Redescoperă Istoria: Nunta Căpitanului Mişcării Legionare Corneliu Zelea Codreanu cu brăileanca Elena Ilinoiu, din 14 iunie 1925. GALERIE FOTO inedite în care apare şi A. C. Cuza. Şi un VIDEO cu Doamna Elena Codreanu din 1994

Capitanul Miscarii Legionare Corneliu Zelea Codreanu la Turnu Severin în anul 1925

 ”Neamul este deci o entitate care îşi prelungeşte viaţa şi dincolo de pământ. Neamurile sunt realităţi şi în lumea cealaltă, nu numai pe lumea aceasta.” Corneliu Zelea Codreanu

”Nu admitem nimănui să caute şi să ridice pe pământ românesc un alt steag decât acela al istoriei noastre naţionale.” Corneliu Zelea Codreanu

”Mergi numai pe căile indicate de onoare. Luptă şi nu fi niciodată mişel. Lasă pentru alţii căile infamiei. Decât să învingi printr-o infamie, mai bine cazi luptând pe drumul onoarei.” Corneliu Zelea Codreanu

Corneliu Zelea Codreanu2

În memoriile sale, apărute cu titlul “Pentru legionari”, Corneliu Codreanu descrie astfel nunta din 14 iunie 1925:

“Am plecat la Focşani (se afla la Iaşi, unde făcuse căsătoria civilă cu câteva zile în urmă, n.r.) cu mama mea, tatăl meu, fraţii, surorile, mireasa şi socrii. Ajunşi acolo, am fost găzduiţi de Generalul Macridescu.

Acolo a venit, seara, comitetul de organizare al nunţii şi ne-a spus că totul este aranjat şi că din celelalte oraşe sosiseră peste 30.000 oameni, cari fuseseră încartiruiţi cu toţii, şi că vor mai sosi în timpul nopţii. Că toată lumea din Focşani primeşte cu plăcere să găzduiască pe oaspeţi.

A doua zi dimineaţa, mi s-a adus un cal – aşa era pro¬gramul – şi după ce am trecut călare pe la casa miresei, am pornit în capul unei coloane afară din oraş, la Crâng. Pe marginile şoselei, de o parte şi de alta, era lume, prin copaci erau copii, iar pe şosea veneau în urma mea naşii, în trăsuri ornate, în frunte cu profesorul Cuza şi Generalul Macridescu, Hristache Solomon, Col. Blezu, Col. Cambureanu, Tudoroncescu, Georgică Niculescu, Maior Băgulescu şi alţii. Venea apoi carul miresei cu şase boi, împodobit cu flori. Apoi alte care ale nuntaşilor. În total 2.300 care, trăsuri şi automobile, toate încărcate cu flori şi lume îmbrăcată în costume naţionale. Eu ajunsesem la 7 km. de oraş, în Crâng, şi coada coloanei încă nu ieşise din Focşani.

În Crâng s-a oficiat nunta pe o estradă de scânduri, pregătită anume. Erau de faţă între 80-100.000 de oameni. După oficierea slujbei religioase, au început hora, jocurile şi petrecerea. Apoi a urmat masa întinsă pe iarbă verde. Fiecare îşi adusese de mâncare, iar focşănenii avuseseră grije şi pentru lumea venită din alte părţi.

Toată această desfăşurare de costume naţionale, de care româneşti, de viaţă şi de entuziasm, a fost filmată.

Peste câteva săptămâni s-a reprezentat la Bucureşti. Dar numai de două ori, căci ministrul de Interne a confiscat şi filmul, şi copia lui şi le-a dat foc.

Spre seară, nunta s-a terminat într-o înfrăţire şi însufleţire generală. Eu am plecat în aceeaşi noapte cu soţia şi câţiva camarazi la Băile Herculane, unde am rămas două săptămâni la o veche familie de cunoscuţi, Şt. Martalog”.

Corneliu Zelea Codreanu3

Corneliu Zelea Codreanu4

Corneliu Zelea Codreanu5

Corneliu Zelea Codreanu6

Corneliu Zelea Codreanu7

Corneliu Zelea Codreanu8

Corneliu Zelea Codreanu9

Aceste imagini le-am găsit în urmă cu cinci ani în Arhivele Naţionale din Bucureşti şi acum le fac publice pentru prima oară.

Daniel SIEGFRIEDSOHN via Redescoperă Istoria şi Roncea.Ro

Despre A.C. Cuza aici

Video Doamna Elena Codreanu: România, Uneşte-te!

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Redescoperă Istoria: Nunta Căpitanului Mişcării Legionare Corneliu Zelea Codreanu cu brăileanca Elena Ilinoiu, din 14 iunie 1925. GALERIE FOTO inedite în care apare şi A. C. Cuza. Şi un VIDEO cu Doamna Elena Codreanu din 1994”

  1. Iustina Bacosca says:

    Superb! Ma uit la poze si ma bucur. Mare om, mare crestin! Un erou al neamului nostru.

Leave a Reply

Powered by WordPress

Stiri

customizable counter
toateBlogurile.ro Blog din Moldova