Inainte de Ziua Inaltarii Sfintei Cruci, in aceasta noapte, pana la cinci dimineata, are loc la Aiud o slujba speciala dedicata martirilor romani. Maine, la Rapa Robilor, fostii detinuti politic se vor intalni pentru a se inchina osemintelor de mucenici de la Aiud, printre care se afla ramasitele pamantesti frumos mirositoare ale elitei interbelice a Romaniei, inclusiv cele ale lui Constantin Gane, George Manu, Traian Braileanu, Mircea Vulcanescu, alaturi de sute de legionari si generali ai Romaniei. In cumplita temnita a Aiudului cu a sa zarca au fost intemnitati spre exterminare si indoire, fara a se reusi in totalitate, marile personalitati luptatoare ale Romaniei si ortodoxiei, majoritatea legionari sau simpatizanti legionari, cum ar fi: Petre Tutea, Virgil Maxim, Ioan Ianolide, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Valeriu Gafencu, Grigore Caraza, Ernest Bernea, IPS Bartolomeu Anania, Parintele Clapon, Parintele Dumitru Staniloaie, Parintele Galeriu, Parintele Calciu-Dumitreasa, Parintele Iustin Pârvu, Parintele Arsenie Papacioc, Parintele Bejan, Parintele Daniil Tudor, Parintele Ion Lacatusu si multi, multi altii. L-am intrebat pe Parintele Arsenie Papacioc, inchis 14 ani la Aiud, ce crede ca ar trebui facut acum la Aiud in memoria martirilor anticomunisti.
Părintele Arhimandrit Arsenie PAPACIOC: La Aiud e nevoie de mănăstire, nu de centru cultural!
“Am fost întrebat odată dacă să se facă mănăstire sau centru cultural. Dacă se face centru cultural, rămân o hârtie scrisă şi nişte porţi deschise – elemente de muzeu, uzuale. E nevoie de mănăstire, nu de centru cultural. Dar, orice ar face, lucrurile au evoluţia lor şi nu putem interveni. Eu una stiu: acolo ne-au luat multe forte ascunse din om.
Ce poţi să faci? Să umbli cu cheta după ei? Fiule, nu te teme, are Dumnezeu grijă, că şi Aiudul acela mare descoperire de vină a fost. Că una este să asişti la foc şi alta este să fii în foc, ca să îţi poţi explica starea intimă a deţinutului care e în regim de exterminare. Fără milă.
Focul nu cruta nimic; ca să dictezi focului ce să ardă – arde ce întâlneşte. Aşa că evoluţia vieţii n-o putem opri noi pe loc. Noi putem să ne aşezăm pe o poziţie salvatoare în dansul ăsta, aia-i altceva. Însă e păcat de Aiudul ăla acuma, care-i făcut şi aşteaptă; o stare de recrudescenţă sau ce-o fi aşteptând. Dar să se dărâme e păcat.
Canonizarea martirilor nu se poate face printr-o petiţie, fără deţinuţi. Nu se fac lucrurile acestea cum vrea omul. Să se facă odată, că e păcat de atâtea lacrimi şi atâta sânge vărsat. Numai în Zarcă m-au ţinut: 14 ani. Să se facă, sunt de părere să se mişte ceva. Sunt pentru mănăstire la Aiud.
Oriunde-ar fi, omul are o răspundere. E un cerşetor, te surprinde, n-ai niciun ban, cum vrea el, dar zici „Doamne, miluieşte-l!”, îi dai atenţie. Să-ţi spun o întâmplare. Eram la Braşov, în maşină, într-o parcare. Unul, în parcare, fuma, şi un câine îi urmărea mâna. Când ducea mâna în sus cu ţigara, câinele credea că el mănâncă, şi când lăsa mâna în jos, câinele aştepta, spera că-i dă şi lui ceva. Nu-i dădea nimic, ăla habar n-avea. Dar eu trăiam momentul: tragedia câinelui: nepăsarea omului.