Atunci cand, in 2006, entitatea elvetiana Société Bancaire Privée prelua compania Energy Holding – monopolistul energiei hidro din Romania -, mai multi analisti si-au pus intrebari referitoare la originea si modul de operare a acestui misterios grup elvetian.
Articolul de astazi deschide un serial dedicat activitatilor financiare oculte ale “elvetienilor” de la SBP. Ne vom stradui sa oferim o lectura placuta, precum si o analiza utila pentru Serviciile de Informatii care pretind ca sunt preocupate de siguranta nationala a Romaniei, grav afectata de activitatile diferitor grupari de interese din domeniul financiar si energetic.
Cum sa “optimizezi fiscal” 1 miliard de Euro/an
Istoria ante-2006 a Société Bancaire Privée este un subiect de discutie separat. Astazi ne vom concentra numai asupra activitatilor echipei transnationale de “baieti destepti” din Geneva, care s-au derulat dupa achizitia companiei Energy Holding.
SBP este o entitate care detine o licenta bancara, pe care aproape au pierdut-o in 2007, iar ocupatia principala a companiei o constituie investitiile financiare. Pana in 2006, SBP era de fapt un simplu fond de investitii, care s-a remarcat de atatea ori in fraude incat a trebuit sa-si schimbe de cateva ori denumirea si sa-si ia o licenta bancara pentru a putea opera eficient intr-un mediu unde aceasta entitate era ostracizata de institutiile bancare mai reputabile.
Entitatea in cauza este listata la SWX – Bursa de Valori Elvetiana -, insa aceasta listare nu trebuie sa induca in eroare. Este o companie din esalonul III al bursei elvetiene, cu un free float (n.r. numarul de actiuni disponibil pentru tranzactionare) foarte mic si un record impresionant de somatii, sanctiuni si amenzi din partea bursei. In 2007, SBP a ajuns sa fie suspendata de la tranzactionare pentru inabilitatea managementului companiei de a face publice rapoartele financiare aferente activitatii companiei. Acest lucru nu trebuie sa ne mire daca luam in consideratie biografiile managerilor de la SBP din diferite perioade, ceea ce ar putea face obiectul unui studiu separat.
Daca trecem in revista principalele fapte cunoscute referitoare la SBP, observam rapid o situatie stranie: entitatea, care este concomitent o banca investitionala si un fond de investitii, functioneaza cu numai 48 de angajati, nu s-a remarcat niciodata prin achizitii majore sau minore pana cand… a achizitionat Energy Holding. Aceasta este o tranzactie cel putin bizara din doua puncte de vedere: 1. Fondurile de investitii care nu sunt specializate in private equity nu fac achizitii de companii si 2. Atunci cand un fond de investitii poli-strategic decide sa urmeze si tactici in sfera private equity, primele achizitii sunt facute cu ajutorul unui consultant dedicat din domeniul Investment Banking si, de obicei, cineva din marele 4 (Merril Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan) sau din una dintre bancile investitionale de tip boutique, care sunt foarte numeroase in Elvetia.
Pentru achizitia Energy Holding, SBP nu a apelat la serviciile unui consultant extern. “Baietii destepti” de la Geneva stiau perfect ce, de la cine si de ce “cumpara”.
Lucrurile devin deosebit de interesante atunci cand studiem documentele financiare ale SBP pentru 2007 si remarcam… o pierdere neta de 6 milioane de Franci elvetieni. Va vine sa credeti ca entitatea care controleaza exportul de energie hidro din Romania (mai clar, Serviciul de Informatii Externe) ar fi putut avea un an financiar atat de prost? La veniturile pe care le incasa din activitatea Energy Holding, SBP ar fi trebuit sa raporteze castiguri fabuloase (n.r. dupa calculele expertilor elvetieni, la peste 1 miliard de Euro/ an). Totusi, daca luam drept corecta cifra de – (minus) 6 milioane de CHF, atunci trebuie sa concluzionam ca:
– SBP nu este decat un paravan pentru activitatea unei alte entitati care isi atribuie castigurile lui Energy Holding sau – SBP nu face altceva decat sa directioneze fluxurile de energie ieftina romaneasca spre terte entitati (n.r. traderi internationali de energie electrica), care obtin profitul maxim din pretul preferential obtinut de “baietii destepti” in Romania.
Noi nu publicam raspunsul la aceasta dilema, dar urmarim atent cum il vor identifica autoritatile romane dupa formarea viitorului Guvern.
Aparent, Comisia Federala Elvetiana de Supervizare a Bancilor a devenit la fel de curioasa ca si noi si odata cu anuntarea rezultatelor financiare ale companiei a pornit o ancheta impotriva SBP, care nu este inca finalizata, dar demararea anchetei a provocat o noua suspendare de la tranzactionare a actiunilor SBP la SWX.
Spalatorie italiana pentru banii din energie
In 2007 a mai avut loc un eveniment important in viata SBP. Pe 19 martie, pe neasteptate, conducerea bancii a anuntat ca SBP va fi preluata de Banca Profilo SpA pentru doar 97 de milioane de CHF.
Entitatea care controleaza peste 6 TWh (6.000.000 MWh) energie hidro si care – mascata in SBP -, dupa calculele cele mai conservative, ar trebui sa obtina peste 2 milioane de Euro profit pe zi (!), este preluata de o banca italiana de mana a treia la un pret derizoriu!!!
Din ipoteticele 97 de milioane CHF , doar 9,7 au fost platiti cash, restul fiind achitat sub forma de actiuni ale Bancii Profilo SpA.
Din aceasta tranzactie financiara se infatiseaza clar imaginea unei entitati-carapace care este unealta de lucru clasica a “baietilor destepti” din toate tarile. Acolo unde micii “optimizatori fiscali” deschid firme-fantoma prin diverse insule exotice, serviciile de informatii din toate statele opereaza la nivel mai inalt, creand entitati care seamana foarte mult cu specimenul studiat.
Aceasta apartenenta specifica la “actionariatul cu epoleti” este data in vileag de cateva semne clare: • lipsa de activitate vizibila, • detalii minime in legatura cu structura organizationala reala, • personaje dubioase, dar relativ sterile scoase la inaintare si • niste actiuni care nu au niciun rationament clar economic.
S-ar putea ca SBP sa fie jucaria unei gasti transnationale de “baieti destepti”, dar a unei gasti de mana a doua. Acest lucru se poate vedea din unele miscari pe care o organizatie mai fina le-ar fi operat mai elegant decat cei care au gestionat SBP. Atunci cand, fie din cauza unei gestiuni proaste, fie din cauza necesitatii achitarii unor obligatii numai de ei stiute, managerii SBP-ului au ajuns sa raporteze pierderi, actionariatul companiei a tacut si nu a reactionat in niciun fel. Insa peste cateva luni, fara niciun anunt prealabil, managementul companiei demisioneaza, fara explicatii, la fel cum a facut-o domnul Theodor Stolojan. Recunoastem stilul.
Amenda record
Stilul “baietilor destepti de mana a doua” se mai recunoaste intr-un caz de frauda pe care au facilitat-o cei de la SBP. Timp de mai multi ani, SBP a oferit gazduire in spatiile sale de lucru precum si facilitati financiare pentru Claude Lipsky supranumit de presa franceza “escrocul secolului”. Lipsky a reusit sa stranga, prin inselaciune, de la mai multi investitori, majoritatea pensionari militari, peste 50 de milioane de Euro. In tot acest timp specialistii de la SBP il ajutau cu birotica, conturi si transferuri financiare.
Este de neconceput cum o “banca investitionala” – in portofoliu cu tranzactii de milioane de Euro, teoretic o institutie reputabila – putea sa lucreze in stransa cooperare cu un simplu escroc timp de mai multi ani!
Din nou, se vede stilul celor care au creat si exploatat FNI-ul in Romania!
Comunitatea bancara din Elvetia a fost profund socata de complicitatea SBP la facilitarea infractiunilor lui Lipsky, iar Curtea Federala Elvetiana i-a amendat cu o suma record pentru astfel de cazuri, respectiv 3 milioane de Euro.
In viitor se asteapta actiuni punitive de la Comisia Federala de Supraveghere a Bancilor.
Nici in Elvetia, “baietii destepti” nu au putut sa-si pastreze manusile si sorturile albe.
Sfarsitul anului 2008 le-a adus detinatorilor Energy Holding sub carapacea SBP doar vesti triste. Pentru ca au fost baieti rai, Mos Craciun le-a luat niste bani din ciorap ca sa acopere o parte din cele 4 miliarde CHF pierdute de bancile elvetiene in afacerea Madoff.
Marry Christmas, Mr. Bond!
(va urma…)
Redactia
www.cronicaromana.ro