Scris de George Roncea
„Moldova – teritoriu al dragostei“ a fost sloganul comuniştilor în campania electorală, rezultă din discursul conducătorului comunist Vladimir Voronin, rostit în deschiderea unui concert Zdob & Zdub. Savatie Baştovoi, un ieromonah bloger, fin analist al situaţiei politice din Moldova, a oferit cititorilor săi, între care mă număr şi eu, un fragment inedit ce cuprinde un discurs despre amor al generalului sovietic.
Înţelegem mai uşor astfel căderea în păcat filmat a consulului nostru la Chişinău, Ion Nuică, care şi-ar fi depus demisia ieri, după cum informează MAE. Înregistrarea prestaţiei sale sexuale a generat un trafic atât de intens pe site-ul ziarului „Curentul“, încât serverul redacţiei era gata-gata să-şi dea obştescul sfârşit.
Televiziunile, amabile, au preluat înregistrarea postată la liber de „Curentul“ şi au adăugat şi subtitrare, pentru a înţelege mai uşor telespectatorii români avizi de informaţie ce-i zicea bunăciunea de la SIS lui „Nielu“ al nostru înainte şi după executarea unor acrobaţii diplomatice care au stârnit numeroase comentarii competente ale cititorilor noştri. Mulţi dintre aceştia şi-au exprimat dorinţa de a se face şi ei consuli în Moldova, pentru a consulta mai pe larg şeptelul boarfelor oferite de serviciile specializate ale fraţilor basarabeni şcoliţi la Moscova.
În timp ce reprezentanţii noştri diplomatici îşi verifică aptitudinile sexuale cu tinere oferite gratis de SIS, dar plătite de statul român – tânăra care presta la greu pentru consul este angajată a consulatului, unde munceşte alături de soţia fostului consul Ion Nuică, situaţia din Moldova devine din ce în ce mai fierbinte, campania electorală apropiindu-se de sfârşit.
Presa rusă: „Cele mai dure alegeri din istoria Moldovei“
Momentul alegerilor repetate de la Chişinău va fi unul dramatic, până şi presa rusă remarcând că alegerile din 29 iulie par a fi cele mai dure din toată istoria Republicii Moldova, după eşecul repetat al comuniştilor de a alege şeful statului şi a pune mâna pe controlul total al ţărişoarei.
Posturile de televiziune, controlate de puterea comunistă, au lansat o serie de spoturi, însoţite de lozinci isterice, care mobilizează cetăţenii la un adevărat război civil: „Să nu le cedăm Moldova!“, „Să ne apărăm Patria!“, „La luptă – puneţi mâna pe seceri şi ciocane şi daţi la cap inamicului“ etc. Spiritele sunt atât de încinse la Chişinău, încât repetarea situaţiei de conflict de stradă ca la 7 aprilie este foarte posibilă. Liderii Opoziţiei sunt hărţuiţi de procuratură şi serviciile secrete după ce le-au fost deschise dosare penale privind „uzurparea puterii de stat şi organizarea dezordinilor în masă“.
Dorin Chirtoacă, tânărul primar al Chişinăului, lider al Opoziţiei anticomuniste, a fost chemat la procuratură, unde a fost audiat ore în şir, fiind acuzat de uzurparea puterii de stat şi de organizarea manifestaţiilor anticomuniste în masă pe 7 aprilie.
Chirtoacă a trebuit să dea explicaţii procurorilor despre interceptările realizate de SIS ale unor convorbiri de-ale sale la telefon, inserate într-un aşa-zis documentar „Atac asupra Moldovei“, difuzat de posturile de sub influenţa puterii comuniste.
Înregistrarea este trucată, a spus Dorin Chirtoacă: „Le-am demonstrat procurorilor că înregistrarea nu are nicio legătură cu realitatea, au fost rupturi din mai multe discuţii cu viceprimarul“. Acest dosar şi altele de acest fel sunt dirijate de partidul de guvernămånt, în timp ce cutiile de rezonanţă ale comuniştilor au amplificat tema numindu-i pe oponenţii politici cu etichete ca „fascişti“, „duşmani“, „criminali“ şi „terorişti“.
Televiziunile Moldova 1, N4 şi NIT, au plasat în context negativ şi au favorizat în ştiri şi/sau emisiuni, preponderent sau în exclusivitate, actori politici reprezentanţi ai puterii şi, dimpotrivă, au plasat în context negativ şi au defavorizat actori politici reprezentanţi ai opoziţiei şi, în special, care au acces în Parlament după scrutinul din 5 aprilie 2009, se arată în raportul de monitorizare preelectorală a prezenţei actorilor politici în programele principalelor canale de televiziune, realizat de Asociaţia Presei Electronice (APEL) în perioada lunii iunie 2009. Practic, în ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, posturile de televiziune monitorizate au urmat aceleaşi politici editoriale din campania electorală din 5 aprilie. În primele două săptămâni ale lunii iunie, Moldova1, NIT, N4 şi Prime au continuat să practice partizanatul politic, iar ProTV, TV7, posturi echidistante în prezentarea actorilor personalizaţi şi instituţionalizaţi, sunt ameninţate constant cu închiderea.
Cât costă Moldova pentru ruşi: jumătate de miliard de dolari
Polarizarea politică a atins un punct de apogeu, iar căile de dialog sunt practic imposibile, cel puţin la vedere. Dacă Uniunea Europeană s-a mărginit la fluturarea unor vagi formule de compromis politic, Rusia, în schimb a băgat mâna în buzunarul de la spate şi a pus pe masă jumătate de miliard pentru a-şi asigura controlul la Chişinău.
După recenta vizită umilă a lui Voronin la Moscova, Rusia a acordat R. Moldova un credit de jumătate de miliard de dolari. „Federaţia Rusă va acorda R. Moldova un credit în mărime de 500 milioane USD, prima tranşă, în sumă de 150 milioane USD, urmând să fie alocată în cel mai scurt timp, a declarat premierul rus Vladimir Putin“.
Presa moscovită nu l-a primit cu căldură pe Voronin, catalogat ca avånd „semne evidente de dereglare psihică, suferind de sindromul maniacal, pe fondul unei paranoia avansate, oamenii din anturajul acestuia mărturisind că domnul preşedinte îi loveşte cu scrumiera în cap“. Voronin nu a vizitat însă doar Federaţia Rusă pentru a cere bani şi sprijin.
Preşedintele Asociaţiei „Pro Europa“, Boris Asarov, a afirmat la Chişinău că „Voronin a vizitat Federaţia Rusă şi Israelul pentru a coordona lansarea proiectului Lupu în interesul «marelui business criminal» din aceste ţări“. Asarov mai susţine că trecerea lui Marian Lupu la PDM-ul lui Dumitru Diacov este „un proiect solidar şi coordonat“ dintre Lupu şi Voronin, prin care este programată transformarea regimului politic, care va avea loc prin „repartizarea parţială“ în sfera economică a Republicii Moldova.
Cu alte cuvinte, Marian Lupu, omul de casă al KGB-istului Dumitru Diacov, tatăl politic al lui Vladimir Filat, joacă un rol în piesa „schimbării“ care se preconizează a avea loc în 29 iulie, mascaradă prin care se va roti arcul puterii în aşa fel încât să cadă cortina tot în beneficiul „marelui business criminal“.
În schimbul împrumutului de 500 milioane, Moscova vrea instituţionalizarea limbii ruse, staţionarea nelimitată a trupelor ruse în Transnistria, federalizarea Moldovei pe vechea schemă ajustată puţin a planului Kozak şi alte astfel de mărunţişuri care vor lega de păr Basarabia pe încă jumătate de secol.
Pe de altă parte, deja o parte din banii promişi vor fi luaţi cu cealaltă mână înapoi de Moscova, deoarece imediat după întoarcerea din vizita de la Moscova Vladimir Voronin a impus administraţiei întreprinderii de Stat Moldtelecom să cumpere compania rusă de telefonie mobilă Eventis, care este în prag de faliment. Compania rusă, afirmă un membru al Opoziţiei cu contacte bune la Moscova, urmează a fi cumpărată la un preţ de 100 milioane de dolari, sumă ce depăşeşte cu mult preţul real.
Moldova a ratat sau a evitat creditarea cu aproape două miliarde de dolari promise de Guvernul american, BERD şi Banca Mondială, preferând să se ducă cu mâna întinsă la Rusia tătucului Putin, bănişorii aruncaţi în scârbă de ruşi reprezentând un balon electoral pentru a arăta moldovenilor cine este fratele mai mare care are grijă de tataia Voronin.
Semnalul este totodată unul de izolare politică de Uniunea Europeană, de izolare de structurile financiare şi de partenerii de dezvoltare, traseul către CSI bătătorindu-se simultan cu săparea unor tranşee din ce în ce mai adânci pe direcţia aliniamentului Vest – adică România.
Cam astfel de lucruri se întâmplă la Chişinău în timp ce rezidentul nostru, „Nielu“, face amor dezlănţuit, filmat pe larg de cameramanii obsedaţi ai lui tătuca Voronin.