POLICE STATE. Securitatea ameninta planeta

Fosta directoare a serviciului britanic de informatii MI5 avertizeaza asupra riscurilor ingradirii libertatilor cetatenesti

Comisia Internationala a Juristilor (CIJ) a dat publicitatii ieri un raport alarmant, elaborat in ultimii sapte ani, privind drepturile si libertatile cetatenesti si impactul masurilor anti-teroriste intreprinse de statele lumii. Specialisti in securitate si drepturile omului avertizeaza asupra ideii ca tocmai aceste masuri exagerate fac jocul terorismului.
Masurile excesive de securitate, explica raportul CIJ, sunt o amenintare reala asupra libertatilor fundamentale ale cetatenilor. Raportul denumit “Evaluand pagubele, urgentand actiunea” este bazat pe 16 marturii din 40 de tari de pe toate continentele. Documentul trage un semnal de alarma in aceasta directie si propune actiune de indreptare a situatiei. “In cursul anchetei, am fost socati de urmele lasate in ultimii sapte ani de masurile excesive si abuzive antiteroriste in numeroase tari ale lumii. Multe guverne s-au grabit in a contracara actiunile teroriste prin subminarea valorilor si drepturilor umane. Rezultatul este o amenintare grava la adresa integritatii cadrului legal referitor la drepturile omului”, a declarat Arthur Chaskalson, seful juristilor-evaluatori din cadrul CIJ, fost ministrul de Justitie si presedinte al Curtii Constitutionale din Africa de Sud. Raportul prezinta consecintele practicilor impotriva terorismului precum tortura, disparitiile, detentia in secret, procesele nedrepte si alte incalcari flagrante ale drepturilor omului in multe parti din lume. Juristii atrag atentia asupra pericolului impunerii acestor “masuri temporare” drept baze juridice pentru legi ulterioare, incluzand aici si societati democratice.
Instaurarea statului politienesc

De asemenea, documentul prezinta oportunitea schimbarii acestor practici odata cu instaurarea la Casa Alba a unei noi adminis­tratii. “La sapte ani de la evenimentele de la 11 septembrie este timpul sa luam aminte si sa nu repetam legile si politicile abuzive din ultimii ani”, a spus Mary Robinson, fost Inalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, si presedinte al Irlandei, actual presedinte al CIJ.
Continuand pe acelasi ton, fosta directoare a MI5 in perioada 1992-1996 (serviciul de securitate intern al Marii Britanii – n.red.), Stella Rimington, a avertizat ieri ca tocmai aceste masuri de protejare excesiva pot conduce la grave tulburari si incalcari ale dreptului la viata privata. Aceasta a avertizat ca tocmai aceste ingradiri “fac jocul” teroristilor, informeaza The Times. Stella Rimington a declarat pentru ziarul spaniol La Vanguardia ca impunerea unui numar mare de restrictii, de la controlul comunicatiilor la introducerea de carti de identitate electronice in Marea Britanie, poate duce la edificarea unui adevarat “stat politienesc”. “Ar fi mai bine ca Guvernul sa recunoasca faptul ca exista riscuri, in loc sa sperie oamenii pentru a putea adopta legi care restrang libertatile civile”, a spus ea. “Exact acesta este unul dintre obiectivele terorismului: sa traim speriati si intr-un stat politienesc”, a subliniat Rimington. Ea a criticat si abordarea SUA in razboiul impotriva terorismului. “SUA au mers prea departe in ceea ce priveste Guantanamo si torturile. Cu atat mai mult cu cat (Washington-ul – n.red.) a obtinut exact efectul opus: exista din ce in ce mai multi teroristi sinucigasi, care au justificari mai puternice”, a afirmat specialista in securitate.
Madalin NECSUTU / ZIUA
Vezi si
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova