Presedintele CNS sustine ca are sprijinul presedintelui Ungariei pentru autonomia teritoriala pe criterii etnice in Romania
TÂRGU MURES , 19 iun (MEDIAFAX) – Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a sustinut, joi, într-o conferinta de presa, la Târgu Mures, ca în urma unei întâlniri avute cu presedintele ungar Solyom Laszlo (foto) a ajuns la concluzia ca acesta sprijina toate cele trei forme de autonomie – personala, culturala si teritoriala.”Domnul presedinte a confirmat înca o data pozitia sa cunoscuta privind autonomia, inclusiv autonomia teritoriala, pe care cu ocazia vizitei sale în România a enuntat-o. A afirmat ca considera autonomia o forma corecta, importanta, justa si europeana, ca institutie a garantarii drepturilor colective ale minoritatilor“, a spus Izsak Balazs, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Liderul CNS a precizat ca în întrevederea ceruta presedintelui ungar, pe care a avut-o în urma cu câteva zile, i-a prezentat acestuia, sumar, proiectul de lege referitor la autonomia Tinutului Secuiesc. Totodata, i-a înmânat presedintelui ungar mai multe documente importante ale CNS si copii dupa procesele-verbale ale referendumului neoficial pentru autonomia Tinutului Secuiesc, desfasurat în anii trecuti.
“Faptul ca ne-a primit este un sprijin acordat autonomiei. Este mai mult decât o vorba. În viata politica aceasta întâlnire poate fi considerata un fapt, deci mai mult decât o vorba. Si, evident, chiar si promisiunea ca în viitor îsi va sustine pozitia, bineînteles ca nu se poate considera doar un gest de politete. (…) Tot ceea ce am spus, modelele pe care le-am folosit la acest proiect, toate sunt acceptabile si pentru domnul presedinte”, a sustinut Izsak Balazs.
Potrivit acestuia, în cadrul întrevederii de circa o jumatate de ora avute cu presedintele ungar a mai abordat ideea unei aliante a fortelor politice maghiare din România, în perspectiva alegerilor generale, cu care Solyom ar fi fost, de asemenea, de acord.
Reamintesc ca facatura PCM a fost inscrisa ilegal desi demonstrasem falsul in acte comis in cazul semnaturilor pentru inscrierea formatiunii extremiste maghiare. Cineva, mi s-a spus, a autorizat aparitia brigazii civice maghiare – prin care s-a dublat practic ponderea ungurilor in politic – in baza unor informari eronate…
Ziare.com: Presedintele Ungariei sprijina autonomia Tinutului Secuiesc
Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balasz, a declarat, joi, la Targu Mures, ca a discutat, recent cu presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, despre cele trei forme de autonomie si i-a prezentat documente privind autonomia Tinutului Secuiesc, cu care acesta s-ar fi declarat de acord.”Faptul ca ne-a primit este un sprijin acordat autonomiei. In viata politica aceasta intalnire poate fi considerata un fapt, deci mai mult decat o vorba. Si, evident, chiar si promisiunea ca in viitor isi va sustine pozitia, bineinteles ca nu se poate considera doar un gest de politete. Presedintele Ungariei este personalitatea politica, cu influenta cea mai mare asupra opiniei publice maghiare, deci, in mod direct, si asupra partidelor politice si factorilor politici. Consideram ca, potrivit Tratatului romano-maghiar, problema minoritatilor reprezinta un domeniu de cooperare internationala si dorim ca in Ungaria relatia romano-maghiara sa capete un accent mai mare: aspiratia la autonomie a secuilor”, a declarat Izsak Balazs, informeaza NewsIn.
El a precizat ca a discutat cu presedintele ungar despre cele trei forme de autonomie si despre autonomia Tinutului Secuiesc. “Am prezentat sumar proiectul nostru de lege, iar printre documentele pe care i le-am inmanat se afla si acest proiect de lege, tot ceea ce am spus, modelele pe care le-am folosit la acest proiect, toate sunt acceptabile si pentru domnul presedinte”, a sustinut Izsak. Presedintele CNS sustine ca seful statului ungar considera ca “autonomia este o forma corecta, importanta, justa si europeana, ca si institutie a garantarii drepturilor colective ale minoritatilor”.Izsak a afirmat ca CNS va relua organizarea referendumurilor pe tema Tinutului Secuiesc. “Astepam de la administratiile publice locale ca acum, dupa alegeri, sa faca demersuri pentru organizarea referendumurilor oficiale in localitatile din Tinutul Secuiesc pentru autonomie. Noi am dori ca aceste actiuni sa fie organizate oficial, pe baza Legii referendumului. Dorim ca toti locuitorii, inclusiv romanii din Tinutul Secuiesc, sa-si poata exprima parerea fata de aceasta problema”, a spus liderul CNS. Potrivit acestuia, romanii din Tinutul Secuiesc au probleme care nu sunt cunoscute din alte zone ale Romaniei. “Aceste probleme speciale trebuie discutate si rezolvate la nivel local. Aceasta ar fi normalitatea”, a afirmat Izsak.
Liderul CNS a vorbit si despre memorandumul depus de CNS la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). “Sunt zece pagini in care prezentam delegatilor Adunarii ce inseamna Tinutul Secuiesc, o istorie sumara a zonei si a secuimii. In plus, prezentam evenimentele petrecute dupa 1990 si bilantul din ultimii cinci ani al Consiliului National Secuiesc. In anexe, care sunt in jur de 50 de pagini, exista proiectul de lege al CNS privind autonomia Tinutului Secuiesc, hotarari adoptate in cadrul Adunarii generale a CNS, o evaluare a referendumului neoficial din anul 2007. Mai exista si referiri la Recomandarea 1201 si la Directiva Columberg”, a spus Izsak.
Acesta a precizat ca diferenta intre proiectele de lege privind autonomia ale CNS si UDMR constau in faptul ca Uniunea doreste o autonomie culturala, iar CNS una teritoriala. “Prin autonomia teritoriala intelegem ca puterea locala va primi niste competente suplimentare de la puterea centrala, pe care le va folosi in vederea protejarii identitatii colectivitatii respective. Autonomia poate fi incadrata in procesul descentralizarii, asa cum s-a intamplat in Franta cu insula Corsica, unde exista tot o forma de autonomie, dar mai restransa. Aici exista organe ale puterii locale, gen Parlament, care au niste competente speciale fata de o administratie locala obisnuita”, a aratat liderul CNS.Intrebat ce vor face romanii din acel Tinut, care vor fi drepturile si garantiile oferite, Izsak a spus ca este vorba de enuntarea principiului prin care se considera ca nu reprezinta discriminare acele masuri de “discriminare pozitiva” care vizeaza pastrarea si conservarea identitatii nationale a unei comunitati.
Sursa: www.Ziare.com