De la doctoratul lui Patapievici la plagiatul lui Pal Schmitt si inapoi, la impostura unui infractor cultural. Corespondenta deschisa cu Ziua de Vest si Wissenschaftskolleg zu Berlin

Imaginarul filosofic al doctoratului. Cazul Horia Roman Patapievici

Draga redactie Ziua de Vest,

La sfarsitul lunii trecute m-am trezit in Ziua de Vest cu o parte din corespondenta mea privata cu doamna dr Katharina Biegger, responsabilă pentru admiterea bursierilor şi secretară adjunctă a Institutului pentru Studii Avansate din Berlin care l-a cadorisit pe Horia Roman Patapievici cu o bursa post-doctorala, in 2006 (Mellon Fellowship – Wissenschaftskolleg zu Berlin). De acelasi tratament care se cuantifica intr-o suma consistenta au mai beneficiat din partea Institutului din Berlin si – sa o luam in ordine cronologica – mai cunoscutii: Andrei Plesu (de sase ori!), pentru a fonda Colegiul Noua Europa si a scrie diverse brosuri, Mihai Razvan Ungureanu, pentru un “studiu despre statutul strainilor la inceputul secolului XIX in principatele romane si tarile din Balcani”, Theodor Paleologu, pentru o “variatie la o tema nietzscheana” si doctorul inchipuit Sorin Antohi. M-am intrebat imediat daca Ziua de Vest a ajuns in posesia fragmentului dintr-un schimb de mesaje electronice pe care l-am avut cu reputatul Institut gratie unei incalcari a corespondentei private de catre la fel de reputatele structuri speciale SRI sau SIE. Conducerea ziarului m-a edificat rapid: nici SRI nici SIE nu au intrat cu bocancii in casuta mea de e-mail ci o alta “structura”, tot cu trei initiale: ICR. Institutul Cultural Rus, pardon, Roman, condus de Horia Roman Patapievici, era cel care furnizaze reporterului Ziua de Vest unul dintre mesajele doamnei dr Katharina Biegger, dupa ce o agresase pe stimata doamna cu imprecatii la adresa mea. Cum a publica doar o jumatate din adevar (in acest caz doar o zecime) este echivalent de cele mai multe ori cu minciuna prin omisiune, spre deosebire de dl Patepievici eu ofer astazi publicatiei Ziua de Vest intregul fond al discutiei mele avute cu Institutul de Studii Avansate din Berlin, pentru a edifica opinia publica asupra unui mister dezlegat in premiera, dupa 12 ani, chiar in paginile publicatiei Dvs: doctoratul lipsa al dlui HR Patapievici.

Dar sa o luam cu inceputul, ocazie cu care va voi furniza si cateva informatii inedite, in exclusivitate: In 2007, in timpul campaniei Asociatiei Civic Media de deconspirare a cartitelor fostului KGB si a delatorilor Securitatii din presa si societatea civila, operatiune sustinuta fara rezerve de ziarul Ziua, la care lucram, am dat peste informatia ca Sorin Antohi, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social si, la data respectiva, unul dintre membrii de vaza ai asa-zisei “Comisii Tismaneanu” de “condamnare a comunismului” a fost, cat de ridicol!, un turnator ordinar al Securitatii. I-am scris presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si l-am informat, public, ca in comisia constituita sub acoperisul Presedintiei Romaniei se afla mai multi fosti ciripitori profesionisti ai Securitatii si posibili agenti ai unor servicii secrete rasaritene. Pe langa Antohi, era vorba de Nicolae Corneanu, Mihnea Berindei, Andrei Pippidi, Vladimir Tismaneanu si, oricat de ciudat ar suna pentru neavizati, de insusi Constantin ‘Ticu” Dumitrescu.

Pentru a evita deconspirarea sa de catre ziarul Ziua, Sorin Antohi, beneficiar al unei turnatorii din interiorul ziarului nostru via Vladimir Tismaneanu, cu o zi inaintea de a-l da noi in vileag pe documente isi publica “autoconfesiunea” in conditii confortabile asigurate de ziarul “Cotidianul”, plin pe-atunci de personaje de aceeasi teapa cu el. Dl Horia Roman Patapievici, intervievat de un post de radio, avea sa scape, din greseala, informatia ca a stiut de Cazul Antohi inca din perioada cat a fost membru al Colegiului CNSAS. Dezvaluirea a cazut ca o bomba in curtea GDS, al carei membru e si Patapievici, cu un Radu Filipescu, presedintele GDS, siderat ca actualul presedinte ICR nu a divulgat informatia la vremea respectiva, incalcand insasi Legea CNSAS. Cazul a devenit fierbinte. Extinzandu-ne cercetarile asupra personajului, o sursa provenita chiar din sanul acestui Grup corupt ne-a oferit inca o bomba pe tava: Sorin Antohi, profesor la Universitatea Central Europeana budapesteana a lui Soros, si pe deasupra si conducator de doctorate, nu are doctoratul! Practic, toti studentii care si-au dat doctoratul la CEU cu “doctorul” Antohi au fost nenorociti iremediabil.

Pentru a nu parea un “atac la persoana”, cum deja ne acuzau “deontologii” lui Tismaneanu de la “Cotidianul” si “22”, hotaram sa cedam laurii si acceptam plasarea acestei stiri pline de frisca intr-un ziar local, pentru a o prelua noi apoi, la Bucuresti. Urmarea este, cred, cunoscuta. Scandalul devine international. “Doctorul” Sorin Antohi se da la fund un pic, pentru a aparea apoi, fulminant, intr-un program ICR la Berlin, alaturi de un alt turnator al Securitatii, Andrei-Corbea Hoisie (membru al retelei codate de Securitate CAMELEONII), situatie care a ultragiat-o pe viitoarea laureata Nobel pentru literatura, Herta Muller (“ICR: Turnatori la Academia de Vara”), cat si pe alti scriitori germani originari din Romania, ca Richard Wagner (“Turnatorii ne dau lectii”) si Ernest Wichner (“Şeful Casei Literaturii din Berlin ia o poziţie în controversa turnatorilor”). “Crede ICR-ul ca traieste pe o alta planeta unde nu exista conceptele de demnitate personala si de integritate morala in stiinta?“, se intreba, atunci, Herta Muller. Se pare ca da, raspuns valabil si azi, daca avem in vedere ca insasi directoarea Centrului National al Cartii de la ICR, dna Catrinel Plesu, sotia reputatului (si el) eseist Andrei Plesu, a fost informatoare a Securitatii, inca de la 19 ani.

Scandalul Antohi ne-a facut sa mergem inapoi, pe urmele pasilor pe care i-a facut “doctorul” in cariera sa impanata de falsuri. Am aflat astfel, ceea ce avea sa confirme si Herta Muller, ca, pe deasupra fraudei sale nemaivazute, care a compromis lumea stiintifica romaneasca pe intreaga planeta (mai putin pe “Planeta ICR”), Antohi se pretindea autor de studii in reviste invizibile si, mai mult, director al unor institute-fantoma, inventate “din burta”. Pe unul din aceste fire am ajuns si la Wissenschaftskolleg  zu Berlin – Institutul pentru Studii Avansate din Berlin, unde, alaturi de Antohi, l-am gasit si pe Horia Roman Patapievici, ca bursier al “Andrew W. Mellon Fellowship”. Un cititor mai ager de ochi ne-a atras atentia asupra conditiei necesare pentru a putea candida la acest tip de bursa, dupa cum figura chiar pe site-ul reputatului, normal, Institut: “Eligible to apply are young researchers from the Czech Republic, Slovakia, Hungary, Poland, Romania, Bulgaria, and the Baltics (Estonia, Latvia, Lithuania) who work in the humanities or social sciences. Candidates should have completed their doctorate.

Nu era loc de indoiala: “Candidatii trebuie sa aiba doctoratul”. De altfel, asa apareau ambii bursieri, Patapievici si Antohi, pe site-ul Wissenschaftskolleg zu Berlin: cu un PhD in coada, adica cu doctoratul la purtator.

Suntem in august 2008 iar eu stiam de la Catedra de Filosofie a Universitatii Bucuresti ca dl Patapievici nu isi sustinuse inca examenul de doctorat. Altfel as fi fost primul care sa-i public promitatoarea teza! Scriu imediat Institutului intreband care este, totusi, adevarul, tinand cont de situatia ambigua din tara a celor doi. Reprezentantii Institutului, dupa ce verifica situatia pret de cateva zile, revin cu un mesaj in care isi cer scuze fata de mine pentru aceasta grava eroare, pe care o rectifica doct, eliminandu-i doctoratul din coada lui Patapievici, dupa doi ani de la data cand i-l plasasera. Si cu asta basta. Nemtii de la Wissenschaftskolleg  zu Berlin au luat, asadar, doua tepe, de vreo cateva  mii de euro bune, dar, pentru a nu-si afecta imaginea profesionala, prestigiul academic, au preferat sa le inghita, pe tacute. Dar nemtii uita sa-i “ia doctoratul” si lui Antohi, care mai ramane, absurd, cu PhD-ul pe site-ul Institutului, pana le sesisez din nou, tot eu, eroarea crasa, ocazie cu care apare schimbul de mesaje despre Patapievici cu doamna Biegger, ca un remember educativ. Informatiile in cauza raman publice, pe blogul meu, cu dovezile de rigoare, timp de patru ani.

Cu toate acestea, chiar si dupa patru ani, Universitatea de Vest din Timisoara, cand decide sa-i acorde lui Horia Roman Patapievici titlul de Doctor Honoris Causa chiar de ziua lui, “la implinirea a 55 de primaveri”, ia frauda cu “doctoratul” in piept si publica pe propriul site si in comunicatele catre presa aceeasi informatie falsa, prezentandu-l pe presedintele ICR, altfel doar un asistent universitar, drept “Prof. Univ. Dr.”. A cui este vina? A Institutului de Studii Avansate din Berlin, care i-a oferit o bursa post-doctorala si l-a prezentat, oficial, drept “doctor”? Nu cred! Institutul nu avea cum sa publice aceasta “informatie” daca nu o primea ca atare. De la cine primeste un Institut un CV in momentul in care i se solicita o bursa? Indeobste de la candidat, nu-i asa? Cum este cazul dlui Paleologu, de exemplu, care apare pe acelasi site cu PhD-ul corect si informatia ca este licentiat in filosofie al Universitatii Paris i Sorbona si si-a dat doctoratul in studii politice la științe politice la École des Hautes Études en Sciences Sociales si Universitatea din Munchen. De unde ar fi putut sa stie Institutul din Berlin toate aceste detalii biografice daca nu din CV-ul trimis chiar de dl Paleologu?

Sau, poate, Institutul s-a fript accesand biografia lui Patapievici de pe Wikipedia, unde, pana mai ieri, aparea uluitoarea “informatie” ca dl Patapievici este “Doctor al facultăţii de Filosofie din Bucureşti cu teza “Imaginarul filosofic al fizicii cazul Pierre Duhem” (2000)”! Cu toate ca, inca din 2005, un cititor mai avizat a sesizat Wikipedia, afirmand clar, la sectiunea “Discutii” ca “Patapievici nu are doctoratul, informatie obtinuta de la conducatorul sau de doctorat, prof. univ. Ilie Parvu.” (11 mai 2005), administratorii Wikipedia, noul “Minister al Adevarului” orwellian, au preferat sa mentina pe prima pagina “informatia” atat de exacta privitoare la doctoratul dlui Patapievici si sa o expedieze pe o pagina secundara pe cea adevarata.

Desigur, sa spunem ca dl Patapivici nu este vinovat ca, timp de 11 ani, de cand s-a inventat, “Enciclopedia libera a lumii” a publicat un fals. Si nici dansul, ocupat cum il stim, n-o fi avut timp sa sesizeze falsul, la fel ca si in cazul celui de pe site-ul Wissenschaftskolleg  zu Berlin, cand nemtii i-au bagat pe gat, cu forta, un doctorat inchipuit. Desi, daca e sa cercetam arhiva reviste “22”, observam ca, pe 24 noiembrie 2008, aripa sovietica a PDL, respectiv Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI) condus de Valeriu Stoica, organiza la Sala Ronda a Hotelului Intercontinental o dezbatere cu titlul pompieristic “Campania impotriva intelectualilor in viata publica romaneasca”. Aici, dl Patapievici se scandaliza in felul urmator: “Si pagina mea [de Wikipedia] a fost vandalizata, si a ramas vandalizata, pentru ca nimeni nu poate modifica minciunile spuse acolo despre mine, luate din sursele de defaimare deja cunoscute: Curentul, Victor Roncea (daca nu cumva e una singura). De ce permit cei care asigura franciza Wikipedia in Romania aceasta grava dezinformare a publicului, prin mentinerea cu forta a unei pagini vandalizate?”. Inteleg ca era vorba informatii pure, citate si documentate, privind cele 13 FILE DINTR-UN DOSAR DE COLABORATOR AL REGIMULUI BOLSEVIC. Deci Patapievici stia! Documentele CNSAS il deranjau dar “informatia” ca e “Doctor al facultăţii de Filosofie din Bucureşti cu teza “Imaginarul filosofic al fizicii cazul Pierre Duhem” (2000)”, nu!

Sa zicem ca dl Patapievici, desi e vedeta tv, nu poate fi facut vinovat pentru faptul ca aceeasi informatie atat de precisa apare pe site-ul vedetetv.ro. Sau, mai curand, in biografia sa de pe portalul Ziare.com, considerat o sursa credibila. Sa spunem ca i-a scapat cand, hat, in 2004, a sustinut pentru alte cateva mii de euro o conferinta din seria “Comunicare şi Diversitate”, organizată de compania Microsoft – România, la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, si a fost prezentat ca avand “din 2000 – Doctoratul în filozofie al Universităţii Bucureşti cu teza: „Imaginarul filosofic al fizicii. Cazul Pierre Duhem”.

Dar oare, daca asa cum afirma acum, in premiera pentru Ziua de Vest – “nici nu am pretins vreodata ca am doctoratul” – cum putea sa apara, din nou, aceeasi “informatie”, in 2011, deci cu numai un an in urma, in prezentarea publica care i s-a facut, in prezenta sa, de catre Academia “Leaders” , mentinuta si pe site-ul institutiei: “Este Doctor al Facultății de Filosofie din București cu teza “Imaginarul filosofic al fizicii. Cazul Pierre Duhem”. Patapievici s-a remarcat și prin faptul că a fost …”.

Sa spunem ca, timp de 12 ani, de cand se sustine ca are doctoratul, dl Patapievici nu a auzit niciodata aceasta fabulatie ca sa o poata contrazice. Chiar si bursa post-doctorala a luat-o fara sa stie… Dar oare, inainte de a i se oferi titlul de Doctor Honoris Causa, pe 17 martie a.c., cand in aula Universitatii de Vest din Timisoara a rasunat vocea moderatorului adunarii, dl prof Dan Negrescu, prezentandu-l pe “profesorul universitar doctor Horia Roman Patapievici“, nici atunci, nici atunci nu a aflat ca circula un fals pe seama sa? Si nici atunci, nici atunci nu s-a gandit sa-l contrazica, cu finetea sa caracteristica, pe amfitrion? Daca ne-ar putea lamuri macar azi cum a aflat tot internetul ca el este doctor, cu o teza atat de specioasa? Cine i-a facut magaria asta, sa-l faca doctor fara sa fie?

Parerea mea este ca, la ceremonia de la Universitatea de Vest, dl Horia Roman Patapievici a primit in urechile sale fine titulatura inventata de “doctor” cu aceeasi placere cu care a primit si bursa post-doctorala Mellon, despre care Institutul din Berlin nu mai stie azi ce sa zica. Dar despre toate acestea nu s-ar fi aflat si presedintele ICR ar fi ramas si azi “doctor” – dupa cum apare in tot motorul de cautare Google – daca domnul Patapievici, “un patriot cinstit şi curat ca, de pildă, Corneliu Coposu” (Tismaneanu. EvZ) nu ar fi fost contestat public de un numar apreciabil de universitari din “zone neo-comuniste şi şovin-naţionaliste;  trepăduşi xenofobi” (Tismaneanu, EvZ), “10 pensionari, foști profesori universitari mobilizați de o profesoară de limba italiană care, în trecut, a condus filiala locală a partidului Vatra Românească” (Petrovici, EvZ), “o liotă pestriţă de sfertodocţi resentimentari, care se cred paznicii memoriei lui Eminescu; caracuda papagalilor de serviciu” (Vasile Adolf Marian alias Razvan Codrescu). Este cazul sa mai spunem ca doamna prof univ dr Viorica Balteanu nu a fost niciodata presedinte local al Vetrei Romanesti (care nu a fost niciodata partid) si ca protestul nu a avut nici o legatura cu PRM din moment ce chiar pe unul dintre afisele din fata UVT relatia lui Corneliu Vadim Tudor cu Ceausescu era asemuita cu cea a lui Patapievici fata de Basescu? Nu are rost nici sa explicam ca revista “Romania Mare” a fost tiparita cu sprijinul lui Petre Roman si al lui Andrei Plesu. In schimb este necesar, cred eu, sa ramana scris pentru opinia publica romaneasca, si nu numai, cine sunt “trepadusii” – “sfertodocti” care au indraznit sa ii conteste probitatea profesionala lui Patapievici – “intelectualul maxim” (Tismaneanu). Intreaga lista de scriitori si profesori universitari doctori (nu doctori inchipuiti), din cei care au apucat sa semneze, de pe o zi pe alta, protestul, este disponibila in baza acestui articol explicativ.

Nu in ultimul rand, vreau sa subliniez, special pentru doamna dr Katharina Biegger, ca dl Horia Roman Patapievici a primit titlul de Doctor Honoris Causa fara a avea vreo contributie stiintifica (teza de doctorat nu este sustinuta), pentru a putea primi Doctor Honoris Causa Scientiae, sau una artistica, pentru a primi Doctor Honoris Causa Artis – exeptand cazul in care expresiile sale legate de “o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării, o radiografie ca a fecalei si o fata patibulara” nu sunt tusele propriului autoportret. Universitatea de Vest asadar, se afla inca intr-o stare de incertitudine academica pe care trebuie sa o clarifice: ce titlu onorific a primit, exact, dl Horia Roman Patapievici.

Pentru un caz de impostura similara presedintele Ungariei, Pal Schmitt, si-a dat demisia. Isi va da dl Patapievici demisia pentru ca s-a pretins timp de 12 ani doctor si a beneficiat de foloase necuvenite in  baza acestei fraude mintind, chiar si prin omisiune, “uitare” sau escamotare, ca are un doctorat inchipuit?

Special pentru doamna Herta Muller tin sa precizez ca propunerea scrisa pentru a primi acest titlu la fel de fraudulos ca si bursa post-doctorala i-a fost facuta de Adriana Babeti (Simlovici) iar Comisia i-a cuprins pe prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, decanul Fac. de Litere, Istorie şi Teologie a UVT – preşedinte, cu membri: – Solomon Marcus, Univ. din Bucureşti, DHC al UVT, pensionarul Nicolae Manolescu, Univ. din Bucureşti, DHC al UVT, Marta Petreu, Univ. Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Talpoş, UVT, Cornel Ungureanu, UVT, Adriana Babeţi, UVT, Mircea Mihăieş, UVT. Ultimii trei sunt membri fondatori ai Fundatiei “A Treia Europa”, intovarasite cu Fundatia Soros, Liga Pro Europa a informatoarei Smaranda Enache si Grupul pentru Dialog Social din care face parte Horia Roman Patapievici. Tatal doamnei Adriana Babeti (Simlovici), Alexandru Simlovici, a fost colonel de Securitate in regiunea Timisoara-Oradea. Ca sa dam doar trei exemple din activitatea sa, inca din anii 1948, pe vremea aceea comisar-sef, reclama ca un invatator a dispus o harta a Romaniei Mari pe un perete al scolii din comuna Fanate si solicita sa se ia masuri. In 1961, din postura de sef de cadre la Institutul Politehnic Timişoara, refuza reabilitarea unui student arestat in 1956, pe motiv ca “a luat parte la acţiunile huliganice din 30 oct. 1956 de la Facultatea de mecanică din Timişoara”. William Totok, fost membru al Grupului de Acțiune Banat si colaborator Deutsche Welle, il semnaleaza pe Alex Simlovici alaturi de alti securisti “implicati in acţiuni represive îndreptate împotriva clerului catolic”.

Desigur, teoretic, doamna Adriana Babeti (Simlovici) nu are nici o vina ca tatal ei a fost un membru al nomenclaturii comuniste si a crescu, bine-mersi, in acest mediu otravitor. Este insa doar o pura coincidenta ca si tatal lui Horia Roman Patapievici a fost acelasi lucru. Cum la fel este o pura coincidenta ca si tatal dlui Tismaneanu, aparatorul din oficiu al dlui Patapievici,  a fost acelasi lucru ba chiar mai mult decat atat, daca e sa notam ca in lucrarea lui Larry Watts, “Fereste-ma, Doamne, de prieteni”, conform documentelor de arhiva, Leonte Tismaneanu apare drept seful grupului de agenti kominternisti din Romania. Doar Fanus Neagu isi permite sa-i considere vinovati pentru ca, in timp ce tatal lui luptase pe frontul rusesc si el avea drept unica pereche de incaltaminte niste ghete mostenite, copiii de nomenclaturisti bolsevici traiau in lux sau se mai si scoleau cu “Nicusor” Ceausescu in aceeasi clasa a scolii de privilegiati din Cartierul Rosu – Primaverii.

Dl Patapievici ma acuza de dezinformare in articolul sau din Ziua de Vest – pentru care trebuie sa se pregateasca pentru un proces rasunator – si afirma ca nu am publicat toata corespondenta mea privata cu Institutul din Berlin, el insusi furnizand insa un singur mesaj. Iata, public eu, pentru cititorii Ziua de Vest, continuarea. Insa am o singura rugaminte la dl Patapievici: sa ne ofere si dansul continuarea momentului inregistrat atat de epic in jurnalul Monicai Lovinescu, cand, impreuna cu Virgil Ierunca, disidenta ii plange amarnic tatal care ar fi fost inchis in temnitele comuniste si a murit fara sa-i spuna “suferintele prin care a trecut”.

In Jurnalul Monicai Lovinescu publicat de Editura Humanitas (“Jurnal, 1990-1993″), rezidenta de la Paris rememoreaza aparitia lui Horia Roman Patapievici in apartamentul ei si al lui Virgil Ierunca: “Descoperim un tanar (are 35 de ani si pare cu vreo zece mai putin) simplu, emotionant si emotionat, aproape patetic, care ne vorbeste de tatal lui iesind din închisoare si nespunându-i nimic din cele petrecute acolo. Aduce o sticla de Murfatlar s-o bem împreuna în amintirea acestui tata mort fara sa-i fi spus fiului suferintele prin care a trecut” (pagina 291).

Tatal “doctorului” Patapievici, “anticomunist” pur-sange, fost ilegalist, ajuns mare functionar al Bancii de Stat a RSR si emisar CAER, suspectat de Unitatea Anti-KGB de apartenenta la serviciilor de spionaj ale URSS, n-a trecut prin inchisori decat cel mult ca traducator pentru Armata Rosie si NKVD la interogatoriile luate luptatorilor anti-bolsevici.

Ar putea oare domnul Patapievici sa ne ofere continuarea atat de dramaticului moment reprodus de Monica Lovinescu cu tatal sau, “detinutul politic”? Sau si madam Lovinescu este o “dezinformatoare” care a vrut sa-i “vandalizeze” biografia, asemenea lui Roncea si a Institutului de Studii Avansate din Berlin?

Au vreo vina pentru aceasta solidaritate sordida de care dau dovada fiii ticalosilor bolsevici, satrapii kominternisti (am numit trei mai sus)? Nu stiu. Dar Fanus Neagu se intreba la randul sau: “Eu ce vina am? Ca tata a fost pe front cu cinci copii acasa si s-a intors cu prada de razboi o duzina de chibrite si doua sticle de benzina?! Macar de mi le-ar fi lasat mostenire sa dau peste ei, sa le pun la sediul lor!”

Iata corespondenta, in original:

—-Original Message—–
Victor Roncea
to kb
19 Mar 2012
Dear Ms Katharina Biegger,

Thank you very much for your prompt answer.
I fell like apologizing on behalf of the honest people of Romania for this unorthodox behavior of two fellow citizens with a high public profile. Mr. Patapievici, presently head of Romanian Cultural Institute, has just received this past weekend a Doctor Honoris Causa title from the Western University of Timisoara (UVT). Even he didn’t take his Ph.D he continue to present himself – or let other present him – as a “Dr” – https://www.uvt.ro/evenimente/?id=47b074742440cf16c939460fb9f43c0b. Keine Schande!
All the best,
Victor Roncea

From: Victor Roncea <[email protected]>
To: [email protected]
Date: Fri, 23 Mar 2012 14:21:21 +0200
Subject: Re: amendment

Dear Dr Katharina Biegger,

2) As it is stated in Mr Patapievici CV available at https://www.presidency.ro/?_RID=htm&id=102 he received a Mellon fellowship at Wissenscaftskolleg Berlin in 2006.
As far as I understand ANDREW W. MELLON is a POSTDOCTORAL Fellowship Program.

1) If Mr Patapievici and Mr Antohi did not mislead you regarding his/their PhD, then who did? Also, the misleading that you contribute to, by presenting him on your web site with a Ph.D, is still on, as you can see using the Google search engine. Who is responsible of this?

I will definitely correct the information if I will receive a correct one.

Thank you in advanced,
Victor Roncea

On Fri, Mar 23, 2012 at 4:33 PM, Victor Roncea <[email protected]> wrote:

Dear Dr Katharina Biegger,

I am willing to correct whatever is wrong but, with all due concern, I must underline that you are contradicting yourself.

You are stating that Mellon Fellowship was – in Patapievici’s case – awarded by the Rector even he did not have a Ph.D. But in the same time you (i.e. The Institute) were presenting him on your web site WITH THE PHD.

Therefore you failed to explain why have you created and perpetuated a false if you did know that he is not holding a PhD.

This is placing you in a very shadowy position regarding the European and International Academic Standards.

Please review your previous message and come up with the right explanations.

Thank you,

Victor Roncea

—–Original Message—–
From: Victor Roncea <[email protected]>
To: [email protected]
Date: Tue, 27 Mar 2012 13:51:28 +0300
Subject: Re: Please correct

Dear Dr Katharina Biegger,

In a Romanian Journal here ( https://www.ziuadevest.ro/eveniment/28735-patapievici-suprat-pe-ziua-de-vest-i-pe-victor-roncea-.html ) it appear – sort of unethical, in my opinion – half of our private conversation in search of the truth.

Please be so kind and answer to the questions bellow, in order to present also the other half of the truth.

Please take in consideration also my previous message which shows that I am all willing to present the truth in good faith.

Please note also that Mr Patapievici, in spite the fact that Mr Antohi was forced (not admitted by himself), also by a newspaper, to recognize that he is not holding a Ph.D, he was still inviting him to represent Romania at various academic conferences. This made Nobel awarded writer Herta Muller to have a very strong position regarding the promotion of impostors and former Securitate (communist secret police) informers by Mr. Patapievici Institute. I think her public letter will give you a view on the situation so you will understand better why is needed to clear the air.

See https://www.fr-online.de/kultur/rumaenisches-kulturinstitut-spitzel-in-der-sommerakademie,1472786,3315386.html and https://www.fr-online.de/kultur/spitzel-streit-auch-ein-klares-wort-ist-amtspflicht,1472786,3288812.html

Please be so kind and answer, before we will see another article published about our unfinished official dialog in search of the truth.

Later:

Dear Dr  Biegger,

I would like to clear the air if possible. The circle to which both Mr. Patapievic and Mr. Antohi belong, and which has been influential in Romanian public life, has been marked with multiple cases of fraud, in particular through the presentation of individuals members within it as something they are not. This has been especially the case with a number of individuals, Mr. Antohi included, who claimed to be opponents of Ceausescu’s Securitate when in fact they were its collaborators (while others merely chose to hide the fact that they benefited from all the privileges of the Communist system as the sons and daughters of Securitate or Comintern officers). These are all really matters internal to Romania and need not trouble you. However, several of this group have set themselves up as more than “moral” authority, assuming professional qualifications they had not earned.

This has caused damage to Romania, and especially to its reputation in political and educational circles and institutions at the European level, and as such has become the subject of great public interest here in Romania, with considerable public pressure to rectify the situation. The unconscionable actions of the false “Dr.” Antohi, in actually presiding over and awarding doctoral degrees to more serious students at the Central European University in Budapest constitutes a stain on Romania that will not soon fade. Like many Romanians, I have every interest to see that this does not occur again.

Consequently, when I saw that Mr. Patapievic was listed as a Ph.D on your website, and that he had been awarded a Post-Doctoral Fellowship, which presupposed a Ph.D, I naturally presumed that he had misrepresented himself. The idea that this could have been a massive clerical error on your part being the furthest from my mind. Since Mr. Patapievic recently misrepresented himself as a university professor in order to receive a Doctorus Honorus Causus” at a prestigious university in Timisoara, Romania his intention to assume an undeserved academic qualification seems clear.

Thank you for your time in dealing with this distasteful issue. Since you have rectified you website I will burden you no further with our concerns regarding this matter.

Sincerely,
Victor Roncea

Iata lista “trepadusilor xenofobi” (De notat: o lista stransa rapid. Pe internet circula cateva petitii pentru demiterea lui Patapievici, cu zeci de mii de semnaturi. Evident, ca toti romanii, si acestia provin, cu siguranta, “din zone neo-comuniste şi şovin-naţionaliste”):

Prof. univ. dr. Ion IOVAN (Timişoara) critic şi istoric de artă, Prof. univ. dr. Filip PAŢAC (Timişoara) economist, Dr. Cristian, ARDELEAN artist liric (Timişoara), Prof. univ. dr. Viorica BĂLTEANU (Timişoara) filolog, italienist, scriitor, Prof. univ. dr. Doina BENEA (Timişoara) istoric, Ing. Titus BOJIN (Timişoara), Dr. Cătălin BUNGESCU (Timişoara) medic, Scriitor Nina CERANU (Timişoara), Nicoleta COLCEIAR artist liric (Timişoara), Adrian Vasile COTUNA artist liric (Arad), Prof. Alexandra DOGARU (Timişoara), Dr. ing. Lia Lucia EPURE (Timişoara) jurnalist, Prof. univ. dr. Suzana FÂNTÂNARIU (Timişoara) artist plastic, Prof. univ. dr. Vasile FRĂŢILĂ (Timişoara) filolog, Prof. Elena GAJA artist liric (Braşov), Ing. Eugen GEORGESCU editor (Timişoara), Conf. univ. dr. Mariana ISTRATE (Cluj-Napoca) italienist, Ing. Ioan Aurel LASLĂU editor (Timişoara), Ing. Sociolog Ioan Doinel MALCOCI (Timişoara), Scriitor Alexandru PETRIA (Gherla), Prof. univ. dr. Adrian Dinu RACHIERU (Timişoara) scriitor şi sociolog, Ing. Mircea RĂULESCU editor (Timişoara), Scriitor Ileana SILVEANU (Timişoara), Dr. Robert STĂNCIUGEL istoric (Bucureşti), Conf. univ. dr. Eugenia TĂURESCU (Timişoara) medic, Prof. univ. dr. Vasile D. ŢÎRA (Timişoara) filolog, Prof. ec. jurist Amalia VRUSIE (Timişoara), Prof. univ. dr. Petru ZUGUN-ELOAE filolog şi scriitor (IAŞI), Prof. univ. dr. Adina BERCIU (Bucureşti) istoric, Scriitor Miron MANEGA (Bucureşti) publicist, Ing. Gheorghe CIONOIU (Germania) ecologist, Prof. univ. dr. ing. Ioan CORNEA (Timişoara) chimist, epistemolog, Prof. univ. dr. ing. Nicolae BUŞAN (Timişoara), Ing. Dan LUNGU (Timişoara) ecologist, Grigore L. CULIAN (SUA) editor, publicist, Prof. dr. Ilie ISTODORESCU (Timişoara) istoric, Prof. dr. Otilia MURGU (Timişoara), Rafael MOISE (Ictar Budinţi) medic veterinar, Conf. univ. dr. ing. Sorin BUNGESCU (Timişoara), Conf. univ. dr. ing. Eugenia ŢIGĂNAŞU(Timişoara), Dorin CUIBARU (Chişoda, Timiş) rapsod popular, Academician Prof. univ. dr. Grigore SILAŞI (Timişoara) economist, s.a.

Aparut si in Ziua de Vest

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

29 Responses to “De la doctoratul lui Patapievici la plagiatul lui Pal Schmitt si inapoi, la impostura unui infractor cultural. Corespondenta deschisa cu Ziua de Vest si Wissenschaftskolleg zu Berlin”

 1. ochi pentru ochi says:

  legat de wikipedia: dumneavoastra ati observat ca Romania in perioada medievala e scrisa de unul pe nume “Boroska”. a se vedea si restul istoriei romaniei mai ales a transilvaniei. unde isi baga nasul acesti “experti” unguri?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Origin_of_the_Romanians/Archive_9
  un al doilea “expert” e Mihai Andrei
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:Mihai_Andrei
  vedeti sectiunea “disctutii” la articolul transilvania. unde asta e destul de activ de partea ungureasca,desigur..

 2. Anonim says:

  Intreabarea dumneavoastra domnule Roncea este pur retorica deoarece evenimentele din 1989 nu au fost decit revenirea in forta la putere a fostilor kominternisti degizati in democrati, ca tot se poarta ‘democratia’ pe toate meridianele, ‘votata’ cu Tomahawk-uri.

 3. VR says:

  Niste hahalere. Aici trebuie sa stea o brigada de istorici internauti de la SRI sa le dea la cap pe net, zilnic, pentru a apara Istoria Romaniei, ca si asta le e datoria! E o batjocura ca fac ungurasii si pretutindenarii astia cu istoria noastra pe Wikipedia. Imaginati-va ce le intra in cap copiilor… Dupa cum am spus: Orwell curat!

 4. Anonim says:

  Am remarcat demult cele scrise despre larg utilizata si acceptata drept norma Wikipedia. Avem inca un institut de istorie. Nu exista chiar nimeni care sa contracareze autorizat acele ineptii?

  Nu este singurul exemplu. In Marea Britanie, este imprimat si difuzat in intreaga lume anglofona, sub egida prestigiosului canal Discovey, un ghid turistic despre Romania care preia integral punctul de vedere maghiar despre Transilvania. Conform acestuia, romanii devin majoritar la nord de Dunare pentru ca teritoriul respectiv era in componenta statului bulgar si astfel romanii se puteau misca liber. Alegatia este mai mult decit inepta intrucit, dincolo de precaritatea existentei unui stat bulgar atit de extins, atunci statele nu erau cu frontiere marcate si controlate care nu puteau fi trecute decit cu pasaport valid.

  Inutil a spune ca diplomatia noastra este total inerta.

 5. andra says:

  PS Razvanel, de asemenea, are o carte foarte bine documentata despre Republica Moldova, precum si o lucrare ampla pe Regiunea Extinsa a Marii Negre, aproape la fel de buna ca a dvs.

 6. paul says:

  Nu le crapa obrazul de rusine acestor impaunati?

  Nu le este jena sa ocupe functii-cheie din care sa dicteze ce autor sa fie tradus, in ce tara?

  Am avut la CNSAS pe unul, securisto-pcr-istul, Dinescu M. aflat ilegal in CNSAS timp de 12 ani, pe altii ii avem inca pe la ICR, pe altii prin Parlament, pe altii prin ministere. Pana cand? pana cand…Chiar nu mai exista nici un for in aceasta tara care sa apere interesele romanilor si care sa ne apare de acesti impostori care au capusat Romania si care nu parasesc functiile, sinecurile, ciolanele pana nu ne secatuiesc de vlaga?

  Ce face SRI-ul? Ce fac institutiile abilitate?

 7. Dorin Suciu says:

  Chestia cu sticla de Murfatlar pe care Patapievici jr. a adus-o cuplului Monica Lovines/Virgil Ierunca ca s-o bea împreună în amintirea lui Patapievici sr., acel tată mort fara sa-i fi povestit fiului suferintele prin care a trecut în închisoarea prin care n-a trecut e de comă!
  Dar cel mai mult mi-a plăcut fotografia președintelui ICR, expresia nostalgică a ochilor care imi amintesc de caracterizarea făcută de Jaroslav Hasek soldatului Svejk: „privirea lui semăna cu aceea a unei vaci pe care o mulge hoțul satului”. Doamne, ce mitoman, Doamne, ce cabotin!

 8. VR says:

  Dar priviti-i bratarusa fina de “ortodox”… Si cu cata delicatete isi sprijina capul sa nu-i cada… Ah! Oh!

 9. iulian toader says:

  A mai existat printre personagiile istorice o “tanara speranta” care “reusise” sa fie membru al Academiei doar la 40 ani: tov. M. Roller.
  Acest personaj mai avea olecuta si ne demonstra cu zapise si ucazuri in regula ca noi, romanii, veniseram pe pamanturile acestea sigur din stepa sau, mai sigur, din sudul Uralilor, adusi de slavii de rasarit care au fost crestinati, nu la dorinta lor ci doar in urma vointei express atarilor (ce feudali!)care se voiau nu comunisti ci urmasi ai bizantinilor…Iar noi aveam constiinta proletar-internationalista inca de atunci.
  Individul, gandea cuser…pentru el si chibut.
  Acu’ occidentalul si rafinatul patriot H R Patapievici ne indeamna sa ne intoarcem spre marile valori apusene, dar sa nu indrasnim sa le atingem, nu cumva sa le murdarim…
  Domnia sa a girat destule manifestari culturale in care acolitii au incercat sa prezinte o “fata” a Romaniei; aia rea, murdara, corupta, etc, etc. Expozitia de pictura de acum cativa ani de la New York, in care au fost expuse dorintele secrete ale domnului HRP spune clar ca Domnia sa este un adevarat corifeu al unei alte lumi. Din care noi romanii nu facem parte.

 10. horea says:

  Patapievici ( 1957 – ) , membru GDS , fiul cominternistul Dionisie Patapievici din Bucovina , s-a scris destul , ma limitez la a cita cateva pasaje din lucrarile sale :
  „ Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării. “
  (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)
  „23 de milioane de omuleţi patibulari.”
  (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)
  „Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare.”
  (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 34)
  „Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cît o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu.”
  (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)
  „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…”
  (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)
  „Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit. Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile…) i-au dovedit.“
  (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)
  „Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc… spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.“
  (din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 49)
  „Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC.“
  (Din „Politice“ de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)
  “Numai violenţa, numai sîngele mai pot trezi acest popor de grobieni din enorma-i nesimţire. Mă simt personal jignit de prostia băşcălioasă, de acreala invidioasă, de stridenţa de ţoapă a acestei populaţii ignare. […] Privit la raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.”
  (Politice, Ed. Humanitas, Bucureşti, 1996)

 11. Nu are Doctoratul patapievici; este o frauda, ca si Ponta delatfel.
  https://olgaandrei.blogspot.com

  Scrisoare deschisa lui Horea R. Patapievici
  Director RIC– NY, USA
  Junie 18, 2012 Los Angeles, California

  Stimati conationali din Los Angeles–

  Este socant ce oribilitati a scris acest om, care se pretinde a fi un intelectual Roman, despre natiunea Romana in general. Aveti mai jos citate din cartea lui “Politice”, despre “omuletii patibulari,” adica Romanii.

  Eu as fi fost data afara demult din slujba, sa fii mentionat macar una din aceste jigniri impotriva tarii ori natiunii Romane, ori a natiunii Americane.
  Patapievici este desucheat, si “in denial,” cum se zice aici in America (inconstient), de cat este de neobrazat insolent, grosolan si ignorant.
  Este totalmente inadmisibil, sa circule in lume aceste afirmatii jignitoare la adresa unui popor, care este suficient de torturat de regimul actual.

  Ar fi timpul ca sa scriem Consulatelor Romaniei din USA, si la EU, ca sa il scoata din functie; face un mare deserviciu tarii! SI este platit tot de aceasta “turma”, ca sa ii denigreze!
  Acum incearca sa se reabiliteze, aducand in Los Angeles pe Ion Caramitru, care va recita poezii de Mihai Eminescu ( cel invechit, cum spune chiar Patapievici); va fi personal aici. Eu propun ca sa semnam o petitie ca sa fie inlocuit.
  Eu voi merge personal si voi strange semnaturi, si cere demisia lui, la acest eveniment, la UCLA. Am nevoie de semnaturile voastre, cititi citatele de mai jos. Veniti cit mai multi, evenimentul va avea loc pe 12 IULIE, aici in Los Angeles, la 4 dupa-masa (Pacific Time), la Royce Hall. Vedeti anuntul pe pagina Consulatului Roman in Los Angeles

  Tinem legatura, si ne vedem la UCLA, pe 12 Iulie.

  Dr Olga Lazin

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova