Parintele Boian – Prigonitul, la Nasul Radu Moraru. Urmariti de la ora 22.30 pe B1TV drama romanilor din Valea Timocului. Online la pbxtv.ro. Carte: “Vlahii, romani pierduti?” DOC

Televiziuni online la https://pbxtv.ro/

Victoria Parintelui Boian dupa ani de prigonire

“Este vorba de un popor care prin strămoşii săi îşi are rădăcini de patru ori milenare; aceasta este mândria şi aceasta este puterea noastră.” – Nicolae Iorga

Romanii din vaile Dunarii, Moravei si Timocului, locuitori ai 154 de sate cu populatie compact romaneasca si ai altor 48 cu populatie mixta, au primit cu entuziasm decizia Biroului Republican de Statistica nr. 052-89 privind acordarea personalitatii juridice Protopopiatului “Dacia Ripensis”, cu sediul la Malainita, in Timoc. Preotul Boian Alexandrovici, ctitorul primei biserici romanesti din Serbia de nord-est, la Malainita, in anul 2005, dupa 170 de ani de cand credinciosii romani din zona au fost lipsiti de dreptul de a asculta liturghia si a se ruga in limba materna, a declarat joi, pentru agentia Agerpres, preluata de mass-media centrala, ca, se pare, cosmarul acestora a luat sfarsit, dar “nu este exclus ca acest succes sa nu convina episcopului Iustin al Episcopiei Ortodoxe Sarbe din Negotin, care nu ar ezita sa inceapa demersurile pe langa autoritatile de stat pentru a anula acest statut al protopopiatului”. “Am mai trecut prin astfel de probleme. La inceputul anului 2009 am solicitat Ministerului Cultelor al Republicii Serbia inscrierea acestuia in Registrul bisericilor si comunitatilor religioase si am fost refuzati pe motiv ca decizia ar putea provoca un conflict intre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si Biserica Ortodoxa Sarba (BOS)”, a afirmat Alexandrovici.

Presiuni sarbesti

In acelasi context, el a mai aratat ca desi a atacat in justitie decizia nr. 080-00-2/2009-02 din 24 martie 2009, iar Curtea Suprema de Justitie a Serbiei i-a dat castig de cauza, “presiunile nu au incetat, iar hotararea nu a putut fi pusa in practica din cauza piedicilor puse de autoritatile bisericesti sarbe”. “Nici nu ne-am fi asteptat ca reprezentantii BOS din teritoriu sa priveasca cu ochi buni verdictul instantei. Ei au motivat aceasta prin faptul ca exista o decizie a Tribunalului Bisericesc al BOS prin care am fost scos din cinul preotesc, insa magistratii nu au tinut cont de aceasta, eu apartin BOR si ma aflu sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane Dacia Felix din Varset, asadar orice imixtiune din afara este nula de drept”, a precizat Boian Alexandrovici. In opinia lui, recunoasterea Protopopiatului ortodox roman “Dacia Ripensis” este in masura sa-i bucure pe romanii/vlahii din Serbia de nord-est, mai ales ca s-a organizat un numar de zece parohii, “dar trebuie manifestata o oarecare prudenta, fiindca o parte din clerul sarb ne considera adversari, desi slujim aceiasi credinta intru Hristos”. “Obtinerea personalitatii juridice, conform legilor Republicii Serbia, ne confera dreptul de a construi biserici, de a sluji cu devotament credinciosii si de a oficia ritualurile canonice si liturghia in limba romana”, a concluzionat Boian Alexandrovici. Victoria Protopopiatului ortodox roman “Dacia Ripensis” reprezinta un prim pas pe calea renasterii nationale a comunitatii romanesti din Timocul Sarbesc si o speranta ca identitatea celor peste 300.000 de romani din aceasta parte a Serbiei nu mai poate fi pusa in pericol.

Cititi mai multe la Karadeniz Press

CARTE: VLAHII, ROMÂNI PIERDUŢI

Pentru descarcare : aici

Prof. SORIN FIRA Prof. CĂTĂLIN PÎRVU

Prefaţă de Tudor Nedelcea

FUNDAŢIA SCRISUL ROMÂNESC
CRAIOVA, 2010

Sursa: https://www.valeatimocului.ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Parintele Boian – Prigonitul, la Nasul Radu Moraru. Urmariti de la ora 22.30 pe B1TV drama romanilor din Valea Timocului. Online la pbxtv.ro. Carte: “Vlahii, romani pierduti?” DOC”

 1. Earl Turner says:

  Din pacate pbxtv.ro nu mi-a mers si nu am reusit sa il vad pe parinte. 🙁
  Cunosc situatia dramatica a romanilor din Timoc, pacat ca nimeni din guvernul Romaniei, Parlament sau…Presedentie nu face absolut nimic in acest sens. Poate dl senator Urban sa ridice aceasta problema in Parlament, altfel nu vad cine ar putea sa faca asta…..

 2. azucena says:

  Fratii nostri ortodocsi sarbi, de ce oare or avea aceasta atitudine necrestineasca fata de romani sau aromani?

 3. Catalin says:

  Fratii nostri? Nu exista asa ceva. Sarbii sunt cei mai mari extremisti.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova