NOUL PRESEDINTE al Parlamentului European este fostul premier polonez Jerzy Buzek, de confesiune protestanta

Premiera la Bruxelles

Fostul premier polonez Jerzy Buzek, in varsta de 68 de ani, a fost ales marti, cu 555 de voturi, in functia de presedinte al Parlamentului European, relateaza AFP, preluata de NewsIn. Buzek, primul dintr-o tara a blocului fost comunist ales in aceasta functie, era candidatul PPE, insa a fost sustinut si de socialisti si liberali.Noul presedinte al PE a fost felicitat in limba poloneza de cel de la care preia stafeta Hans-Gert Poettering. Alegerea unui reprezentant al tarilor din Europa Centrala si de Est la conducerea Parlamentului European va pune capat diviziunilor dintre vechii si noii membri UE, a declarat, inainte de vot, fostul premier polonez Jerzy Buzek.”Daca votul de marti duce la un succes pentru mine, consider ca diviziunile dintre vechii si noii membri UE vor disparea”, a spus Buzek inainte de a fi ales in functie.”Altfel, o cortina de fier va separa vechii de cei noi. Acum este mai putin vizibila, dar exista inca aceasta diviziune intre cei noi, care au aderat in 2004, si cei care sunt in UE de mai multa vreme”, a explicat polonezul.”Am dori ca aceste diferente sa dispara si vor disparea”, a subliniat el.

Curriculum Vitae – Jerzy Buzek

Profesor de ştiinţe tehnice, implicat in mod activ in viaţa comunităţii; prim-ministru al Poloniei din 1997 pană in 2001.
Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Dortmund, din Seul şi din Isparta, precum şi al şcolilor politehnice din Silezia şi Opole. O lungă perioadă de timp, lector universitar in cadrul universităţilor din Opole, Gliwice şi Częstochowa; cercetător in cadrul Institutului Academiei Poloneze de Stiinţă din Gliwice. Stagiu de cercetare la Universitatea Cambridge (1972). Reprezentantul Poloniei in cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie – programul de cercetare a gazelor cu efect de seră (1992-1997). Organizator şi preşedinte al unei reţele internaţionale de 19 instituţii specializate in domeniul energiei şi protecţiei mediului (1996). Prorector al Universităţii Polonia din Częstochowa (2002-2004) şi co-fondator al Scolii poloneze de diplomaţie. Autor a aproximativ 200 de lucrări ştiinţifice, a numeroase raţionamente ştiinţifice şi titularul a trei brevete in domeniul protecţiei mediului, energiei şi al tehnicii de procesare.Membru al sindicatului liber “Solidarnosć” (Solidaritatea) din 1980, apoi preşedinte al primului Congres Naţional al delegaţilor “Solidarnosć” din 1981. Activ in structurile subterane ale sindicatului după 1981. După 1989, prezidează cel de-al IV-lea, al V-lea şi al VI-lea congres al “Solidarnosć”.Ales deputat in Parlamentul Republicii Polone in 1997. In 1999, in calitate de prim-ministru, a făcut posibilă aderarea Poloniei la NATO şi apoi a contribuit la pregătirea ţării pentru integrarea in Uniunea Europeană (inclusiv prin descentralizarea statului şi consolidarea rolului administraţiei locale). In 1998 a inceput negocierile pentru aderare. Reprezentant in PPE-DE al mişcării sociale AWS (Acţiunea de Solidaritate Electorală) (1999).
Pentru activitatea depusă in domeniul cercetării şi al tehnologiei, a fost ales cel mai bun deputat al anului 2006. Premiul i-a fost decernat de prestigioasa publicaţie “Parliament Magazine”.
In anul 2007, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a proclamării Declaraţiei universale a drepturilor omului, a primit din partea Preşedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, o statuetă reprezentand porumbelul păcii.

Reacţii ale preşedinţilor grupurilor politice

Joseph Daul din partea Partidului Popular European a reliefat că, datorită alegerii domului J. Buzek, pentru prima dată se poate vorbi despre o Europă unită, simbolul acesteia fiind tocmai Preşedintele Parlamentului European.Martin Schulz, in numele Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi a Democraţilor, a declarat că alegerea domului Jerzy Buzek reprezintă un eveniment istoric, avand in vedere că in acest an se aniversează 20 de ani de la căderea zidului Berlinului şi şase ani de la aderarea Poloniei la UE. Faptul că azi a putut fi votat Preşedinte al Parlamentului European un reprezentat al Solidarnosc, fost premier polonez, demonstrează că “visul pentru pace şi libertate poate deveni libertate.”
Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European, a menţionat că preşedintele PE se va putea baza pe sprijinul acestui grup. Obiectivul trebuie să fie crearea unei Uniunii Europene mai integrate, in special in acest context dificil in care trebuie elaborată o strategie pentru ieşirea din criza economică şi financiară actuală. El a ţinut să sublinieze că Preşedintele Parlamentului se bucură de sprijinul unei majorităţi pro-europene.
Rebecca Harms din partea grupului Verzilor a declarat că alegerea domului Buzek reprezintă o onoare pentru Parlamentul European. Ea speră că pe durata acestui mandat Preşedintele va reuşi să intărească legăturile dintre estul şi vestul Europei. Cooperarea cu estul Europei va trebui să fie mai intensă, referindu-se in primul rand la Ucraina.
Timothy Kirkhope a declarat in numele Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni: “Dumneavoastră ştiţi să apreciaţi libertatea pe care Parlamentul nostru şi-o doreşte. Acest parlament trebuie să reformeze Europa. Noi vă vom sprijini in acest sens.”
Lothar Bisky, GUE/NGL, a declarat că se bucură enorm pentru alegerea actualului Preşedinte deoarece şi el provine din estul Germaniei, exprimandu-şi speranţa că “Europa va recunoaşte contribuţia Poloniei.”
Nigel Farage, in numele grupului Europa Libertăţii şi a Democraţiei, felicitand pe noul Preşedinte a menţionat că in opinia sa “este mai degrabă vorba de investire pe hartie.” El s-a referit şi la imnul european, cu care a inceput sesiunea constitutivă, imn pe care olandezii şi francezii l-au respins.
Bruno Gollnisch, in numele deputaţilor neafiliaţi, l-a felicitat pe Preşedinte, insă nu a aprobat modul in care a fost ales, deoarece rezultatul reflectă alianţa grupurilor politice mari din Parlamentul European. El speră insă că domul Buzek nu va fi sclavul acestei alianţe şi va apăra şi “drepturile disidenţilor” din Parlamentul European.Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat in nume personal pe domnul Buzek, dar şi in numele Comisiei, declarand că prin valorile susţinute, domnul Buzek va fi un preşedinte activ care “va apăra interesele Europei şi ale cetăţenilor europeni.”
ZIUA Online

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova