A fi sau a nu fi Doctor (Honoris Causa). Horia Roman Patapievici, doctorat dupa modelul Sorin Antohi?

Stirea ca din ce in ce mai multi intelectuali timisoreni – academicieni, profesori universitari, scriitori, jurnalisti – protesteaza fata de conferirea titlului de Doctor Honoris Causa personajului sinistru al subculturii antiromanesti Horia Roman Patapievici, a inceput sa faca valuri. Totodata, aparatul de “masuri active” a intrat in priza, semnatarii fiind luati la puricat si prelucrat pe metoda bolsevica, om cu om, inclusiv de prepusul lui Patapievici, Mircea Mihaiesi. Aceasta veste a facut ca numarul protestatarilor sa creasca. Protestul poate fi gasit aici: Patapievici sarbatorit de ziua lui ca Ceauseasca, cu un titlu de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara. Protest al intelectualilor timisoreni fata de impietatea ca Patapievici sa maculeze memoria Universitatii de Vest – UVT.

Ridicolul in care s-a plasat Universitatea de Vest din Timisoara ar putea sa sporeasca insa ca urmare a anuntului oficial facut de conducerea Universitatii pe site-ul institutiei academice (vezi si foto):

“Doctor Honoris Causa Prof. univ. dr. Horia – Roman PATAPIEVICI

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pîrțea, are deosebita plăcere de a vă invita la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara Domnului Horia-Roman PATAPIEVICI, Presedintele Institutului Cultural Roman.

Ceremonia va avea loc sâmbătă, 17 martie 2012, ora 12.00, în Aula Magna IOAN CUREA a Universităţii de Vest.”

Intr-adevar, asa se cade. Ca un “dr.” sa fie facut “Doctor Honoris Causa”. Dar are Horia Roman Patapievici doctoratul? Sau a recurs la “metoda Sorin Antohi“? Intrebarea este indreptatita daca avem in vedere ca, inca din anul 2006, Patapievici a mers pe urmele “doctorului” Antohi si a solicitat si primit o bursa doctorala “Andrew W. Mellon Fellow” de la Institutul de Studii Avansate din Berlin. Bursa pentru care, conform regulilor institutiei, specificate negru pe alb in formularul de inscriere, era obligatoriu sa ai doctoratul. Asa au crezut si patronii care l-au finantat. Ca are doctoratul. Altfel, cum si-ar fi permis sa ceara bursa, “n-asa”, vorba lui Brucan?! Si chiar au si specificat aceasta pe site-ul Wissenschaftskolleg – la fel ca si Universitatea de Vest din Timisoara – Horia Roman Patapievici, PH.D. Ulterior le-a parut rau si… i-au retras titlul de “doctor”. Povestea fraudei este documentata aici: I-am luat doctoratul lui Patapievici. Antohi poate sa si-l pastreze

Biografia romantata a lui Patapievici de pe site-ul Editurii Humanitas, al carei autor celebru e, nu ne edifica. De aici aflam doar ca Patapievici este “Cercetător privat în istoria ideilor. Scriitor. Realizator TV. Director al revistei ID – Idei în Dialog.” . Dar mogulul rusofil Sorin Ovidiu Vintu a inchis demult mustaria sa de pe centura presei unde ii intretinea ca pe niste intelectuali ce sunt pe Tismaneanu si Patapievici. E drept, i-a lasat mostenire lui Patapievici Volvo-ul din dotare. E cam vechi, se pare. CV-ul, nu Volvo-ul. Poate, insa, l-a luat/dat intre timp. Doctoratul, nu Volvo-ul.

Portalul institutiei de unde ne ia banii – ICR – e la fel de misterios in privinta doctoratului capului ei. De aici aflam ca membrul SAR, GDS si al Colegiului Noua Europa este si un fel de cantautor pe “audiobook”-uri si ca, in afara de Polirom si Humanitas l-a mai publicat, totusi, si altcineva, cu Nézz vissza haraggal. A románokról – roman szemmel (Az előszót Konrád György írta). Budapest: Pont/Kiadó, 1997.

Nici CV-ul care troneaza pe site-ul Presedintiei Romaniei nu ne lamureste. Aici ni se confirma insa ca a beneficiat, prin frauda, de  “Mellon fellowship la Wissenscaftskolleg la Berlin: 2006”.

In lipsa de vreo confirmare oficiala, ne intreptam spre Wikipedia, “enciclopedia liberă”. Libera de orice documentare reala. De aici aflam “adevarul”: Horia Roman Patapievici ar fi “Doctor al facultății de Filosofie din București cu teza „Imaginarul filosofic al fizicii. Cazul Pierre Duhem”“, inca din 2000! Chiar asa? Un comentariu doct de la pagina de discutii ne aduce cu picioarele pe pamant din al noualea cer unde eram de bucurie pentru rezultat:

 • 1982 – master în laseri la aceeaşi facultate; ciudat, masteratul s-a infiintat in Romania prin legea 84/1995.
 • Doctor al facultăţii de Filosofie din Bucureşti cu teza “Imaginarul filosofic al fizicii cazul Pierre Duhem” (2000). University of Bucharest: Faculty of Philosophy. Patapievici nu are doctoratul, informatie obtinuta de la conducatorul sau de doctorat, prof. univ. Ilie Parvu.

Hopa, devine interesant! Cercetand situatia am aflat ca exista oameni care par destul de informati si care-i contesta aceasta calitate, de “dr.”. Timisoreanul Dan Patrascu afirma: “Acestui individ, rectorul Marilen Pîrțea dorește să-i confere titlul de doctor honoris causa. Știu este un titlu onorific, dar tot nu prea înțeleg cum poate fi acordat unui individ care nu a făcut la viața lui un doctorat și care nu a publicat niciun studiu repertoriat ISI. Orice masterand din tara asta are probabil cel putin 2 puncte ISI acumulate prin participarea la vreo conferinta sau publicarea unui eseu într-o revista academica respectabilă și, prin urmare, aproape orice masterand are mai multe puncte ISI decât Patapievici.”

Un doctor in stiinte politice, teologul Bogdan Duca, remarca la randul lui, pe contul sau de pe FB: “Am auzit că Horia Roman Patapievici va fi făcut “doctor honoris-causa” al Universităţii de Vest din Timişoara. Astea sunt titluri ce se obţin relativ uşor când eşti director al ICR. Îi propun ca, dacă tot merge spre Timişoara, să se oprească şi la Reşiţa: poate primeşte şi de acolo un titlu, ceva.
Ce e mai greu este să îţi obţii doctoratul. M-ar bucura să ştiu că domnul Patapievici şi l-a obţinut…”

Bogdan Duca a fost coleg de doctorat la Universitatea din Bucuresti cu Patapievici dar nu stie nimic mai mult, despre finalizarea doctoratului sefului ICR. Contrar “informatiilor” Wikipedia – reproduse ca “adevar” pe tot internetul – in 2010 conducatorul de doctorat al lui Patapievici, prof Parvu, nu apucase inca sa-i citeasca teza. Si n-am auzit de nici o sindrofie pe la ICR in 2011 data in cinstea geniului galitian si a doctoratului sau imaginar. In fine, cred ca oricine s-ar bucura ca dl Patapievici sa aiba, totusi, un doctorat, mai ales cei care l-au propus la Universitatea de Vest pentru titlul de “Doctor Honoris Causa” pentru niste eseuri tampe in care sustine ca „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături”, „Privit la raze X, trupul poporului român abia dacă este o umbră: el nu are cheag, radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării”, „Românii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cât o turmă”… „un popor cu substanța tarată. Oriunde te uiți, vezi fețe patibulare…”, etc, etc…

Dar daca, la fel ca dl Antohi, n-a avut timp sa-l ia? Doctoratul, nu Volvo-ul.

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

26 Responses to “A fi sau a nu fi Doctor (Honoris Causa). Horia Roman Patapievici, doctorat dupa modelul Sorin Antohi?”

 1. Dan Patrascu says:

  Da, faptul ca Patapievici are probleme cu doctoratul cred ca este destul de bine stiut de orice persoana care urmareste viata culturala din Romania.

 2. VR says:

  Sunt de acord. Deci ce stiti: il are sau nu-l are?

 3. VR says:

  O intrebare buna, de la Aurel Sibiceanu:
  Doctor sau felcer?

 4. VOICAN says:

  Nu vă temeţi distinţi confraţi că acest mucegai se va aşeza peste “…file de aur a scripturilor româe” , nimic e, nimic rămâne şi cu titlri şi cu nume; un gunoi pe val trecând ce va putrezi curând într-un tom uitat sub scară, care va fi măturat şi la gunoi dat afară… Fiindcă PROTOPEEVICI a ajuns să ne conducă, e-o-tâmplare: prostu când ajunge mare, rage ca măgaru’ tare să se-audă-n de3părtare… lipsa de minte ce-o are şi cu noroi să stropească,licheaua, LIMBA DULCE ROMÂNEASCĂ, să batjocorească PLAIUL DUMNEZEIESC al ŢĂRII MAMĂ, să arunce cu pietre în VIEVODUL LIMBII ROMÂNEŞTI, demiurgul EMINESCU, este mai aject decât o crimă fraticidă a unui dement. Locul lui este unde-i Trimetea POETUL “LUCEAFĂRUL” pe cei ce jefuiseră şi trădaseră poporul român, între zidurile sfintei GOLII, în cămaşe de forţă.

  M-AM NĂSCUT ŞI CRESCUT CU EMINESCU, şi-l venerez ca pe cel mai iubit părinte al neamului românesc.

  L U I E M I N E S C U

  Drag Poet, iubit Părinte!
  Parcă nici n-ai fi plecat…
  Am rămas cum ne-ai lăsat
  Cu speranţe ne-mplinite.

  Părinte drag, Poet iubit!…
  Lângă Dumnezeu să-mi stai
  În poarta sfântă de la Rai;
  Căci ai muncit şi ai tot trudit,

  Mărire versului sfânt ai dat,
  Şi-n aur fin cuvântu-ai dăltuit –
  Când chipul mamei ai cioplit…
  Nemuritor prin veac de veac.

  Şi-n ritmul muzicii cereşti,
  Prin armonii nepieritoare,
  I-ai pus arome pământeşti
  Şi murmur dulce de izvoare.

  Cadenţă timpului ai dat
  În simfonii tremurătoare,
  Spre glorie nepieritoare
  Mândria noastră ai purtat.

  Luceafărul şi-o Luna plină,
  Ni le-ai cântat cu-atâta dor…
  Cu murmur dulce de izvor –
  În Doina dulce şi sublimă…

  Poet iubit, părinte drag!
  Atâtea doine-ai scris…
  Când pălaiul sfânt ai apărat –
  Cu toţi românii-ăi plâns,.

  Cu blânda Mioriţa ai şoptit,
  Ai plâns, ai râs şi ai doinit…
  Ca Luceafărul ai strălucit –
  Pe ceru-nalt, spre infinit…

  Ales-ai cuvinte pe înţeles
  Şi-n în rime-mperecheate,
  Simplu, le-ai spus pe toate –
  Înobilate-n dulce vers…

  Balada dulce ne-ai cântat,
  Din frunză, fluier, nai, caval…
  Şi-o dulce limbă ne-ai lăsat –
  Ca o mireasă-n strai regal…

  Şi ai zburat spre infinit
  Ca o Pasăre Măiastră…
  Ai trecut marea albastră,
  Cu dor nespus ai pătimit.

  Poet iubit, Părinte drag!
  Oriunde-n univers vei fi…
  Când stăm pe-l casei prag
  Al tău ochi ne va privi.

  Purtaţi de gânduri, noi zărim
  Luceafărul ce scânteiază…
  Asupra noastră luminează –
  Întreaga viaţă, cât trăim.

  El străjuieşte al ţării hotar –
  Alături de fiinţa TA ce ne ştie;
  Şi dor ne e… de Marea Românie!
  Credem în ochiul tău vizionar!

  * * * * *
  Voevod al Limbii Româneşti!…
  Dacă-i veni să ne vorbeşti,
  Cu smerenie aş îngenunchea,
  Din inimă, cu drag ţi-aş ura:
  SĂ NE TRĂIEŞI MĂRIA TA!

  Marin Voican-Ghioroiu

 5. monica says:

  da,ce<regele Mihai are doctoratul?pentru a fi Doctor Honoris causa nu este nevoie sa ai si un doctorat.Autorul nu prea este umblat prin lumea academica,asa ca,mai bine sa nu scrie daca nu se pricepe.Si inca ceva,un om atat de cult ca Patapievici,se gaseste cu greu.probabil ca autorul nu intelege tot ce spune Patapievici.
  Felicitari Universitatii de vest pentru aceasta initiativa!
  Am sa particip cu drag la eveniment!

 6. Cineva says:

  Nu ca as fi de acord cu decernarea titlului, dar totusi daca vrei sa fi ziarist, fa-o ca atare. In primul rand numele rectorului Universitatii de Vest este Marilen Pirtea, cu “i” si “t” nu cu “î” si “ț”(informatie care o gasesti pe site-ul UVT, site care e scris cu diacritice). In al doilea rand, titlul de Doctor Honoris Causa nu are nici o legatura cu faptul ca persoana care primeste titlul are sau nu doctorat intr-un anumit domeniu.

 7. dorin says:

  Este stiut ca daca nu iti sustii doctoratul in termen de cinci ani de la admiterea ca doctorand iti pierzi posibilitatea de a-l mai incheie. Asadar, trebue sa o iei de la inceput cu tot traseul.

  Deci nu are doctoratul incheiat.

  Apoi, dvs. ce credeti? Uita tov. Patapievici sa isi publice cu “surle si tobe” teza de doctorat, pe bani publici, adica ai nostri, prin toate tarile, zarile si limbile?

 8. marcel says:

  Halal institutie! Avem la ICR cel putin un impostor, sobolan cu moaca de sorichete de biblioteca, spilcuit, papionat, ca si tov. Plesu, c-a inceput sa le placa traiul bun kominternistilor astora, si cel putin o turnatoare a Securitatii si a DIE, tovarasica Catrinel Plesu! Pai agentura ICR deja nu mai e conspirata, tovarasi! Schimbati kalimera.

 9. VR says:

  @Dorin
  Asa ma gandeam si eu…

 10. VR says:

  @ Stimate Dle Pirtea, daca Dvs sunteti “cineva”, problema este ca Dvs l-ati trecut “dr.” pe site-ul institutiei de unde trimiteti acest mesaj, acreditand o minciuna “academica”. Sper ca intelegeti, nu? Haideti, ca nu-i asa de greu…

 11. VR says:

  @ Dna Monica, nimeni nu contitioneaza in articol primirea distinctiei de doctorat ci de deficitul de rusine. Ma scuzati, articolul nu era pentru tampiti…

 12. ochi pentru ochi says:

  Nu mai are mult si zboara dar cam tarziu ca trebuia in 90 sa ne descotorosim de el dar dupa ce scapam de emanatul asta ma intreb cine il va urma la ICR? E foarte important sa stim cine ii vine din urma domnule Roncea ca deja s-a maturizat generatia postdecembrista , ca au cei trecut 20 de ani in care am “invatat” ce inseamna “democratia” dupa spusele Doctorului Honoris Causa Magna cum Laudae Silviu Brucan

 13. Dorin Suciu says:

  „Teamă n-ai, cerca-vor iarăși între dânșii să se plece/
  Nu te prinde lor tovarăș, ce e val ca valul trece!”
  Dar ce te faci când valul e de zoaie și lături, de urină și fecale?
  Trăim odioasele consecinţe ale promovării ca „societari civili” a urmaşilor unor foşti politruci cominternişti, indivizi care ne îndoctrinează cu „corectitudinea politică”, „disciminarea pozitivă”. Sunt consecințele tiraniei minorităţilor de tot felul care se promovează între ele și care, în final, vizeză pervers distrugerea spiritului naţional identitar. Apropo, ştiţi de ce nu îmi place Patapievici? Nu din cauză că vrea să inducă o nevroză identitară românilor lucrând la dărâmarea respectului lor faţă de ei înşişi ca naţiune, nici pe departe, nu va reuși, ci pentru că, priviți-i poza, are figură aceea de onanist surprins în timpul acţiunii…

 14. observatie says:

  Ce au in comun toti acesti neocomunisti care au acaparat structural Romania? Nerusinarea, lipsa de barbatie, atacul in banda asupra valorilor nationale, lupta prin orice mijloace si metode pentru destructurarea Romania, distrugerea reperelor morale, selectia inversa a valorilor, sustinerea reciproca, de tip fir de paianjen samd.

  Astfel incat, astazi, la mai bine de 20 de ani de la lovitura de stat din 89, avem o Romanie total ocupata si un numar consistent de intelectuali de mucava, incotopeniti in functii prin sustinere rasariteana, asadar indivizi(in fapt agenti) care nu sunt de partea Romaniei si a romanilor, si care prin dehnici din cele mai perverse au subminat si continua sa submineze fibra morala a acestui popor.

  Acesti tovarasi, GDS-isti, foarte vocali atunci cand au ordin sa desfiinteze persoane si cariere, devin muti atunci cand trebuie sa ofere explicatii in legatura cu apartenenta lor la Securitate, Servicii, PCR, sau in raport cu impostura morala si raptul la care s-au dedat ca ocupanti ai unor functii publice, ca beneficiari ai unor sinecuri, burse, bursisoare, masini si tractorase, donatii, vile si vilute.

  Credeti ca nu mai erau oameni capabili sa ocupe un post in Colegiul CNSAS cu exceptia acestor fosti membri PCR: PLESU, DINESCU, PATAPIEVICI? In toata Romania ramasesera doar agentul pcr-isto-KGB-ist Dinescu Mircea (la pachet cu Plesu, defunctul Dumitrescu, revolutionarul Cazimir si maghiarul Csendes)? Sa fim seriosi!

 15. VR says:

  @ Pinzariu sau Pînzariu Teodor. Nici pomeneala! Dar erai necuvincios, nu semnai si apoi, nu Pirtea sau Pîrțea era subiectul. Fondul ramane acelasi: prin puparea in cur a lui Patapievici UVT si-a batut joc si de romani si de societatea academica, mai ales ca perpetueaza pe site-ul institutiei voastre un fals ordinar: Patapievici nu e nici un “dr”. A, ba da! De-acum e “doctor honoris causa”. In rest, numai bine!

 16. Cu vie ingrijorare am citit comentariul semnat MONICA (postat in 17 martie, la orele 05,36, probabil dupa o noapte de profunda suferinţa propatapeviciana). A pretinde unui rege să-şi ia doctoratul spre a binemerita conferirea de înalte onoruri este o bizarerie de toată jena. Probabil autoarea comentariului este o Mita Baston caragialeana cu idealuri republicane de nestramutat. Le poate pastra cat pofteste, este liber fiecare sa opteze cum crede de cuviinta, dar sa vina cu asemenea idei este aiuritor!!! Regele Mihai este ctitorul UVT, al BCUT, al Catedralei Mitropolitane, al Universitatii de Medicina din Timisoara, al Operei si al Filarmonicii timisorene. Poate fi comparat un gigant cu un persoana care a publicat cele mai nerusinate insulte la adresa poporului roman, a istoriei noastre, a limbii romane, a marilor nostri inaintasi in frunte cu Eminescu?
  Din cate stiu, domnul rector al UVT se numeste Pirtea, nu are diacritice mai speciale.
  In cartea ceremoniei tinute in Aula Magna, in 17 martie, de la orele 12, este specificat faptul ca H.R. Patapievici nu si-a sustinut teza de doctorat intitulata IMAGINARUL FILOZOFIC AL FIZICII. CAZUL PIERRE DUHEIM. Asadar, nu are titlul de doctor de cercetare!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova