Comunicat Rotary Club: Luminile Rotary se aprind pe 23 februarie la Bucuresti si Iasi
Poliomielita ar putea fi a doua boala eradicata prin vaccinare, dupa variola, finalizarea acestei actiuni anuntata de OMS fiind insa decalata din lipsa fondurilor, un nou termen pentru a scapa de maladie putand fi 2012, a spus, marti seara, Adrian Streinu Cercel. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, a precizat ca eradicarea poliomielitei prin vaccinare ar insemna ca omenirea a mai scapat de o boala cumplita, care, daca nu omoara, intotdeauna da infirmitate pe viata.
“In anii ’50 a fost groaznic pentru Romania intrucat boala facea ravagii. Cu zece ani in urma, in Albania au murit peste 20 de adulti din cauza poliomielitei (!? – nota mea). In Romania, gratie vaccinarii nu am mai avut cazuri de poliomielita. Multi ani, vaccinarea in Romania era pe care orala. Acum este injectabila. Pacat ca in prezent a inceput o campanie impotriva vaccinarii dusa de oameni care nu stiu nimic despre imunizari si despre cate milioane de vieti au fost salvate. Poliomielita este boala cauzata strict de un virus uman. Gestul acestui ONG este laudabil. Daca in 2010 va fi eradicata poliomielita, acest lucru nu este decat de laudat”, a conchis medicul.
Streinu Cercel a facut aceste declaratii in cadrul unui eveniment prin care Rotary International, organizatie nonguvernamentala care are ca principal obiectiv filantropic eradicarea poliomielitei in lume, a marcat, marti, in Bucuresti, actiunile sale in lupta cu poliomielita iluminand Facultatea de Medicina si Farmacie din cadrul UMF “Carol Davila”, in culorile albastru si galben, transmite Mediafax.
Vezi mai jos Comunicatul Rotary
La data de 23 februarie, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea Rotary International şi a 25 de ani de luptă pentru combaterea poliomielitei, cluburile Rotary din Districtul 2241 România şi Republica Moldova vor sărbători dubla aniversare într-un mod deosebit, prin iluminarea unor clădiri reprezentative, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iaşi.
“Am ales această clădire reprezentativă a Bucureştiului pentru însemnătatea sa ca instituţie universitară, cât şi datorită aspectului său deosebit, atât la interior, cât şi la exterior. Este o ocazie specială, pentru care am conceput un program deosebit de interesant”, a declarat Anca Manea, vicepresedinte al Rotary Club Bucureşti Atheneum, Asistent Guvernator.
Sărbătorirea evenimentului va începe cu iluminarea clădirii la ora 18.30, urmând ca în următoarea jumătate de oră să fie intonat imnul de stat al României şi imnul Rotary International, cărora le vor urma discursuri ale unor reputate persoane publice din domeniul medicinei: Prof. Univ. Dr. Florian Popa, Rectorul UMF „Carol Davila”, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Prof. Univ. Dr. Andrei Firica.
Pentru aniversarea celor 105 ani de la naşterea ideii rotariene, cele 92 de cluburi din România şi Republica Moldova ale Districtului 2241 pregătesc evenimente similare celui de la Bucureşti, prin iluminarea unor instituţii administrative, clădiri culturale şi instituţii de învăţământ. Acest mod de a celebra este conceput cu scopul de a promova principiile de bază ale organizaţiei Rotary, luminile de pe clădiri simbolizând rolul pe care organizaţia îl are la nivel mondial pentru dezvoltarea comunităţilor, din prisma importanţei campaniei împotriva poliomielitei, program desfăşurat de Rotary Internaţional din anul 1985.
Până astăzi, Rotary a contribuit cu peste 850 milioane de dolari pentru a imuniza împotriva poliomielitei mai mult de 2 miliarde de copii din 122 ţări ale lumii. Rotary încearcă să strângă 200 milioane de dolari, în contrapartida donaţiei de 350 milioane de dolari venită de la Fundaţia Bill & Melinda Gates, până acum strângându-se 100 milioane de dolari.
În cadrul acestui program mondial, Rotary luptă alături de OMS, UNICEF şi CDC (US Centers for Disease Control and Prevention), scopul final fiind acela al eradicării poliomielitei la nivel global până în anul 2012.
O altă importantă semnificaţie a datei de 23 februarie datează din anul 1905, când Paul Harris, considerat fondatorul Rotary, s-a întâlnit la Chicago cu prietenii săi Gustavus Loehr şi Silvester Schiele. În cadrul întâlnirii, care a reprezentat punctul de început al Rotary, cei trei au discutat despre experienţele lor şi despre planurile de viitor pentru întâlnirile clubului. Într-o perioadă scurtă de timp, principiile membrilor Rotary, de prietenie, probitate morală şi dorinţa de a servi mai presus decât propriile interese, şi-au găsit adepţi la nivel mondial. În 1910 Paul Harris devine primul preşedinte al Rotary International, de atunci criteriul “un preşedinte, un an” aplicându-se şi la nivelul rotarian cel mai înalt.
Scopul iniţial al Rotary a fost acela de a fonda o organizaţie bazată pe ideea de prietenie, probitate morală şi profesionalism. Organizarea a fost deosebit de simplă, motiv pentru care se menţine şi în prezent, membrii clubului fiind aleşi pe criteriile calităţii morale si înaltelor standarde etice în viaţa socială, de familie şi afaceri.
La momentul actual, Rotary International numără 1,2 milioane de membri organizaţi în peste 33.000 de cluburi din aproximativ 200 de ţări. Pe lângă numeroasele proiecte umanitare pe care le-a iniţat de-a lungul timpului, fundaţia Rotary International este recunoscută pentru programele sale educaţionale şi artistice, precum şi prin faptul că membrii săi activează pentru dezvoltarea comunităţilor aflate în dificultate.
Despre Rotary în România
La nivel districtual, organizaţia Rotary International este reprezentată în estul Europei de District 2241 România Republica Moldova. Acesta este alcătuit din 92 de cluburi – cu peste 2700 de membri – care îşi au sediul în majoritatea oraşelor mari din cele două ţări pe care le reprezintă.
Istoria Rotary în România începe în primăvara anului 1929, când, la Bucureşti, a luat fiinţă primul Club Rotary din România, din iniţiativa lui Christian Penescu- Kertsch, cel dintâi preşedinte. Cu nouă cluburi, în anul 1936 se creează Districtul românesc, care primeşte numărul 84. Efectul activităţii şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării, dar, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă de regimurile autoritare din toată ţara.
În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiinţează Clubul Rotary Bucureşti. La 1 iulie 1996, România este definită de Rotary International drept „zonă de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova, pentru ca în mai puţin de trei ani, numărul cluburilor să ajungă la 30. Se înregistrează şi două premiere absolute: primul club Rotary la Chişinău şi cel de-al doilea club de gen într-un oraş românesc, în Capitală înfiinţându-se Clubul Rotary Bucureşti Continental.
Acţiunile rotariene au adus în România si Moldova aproape şase milioane de dolari în şase ani, drept pentru care reobţinerea statutului de district a devenit un imperativ. Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, când comitetul Rotary Internaţional şi preşedintele Carlo Ravizza au decis ca în România şi Republica Moldova cluburile Rotary vor face parte din districtul numărul 2241. In prezent peste 2700 de rotarieni se întâlnesc in cele 92 de cluburi, cultivând spiritul caritătii şi bunăvointei.
Prof. univ. dr. Daniel Condurache
Guvernator District 2241 România şi Republica Moldova