Echipa celor patru jurnalistilor romani plecati in Siria in documentare – Vlad Teodorescu, Ion Cristoiu, Victor Roncea, Eliza Francu – insotiti de fosta noastra colega de presa, arabista Raluca Al Haddad, si-a incheiat ieri seara deplasarea aterizand la Bucuresti doldora de imagini, impresii si informatii inedite despre Siria. Printre acestea: cu o saptamana inaintea noastra, ministrul Economiei si Comertului, Adriean Videanu, a intreprins si el o vizita oficiala la Damasc, pe parcursul careia a stabilit mai multe acorduri bilaterale si regionale importante, asupra carora voi reveni; 2: Siria isi plateste datoria istorica pe care o are fata de Romania din perioada lui Ceausescu, practic este pe cale sa o achite integral si fara intermediari verosi ca in alte cazuri (vezi Patriciu-Libia – nota mea), dupa cum scrie si Ion Cristoiu mai jos; 3: Doi dintre cei 15 membri ai Guvernului de la Damasc sunt absolventi ai scolii romanesti – ministrul Finantelor si ministrul Educatiei – plus un ministru adjunct, la ministerul Petrolului; din acelasi registru: la primaria din Latakia, statiune turistica si port la Mediterana, unde am poposit dupa o zi de calatorie cu BMW-urile prin desert, lucreaza nu mai putin de cinci directori care si-au facut studiile la Bucuresti; de asemenea, directorul muzeului de Geologie din oras – un pasionat de meserie si de Romania – si directorul superbului complex arheologic din Palmyra (locul de unde au plecat cu legiunile lui Traian 4000 de arcasi care au ramas in Dacia, la Dunare – oltenii de azi?), au absolvit si si-au luat doctoratul la facultatile de profil romanesti; si multe altele, dupa cum veti afla in curand. Pana atunci, reproduc un editorial al lui Ion Cristoiu si o corespondenta a Elizei Francu, transmise de la Damasc.
Despre datoriile altor tari fata de Romania
de Ion Cristoiu
Azi se încheie vizita de documentare ca jurnalist în Siria.
Ce lucru surprinzător aţi aflat pe parcursul călătoriei?
Că Siria e pe cale să-şi achite datoria istorică pe care o avea faţă de România încă de pe vremea lui Ceauşescu.
Ministerul Informaţiilor – cel care a invitat în Siria o delegaţie de jurnalişti români în frunte cu subsemnatul – ne-a înlesnit întâlniri la nivelul guvernului: viceprim-ministrul cu probleme economice, ministrul culturii, ministrul turismului, adjunctul ministrului de externe, directorul agenţiei de presă Sana.
Ar fi multe de scris despre lucrurile interesante aflate cu acest prilej. Ca, de exemplu, faptul că Legea presei din Siria interzice publicarea amănuntelor de viaţă privată ale personalităţilor.
Sau faptul că Siria, aflată într-o veritabilă explozie din punct de vedere al turismului, nu practică – aşa cum se întâmplă la noi – turismul în general, ci turismul-ţintă: cultural, religios, istoric, de destindere, fiecare gen dispunând în străinătate de o promovare specifică.
Lucrul cel mai important aflat în Siria mi s-a părut cel dezvăluit de ministrul finanţelor, dr Mohammad Al-Houssein – absolvent al ASE-ului bucureştean în 1986. Şi anume că Siria mai are două rate şi ne achită datoria de 41,3 milioane de dolari de pe vremea lui Ceauşescu.
Îl consider un lucru surprinzător aflat pe parcursul documentării în Sirira, deoarece, asemenea tuturor românilor, uitasem că îndatorata Românie are, la rându-i, de primit bani de la alte ţări în urma creditării acestora de către Ceauşescu.
Despre datoriilor pe care le au alte ţări faţă de România nu se suflă un cuvânt pe plaiurile noastre.
N-ar fi cazul acum, când nu mai sunt bani de pensii şi salarii, să ni se spună de către cei de la Putere ce s-a întâmplat cu datoria altor ţări faţă de noi?
Nu de alta, dar domnul ministru al finanţelor din Siria ne-a dezvăluit că în astfel de cazuri se vâră pe fir tot felul de guşteri care vor să pună ei mâna pe bani.
Corespondenta speciala de la Damasc, de la Eliza Francu
Reacţii dure continuă să vină din partea ţărilor arabe după ofensiva israeliană asupra convoiului de nave cu ajutoare pentru Fâşia Gaza. Siria, care avea patru cetăţeni în „Flotila Libertăţii”, acuză Israelul de crimă şi piraterie.
Ierusalimul reacţionează prompt spunând că are datoria să-şi apere cetăţenii de terorişti. Siria consideră că atacul asupra navei a fost o acţiune de “piraterie” şi că Israelul a comis o crimă, chiar un genocid prin uciderea celor 16 militanţi propalestinieni. „E o crimă în stil nou. Nu se deosebeşte cu nimic de acţiunile de piraterie din mările lumii. Piraţii sunt chiar mai miloşi cu oamenii, în timp ce Israelul a ucis 16 oameni”, a declarat pentru „Adevărul” ministrul de Externe adjunct al Siriei, Faisal Mekdad.
Cât despre motivele acestui atac, oficialul sirian explică că a fost o inducere în eroare voită a Israelului, astfel încât să i se permită să rămână în Fâşia Gaza.
„Prin aceste operaţiuni, Israelul trimite un avertisment comunităţii internaţionale să nu intervină în rezolvarea conflictului. E şi un semnal că Israelul este deasupra legii şi că nu poate fi pedepsit”, a spus acesta.
Mekdad susţine că există informaţii potrivit cărora ministrul israelian al Apărării a ordonat armatei lovească sub orice formă convoiul cu ajutoare. „Israelul a luat decizia de a acţiona şi de a rămâne cu imaginea de ţară puternică, aflată în poziţia de dominaţie. Israelienii au dorit să jignească Turcia, să anihileze rolul de negociator în conflict al acesteia”, mai spune Faisal Mekdad.
Embargoul israelian se prăbuşeşte
Oficialul de la Damasc susţine că „embargoul asupra Fâşiei Gaza a început să cadă odată cu operaţiunea militară. „Atacul laş şi nebun al Israelului va deschide calea mai multor acţiuni internaţionale pentru ruperea embargoului”, a spus Mekdad.
Declaraţia a fost confirmată şi de Egipt, care a deschis punctul de trecere de la Raffah permiţând trimiterea de ajutoare umanitare pentru populaţia din Fâşia Gaza. Mai multe ţări, printre care şi Irlanda, şi-au anunţat dorinţa de a trimite şi ele noi convoaie cu ajutoare pentru palestinieni.
Oficialul sirian susţine că Executivul de la Ierusalim a acţionat contrar recomandărilor SUA. „Cred sincer că Obama încearcă să facă ceva pentru rezolvarea situaţiei din regiune. Însă guvernul israelian a făcut în aşa fel încât eforturile lui Obama să eşueze. O consecinţă directă este anularea vizitei lui Netanyahu la Washington”, a spus Mekdad.
Aparut sub titlul Razboi mediatic intre Siria si Israel
ce veste buna cu achitarea datoriei a Siriei
echilibrate idei, frumos.