Anul international 2009 a avut o recolta cam acra si cam putina. Noii presedinti ai Americii si Rusiei inca seamana si asteapta productia, liderul britanic se pregateste sa paraseasca prin alegeri puterea, cel italian a fost umplut de sange pe fata, cel francez gesticuleaza nu prea convingator, cel german – o femeie – isi gospodareste tacticos tara. Tratatulde la Lisabona a fost in sfarsit rasadit, dar primele lastare nu suntprea concludente – inca doi lideri, despre care nu se stie nici catsunt de competenti, nici pana unde li se pot intinde competentele.
Din criza incepe sa se iasa, dar in asteptarea – dupa unii – a unei noi crize, Bin Laden n-afost prins dar nici nu s-a mai dat sfidator in spectacol, razboiul dinAfganistan se impotmoleste, Iranul isi continua programul nuclear,dosarul correean ramane blocat, negocierile de dezarmare ruso-americanainainteaza anevoie, scutul spatial american in Europa se regandeste, nu se stie in continuare ce are de gand China, despre gripa porcina nu s-a stabilit daca e pericol nou sau sperietoare veche, reglementareaprotectiei mediului a dat chix la Copenhaga. Pacea si stabilitatealumii n-au primit lovituri grele, dar nici fapte imbucuratoare nu suntde retinut.
Nici prestatia internationala a Romaniei nu a excelat, intr-un an electoral carea fost si al provizoratului prin excelenta: doi presedinti (e drept,unul doar posibil, si doar pentru o noapte), cinci premieri reali sauin proiect, un parlament – acelasi – care a trecut de la o majoritate anti-Cotroceni la una pro-Cotroceni, cativa ministri fugitivi de Interne (dar nici unul dealegeri) si cativa nesemnificativi la Externe, un guvern demis – inpremiera – prin motiune de cenzura, dar care are, ca pisica, saptevieti caci supravietuieste, in mare cam acelasi, dupa fiecare nouaincercare.
Vizita la nivel inalt in Rusia nu a avut loc, din America a sosit (si) la Bucuresti vicepresedintele, nu presedintele, din China, posibilul viitor nr. 1 al tarii, dar intr-o vizita nu prea observata.
Sitotusi, situatia de la noi, politic vorbind, tinde sa se mai fixeze: cupresedintia s-a rezolvat pentru inca cinci ani, s-a creat si o nouamajoritate relativ confortabila in parlament, guvernatorul BanciiNationale a fost reconfirmat in functie, iar Romania si-a asigurat unpost de comisar european mai important decat cel ce-i fusese atribuit in mandatul anterior.A fostmai degraba un an de mult zgomot pentru mai nimic, cel putin pana acum.Un an international arid, unul romanesc galagios, ambele cu rezultatesarace. E drept, s-a semanat, s-a plantat, si in Romania, si in lume.Se asteapta roadele.
CORNELIU VLAD: Un an cu recolta politica putina. Un an care vine cu mari asteptari
December 31st, 2009
VR No Comments »