Scris de Victor Roncea
Fără îndoială, discursul de politică externă naţională al preşedinteluiTraian Băsescu, rostit ieri în faţa ambasadorilor acreditaţi laBucureşti, va enerva o întreagă pleiadă de putini şi rasputini şi vaanima din nou servitorii lor din posturile media satelit ale FSB şiSVR, ale SBU şi KGB. „A rosti numele Basarabia e una cu a protestacontra dominaţiei ruseşti“, ne învaţă Eminescu. Băsescu a menţionat-ode nu mai puţin de şapte ori în discursul său, sub diferite forme,referindu-se întâi la provincia istorică Basarabia – ceea ce trebuiesă-i fi scos din minţi pe ucraineni -, apoi la Republica Moldova şiChişinău, evocând relaţiile speciale dintre cele două state româneşti:„Ne leagă o istorie comună, avem aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură.Românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar această realitateface din susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldovaproiectul meu de suflet“. Introducerea elementului suflet în politicaexternă este, fără îndoială, ceva cu totul special, mai ales când faciacest enunţ amintind că anul acesta se împlinesc 700 de ani de laurcarea pe tron a domnitorului Basarab I, zis Întemeietorul. „Basarab Ieste considerat fondatorul Ţării Româneşti, el unind sub autoritatea satoate teritoriile de la sud de Carpaţi“, a menţionat Băsescu pentrudiplomaţii străini şi puterile pe care le reprezintă aceştia laBucureşti. Pentru a întări simbolistica, a adăugat că prima sa vizităva fi tot la Chişinău, ca şi la prima sa alegere ca şef al statului, în2004.
Înesenţă, preşedintele care, să nu uităm, este originar din Basarabi,şi-a menţinut în discursul său aceeaşi direcţie – trebuie subliniat -patriotică, pe care a impus-o diplomaţiei româneşti în urmă cu cinciani. Diferenţa este că acum România poate spune lucrurilor pe nume, maiapăsat, ca stat membru al UE, un stat care îmbină ortodoxia culatinitatea, un apărător al Europei la Gurile Dunării, după cum ausubliniat marii noştri înaintaşi, de la Eminescu şi Iorga la Brătianuşi Eliade.
Pe scurt, elementele care îmbracă politica externă cuelementul naţional sunt cuprinse sacadat şi armonios în discursul luiBăsescu, de la Marea Neagră la Parteneriatul Estic, de la interesulnaţional românesc la Serbia şi Kosovo, de la Transnistria laconflictele îngheţate din Caucaz, de la Bîstroe la platoul din zonaInsulei Şerpilor şi, poate cel mai important, drepturile românilor înacest spaţiu, inclusiv redobândirea cetăţeniei române de către toţi ceideposedaţi abuziv de ea în timpul regimului sovietic bolşevic.
Evident, e bine de amintit, pentru români Basarab I a fost Întemeietorul. Pentru alţii a purtat numele de Negru Vodă.
Vezi si
Băsescu introduce sufletul în politica externă naţională
Cu sufletul pentru România
Curentul – joi, 21 ianuarie 2010
Negru Vodă – Phoenix