Am banuit din prima clipa ca “Afacerea Ciorogarla” este regizata. Prea putea ceva. Nu stiam exact ce vrea sa dezgroape, sau sa ingroape. Iata ce:
Ministrul Apararii Mihai Stanisoara (foto dreapta) a anuntat, azi, printr-o conferinta de presa, destituirea sefului Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA) Constantin Croitoru si a sefului Directiei de Contrainformatii din cadrul SMG, Ion Ungureanu, in urma furtului de armament de la unitatea militara din Ciorogarla.
General locotenent Constantin Croitoru (foto stanga) are 56 de ani si ocupa functia de sef al Statului Major al Fortelor Aeriene din martie 2007. Anterior, a fost director general al Directiei Generale de Informatii a Armatei.
Au mai fost destituiti seful Directiei Contrainformatii si Siguranta Militara de la SMFA, lt. Col. Maricel Popa, precum si ofiterul de contrainformatii de la Brigada, maiorul George Uta. A fost eliberat din functie si seful Resurse la SMFA, generalul de Brigada Costel Tataru.
De asemenea, a fost eliberat din functie seful Serviciului Politie Militara din Statul Major General, colonel Marcu Plesanu, seful sectiei Paza si Securitate in serviciul Politiei Militare din SMG, colonel Constantin Pupaza si seful Directiei Contrainformatii si Siguranta Militara din cadrul SMG, general de brigada Ion Ungureanu. Destituirile vin pe fondul confruntarilor dintre factorii de decizie de la conducerea Armatei privind controlul DGIA. In timp ce conducerea actuala a Statului Major General doreste ca DGIA sa se subordoneze sefului Statului Major General, Amiral Gheorghe Marin (foto in plan secund), conducerea politica a Ministerului Apararii, atat fostul ministru Teodor Melescanu, cat si actualul, Mihai Stanisoara, dorind ca DGIA sa li se subordoneze in exclusivitate lor.
Eliminarea lui Radici
Scandalul acestor demiteri intervine la scurt timp dupa ce in fruntea serviciilor de informatii ale armatei a mai intervenit o schimbare radicala. Sapatamana trecuta, directorul DGIA, Francisc Radici, a fost inlocuit cu Generalul Gheorghe Savu, fost sef al Directiei de Informatii Militare (spionajul extern militar), var cu IPS Teofan. Dupa aceasta, ministrul Mihai Stanisoara l-a numit pe generalul-maior Francisc Radici loctiitor al sefului Departamentului pentru Politica de Aparare si Planificare din MAPN.
Savu a fost pana atunci seful Directiei de Informatii Militare, fiind, in acelasi timp, si subalternul lui Radici. DGIA cuprinde Directia de Contrainformatii si Securitate Militara (contraspionajul militar) si Directia de Informatii Militare (spionajul militar extern).
Demiterea generalului de brigada Ion Ungureanu, este parte, conform surselor din MAPN, din lupta dintre taberele de la conducerea Armatei, urmatoarea tinta vizata fiind, conform acestora, seful Statului Major General al Armatei, amiralul Gheorghe Marin, aflat in conflict deschis cu noul ministru al Apararii, Mihai Stanisoara.
Problema KGB-GRU
Conform speculatiilor din cadrul comunitatii de informatii militare din Romania, detronarea sefului Directiei Contrainformatii si Siguranta Militara din cadrul SMG, general de brigada Ion Ungureanu, va fi urmata de o reorganizare agresiva a Directiei, in sensul desfintarii unitatilor specializate pe combaterea actiunilor serviciilor de informatiii ale Federatiei Ruse (SVR-spionajul extern rus si GRU-spionajul militar rus), dupa modelul deja aplicat la Serviciul Roman de Informatii (SRI) cu urmasa fostei UM 0110 a DSS anti-KGB. Sursele citate mentioneaza ca generalul Ungureanu – care are experienta pe aceasta zona – a implementat o politica de consolidare a structurilor mai sus-mentionate, starnind nemultumirea anumitor medii cu simpatii catre Rasarit.
Executie publica
Nominalizarea de catre ministrul Mihai Stanisoara incalca toate normele muncii de informatii, precum si drepturile civile si profesionale ale ofiterilor implicati. Alaturi de numele mentionate anterior, ministrul Stanisoara a anuntat ca au mai fost destituiti cei doi caporali care efectuau serviciul de paza respectiv Cristian Radu si Nicolae Nita, comandantul de paza, sergent Marius Tudorache, comandantul de pluton politie militara, plt maj. Alexandru Dinu, ofiterul cu operatiile din Batalionul tehnic, maior Ionel Cocosatu, seful de stat major la Batalion, maior Lucian Popa, comandantul de Batalion lt. col. Catalin Berheciu.
Totodata, au fost eliberati din functie si seful de operatii la Brigada, colonelul stefan Dumitrescu, seful de stat major la Brigada, colonelul Marian Cocioarta, comandantul de Brigada, generalul de brigada Haralambie Oprea.
Potrivit ministrului, aceste eliberarii din functie sunt masuri de ordin administrativ si urmeaza ca parchetul militar si instantele abilitate sa stabileasca eventualele vinovatii pe linie penala.
Problema avioanelor americane de mana a doua
Pe fondul destituirii lui Constatin Croitoru au aparut mai multe speculatii privind fondul adevaratelor motive ale demiterii acestuia. Conform surselor din cadrul MApN, acesta ar fi fost un opozant al contractului de cumparare a avioanelor F-16 de la firma americana Lockheed Martin in valoare de circa patru miliarde de euro, pentru, se pare, aparate luate la mana a doua. Potrivit unor ofiteri din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene, mai multe cadre din conducerea SMFA au amenintat deja ca isi dau demisia in bloc in semn de protest.
Intr-un interviu acordat pentru ziarul ZIUA de la inceputul lunii ianuarie, “fostul” sef al Statului Major al Fortelor Aeriene, Constantin Croitoru, a facut o comparatie intre avioanele F-16 si Gripen, favorite in cursa pentru inzestrarea Armatei romane cu noi aparate de zbor. Redau o bucata importanta al acest interviu, realizat de expertul nostru in domeniu, Doru Dragomir:
“Polonezilor le-au trebuit aproape patru ani sa operationalizeze avioanele F-16, sa se instruiasca si sa le aduca la un nivel operational multumitor. De asemenea, dupa trei ani, colegii unguri, care au luat avioane Gripen, se apropie de un stadiu de operationalizare. Avand in vedere aceste considerente, noi suntem in foarte mare intarziere. Trebuie sa intelegem un lucru: nu este suficient si nici simplu sa dai banii si sa aduci maine avionul in baza aeriana. Nu il poti folosi. Pentru ca, de maine, trebuie sa incepi pregatirea operationala a personalului care il va exploata. Ca sa pregatesti acest moment, trebuie sa-l anticipezi cu minimum doi-trei ani. Este necesara demararea unor operatiuni de amenajare a bazelor si pregatirea mentenantei specifice. Urmeaza pregatirea personalului tehnic si navigant. Avand in vedere aceste aspecte, noi trebuia sa stim deja care este modelul de avion care va inlocui MiG-ul 21”. Si: “Ca pilot de vanatoare, am nevoie de cel mai bun avion, cel mai sigur… Noi avem deja experienta unui avion vechi, modernizat. Ar fi mult mai ieftin si mai simplu sa luam un avion nou. Acest lucru va fi stabilit insa de decidentul politic”. Vezi: Aviatia militara intra in colaps: ZIUA
Cazul colonelul Petrescu – decembrie 1989
Decizia de demitere in masa a unor ofiteri, vine la scurt timp dupa demiterea unui alt ofiter, considerat un apropiat al generalului Ungureanu, colonelul Ion Petrescu, directorul Trustului de Presa al Armatei, a fost mazilit din functie. Conform surselor ZIUA, decizia a fost luata deoarece Petrescu a publicat doua editoriale in saptamanalul “Observatorul Militar” prin care aducea la cunostinta opiniei publice amanunte interesante petrecute in decembrie 1989 in Romania. Potrivit acestuia Stanculescu a fost “omul care a dat… lovitura de stat în favoarea celor care si-au asumat apoi titlurile, documentele si drepturile de revolutionari”. Multe dintre articolele sale au folosit cartea “De la Regimul Comunist la Regimul Iliescu”. Motivul principal care l-a costat functia pe seful Trustului de Presa al Armatei ar fi fost acela ca Petrescu s-a transformat in purtatorul de cuvant al “marei mute”, asa cum este cunoscuta armata si, prin intermediul Observatorului Militar (oficiosul Ministerului Apararii Nationale-n.r.), a pledat cauza generalului Victor Stanculescu, solicitand tuturor factorilor de conducere, inclusiv presedintelui Traian Basescu, gratierea acestuia. Demersul lui Petrescu nu a fost vazut cu ochi buni de anumiti politicieni, fapt pentru care colonelul a fost instiintat la mijlocul lunii decembrie 2008 ca a fost “promovat” sef de sectiei in cadrul Directiei Informare si Relatii Publice din MApN, functie pe care o mai ocupase cand avea doar gradul de maior.
Intr-un astfel de material pro-Stanculescu si Armata, aparut in numerele din decembrie 2008 ale “Observatorului Militar”, generalul (r) Niculae Spiroiu afirma, intr-un interviu cu Benone Neagoe, despre planurile din decembrie 1989: “În România n-a mers acest plan. Si atunci, la noi s-a intentionat si pregatit si varianta militara, cu eventualul bonus, liber la dezmembrarea tarii. Este meritul Armatei Române si al generalului Gusa care a zis: Armata Româna este în masura sa tina sub control situatia din tara. Nu avem nevoie de niciun fel de ajutoare. Acest lucru a fost un semnal pentru Gorbaciov si pentru Occident”. Intr-un interviu de amploare realizat de Ion Petrescu cu Grigore Buciu, care si-a petrecut revolutia în Ministerul Apararii Nationale si in sediul Comitetului Central al PCR, acesta remarca, privind numirea agentului GRU Nicolae Militaru de catre Ion Iliescu si aparitia lui insotit de Virgil Magureanu: “In numele cui conducea acesta armata româna, din moment ce o jignea profund prin chemarea trupelor rusesti în România pentru a rezolva problema atacurilor teroriste?”. Vezi https://www.presamil.ro/OM/2008/50-51/Ziar%2050.pdf si https://www.presamil.ro/OM/2008/49/ziar%2049.pdf.
Potrivit colonelului Petrescu, persoana care i-a semnat ordinul prin care a fost debarcat de la conducerea Trustului de Presa al Armatei este Georgeta Ionescu, inca secretar de stat in MApN, din vechiul regim, cu toate ca fostul premier Tariceanu a solicitat tuturor secretarilor de stat numiti de PNL sa-si dea demisia din functii. Chiar daca coordona Trustul de Presa al Armatei, Georgeta Ionescu s-a opus, potrivit declaratiilor colonelului Petrescu, tuturor initiativelor membrilor trustului de a pune pe picioare un post de televiziune si radio militar, asa cum exista in armatele din NATO. O initiativa pe care o va prelua, fara indoiala, cineva, ca afacere cu multe zerouri in coada.
Exagerati. Eu cred ca astia nu au vrut sa scrie, sau sa consemneze in acte atunci cind au pus armele la avion pe aeroportul Otopeni-militar :
https://blueherald.com/2008/06/atf-confiscates-automatic-weapons-from-blackwater/
https://blog.ryjones.org/2008/06/24/blackwater-enters-into-illegal-agreement-with-camden-county-sheriff/