiba in vedere si comportamentul companiilor americane in tara noastra, daca tot si-a propus sa asaneze mediul de afaceri. Termenul de finalizare a autostrazii Transilvania este anul 2013. Costurile initiale indicau 2,2 miliarde de euro. Din varii motive, s-a ajuns deja la dublarea sumei. In 2004, Guvernul Nastase a batut palma cu Bechtel pentru traseul Bors-Brasov. In 2005, regimul Basescu-Tariceanu a hotarat intreruperea lucrarilor pentru investigarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Publicul nu a aflat nici pana astazi de clauzele secrete, dar se cheama ca s-a renegociat contractul. In defavoarea Romaniei: termenul de finalizare s-a amanat din decembrie 2012 pentru decembrie 2013. In august 2008, Bechtel anunta ca a finalizat primii cinci kilometri de autostrada dintr-un sector de 25 de kilometri, dintre Gilau si Campia Turzii. Un control efectuat in noiembrie 2008 la solicitarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) arata ca Bechtel a savarsit grave erori de proiectare si de executie pe fragmentul mentionat. De aceea, se produsesera alunecari de teren. Bechtel a reprosat ca partea romana nu a dat banii la timp pentru lucrari si a promis ca termina in 2009 42 de kilometri din cei 54 ai tronsonului Turda-Gilau. Radu Berceanu, ministrul transporturilor, a declarat ca statul roman nu are bani pana in 2013 sa inceapa lucrarile si pe portiunea Brasov – Targu-Mures, asa ca ministerul vrea s-o concesioneze. El spera ca se va finaliza pana in 2013 doar jumatate din autostrada, adica tronsonul Targu-Mures – Bors.
„Un dusman personal al lui Traian Basescu“
Plecat si el sa inspecteze in calitate de “fost” lucrarile la autostrada, Adrian Nastase tine partea constructorului american. El se mira ca Bechtel a reusit sa termine autostrada din Albania la termen, dar nu finalizeaza nimic in Romania. Ironia a facut ca un reprezentant al companiei Bechtel nu i-a permis lui Adrian Nastase sa verifice santierul. “Nu este vina constructorului pana la urma, au fost niste impedimente care ne-au facut sa realizam doar 10% din acest traseu in cinci ani. Lipsa de dialog si faptul ca, in 2005, Bechtel a fost considerat un dusman personal al lui Traian Basescu, iar oamenii lui au vrut sa arate cu orice pret ca Basescu a avut dreptate in campania electorala cand a criticat acest proiect, au adus blocaje si cresteri enorme de pret. In ultimii ani, a existat o lipsa de finantare sau de vointa, fie o lipsa de interes”, explica Adrian Nastase. Ca era Calin Popesu Tariceanu premier, sustinut de PSD, asta e alta problema, dar Guvernul actual are deja datorii fata de Bechtel!
“Sunt cheltuieli curente, care, practic, trebuie achitate si care vor fi acum, la inceputul lui iulie, aduse in graficul stabilit. Suntem intr-un grafic care poate fi rezolvat, este vorba de 48 de milioane de euro. Michael Meads, reprezentantul Bechtel si directorul proiectului autostrazii Transilvania, delicat si elegant mi-a spus ca exista usoare intarzieri, dar, repet, nu sunt probleme majore in ceea ce priveste asigurarea finantarii, pentru ca aducem banii din trimestrul 4 in trimestrul 3. De aceea, vor fi bani pentru a tine la ritm de 7 zile pe saptamana lucrarile de infrastructura”, a spus premierul Emil Boc.
Trustul american are si alte bube. Curtea de Conturi a inceput sa-i verifice pe furnizorii de materii prime folosite la constructia autostrazii. Gelu Maracineanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, a spus ca reprezentantii Bechtel au refuzat orice dialog. Din cele 10 firme furnizoare, 6 nu platesc redevente catre ANRM.
Radacinile lui Mark Gitenstein
Avocatul Mark Gitenstein este fiul Annei si al lui Seymour Gitenstein, un om de afaceri din Florala, un orasel de 2000 de locuitori din tinutul Convington, statul Alabama (sudul SUA). Bunicul dinspre tata era Israel Gitenstein, supranumit “Mister G”, a emigrat din Basarabia in America. A construit fabrici de confectii la Florala si la Franklin Ferguson. Noul ambasador este casatorit cu Libby, “iubirea vietii mele”, si are trei copii: Rebecca, Ben si Sarah.
Viorel Patrichi
'we have work to continue with Romania in areas such as property restitution'
Se pare ca domnul ambasador are printre alte roluri si pe acela de a mai smulge citeva bunuri si proprietati publice de la romani pentru a le oferi acelei nationalitati careia ii apartine.