Părintele Prof Mihai Valică: Alături de un confrate în Hristos. Părintele Nicolae State – Burluşi, aflat in greva foamei, a fost evacuat cu jandarmii din biroul de la Arhiepiscopie

Alături de un confrate în Hristos

Părintele Nicolae State-Burluşi s-a confruntat de-a lungul misiunii sale preoțești nu numai cu absurdul, cu neștiința, cu răutatea și incultura unoara, ci a luptat efectiv să răspândească lumină și speranță în jur și să atzenţioneze pastoral unele nedreptăţi comunitare şi să activeze în Duh ecclesial la îndreptarea lor. Acest lucru îl dovedesc domeniile vaste de activitate în care a lucrat cu timp și fără timp:

–         înfiinţarea de biblioteci de carte religioasă în spitale, şcoli, unităţi militare în diferite localităţi din ţară şi din diaspora (peste 300) ;

–         acţiuni de binefacere pentru familiile cu copii mulţi şi greutăţi familiale ;

–         contribuirea  la salvarea de la avort a cel puţin 350 de copii ;

–         participarea la acţiuni culturale şi spirituale organizate în ţară şi în străinătate ;

–         misiuni culturale de donaţie de carte şi simpozioane în Ungaria, Italia, Germania, Austria, Republica Moldova, iar în alte ţări de donaţie de carte prin intermediari.

–         Director al Editurii Buna-Vestire din anul 1991 ;

–         Preşedinte al Asociaţiei Ortodoxe  ″Pro-Vita″ Vâlcea din anul 1992;

–         Secretar al Fundaţiei Culturale  ″Sf. Antim Ivireanul″ din anul 1998;

–         Secretar de redacţie al Revistei  ″Lumina Lumii″ din anul 2001;

–         Director al Tipografiei Episcopale Vâlcea ″Sf. Antim Ivireanul″ între anii 2000-2007 ;

–         Fondator al Casei Memoriale poet Ion Ene-Fripcea din Burluşi, Argeş în anul 2004.

Ca publicist a fost un adevărat misionar și împătimit pentru adevăr și pentru  răspândirea cuvântului lui Dumnezeu. În acest domeniu a avut numeroase articole în presa scrisă, colaborând de-a lungul anilor cu o serie de ziare şi reviste dar şi cu posturi de radio şi televiziune, participând la numeroase emisiuni şi mese rotunde, la diferite evenimente şi simpozioane.

Toată această activitate i-a adus un nume bun și diverse distincții:

– peste 50 de diplome de onoare şi de excelenţă ;

– premii culturale din parte diferitelor instituţii si asociaţii de cultură şi  artă;

– cetăţean de onoare al com. Ciofrângeşti, jud. Argeş;

– a fost numit de către personalităţi ale culturii române  ″BADEA  CÂRŢAN CONTEMPORAN″[1].

Munca cu timp şi fără timp i-a adus multe bucurii şi împliniri dar şi invidia unora şi multă osteneală şi boală. De curând a fost operat pe cord deschis iar diabetul l-a slăbit si epuizat şi mai mult.

Am aflat că Părintele Nicolae a fost pedepsit disciplinar cu mutarea din parohie. Nu pun în discuţie nici cauzele acestei măsuri şi nici justeţea sau injusteţea lor ci momentul ales.

Pe acest fond al suferinţei fizice şi în perioada de convalescenţă mai marii noştri au găsit de cuviinţă să-l ajute să se vindece cu totul…! Astfel au adăugat prin această mutare disciplinară  o durere sufletească mai grea decât operaţia şi diabetul şi poate decât toată osteneala vieţii pusă în slujba lui Hristos, crezând că-l va ajuta prin aceasta să scape de necazuri, boală şi suferinţă şi să meargă acolo unde nu este durere nici întristare nici suspin…!

Numai că părintele Nicolae mai vrea să trăiască şi să se pregătească mai bine pentru o călătorie aşa lungă!

Cum este posibil să se ştergă cu buretele toată activitatea jertfitoare a părintelui Nicolae State Burluşi şi să fie umilit şi călcat în picioare tocmai în momentele când avea nevoie de linişte şi mângâiere după greaua operaţie de inimă?

Oare s-a schimbat cumva Scriptura care spune: „bolnav am fost şi m-aţi cercetat” cu cuvintele: „am aşteptat să fii bolnav ca să te excludem şi umili”?

Se impune o întrebare firească în acest context: cum trebuie să acţionăm noi ca preoţi atunci când trecem prin astfel de momente delicate şi sensibile? Care ar trebui să fie atitudinea noastră când unii din cei rânduiţi să ne conducă prin Hristos cu răbdare şi dragoste devin fără înţelegere sau iubire? Oare se întâmplă asemenea atitudini inumane şi în lumea civilă? Sau cum trebuie sa acţionăm noi ca preoţi atunci când pe alocuri în Biserica noastră „una este condiţia de a le câştiga prietenia (celor ce ne conduc): să li se vorbească măgulitor. O nepotrivire de păreri este de ajuns (a constitui) motiv pentru duşmănii… [2]” În ce măsură sunt actuale în vremurile noastre cele descrie atât de sugestiv de Sf. Vasile cel Mare la vremea sa? Sau în ce proporţie sunt răspândite astfel de comportamente, fenomene şi atitudini în Biserica noastră? Este părintele Nicolae un caz singular sau se petrec astfel de lucruri în toate eparhiile şi doar că a avut curajul să denunţe astfel de măsuri s-a făcut cunoscut existenta acestor atitudini necreştineşti?

Iată intrebări deloc retorice, care dau măsura dilemei etice a societăţii sau a comunităţii ecclesiale în care trăim.

Personal cred că într-o lume care se descompune din cauza urii şi a dezbinării este necesar  să mărturisim adevărul cu demnitate şi curaj hristic şi să urmăm îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care ne spune: „ocărâţi fiind, să binecuvântăm. Prigoniţi fiind, să răbdăm. Huliţi fiind, să ne rugăm. Ajunşi ca gunoiul lumii, ca lepădătura tuturor”[3], să ne smerim de dragul lui Hristos şi de dragul unităţii Bisericii Lui, atât ca preoţii cât şi ca ierarhii. În clipa în care se cere numai ca alţii sa aibă răbdare, smerenie, dragoste, ascultare, etc. iar noi ca preoţi sau ierarhi suntem departe de astfel de virtuţi, atunci apare conflictul şi dezbinarea este la ea acasă…

Durerea este şi mai mare când dezbinarea vine din interior, din partea celor care trebuie să dea dovadă de înţelegere şi dragoste în Duhul lui Hristos faţă de un om trecut prin suferinţă, boală şi operaţie dificilă cum este cazul părintelui Nicolae.

Personal nu mă miră astfel de atitudini din partea unor responsabili eclesiali întrucât vedem că martirii neamului românesc şi mărturisitorii curajoşi ai credinţei ortodoxe exterminaţi în puşcăriile comuniste sunt lăsaţi în uitare şi umilinţă, în timp ce catolicii îşi beatifică martirii sacrificaţi în acelaşi loc de prigoană în care au fost şi ortodocşii şi-i pun în calendare iar ai noştri îi amână sine die fără justificare…

Cu ce este mai sfânt primul martir al temniţelor comuniste, ucis la Aiud: Szilárd Bogdánffy, de origine maghiara, sanctificat de curând de Vatican[4], decât mărturisitorii Valeriu Gafencu sau Ilie Lăcătuşu? Oare trebuie să fii de altă etnie şi religie ca să ţi se recunoască meritele unei vieţi jertfelnice?

Iată întrebări la care nu ştiu dacă va primi vreodată un răspuns părintele Nicolae, decât la dreapta judecată a lui Iisus Hristos.

Părinte Nicolae aşteaptă până atunci cu răbdare şi necârtire adevărata răsplată şi sentinţă hristică!

Cu toată empatia mea colegială şi frăţească,

Pr. dr. Mihai Valică


[1] Vezi pe larg Părintele Nicolae State-Burluşi „Badea Cârţan contemporan” – la 60 de ani – , ed. Antim Ivireanul, Râmnicu-Vâlcea, 2009.

[2] Sf. Vasile cel Mare, Scrieri, partea a III-a, “Despre Sfântul Duh”, Ed. Institutului Biblic si de Misiune al BOR, 1988.

[3] 1 Corinteni 4, 12-13.

[4] Vezi https://roncea.ro/2010/05/12/bomba-biserica-catolica-beatifica-primul-martir-al-temnitelor-comuniste-ucis-la-aiud-szilard-bogdanffy-sfantul-valeriu-gafencu-care-si-a-dat-viata-pentru-colegii-de-celula-printre-care-si-pentru/

Nota mea, VR: Parintele implineste miercuri, 19 mai, 61 de ani. Ii urez La Multi Ani!

Preotul Nicolae State – Burlusi, Evacuat cu jandarmii din biroul de la Arhiepiscopie


a
Intr-un numar trecut al cotidianului nostru am scris despre un conflict care s-a iscat la Arhiepiscopia Ramnicului intre conducere si preotul Nicolae State – Burlusi, care a slujit in aceasta institutie timp de 35 de ani. Galceava a pornit de la un birou pe care preotul de mai sus il detinea de ani buni si unde conducerea Arhiepiscopiei a decis sa mute CAR-ul preotilor din cadrul eparhiei. Preotul Nicolae State – Burlusi s-a opus ca acest birou sa aiba o alta destinatie, iar dupa catva timp, pentru neascultare si nesupunere, a fost transferat pe postul de preot 2 la Parohia Cetatuia din Rm. Valcea. Ca o masura de protest, slujitorul Domnului a intrat in data de 6 mai a.c., la ora 15.30, in greva foamei si chiar in biroul respectiv a explicat reprezentantilor mass-media faptul ca este diabetic si cardiac, iar o persoana cu 4 operatii de by-pass pe cord nu poate urca pana la biserica de la Cetatuia. Acest subiect a fost discutat vineri, 7 mai a.c., intr-o conferinta de presa organizata la Arhiepiscopia Ramnicului, la care a fost prezent episcopul-vicar Emilian Lovisteanul. Domnia sa a spus ca toate acuzatiile pe care preotul Nicolae State – Burlusi le aduce Arhiepiscopiei sunt nefondate: “Acest preot se face vinovat de mai multe, dar n-am dorit sa dam curs unor actiuni deoarece exista si alte modalitati de a rezolva problemele. Masura transferului nu este una dintre cele mai grave, ci una usoara, deoarece poate fi oprit si de la slujba. Publicatiile pe care le raspandeste nu au binecuvantarea Arhiepiscopiei si se foloseste de brandul institutiei”, a spus printre altele episcopul Vicar Emilian Lovisteanul. In seara zilei de vineri, 7 mai a.c., un grup de sapte jandarmi l-a evacuat pe preotul Nicolae State – Burlusi din biroul respectiv, cu absolut toate lucrurile personale. “Mi-au dus cu o masina toate lucrurile acasa, iar pe mine m-au lasat sa stau in curtea Arhiepiscopiei. Nu m-au bruscat in nici un fel, dar nu cred ca era nevoie de interventia jandarmilor ca sa ma dea afara. Din ordinul episcopului – vicar m-au evacuat, stiu foarte bine. La rugamintile credinciosilor, prietenilor si ale familiei am incetat greva foamei, dar am alte metode de a-mi exprima nemultumirea. Ii voi chema in judecata. Am incercat sa merg la Cetatuie pentru a participa la slujba, dar nu am putut sa urc pana acolo, caci sunt bolnav. Voi continua sa vin la slujba la Arhiepiscopie, chiar si fara bani, si voi cauta sa-mi rezolv problema pe cale legala”, a mai spus preotul Nicolae State – Burlusi.
Preotul State-Burlusi, in greva foamei pentru ca a fost transferat la Cetatuia
Scandal de proporţii la Arhiepiscopia Râmnicului. Duhovnicul fostului primar al Râmnicului, Mircia Gutău, dar şi al multor ziarişti şi oameni politici vâlceni a intrat în greva foamei, în semn de protest faţă de decizia conducerii Arhiepiscopiei, de a-l transfera ca preot de categoria a II-a la o altă parohie din Râmnicu Vâlcea. Preotul Nicolae State Burluşi a slujit la catedrala Ariepiscopală vreme de 33 de ani, iar la începutul acestei luni a fost mutat disciplinar la Biserica Cetăţuia, după ce a refuzat să elibereze un birou pe care conducerea Arhiepiscopiei Râmnicului vrea să-l dea unei fundaţii creştine şi unui CAR.Transferat pentru neascultare

Mărul discordiei dintre conducerea Arhiepiscopiei Râmnicului şi preotul Nicolae State Burluşi este o cameră pe care faţa bisericească o ocupă de aproape doi ani, la parterul palatului arhiepiscopal, acolo unde locuieşte arhiepiscopul Gherasim. Mai-marii Arhiepiscopiei susţin că încă din luna martie a acestui an l-au informat pe preotul Burluşi că au nevoie de această cameră, dar acesta a refuzat să le dea ascultare, astfel că, la începutul acestei luni, conducerea Arhiepiscopiei a decis să-l pedepsească prin mutarea la o altă biserică. „Clădirea de lângă biserică a intrat în renovare şi avem nevoie de spaţiu pentru Casa de Ajutor Reciproc şi Liga Femeilor Creştine. I-am cerut părintelui să elibereze spaţiul, dar a refuzat. După refuzul lui, permanenţa Arhiepiscopiei s-a întrunit şi a analizat activitatea preotului din ultimii ani şi s-a decis transferarea lui la parohia Cetăţuia, pe motiv de nesupunere şi disciplină.”, a precizat Prea Sfinţitul Emilian Lovişteanul, episcopul Râmnicului. În opinia înaltelor feţe bisericeşti din Vâlcea, preotul State Burluşi se face vinovat de mai multe abateri disciplinare de la regulamentul Arhiepiscopiei Râmnicului, refuzul său de a părăsi camera de la Arhiepiscopie fiind picătura care a umplut paharul. „Este normal ca un slujitor care lucrează într-un birou, când i se cere să elibereze biroul respectiv, îl eliberează. Nu mi se pare să fie un act de rea-voinţă din partea  centrului eparhial sau din partea noastră. Doamne fereşte! Dumnealui nu este decât slujitor al catedralei, nu este nici consilier, nici casier, nici inspector ca să aibă nevoie de un birou. Există o adresă semnată de Prea Sfinţitul, din 14. 01. 2008, prin care se încredinţează acea încăpere unde se află părintele preoţilor, diaconilor şi cântăreţilor de la catedrală. Nu protestează preoţii, diaconii şi nici cântăreţii, doar preotul State Burluşi, care o ocupă abuziv, căci a schimbat yala şi nimeni în afară de dumnealui şi de fiul său nu pot avea acces acolo.”, a mai precizat episcopul Râmnicului. Vicarul administrativ al Cancelariei Eparhiale, preotul Emilian Groşenoiu, a declarat că decizia restructurării postului în cazul preotului Burluşi nu are conotaţii de ordin personal, ci este una administrativa, în contextul crizei prin care şi Arhiepiscopia Râmnicului o traversează.

Supăraţi că împarte broşuri şi calendare

Preotului State Burluşi i se impută şi faptul că foloseşte însemnele Arhiepiscopiei fără a avea acest drept sau că împarte materiale religioase, cărţi, calendare sau broşuri, fără ca acestea să fie sfinţite. Ultima astfel de ispravă a fost la învestirea noului primar al Râmnicului, State Burluşi împărţind mai multe calendare şi iconiţe fără a cere acordul Arhiepiscopiei şi spre nemulţumirea episcopului, care se afla în prezidiul Consiliului Local. Conducerea Arhiepiscopiei a declarat că măsura transferului este una dintre cele mai blânde care se pot lua împotriva preoţilor „rebeli” şi că, deşi regretă decizia  preotului de a intra în greva foamei, nu va ceda presiunii acestuia. „O să-i ducem apă şi mâncare dacă va continua greva!”, a adăugat Lovişteanul.

„Protest prin post şi rugăciune”

Preotul Nicolae State Burluşi se află în greva foamei de joi după-amiază (6 mai), după ce mai-marii Arhiepiscopiei l-au somat practic să elibereze încăperea pe care o ocupă în palatul arhiepiscopal. Nu este însă un adevărat protest fără mâncare, aşa cum s-ar putea crede, ci un… protest prin „post şi rugăciune”, prin care preotul vrea să atragă atenţia asupra abuzurilor care se fac în biserică. „Fac asta pentru preoţii tineri, ca să lupte şi ei pentru credinţa ortodoxă, pentru ceea ce vor oamenii. Sunt şocat, pur şi simplu şocat, că nu a venit nimeni din conducere să stea de vorbă cu mine. Dar voi continua, cât va vrea Dumnezeu şi aştept, pentru că sunt un om deschis dialogului… Este însă strigător la cer să transferi un om care a făcut o operaţie pe cord, cu patru bypass-uri, să urce la Cetăţuia. Asta înseamnă sinucidere. Nu mă împotrivesc acestui transfer, deşi nu este corect şi nici omenesc, dar nu pot să suport ceea ce se întâmplă în această Arhiepiscopie. Este inimaginabil ca, de 20 de ani, acest arhiepiscop, şi acum şi noul episcop, să nu mă cheme o dată să discute cu mine. Dialogul şi transparenţa lipsesc cu desăvârşire. E o corupţie ascunsă şi, prin protestul meu, vreau să îi îndemn pe preoţii care au mai rămas să nu le fie teamă şi să vorbească, să ceară socoteală pentru ceea ce se întâmplă în această instituţie.”, a afirmat preotul. Nicolae State Burluşi este unul dintre membrii fondatori al sindicatului preoţilor „Pastorul cel bun”, a cărui înfiinţare a fost contestată de conducerea BOR în instanţă care l-a declarat nestatutar. Burluşi este, de asemenea, liderul grupului de preoţi şi oameni de cultură din Vâlcea care anul trecut s-au opus vehement aducerii lui Emilian Lovişteanul ca episcop la Râmnicu Vâlcea.

• Ramona DINCĂ

• Călugărul moldovean „Leuşteanu” se vrea dictator

Dracu’ a pus stăpânire pe Arhiepiscopia Râmnicului

Claudia Stanciu ([email protected])

La sfârşitul săptămânii trecute, un scandal fără precedent a izbucnit la Arhiepiscopia Râmnicului. Preotul exarh Nicolae State – Burluşi a intrat în greva foamei chiar în curtea Arhiepiscopiei, protestând astfel faţă de decizia nedreaptă a  superiorilor săi de a-l transfera în postul de preot II la parohia Cetăţuia I şi de a elibera biroul.

Conflictul dintre preotul Nicolae State – Burluşi şi conducerea Arhiepiscopiei Râmnicului a început în momentul în care părintele a primit o înştiinţare care-l anunţa că i s-a aplicat pedeapsa de a fi transferat din postul de preot la Catedrala Arhiepiscopală în postul de preot de categoria a II-a la parohia Cetăţuia. Mai mult decât atât, părintelui Burluşi i s-a pus în vedere să elibereze biroul unde şi-a desfăşurat activitatea până acum. Considerându-se neîndreptăţit, joi, 6 mai 2010, preotul Nicolae State – Burluşi a luat decizia de a intra în greva foamei chiar în biroul său. „Începând cu ora 3 şi jumătate am intrat în greva foamei. Nu mă prevalez de acest birou, ci de situaţia în sine. Este o soluţie abuzivă. Drepturile minimale ale unui preot nu sunt respectate” – a spus preotul State Burluşi. Cel care a venit să-l dea afară din birou a fost chiar vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului, Emilian Groşenoiu, care a încercat prin toate metodele să-l determine să accepte decizia luată de superiorii săi, el nedorind totuşi să-i dea preotului State – Burluşi o explicaţie. Mai mult decât atât, vicarul s-a arătat extrem de nemulţumit că la faţa locului au ajuns câţiva jurnalişti, începând să-i ia la rost şi să le spună că nu au ce căuta acolo. „Acestea sunt probleme strict canonice. Biserica are canoanele ei şi nu se supune legilor civile. Am un ordin de dus la îndeplinire şi nu îl pot duce pentru că părintele Nicolae refuză să părăsească biroul. A intrat în greva foamei şi nu cunosc de ce a luat această decizie. Nouă ne trebuie acest birou pentru a muta CAR-ul preoţilor. Acesta este un conflict strict între conducerea Arhiepiscopiei şi preotul Burluşi din cauză că a fost transferat disciplinar la o altă parohie. Tot ce se întâmplă acum este un bâlci creat de părintele Nicolae. Trebuie să înţelegeţi că Biserica e ca armata. Aşadar, presa nu are ce căuta aici” – a spus vicarul administrativ Emilian Groşenoiu.

O decizie abuzivă

Supărat pe noul Episcop al Râmnicului, PS Emilian Lovişteanu, preotul Nicolae State-Burluşi l-a acuzat pe acesta de dictatură. El nu pricepe de ce s-a ajuns la o măsură atât de drastică, în condiţiile în care nimeni nu l-a acuzat de nimic şi nu i-au imputat nimic în faţă. Totul s-a făcut în dos şi după ce Episcopul PS Emilian Lovişteanu şi Arhiepiscopul IPS Gherasim s-au consultat au decis că Nicolae State Burluşi este un preot mult prea incomod, care nu se sfiieşte să spună lucrurilor pe nume şi să demaşte anumite nereguli din Arhiepiscopia Râmnicului. „Am fost dat afară ilegal, fără niciun motiv. Ca să fie bătaia de joc şi mai mare, după 20 de ani de luptă cu nedreptăţile, am fost mutat la o parohie unde nu pot să merg pentru că am 4 by-pass-uri la inimă. Şi asta din cauză că am contestat alegerile din Adunarea Eparhială. Voi rămâne în greva foamei până se va rezolva situaţia în vreun fel. Aici nu ai dreptul să spui nimic. Totul trebuie să fie ca Arhiepiscopul şi Episcopul. Era să fiu omorât în 1999, după ce i-am acuzat de corupţie, când mi-au desfăcut roţile de la maşină. Reproşez  conducerii atitudinea de afront împotriva preoţilor, lipsa de comunicare. De zeci de ani mă lupt cu aceşti oameni. Preoţii trăiesc prost majoritatea, dar Episcopul are 75 de milioane lei vechi  salariu, iar Arhiepiscopul are 100 şi nici picătura de apă nu şi-o plătesc. Plus că mai au 10-15 salariaţi care lucrează numai pentru ei. Voi merge până la Dumnezeu pentru dreptate. Am fost la Înalt Preasfinţitul Mitropolit Irineu şi am depus contestaţie să se reanalizeze cazul, iar acesta mi-a zis să nu părăsesc biroul. Când l-am întrebat pe Episcopul Emilian Lovişteanu unde mă voi schimba în straiele preoţeşti mi-a răspuns că în maşină. Am fost transferat într-un loc unde nu pot să urc, este un asasinat la adresa mea” – a spus preotul Nicolae State-Burluşi.

Episcopul Râmnicului se disculpă

Chiar a doua zi după ce părintele Nicolae State-Burluşi a intrat în greva foamei, episcopul Râmnicului, PS Emilian Lovişteanu, a convocat o conferinţă de presă. După ce a plictisit ziariştii mai bine de o jumătate de oră cu proiectele actuale ale Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Emilian Lovişteanu a ajuns şi la subiectul preotului care a intrat în greva foamei. „Clădirea de lângă biserică a intrat în renovare şi avem nevoie de spaţiu pentru Casa de Ajutor Reciproc şi Liga Femeilor Creştine. I-am cerut părintelui să elibereze spaţiul, dar a refuzat. După refuzul lui, permanenţa Arhiepiscopiei s-a întrunit şi a analizat activitatea preotului din ultimii ani şi s-a decis transferarea lui la parohia Cetăţuia, pe motiv de nesupunere şi disciplină” – a spus Prea Sfinţitul Emilian Lovişteanu. Cu toate acestea, Episcopul Râmnicului ezita să spună care au fost motivele temeinice ce au dus la transferarea părintelui, el evocând un moment din anul 2006 (când nici măcar nu era Episcop al Râmnicului) când Nicolae State – Burluşi a acuzat Înaltele feţe bisericeşti vâlcene de corupţie. Până la urmă, însă, după mai multe provocări ale jurnaliştilor, PS Emilian Lovişteanu a mărturisit că anumite fapte din ultimele luni ale părintelui Burluşi, acelea de a împărţi icoane şi cărticele bisericeşti vâlcenilor, au dus la scoaterea sa din Arhiepiscopia Râmnicului. Cel mai probabil, însă, IPS Ghersim şi PS Emilian Lovişteanu au fost deranjaţi de popularitatea preotului Nicolae State – Burluşi, care este cunoscut a fi duhovnicul mai multor politicieni vâlceni, printre care şi al fostului primar Mircia Gutău. „În mai multe rânduri, preotul State – Burluşi a practicat activităţi care nu sunt conforme cu biserica. A împărţit broşuri şi cărţi în timpul slujbelor fără ca ele să fie binecuvântate. Ce preot mai face aşa ceva. Ultimul exemplu a fost cel de la învestirea primarului, unde eu am fost invitat din partea Arhiepiscopiei, iar el a venit şi a tulburat evenimentul, împărţind icoane şi broşuri” – a mai declarat PS Emilian Lovişteanu. Întrebat fiind dacă va reveni asupra deciziei în cazul în care părintele Burluşi va continua greva foamei şi riscă să-şi pună viaţa în pericol datorită stării sale de sănătate precare, Episcopul Râmnicului a dat un răspuns care dă multe de gândit: „Noi ne vom ruga pentru el să nu păţească nimic, dar nu dăm înapoi!”.

Părintele Burluşi a fost evacuat în prezenţa jandarmilor

Vineri după-amiază, preotul Nicolae State-Burluşi a fost evacuat, în prezenţa jandarmilor, din biroul unde şi-a desfăşurat activitatea mulţi ani la Arhiepiscopia Râmnicului. Părintele nu s-a opus în niciun fel, însă a declarat că se gândeşte serios să atace hotărârea conducerii Arhiepiscopiei în instanţă atât pe civil, cât şi pe penal.   „Unul din lucrurile cele mai grave care în accepţiunea mea au condus la înrăutăţirea relaţiilor dintre mine şi cei din Arhiepiscopie este lipsa de dialog. Pe acelaşi plan pun şi lipsa de echidistanţă, dar şi diferitele abuzuri pe care aceasta le-a făcut în decursul timpului. Nu voi mai rămâne pentru prea mult timp în greva foamei pentru că nu vreau să le las satisfacţia de a fi abdicat de la luptă. Lovişteanu s-a plâns că eu dau cărţi şi iconiţe gratis fără binecuvântarea lui. Pentru a da de pomană nu ai nevoie de binecuvântarea nimănui. O faci din suflet, pentru suflet. Dacă e nevoie voi acţiona decizia Arhiepiscopiei în instanţă, civil şi penal. Lupta nu s-a sfârşit!” – a conchis preotul Nicolae State – Burluşi.

Vocea Valcii

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova