Palmyra, oraşul antic al oltenilor, văzut de Victor Roncea. FOTO GALERIE

ISIS in PalmyraIunie 2010 m-a prins pe drumul Damascului, alături de jurnaliştii Ion Cristoiu, Vlad Teodorescu şi Eliza Frâncu. Oraşul antic Palmyra, azi ocupat de forţele internaţionalist-teroriste de distrugere a Orientului, cunoscute după acronimul ISIS (foto sus via BN24), a fost unul dintre obiectivele noastre (vizionat la o temperatura de peste 40 de grade). Nu am avut un aparat foto performant dar cred că merită totuşi să redau câteva imagini din posibilul viitor oraş dispărut… A rezistat 2000 de ani. Oare va fi şters de pe hartă de aceşti distrugători anti-creştini de sorginte contrafăcută? Un fapt inedit: directorul de la acea vreme al extraordinarului sit studiase în… România!

În august 2010 am publicat în revista Glob Express un reportaj din care redau partea – interesantă, cred eu – ce priveşte Palmyra:

Pe drumul matasii, de la Palmyra la Sarmisegetuza

Nici deplasarea prin desert nu trebuie ignorata, mai ales cand trece printr-o oaza de cultura si civilizatie ca orasul antic Palmyra, popas pe “drumul mătăsii” (singurul loc unde cresc palmieri in Siria, de unde provine de altfel si numele copacului). Printre ruinele pline de incarcatura istorica il gasim pe directorul complexului muzeal Palmyra, dr. Khalil Al Hariri, care ne intampina cu un “bine ati venit!” neaos, cu accent oltenesc. Colegul nostru Vlad Teodorescu l-a cunoscut pe “nea Khalil” in Romania, unde istoricul si-a luat doctoratul, dupa studiile universitare de la Bucuresti. Lui i se datoreaza faptul ca una dintre limbile folosite in muzeu intr-un film documentar de prezentare este romana.

De ce sunt mai colorati oltenii

Pasionatul istoric, a carui sotie se numeste precum frumoasa si puternica regina care a adus faima Palmyrei, Zenobia, este autorul unei teze care ne poate explica de ce unii olteni au un aspect mai… oriental. Conform lucrarii sale – “Ritualurile religioase palmyriene. Studiu de caz: rolul lor in Dacia” – 4000 de arcasi din Palmyra au insotit legiunile romane ale lui Traian pana in Dacia, unde, dupa batalii, s-au si stabilit, atrasi de frumusetea locurilor. Foarte putin s-au mai intors, dupa cum stau dovada inscriptiile de pe cateva pietre funerare din Palmyra, care atesta incursiunea lor in Dacia.

“Astfel, o inscripţie de la Agora Palmyrei, din anul 141 d. Hr, menţionează numele unui militar palmyrian, Alpios Abjar, iar alta numele de Titus Ulius, care indică şi existenţa unei unităţi de arcaşi palmyrieni şi, de asemenea, a unei unităţi militare de la Dunăre”, ne explica dr Hariri, care mai aminteste si de existenta unor altare dedicate zeitatilor siriene. Descoperiri similare exista in Romania si chiar si la Sarmisegetuza, ne mai spune directorul. Se pare insa ca palmyrienilor le-a placut cel mai mult in zona sesului si a Dunarii, asa explicandu-se si de ce unii olteni sunt mai colorati la fata, glumeste istoricul.

Portalul Ziaristi Online va publica un rezumat al Tezei de doctorat a profesorului Hariri (oare ce-o mai face acum?…).
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 01
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 02
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 03
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 04
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 05
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 06
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 07
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 08
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 09
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 010
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 011
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 012 cu Ion Cristoiu de Vlad Teodorescu
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 013
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 014
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 015
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 016
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 017
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 018
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 019
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 020
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 021
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 022
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 023
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 024
In Palmyra - Syria - Foto Victor Roncea 025 de Vlad TeodorescuFoto cu Ion Cristoiu şi Victor Roncea: Vlad Teodorescu

Sursa: Roncea.Ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Palmyra, oraşul antic al oltenilor, văzut de Victor Roncea. FOTO GALERIE”

 1. gheorghe says:

  Cei care au “facut” Palmyra si care s-au asezat pe meleagurile invecinate erau stramosii nostri… care au “roit” inainte de anul 0, inainte de Hristos.
  Cei care au “populat” Dacia erau nepoti ai nepotilor…

  Nota: Culoare pielii, a ochilor, parului… structura osoasa, grupa sanguina / structura sangelui….ca si alte caracteristicile care au legatura cu genele nu sint un “dat” care se mosteneste in mod linear; in functie de locul unde individul isi duce viata este influentat intreg organismul iar o data cu scurgerea timpului se manifesta factori “subtili” – multitudinea de radiatii solare, radioactivitate terestra, campurile electro-magnetic, gravitational si altele dintre care unele nedescoperite de stiinta (ma refer la cea care studiaza “legile naturii” si nu la teorii si ipoteze care se bazeaza pe impresii, pe presupuneri sau pe credinte – includ aici psihologia, cu “sora” degenerata psihanaliza, falsele “stiinte” sociale, politice, s.a.).
  Materialismul ateu cauta rezolvari mecaniciste, materiale pentru orice aspect al naturii si vietii… si lanseaza ipoteze fanteziste care – prin repetare – au dus la “credinta” populara (comuna in lumea savantlâcă) după care populatia meleagurilor zise române e venita de aiurea si inca nu e domesticita – pardon, “civilizata”…
  Evolutionism promovat de Iezuiti si Protestanti cu largul concurs al masonilor, ateilor si – cu elan dialectic – de bosevici/stalinisti/comunisti … ajungandu-se azi prin “corectidune politica” (!) la anti-umanism reprezentat de iluzia nemuririi prin tehnologie, transumanism, cică om bionic.
  Nu se intelege ce e viata dar o “facem” nemuritoare cu minte slaba de om care se crede super-masina si el un supra-om, auto-sugestionat ca poate fi un dumnezeu.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova