Despre mari puteri, cu bloggerii
Cand scriu despre America sau despre Rusia, bloggerii romani palpita si frisoneaza, sunt frenetici, patimasi, taiosi, corozivi si, mai ales, ucigatori de sarcastici. Ei stiu ori simt ca de la aceste doua mari state (“monstri reci ai politicii mondiale”, cum le spunea de Gaulle), Romaniei – si nu numai ei – i se pot trage multe, bune sau rele, iar de aici, patosul si umorile. Ar trebui, pentru asta, sa nu-i ia in seama “profesionistii” (ziaristii, politologii etc.) pe textierii anonimi de la tastatura, fie ei mediocri sau excelenti, vulgari ori sublimi?
“Profesionistii” sunt poate mai bazati, se presupune ca stiu mai multe, dar bloggerii sunt, in primul rand, dezinteresati si sinceri. Si mai e o diferenta: unii se exprima pentru ca le-o cere meseria, ceilalti intrucat simt ca au, intradevar, ceva de spus. Prozaic vorbind, primii sunt platiti pentru ce scriu, ceilalti nu.
Scutul spatial american din Romania, despre care s-a vorbit deja pana la satietate fara sa se spuna si sa se lamureasca prea mult, este cel mai nou prilej, la indemana oricui, de a croseta pe teme de geopolitica.
Rusia… Tezaurul… Basarabia… Stalin… comunismul…
America… prea tarziu… Afganistan… vizele… Bechtel…
Sunt scoase in fata masochistic, exhibitionist, subiecte ce ar trebui tratate cu grija ori deloc, ori cand ar fi momentul potrivit, cand ar fi sanse. Nu se prea judeca pozitiv, ce ne-ar fi, bunaoara, de folos pe relatii bilaterale, si cu unii, si cu altii. E adevarat, o mare putere nu e neaparat iubita de aliatii mai mici, fie ele intr-o relativa dar evidenta apropiere, ca Rusia, fie mai departe, ca America (atentie si la proverbul chinezesc: apa de departe nu stinge apa de langa casa).
Voit sau nu, Ceausescu a experimentat o cale ce ignora si Moscova, si Washingtonul, si alte capitale importante. A sfarsit-o cum a sfarsit-o nu numai din cauza exasperarii romanilor.
Bloggerii pe tema data sunt cata frunza si iarba si e bine ca e asa (e nevoie de dezbatere nationala), dar cati dintre ei vad chestiunea calm, rational si imaginativ cu folos? Proiectia in viitor si supletea nu sunt doar privilegiu exclusiv al politicienilor, diplomatilor si consilierilor de tot felul.
Iar de bloggeri bineintentionati si nescandalagii, dezinvolti si cu idei, lumea romaneasca are infinit mai multa nevoie decat de ceea ce numim, de multe ori impropriu, societate civila, una care compromite un concept onorabil al democratiei, sau ciupercaria de ong-uri cu ochii la banii pe care i-ar putea sifona dinafara. Ar fi pacat ca bloggerii sa-si rateze, si ei, sansa de a se constitui intr-o institutie sui generis, intr-o forta credibila.
Corneliu Vlad
Salut Victor,
vezi aici
https://stirea.wordpress.com/2010/03/03/ion-iliescu-filmul-a-creat-o-stare-de-spirit-nociva-nicolae-ceausescu-filmul-critica-niste-militieni-ei-si-nu-trebuie-sa-vedem-totul-numai-in-negru/