CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII
In atentia
Domnului Presedinte Csaba Ferenc Asztalos
Sediul: Piaţa Walter Maracineanu, nr. 1-3, sector 1, Bucuresti
Obiect: sesizare privind caracterul discriminatoriu al proiectului „Istoria heraldicii, sigilografiei si a vexilologiei secuiesti” aprobat prin hotarare de consiliu de catre Consiliului Judetean Harghita in data de 30 octombrie 2009
Stimate domnule Presedinte,
In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie
In fapt,
In data de 30 octombrie 2009 Consiliul Judetean (CJ) Harghita a aprobat, in sedinta ordinara, proiectul intitulat „Istoria heraldicii, sigilografiei si a vexilologiei secuiesti”, pentru derularea caruia ar urma sa se cheltuiasca, din fonduri publice, suma de 12.000 lei.
Proiectul consta in cercetarea simbolurilor secuiesti, precum si in confectionarea si promovarea steagurilor secuilor. Decizia elaborării acestui proiect este data de lipsa de cunoastere „a trecutului si a simbolurilor comune ale secuilor, elementele principale ale identitatii culturale”. „Scopul programului este realizarea unei cercetari profunde si ample a simbolurilor istorice si promovarea acestora la persoane cat mai numeroase, iar obiectivul este crearea unei imagini de ansamblu pozitive atat in tara cât si in strainatate despre simbolurile istorice”, dupa cum se arata in hotararea CJ Harghita.
Doar ca o curiozitate si fara sa fie neaparat un argument in cazul de fata, conform rezultatelor Recensamantului Populatiei din anul 2002, numarul secuilor la nivel national este de 583 persoane, cifra fiind inclusa in numarul total al maghiarilor din Romania, de unde deducem ca secuii sunt in fapt maghiari (conform www.recensamant.ro). O dovada in plus a faptului ca etnia secuilor este una artificial creata este si faptul ca aceasta nu beneficiaza de un reprezentant din oficiu in Parlamantul Romaniei, nefiind asadar recunoscuta de catre Statul Roman. Argumente suficiente asadar pentru a sublinia stupiditatea si reaua credinta a autoritatilor publice locale care aloca fonduri publice pentru studierea unei etnii care in fapt nu exista.
In ceea ce priveste aceasta hotararea adoptata de CJ Harghita, cea care face obiectul acestei petitii si care a fost prezentata mai sus, solicit Colegiului Director sa constate si sa sanctioneze incalcarea grava a O.G. 137/2002 privind sanctionarea si prevenirea tuturor faptelor de discriminare. Astfel, intr-un mod discriminatoriu a fost alocata suma de 12.000 lei pentru studierea si promovarea unor insemne etnice ale secuilor, pentru confectionarea si promovarea steagurilor secuilor in detrimentul studierii si promovarii insemnelor romanilor, pentru confectionarea si promovarea steagurilor romanilor sau a oricarei alte etnii conlocuitoare cu secuii/maghiarii pe meleagurile judetului Harghita.
Criteriul discriminatoriu al alocarii unor fonduri publice este evident, romanii sau alte etnii care locuiesc in judet fiind evident nedeptatiti in studierea trecutului lor si in promovare a valorilor si insemnelor lor. Dupa cum se subintelege din hotararea de consiliu adoptata de CJ Harghita, acest proiect nu isi propune sa identifice cai de comunicare intre cele doua etnii conlocuitoare in judetul Harghita, sa identifice si sa promoveze simbolurile tuturor etniilor conlocuitoare, asa cum ar trebui sa faca un proiect cu adevarat european si tolerant, ci reprezinta o modalitate de adancire a distantei sociale dintre cele doua comunitati, romana si maghiara, prin evindentiarea superioritatii uneia asupra alteia, in speta a superioritatii etnicilor maghiari/secui (care beneficiaza de fonduri publice pentru promovarea culturii lor) fata de etnicii romani din judet (care nu beneficiaza de astfel de tratamente, tocmai pentru ca sunt romani). De altfel, punctul de vedere al comunitatii romanesti a fost exprimat de catre consilierii judeteni Cristinel Glodeanu si Sabina Stoia, care au subliniat faptul ca „impozitele si taxele se platesc atat de romani cat si de maghiari si ar trebui ca actiunile Consiliului Judetean sa vizeze activitati de promovare atat a romanilor cat si a maghiarlor”.
Faptele de discriminare in acest caz sunt indreptate impotriva unui grup intreg de persoane reprezentat de toti aceia care nu sunt secui/maghiari, subliniid odata in plus, daca mai era nevoie, gravitatea faptei.
Avand in vedere cele sesizate mai sus prin prezenta petitie va solicit luarea tuturor masurilor legale pentru eliminarea acestui tratament discriminatoriu indreptat impotriva etnicilor romani din judetul Harghita care nu beneficiaza de un tratament egal cu cel al etnicilor maghiari/secui din judetul Harghita atunci cand vine vorba de studierea si promovarea valorilor, simbolurilor si stegurilor lor.
In speranta unui raspuns prompt,
Dan Tanasa
03 noiembrie 2009
Vezi si Cum am castigat procesul impotriva primarului din Miercurea Ciuc, sovinul Raduly Robert. Pasul doi: executarea sentintei!
Nesimtire! In cel mai sarac judet din tara prime de 1 miliard si jumatate de lei vechi pentru angajatii CJ Covasna!