Scris de Victor Roncea
După 11 ani de incompatibilitate, Mircea Dinescu, cocoţat de PNL în funcţia de secretar de stat la CNSAS, a fost, în sfårşit, deferit Justiţiei, în urma demersului Agenţiei Naţionale de Integritate. „Poetul-portofel“, devenit după ani de impostură şi „savant de renume mondial“, recompensat chiar şi de Moscova, aşa cum a relevat „Curentul“, a fost incompatibil încă de la instalarea sa, pentru simplul fapt că „Legea Ticu“ interzicea ca din Colegiul CNSAS să facă parte foşti sau actuali membri ai vreunui partid politic.
Or, Mircea Dinescu, absolvent cu pile al Academiei de Partid „Ştefan Gheorghiu“ fusese secretar UTC la Uniunea Scriitorilor şi membru al PCR de la 19 ani, exact ca şi Andrei Pleşu, un istoric de artă, care, din motive personale, a îndrăgit la råndul său dosarele Securităţii. De-a lungul anilor, Dinescu, specializat ca grataragiu de „berbecuţi“ ai Bisericii naţionale, sursa principală a scurgerilor şi intoxicărilor venite din direcţia CNSAS, a mai fost demonstrat ca incompatibil chiar de către redactorii „Curentul“, care au arătat că nu avea dreptul să ocupe o poziţie remunerată în Trustul mogulului Vîntu, Realitatea-Caţavencu. „Mă doare în cur!“, aceasta a fost reacţia sa, înregistrată, atunci cånd a fost chestionat în privinţa incompatibilităţi între funcţia de membru al Colegiului CNSAS, asimilată celei de secretar de stat şi cea de membru al consiliului editorial al fostului „Cotidianul“, pe deasupra celei de „invitat permanent“ la emisiunea lui Stelian Tănase. Ratat la mustaţă pentru această incompatibilitate, prin desfiinţarea ziarului, ANI a descoperit că Dinescu a funcţionat ilegal şi ca membru al Colegiului şi ca administrator al unor societăţi comerciale şi „se află, începånd cu data de 27.03.2006, în stare de incompatibilitate“, după cum a transmis CNSAS şi opiniei publice pe 3 februarie ac.
Incompatibil pe veci
Ieri, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului demiterea lui Dinescu din funcţia de membru al Colegiului CNSAS, după ce actul prin care inspectorii de integritate constataseră că incompatibilitatea acestuia a rămas definitiv prin necontestare. Într-un comunicat remis ieri presei, ANI a anunţat că a primit de la Curtea de Apel Bucureşti o înştiinţare care informa că actul de constatare a incompatibilităţii lui Dinescu nu a fost contestat în termenul de 15 zile prevăzut de lege, astfel că el a rămas definitiv, conform legii după care ANI funcţionează. „Am transmis deja Parlamentului adresa de la Curtea de Apel Bucureşti, care confirma faptul că actul de constatare în cazul domnului Dinescu a rămas definitiv“, a declarat, ieri, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, citat de Mediafax.
„Actul de constatare rămas definitiv se va transmite celor două Camere ale Parlamentului, pentru îndeplinirea şi aplicarea prevederilor legale, respectiv demararea procedurilor privind revocarea din funcţia de demnitate publică a domnului Mircea Dinescu“, se precizează în comunicatul ANI.
Cu toate că ancheta ANI se bazează pe probe inexpugnabile – care nu pot fi făcute dispărute, ca diverse acte din Arhiva CNSAS -, Dinescu a anunţat ieri, prin aşa-zise „surse CNSAS“ gåtuite de emoţie, că „a contestat în termenul prevăzut de lege decizia ANI privind incompatibilitatea sa, transmiţånd documentele către Curtea de Apel prin poştă, luni, în ultima zi din termenul prevăzut de lege pentru formularea unei contestaţii“. Cu toate „sursele“ univoce preluate cu largheţe de Mediafax, Curtea de Apel a reconfirmat ieri faptul că Dinescu nu a făcut nicio contestaţie şi că, astfel, actul de constatare a rămas definitiv.
„Conform prevederilor art. 50 din Legea nr. 144/2007, republicată, actul rămas definitiv, prin care se constată caracterul nejustificat al averii sau al unei părţi din aceasta ori prin care se constată conflictul de interese ori starea de incompatibilitate, se publică pe pagina de Internet a Agenţiei şi se comunică, în termen de 10 zile, organelor care aplică sancţiuni disciplinare sau care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din funcţie, precum şi organelor fiscale competente“. Gălăgia făcută ieri „pe surse“ de Dinescu încununează aşadar prestaţia sa de agent de influenţă timp de peste 20 de ani dintre care 11 ani „slujbaş public“: de circar ordinar. La urma urmei, ce ar fi de contestat? Registrul Comerţului?
Dinescu rămâne cu Medalia de Aur de la Salonul de Invenţii al Federaţiei Ruse
Cariera sa de inventator, om de ştiinţă şi savant de renume mondial nu va fi însă ştirbită de decizia ANI. După cum a relatat deja „Curentul“, S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L., societatea observată de ANI, condusă de Mircea Dinescu, în calitate de director (şi acţionar majoritar, 99% din acţiuni), împreună cu un colectiv de autori format din Marin Radu, Constantin Cristoi, Radu Iordăchel, Liliana Pasăre, Florica Radu şi, ultimul pe listă, cu voia sa, Mircea Dinescu, a primit Medalia de Aur şi Premiul Special al Juriului Internaţional al Salonului şi Oficiului de Proprietate Intelectuală, Invenţii şi Mărci al Federaţiei Ruse pentru „Monitorizarea globală a proceselor biologice ce au loc în cadrul operaţiilor de dializă renală, utilizând sisteme informatice de inteligenţă artificială şi interfeţe specializate pentru achiziţia datelor semnificative în timp real“ la al VIII-lea Salon Internaţional de Proprietate Industrială „ARCHIMEDE“, Moscova (https://www.archimedes.ru/), Salon patronat pe atunci de însuşi Măria Sa, Vladimir Putin.