Ministerul Afacerilor Externe informeaza:
Acţiunea de evacuare a fost organizată cu sprijinul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi cu aprobarea autorităţilor israeliene.
Personalul consular al ambasadei României se află în punctul de frontieră pentru a asigura eliberarea documentelor de călătorie necesare cetăţenilor români pentru a ieşi din Fâşia Gaza, precum şi pentru a asigura tranzitul acestora pe teritoriul israelian, spre Iordania.
După îndeplinirea formalităţilor de frontieră şi eliberarea titlurilor de călătorie de către personalul consular aflat la Erez, persoanele respective vor fi conduse spre frontiera cu Iordania, prin grija Ambasadei României la Tel Aviv. De aici, vor fi preluate de Ambasada României la Amman şi transportate la aeroport, de unde îşi vor continua călătoria spre România sau spre altă destinaţie dorită.
Până astăzi, 8 ianuarie 2009, la ora 10,00, 69 cetăţeni români (23 adulţi şi 46 minori), la care se adaugă 12 cetăţeni palestinieni, îşi exprimaseră dorinţa de a fi sprijiniţi de către personalul Ambasadei României la Tel Aviv în vederea părăsirii zonei de conflict.
MAE va fi în măsură să comunice numărul exact al cetăţenilor români care ies din Fâşia Gaza în cadrul operaţiunii de evacuare de astăzi după ce vor fi îndeplinite formalităţile de la punctul de frontieră, iar personalul consular român va intra în contact cu aceştia.
Douăzeci de persoane, cetăţeni români şi membri ai familiilor lor,au fost evacuate din Fâşia Gaza
În urma eforturilor insistente ale autorităţilor române, un număr de 20 de persoane, cetăţeni români şi membri ai familiilor lor (8 adulţi, inclusiv trei cetăţeni palestinieni, şi 12 copii) au fost evacuate din Fâşia Gaza, prin punctul de frontieră de la Erez, a anunţat astăzi ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu.
„Considerăm ca operaţiunea a fost o reuşită, pentru că aceşti oameni au ieşit din zona de conflict vii şi nevătămaţi. Ne dorim să îi scoatem din Fâşia Gaza şi pe ceilalţi cetăţeni români care vor să plece. După cum cunoaşteţi, autorităţile israeliene, urmare a demersurilor noastre, au aprobat, pentru aproximativ încă 40 de cetăţeni evacuarea din Fâşia Gaza. Continuăm în acest sens toate demersurile, atât la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, cât şi al misiunilor noastre diplomatice”, a declarat presei ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu.
Potrivit acestuia, Ambasada României la Tel Aviv va continua demersurile pe lângă autorităţile israeliene pentru ca cetăţenii români care dispun de documente de identitate valabile şi doresc acest lucru să poată părăsi zona de conflict.
Ministrul de externe a prezentat modul de desfăşurare a operaţiunii de evacuare, subliniind că după tentativa nereuşită de evacuare din data de 5 ianuarie, autorităţile române au continuat în mod constant eforturile pentru a permite ieşirea cetăţenilor români din zona de conflict, atât prin demersuri pe lângă autorităţile israeliene, cât şi prin menţinerea unei comunicări permanente cu comunitatea românească din zona de conflict.
În noaptea de 6 spre 7 ianuarie a mai avut loc o tentativă de evacuare, dar la care s-a renunţat din motive de securitate.
Pe 7 ianuarie, seara, a fost decisă organizarea unei noi operaţiuni de evacuare în cursul zilei de 8 ianuarie, după ce autorităţile israeliene şi-au dat acordul în acest sens, iar Crucea Roşie şi-a dat acordul să însoţească transportul.
Imediat după luarea acestei decizii (la ora 22.30), personalul ambasadei de la Tel Aviv a început să îi contacteze pe cetăţenii români care anunţaseră că vor să plece. Această acţiune a durat întreaga noapte. 50 de persoane şi-au exprimat intenţia să ia parte la această operaţiune. Acestora le-au fost comunicate locul şi ora de întâlnire, pentru a se putea sui în autocare. Au fost puse la dispoziţie noua autocare, din care au fost utilizate sase. Din cei care au confirmat, 20 de persoane au venit la coordonatele stabilite.
Deplasarea din Gaza City până la punctul de trecere a frontierei Erez s-a desfăşurat conform programului stabilit.
În punctul de frontieră, formalităţile de ieşire din Fâşia Gaza efectuate de autorităţile palestiniene şi israeliene au durat aproximativ 4 ore. În tot acest timp, personalul consular şi ambasadorul României la Tel Aviv au fost în punctul de frontieră de la Erez şi au menţinut legătura cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale. În punctul de frontieră, personalul consular român a eliberat documentele de călătorie pentru cei care aveau nevoie de astfel de acte.
După eliberarea documentelor, cetăţenii români împreună cu alţi cetăţeni europeni care au ieşit astăzi din Fâşia Gaza au fost îmbarcaţi în două autocare, pentru a se deplasa spre punctul de trecere a frontierei cu Iordania, sub escortă militară. Reprezentanţii Ambasadei României la Tel Aviv urmau să însoţească cele două autocare şi să se asigure că cetăţenii români vor ieşi din Israel spre Iordania.
De la graniţă, cetăţenii români urmau să fie preluaţi de reprezentanţii Ambasadei României din Iordania, care urmau să îi însoţească până la aeroportul din Amman, de unde aceştia trebuiau să hotărască dacă pleacă spre Bucureşti.
Personalul diplomatic s-a ocupat de organizarea transportului cu o cursă comercială de la Amman la Bucureşti. Cetăţenii români au fost informaţi în prealabil că trebuie să achite costurile de transport aerian. MAE a asigurat costurile de transport de pe teritoriul israelian şi iordanian.
Ministrul Diaconescu a subliniat că una dintre învăţămintele cele mai importante ale acestei operaţiuni este cea a responsabilităţii. Pe de-o parte este responsabilitatea personală a fiecărui cetăţean român care stă o perioadă mai lungă de timp în străinătate de a se înregistra la Ambasadă, responsabilitate cu atât mai mare pentru cei aflaţi în zonele de conflict. „Sunt cetăţeni români în Fâşia Gaza care nu au actele la zi şi faţă de care România, statul român, prin autorităţi, şi-a asumat garantarea, prin titlurile de călătorie pe care le-am dat, numai şi numai în ideea de a-i ajuta, în încercarea lor de a-şi salva viaţa”, a precizat ministrul Diaconescu.
Pe de altă parte, este responsabilitatea statului faţă de cetăţenii români, modul în care au acţionat autorităţile române în acest caz demonstrând că pot să vină în sprijinul celor care au nevoie. Ministrul Diaconescu a subliniat faptul că statul român a preluat pe garanţia sa trei cetăţeni palestinieni, care nu aveau cetăţenie română, pentru a permite familiilor unor români să rămână unite.
Ministrul Cristian Diaconescu a mulţumit autorităţilor israeliene şi tuturor instituţiilor statului român, care au contribuit la succesul acestei operaţiuni.