Scris de Victor Roncea
Bulgariaa devenit ieri una dintre primele tari din lume care a introdus votulbiometric pentru parlamentari intorcandu-se in acelasi timp la votulstravechi,cu degetul. Bazandu-se pe antipatia generala fata de parlamentari,exploatata avid de presa, pretextul oficial pentru aplicarea votuluibiometric a fost folosirea in exces a cartelelor parlamentarilor pentrua vota in numele altcuiva.
PresedintaParlamentului, Tsetska Tsacheva, a descris noul sistem drept un successtotal desi parlamentari ai Opozitiei au protestat vehement, afirmand case instituie o practica degradanta, similara cu metodele politienestide amprentare a infractorilor.
Parlamentariide la Sofia au fost introdusi in noua baza de date biometrice peparcursul a trei zile, cu trei dintre cele zece degete. Conformspecialistilor, masura e necesara daca sistemul nu recunoaste din primaburicele degetelor alesilor bulgari. In cazul in care masinariaelectronica nu apreciaza nici cel de-al treilea deget oferit,parlamentarii se vor multumi sa voteze in mod traditional, prin ridicarea mainii.
RamadanAtalay, un membru al partidului etnic Miscarea Turca pentru Drepturi siLibertati si-a exprimat nemultumirea: “Ne-au luat amprentele la treidegete. Sistemul este prost, nu stiu de ce l-au introdus. Dar dacasi-au propus sa ne umileasca au si reusit: sa fim numarati in fiecaredimineata, sa trecem de bariera, ca niste animale care sunt duse mezatsi apoi sa stam cuminti la locurile noastre stiind ca am fostamprentati. Cred ca nici dvs nu v-ati bucura de asta”, le-a spusparlamentarul ziaristilor de la Agentia Novinite.
LyubenKornezov de la Coalitia pentru Bulgaria a avut aceleasi obiectii:”Bineinteles ca este umilitor! Acesta este un Parlament nu o sectie depolitie”. Cu toate aceste proteste, presedinta adunarii nationale,Tsetska Tsacheva, si-a exprimat satisfactia, afirmand ca asa votul vafi mult mai sigur.
Romania si Bulgaria – Ghana si Gambia Europei
DacaRomania a fost prima tara europeana care a introdus pasaportulbiometric cu cele mai multe elemente de identificare electronica iataca Bulgaria devine prima tara din sud-estul Europei care introducevotul biometric, ca un pas spre generalizarea acestuia la nivelnational. Interesanta ca se poate face o paralela clara intreimplementarea sistemului in cele doua tari, considerate “de mana adoua” pentru Europa Occidentala, si programarea experimentarii votuluibiometric pentru populatie, in tari ca Ghana si Gambia, pentru 2011.
Inurma unei miscari pentru libertate, in Romania s-au strans peste1.000.000 de semnaturi pentru ca romanii sa aiba dreptul democratic dea alege intre pasapoarte simple si pasapoarte electronice, fara insa caReferendumul propus sa aiba loc. De la 1 ianuarie 2011 urmeaza sa intrein circulatie si Cartile de Identitate electronice dupa ce la mijloculanului acesta va deveni obligatorie rovinieta electronica. In Bulgariaactivistii au reclamat la randul lor posibilitatea ca atat politia catsi firma producatoare de pasapoarte, Siemens – Germania, sa aiba accesnelimintat la datele personale ale populatiei, centralizate incalculatoarele celor doua institutii, dintre care una este straina siprivata. Conform unui purtator de cuvant al Simens, citat de SofiaEcho, accesul la baza de date se va face prin doua chei, tinute separatde doua persoane. Informatia nu a inclazit protestatarii sistemului,care reclama pierderea libertatilor individule si tendinta statului dea institui controlul total prin urmarirea populatiei cu ajutorulcipurilor RFID introduse in actele electronice.
PeterHustinx, seful Agentiei Europene de Protectie a Datelor a avertizat lavremea dezbaterilor din Parlamentul Europen ca exista riscul ca toateaceste date sa fie furate sau folosite pentru scopuri ilegale. Intrebatde Sofia Echo cine va avea acces la baza de date, ministrul de internebulgar a raspuns evaziv: „angajati ai ministerului de Interne”…
Inceputurile Erei Tehnotronice
Introducereavotului biometric pentru parlamentari si, in scurt timp extindereaacestuia la intreaga natiune, dupa ce, la inceputul anului pasapoartelebiometrice au fost puse pe in Bulgaria si in Romania, dar si in altetari europene, urmand sa apara in curand si Cartea de Identitate UnicaEuropeana, reprezinta un nou pas accelerat spre instituirea EreiTehnotronice, descrisa de Zbigniew Brzezinski pentru ComisiaTrilaterala inca din 1969.
Fostulconsilier al Casei Albe pe probleme de securitate considera ca omenireaa trecut prin trei mari etape de evolutie, si ca se afla la jumatateacelei de-a patra si ultima etapa, dupa cum publica AlterMedia intr-undocumentar pe aceasta tema. Prima dintre ele a descris-o ca fiind“religioasa”, combinand un ceresc “universalism oferit de acceptarea ideii ca destinul omului se afla esentialmente in mainile lui Dumnezeu” cu pamanteasca “ingustime derivata din masiva ignoranta, analfabetism, si o viziune limitata la mediul imediat inconjurator.”
A doua etapa a fost nationalismul, punand accentul pe egalitatea Crestina in fata legii, care a “marcat un alt gigantic pas in redefinirea progresista a naturii si locului omului in lumea noastra.” A treia etapa a fost Marxismul, care, spune Brzezinski, “reprezinta o mult mai vitala si creatoare etapa in procesul de maturizare a viziunii universaliste a omului”.A patra si finala etapa este Era Tehnotronica a lui Brzezinski, sauidealul rationalismului umanist pe scara globala – rezultatultrasformarilor evolutionare american-comuniste. O stare perfectasemanatoare celei descrise de George Orwell in lucrarea sa vizionara“1984”.
Invirtutea acestei “revolutii electronice fara frontiere”, Brzezinskiaprecia ca “statul natiune ca unitate fundamentala a vietii umaneorganizate a incetat sa mai fie principala forta creatoare: BanciInternationale si corporatii multinationale actioneaza si planifica intermeni ce sunt mult mai avansati decat conceptele politice alestatului natiune.”
Intorcandu-nela tema “sigurantei”, in acest caz a votului electronic, invocata celmai adesea pentru introducerea biometriei, e bine sa amintim spuseleunui strateg ceva mai mare decat Brzezinski, criminalul in masa IosifStalin: “Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile”.
Curentul – sâmbătă, 30 ianuarie 2010
N-am ce sa comentez la acest articol. Oricum, pt. mine, Bill Gates e o secatura ordinara care, ca orice secatura ,,ajunsa" si-a dat cu piciorul celor care l-au sprijinit, in speta, muierea sa.
Ce ma intereseaza pe mine, insa, nene Victore, este sa citesc opinia matale despre Ziua veche si cea … si mai veche.:-))) Care-i treaba cu astia, bre ? Chiar asa ? Matale ti-ai pus sufletul pentru acest ziar de care s-a ales praful ! Mersi anticcipat pentru un eventual raspuns. … Hai, baga mare, ca te stiu cit esti de … acid !
https://victor-roncea.blogspot.com/2010/01/ziua-veche-e-de-dreptul-expirata.html
🙂