Radu Portocala: Tökes sau obstinaţia urii. Tökes: “Situaţia ungurilor din România de azi nu are decît un singur echivalent în istorie: situaţia evreilor în Germania nazistă.”

În noiembrie 1991, la invitaţia Federaţiei Protestante din Franţa, pastorul Laszlo Tökes făcea o vizită agitată la Paris. Îl preceda o faimă ambiguă, ţesut de minciuni pe care faţa bisericească se ferea să le dezmintă. Ziarele vorbeau despre răpirea lui de către Securitate în 1989, erau descrise chinurile prin care trecuse sub regimul comunist şi persecuţiile pe care continua să le suporte după 1990, iar el întreţinea prin declaraţii sibiline falsa legendă.

Cum era şi firesc pentru o asemenea personalitate, a fost organizată la sediul Federaţiei o conferinţă de presă. Pastorul-revoluţionar a sosit într-o maşină a ambasadei maghiare, însoţit de un diplomat maghiar şi de fratele său, care, vorbitor de franceză, i-a servit de interpret. Căci eroul României din decembrie 1989 nu se exprima decît în ungureşte.

În termeni de o rară brutalitate, Tökes şi-a expus doleanţele şi revendicările, cu nimic diferite de cele de azi. Nu redau din ele decît o singură frază – teribilă, indecentă enormitate, care mi se pare elocventă pentru gîndirea politică a dlui Tökes: “Situaţia ungurilor din România de azi nu are decît un singur echivalent în istorie: situaţia evreilor în Germania nazistă.”

În sală, ziarişti de la cele mai importante publicaţii franceze, îi sorbeau cu aviditate cuvintele, încîntaţi în ignoranţa lor să mai descopere o minoritate crunt persecutată. Bun orator, Tökes compunea un tablou în care orice om neinformat (sau care refuza să se informeze – ceea ce e un lucru mai frecvent decît se crede) putea să întrevadă trenuri ale morţii care străbăteau România purtînd prizonieri unguri către monstruoase lagăre de exterminare.

Iată cum şi-a început dl Tökes ascensiunea către demnitatea de reprezentant al României în Parlamentul European. Nu cred că azi discursul lui ar putea să fie foarte diferit de cel din 1991. Mă tem însă că, rostit la alte tribune şi-n faţa unui auditoriu mai vast, mai puternic, el a cîştigat în eficacitate. În timp ce România, ca de obicei, pierde protestînd molatic.

Adaug că, informată de violenţa discursului ţinut de pastorul Tökes, Federaţia Protestantă din Franţa a regretat public că a permis organizarea, la sediul său, a acestei conferinţe de presă. Cei care l-au trimis pe Laszlo Tökes în Parlamentul European nu regretă, desigur, nimic.

Radu Portocala



Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Radu Portocala: Tökes sau obstinaţia urii. Tökes: “Situaţia ungurilor din România de azi nu are decît un singur echivalent în istorie: situaţia evreilor în Germania nazistă.””

  1. jan dinu says:

    Exclenta “declaratie “…!…-:)))
    Poate aud shi evreii – holocaustului –
    teoria lui politica …shi cine stie se sesizeaza
    chiar – Elie Wiesel – “maghiarul” privind
    suferintza – secuilor – din Romania !
    JD-USA

  2. Ovidiu Costin says:

    Nu se poate spune ca tovarasul Tokes Ladislau comite un sperjur. El de fapt nu s-a angajat niciodata sa fie loial Romaniei, el s-a angajat “ca pe viitor sa fiu un cetatean loial regimului din RSR” dupa cum rezulta din declaratia sa din 11 septembrie 1975. Adica sa fie loial comunistilor.
    Fatidica coincidenta, tot la 11 septembrie!

    p.s. Nu-l amintiti in context pe Elie Wiesel. Pentru cine nu stie, acesta are o ura neimpacata impotriva ungurilor care i-au trimis familia la moarte in 1944 – chiar daca, diplomat fiind, se fereste sa exteriorizeze asta. Si Elie Wiesel care in 1944 vorbea perfect limba romana n-a spus niciodata ca el ar fi maghiar.

  3. Horia Ivan says:

    Fiind crestin-ortodox nu pot decit deplinge starea sufleteasca a celor ce urasc. In cazul de fata ii avem pe maghiarul Tokes care ii uraste pe romani si pe evreul-maghiar Wiesel care-i uraste pe ungurii ce i-au trimis rudele la moarte in lagarele naziste. Daca sentimentele celui de-al doilea nu ma mira, evreii urind si/sau dispretuind pe cei ce nu apartin etniei sau confesiunii lor, ma surprinde comportamentul anticrestin – exprimarea urii fata de aproapele – a pastorului protestant, Tokes. Prin faptele sale, pastorul se auto-excomunica…

  4. Buta Dumitru says:

    Acest POPĂ catolic este tare smintit, trebuie dus la EXOCIZARE. Este folosit de către Budapesta şi susţinut de către UDMR, pentru scopul lor suprem de a răpi Transilvania toată, aşa cum s-a exprimat popa cel zăpăcit.
    Avem conducători politici slabi, corupţi şi nu-i interesează poporul Român.
    Ar trebui imediat să fie adus în faţşa justiţiei tot sub forma democraţiei aşa cum doreşte şi el în baza democraţiei să rupă statul Român.
    UDMR trebuie scos imediat dela guvernare. Este invenţia Rabinului ILICI ILIESCU care a contribuit şi el foarte mult la distrugerea României.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova