Opinie analitica: Strategia Rusiei pe termen scurt (I). La foarte scurt timp de la preluarea preşedinţiei de către Victor Ianukovici, politica şi economia ucraineană îşi predau atribuţiile Rusiei

de Cristian Negrea

Se pare că avansul Rusiei se accelerează, cel puţin în privinţa Ucrainei. La foarte scurt timp de la preluarea preşedinţiei de către Victor Ianukovici, politica şi economia ucraineană îşi cam predau atribuţiile Rusiei. Acelaşi lucru se petrece şi cu forţele armate şi serviciile secrete. Şeful de stat major al armatei Ivan Svida (instalat în administraţia lui Iushcenko) îşi dă demisia, aproape în acelaşi timp în care Ucraina anunţă că renunţă la obiectivul integrării în NATO, atât de disputat la summitul de la Bucureşti din aprilie 2008. Izgoniţi în decembrie 2009 de pe teritoriul Ucrainei, agenţii ruşi din FSB (fost KGB) revin primiţi cu braţele deschise la Sevastopol, unde îşi vor relua activitatea, mai ales că elemente ale scutului antirachetă NATO vor fi amplasate în apropiere, în România. Serviciul de securitate ucrainean a primit dispoziţii să nu interfereze în activitatea agenţilor FSB nici să-i urmărească sau să le monitorizeze activitatea.
Deşi previzibilă, această preluare a Ucrainei a surprins pe toată lumea, inclusiv cancelariile occidentale. Nu preluarea Ucrainei de către Rusia, ci viteza cu care se implementează aceasta. Şi cred că va continua.
Cred că este un record în materie, comparabil numai cu alte două posibile situaţii în relaţiile dintre state. O dată, o astfel de preluare rapidă a unui stat de către altul poate avea loc în cadrul unei înfrângeri militare zdrobitoare, urmată de o ocupaţie militară. Altă situaţie ar fi în cazul unei uniuni benevole, practic o unire prin absorbţia unuia dintre subiecţi, cum s-a întâmplat în cazul reunificării Germaniei.
În ritmul acesta, Ucraina va ajunge în scurt timp un nou subiect al Uniunii Rusia-Belarus, cu o semiindependenţă formală, menită în cazul Belarusului mai mult pentru a satisface orgoliul lui Lukashenko, căruia nu-i pică prea bine să se vadă redus din rangul de preşedinte de ţară la rolul de guvernator al unei provincii sau, mai rău, deputat în Duma rusă.
Deocamdată opoziţia stă în aşteptare şi îşi regrupează forţele, destul de disipate în obiectivele fiecăruia. După o înfrângere, pentru ele este o clipă de bilanţ. Ultima lor luptă împreună, naţionalişti şi provestici, în care s-au bătut inclusiv cu ouă în parlament, a fost cu ocazia semnării acordului privind închirierea Sevastopolului până în 2042. Învinşi, fiecare o va apuca pe propria cale, şi după un moment de refacere şi evaluare, îşi vor continua lupta, dar pentru obiective divergente. Iar rezultatul poate fi disoluţia Ucrainei.


Între timp, Moscova se află în ofensivă diplomatică, chiar cu ocazia summitului bianual UE-Rusia. Presează pe toate canalele pentru acordarea unui orizont de timp în care cetăţenii ruşi vor putea călători în UE fără vize. Oficialii europeni, poate avizaţi de avansul Rusiei în Ucraina, au exprimat ideea conform căreia rezolvarea acestei chestiuni este o problemă pe termen lung. Prin vocea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, UE i-a reamintit Rusiei motivele de îngrijorare vizavi de situaţia din Rusia: situaţia apărătorilor drepturilor omului şi jurnaliştilor din Rusia, situaţia din Cecenia şi din alte republici din Caucazul de Nord, retragerea trupelor din Georgia în poziţiile de dinaintea războiului din august 2008.
Simptomatic pentru situaţia din Rusia este şi faptul că în momentul în care delegaţii se aşezau la dineu la Rostov pe Don, la Moscova importante forţe de poliţie împrăştiau în forţă sute de demonstranţi ce manifestau cerând libertate de exprimare, arestând cam 170 dintre aceştia şi rănind serios câţiva.

Continuarea la Cristian Negrea

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Responses to “Opinie analitica: Strategia Rusiei pe termen scurt (I). La foarte scurt timp de la preluarea preşedinţiei de către Victor Ianukovici, politica şi economia ucraineană îşi predau atribuţiile Rusiei”

 1. KRISTIJAN IVANCIC ZAGREB HR says:

  sa dea DUMNEZEU ca praful si pulberea sa se aleaga de leprele de la kiev!
  sa dea DUMNEZEU sa vedem ROMANIA MARE! ROMANIA MARE!
  visul unei generatii de patrioti romani, visul unei generatii nationaliste
  batjocorite de cozile de topor ale gunoajelor de la moscova care inca exista in ROMANIA..
  visul bunicului meu va deveni realitate…
  nu pot sa uit cuvintele care mi le-a spus inainte sa moara: ROMANIA VA FI MARE, VOR FI APUSURI AURII CUM AU MAI FOST CAND AM PLECAT….
  tarziu am gasit aceste cuvinte in versurile unui mucenic al Romaniei – RADU GYR…

 2. VR says:

  Sa dea Dumnezeu!

 3. Vanatorul de forumisti KGB says:

  Sa auda TOTI ROMANII Basarabeni ce inseamna RUSIA si COMUNISMUL!
  EXPLOATAREA Basarabiei de catre CALAII OCUPANTI RUSI A DUS la CANIBALISM!!!

  ORORILE provocate de CALAII OCUPANTI RUSI:
  CANIBALISM in Basarabia!!!!

  Strict Secret
  09-96 CC Secretarul CC al PC (b) din Moldova
  21.01.47 tov. Coval
  În raionul Cotovski, satul Caracui a avut loc un caz de ucidere şi folosire în mîncare a unui copil de 2 ani. Cetăţeana Şveţ Evdochia Sergheevna a plecat în ziua de 18 ianuarie 1947 ca să-şi primească porţia de pîine, unde s-a reţinut o oră – două. Revenind acasă ea a găsit-o omorîtă pe fiică-sa Vasiliţa în vîrsta de 2 ani. Corpul fetiţei era tăiat în două părţi.
  Criminali s-au dovedit cei trei copii ai ei: Serghei – anul naşterii 1935, Maria – anul naşterii 1938 şi Gavril – 1941. Cu o zi mai înainte de omor, Serghei i-a propus mamei sale s-o omoare pe Vasiliţa. Mama s-a opus categoric şi i-a interzis să facă această crimă odioasă. Dar cînd s-a întors de la punctul de distribuire a pîinii, cei trei copii de acum mîncaseră corpul şi picioarele.
  În urma controlului s-a constatat că familia Şveţ trăieşte într-o sărăcie de neînchipuit. Soţul ei a murit acum 10 zile, la întreţinere i-au rămas patru copii. Deţine 3,5 ha de pămînt. A fost scutită de impozite.
  În anul 1946 a primit de la stat 130 kg de seminţe şi 160 kg pentru produse. Copiii sunt bolnavi de distrofie de gradul 1 – 3. Actualmente ei au fost izolaţi într-o casă cu bolnavi de distrofie.

  Procuror al RSSM S. Colesnic

  28.02.1947 Strict Secret
  Procurorului RSSM tov. Colesnic
  Notă specială
  În primele zile ale lunii februarie
  Petru Bursacovschi din satul Olăneşti a tăiat din trupul tatălui mort în vîrstă de 63 de ani şi a mîncat o parte din corp.

  La cîteva zile a decedat şi cet. P. Borsacovski.
  Procuror ad-interim al judeţului Bender Scripnic”

  Strict secret
  009-579 C
  18.IV-47
  Locţiitorul procurorului general al URSS
  general – locotinent de justiţie
  tov. Vavilov A.P.
  Notă specială
  Vă aduc la cunoştinţă că Repkin Ivan Vasilievici, anul naşterii 1898 din judeţul Soroca împreună cu cetăţeana Repaţkaia Evdochia Ivanovna, în martie 1947, au ucis-o pe Repaţkaia Eufrosinia şi au mîncat-o.
  În noaptea de 8 aprilie a-c- aceiaşi cetăţeni l-au ucis pe Mukomol Grigori Alexeevici în vîrstă de 12 ani şi o parte din corp au folosit-o în mîncare.
  Persoanele în cauză au fost arestate şi trase la răspundere penală conform art. 56-17 al Codului Penal.
  Procuror ad-interim al RSSM Drugobiţki

  STRICT SECRET
  27 C Locţiitorului procurorului RSSM
  tov. Drugobiţki
  Notă specială
  La 27 martie 1947 Procuratura judeţului Bălţi le-a arestat pe locuitoarele satului Singereni – Ţurcan Afajia – anul naşterii 1887, Ţurcan Daria I., a.n.1928, Ţurcan Eudochia I. – a.n. 1932. Ele sunt învinuite că la 17 martie 1947 au invitat-o în ospeţie pe cetăţeana Chiriac Zinovia I. şi au gâtuit-o. O parte din carne au folosit-o în mîncare, iar altă parte au vîndut-o la piaţa din Bălţi la preţul de 40 de ruble kilogramul.
  Locţiitorul procurorului judeţului Bălţi
  Tureţki
  SURSA : ANRM , F.3085 , inv. 1 , d. 129

  Cazuri de acest fel au fost cu sutele. Nu avem mare plăcere să publicăm asemenea lucruri, dar istoria trebuie cunoscută aşa cum a fost, Făptaşii înfometaţi de mult şi-au dat seamă în faţa lui Dumnezeu. Foametea organizată a fost o tragedie naţională şi a fiecărei familii in parte.

  Lenuţa Chiriac, absolventă a facultăţii de istorie (2010)
  Universitatea de Stat “Ion Creangă”

  Istoricul Anton Moraru în lucrarea „Istoria românilor. Basarabia şi Transnistria 1812 – 1993” (Chişinău, 1995) scrie:

  „Foametea care s-a abătut pe capul nostru odată cu venirea armatei roşii şi a puterii sovietice a fost una dintre cele mai îngrozitoare pagini din istoria basarabenilor.
  Numărul morţilor şi a distroficilor creştea necontenit. Conform datelor colectate de organele de ocrotire a sănătăţii, dacă la 25 decembrie 1946 erau înregistraţi în RSSM 53 mii de bolnavi de distrofie, apoi la 1 februarie 1947 numărul lor crescuse pînă la 190 mii.
  În timpul foametei din anii 1945 – 1947 în RSSM au decedat, doar din motive de subalimentaţie, peste 200 mii de oameni…”.

 4. iuliana says:

  Şi ın Romania a fost o foamete cumplita şi tot din cauza ruşilor,ocupasera Romania,povesteau bunica şi strabunica,a fost groaznic,nu numai foamete,trageau şi de fete,femei,intrau peste lume n case,barbatzii erau batutzi,ımpuşcatzi,de teroare ai mei s au mutat din Bucureşti ıntr un judetz de munte.

 5. Vanatorul de forumisti KGB says:

  Da Iuliana,A FOST GROAZNIC!
  Iata si o amintire tragica din familia mea…

  Poveste cu BUCOVINENI

  A fost odata ,prin `44 pe cand IMPARATUL ROSHU STALIN calca in picioare un tinut stravechi numit Bucovina….
  Un tanar curier militar roman ratacit de unitatea lui distrusa se ascundea intr-o padure…
  De partea cealalta a dealului se afla orasul lui,Cernautzi…
  Dar el nu mai stia nimic de sotia si cei doi copii ai lui…
  Si nu stia nici ce se intampla dincolo de deal…
  Gerul napraznic de afara si crivatzul il faceau sa se tina de copaci…
  DINCOLO DE DEAL urca o coloana de CATEVA SUTE de romani BUCOVINENI…O coloana de refugiati…In spatele lor cativa soldati rusi ii impingeau…
  Le promisesera ca ii escorteaza pana la linia frontului si apoi le dau drumul…DACA ISI PARASESC CASELE DE BUNAVOIE…
  In varful dealului oamenii s-au vazut singuri…Rusii nu ii mai urmareau…In varful dealului era o poienitza…
  RUSHII le-au iesit inainte…Au descoperit MITRALIERA DE CALIBRU GREU acoperita cu o prelata sub zapada…
  CAPCANA ERA INCHISA…
  MIILE DE GLOANTE loveau in plin…Nu aveau unde sa se ascunda,in camp deschis…
  NU A SCAPAT NICI UNUL…
  Copiii pe care mamele ii protejasera cu corpul lor au fost executati de aproape cu cate un glont in cap…
  Curierul a auzit clantanitul mitralierei…A stat ascuns pana noaptea…Apoi a ajuns si el in poienitza din varful dealului…
  Intunericul deplin si viscolul napraznic ii secatuisera puterile…
  S-a ascuns de vant dupa o gramada de lemne puse stiva…
  Cand s-a trezit dimineatza a vazut o imagine ce avea sa-l bantuie intreaga viatza…
  Stiva de lemne dupa care se adapostise…NU ERA O STIVA DE LEMNE!
  Era un munte de cadavre…
  Si-a recunoscut prietenii,vecinii….
  A inceput cu infrigurare sa dea la o parte bietele corpuri inghetate ,intepenite in pozitii infricosatoare de groaza si durere…
  Nici sotia lui si nici copiii sai nu erau printre morti…
  A inceput sa sape o groapa in nestire…Dar si-a dat seama ca nu are cum sa-i ingroape pe toti..Erau sute…Dar i-a acoperit cu crengi si zapada pe cati a putut sa nu fie mancati de lupi…
  Un tanc sovietic aparut pe o coasta departe l-a intrerupt…
  A trebuit sa se furiseze inca doua saptamani…Mergand prin ger toata noaptea,prin munti…Pana a trecut de diviziile rusesti…
  Sotia si copii si i-a regasit in Radautzi…
  Dar ceilalti erau acolo,undeva acum PREA DEPARTE,intr-o poienitza,pe un varf de deal,cu o cruce alba de mesteacan la capataiul lor…
  CIUMA ROSHIE ii doborase…
  Acel curier era bunicul meu…

 6. VR says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 7. iuliana says:

  DUMNEZEU SA İERTE Şİ SA ODİHNEASCA PE ABSOLUT TOATE VİCTİMELE ACELOR CRİMİNALİ .
  AU MAİ FOST Şİ ALTE VİCTİME PRİN ANİİ 1930…IN -SOROCA-….RUŞİİ INTR O NOAPTE ,CASA CU CASA,UŞE CU UŞE,AU IMPUŞCAT TOT CE ERA VİU…Şİ COPİİ DİN FAŞE….ABSOLUT TOT SATUL, A SCAPAT UN BAİETZEL DE 11 ANİ…CARE IN ACEL MOMENT ERA AFARA SCUZE(LA TOALETA)Şİ AUZİND FOCURİ DE ARMA S A ASCUNS SUB CE A PUTUT….CU VOİA DOMNULUİ,A SCAPAT CU VİATZA! PRİNTR O MİNUNE, A AJUNS IN ROMANİA ,DAR TOATA VİATZA Şİ A PLINS MORTZİİ,MAMA.FRATZİİ,IN SPECİAL PE CEL IN SCUTECE ABİA NASCUT !!!CU TOATE CA Şİ A FACUT IN CENTRUL ORAŞULUİ O CASA FRUMOASA,TOT DUPA CASA PARİNTEASCA A OFTAT Şİ A POVESTİT PINA LA MOARTE CU LACRİMİ IN OKİ.

 8. Vanatorul de forumisti KGB says:

  Domnule Victor Roncea,daca imi permiti,DRAGA PRIETENE,cum facem ca IN MANUALELE SCOLARE din Basarabia sa fie prevazute LECTII SPECIALE despre MASACRELE de la Fantana ALBA si Lunca,Balti si Tighina,despre DEPORTARI,GULAG,GROPI COMUNE,VIOLURILE,CRIMELE,TALHARIILE ,FOAMETEA REGIZATA,CANIBALISMUL,ARESTARILE POLITICE,EXECUTIILE comise de ARMATA RUSA,NKVD,KGB?
  Daca imi permiteti voi posta O LISTA A ORORILOR comise de CALAII OCUPANTI RUSI in Basarabia si Bucovina:

  Eu le-as introduce IN MANUALELE DE ISTORIE din Basarabia sub TITLUL:

  “Iata ce NU A VRUT RUSIA sa invatati niciodata la scoala”:

  PATIMILE BASARABENILOR

  A. PIERDERI UMANE ALE BASARABIEI SUB OCUPATIA SOVIETICA
  I. PRIMA OCUPATIE SOVIETICA 28 Iunie 1940 – 22 Iunie 1941
  In mai putin de un an, peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, aceasta reprezentand 12.23% din populatia Basarabiei interbelice.
  1. Arestari: – 48.000 persoane:
  • Oameni politici care militasera pentru Unire, invinuiti de tradare, dintre care:
  • 5 fosti deputati din Sfatul Tarii (Ion Codreanu, Leanca, Secara, Catelli)
  • 1 fost senator
  • Functionari civili si militari – transferati la Tiraspol pentru siguranta
  • 40 elevi ai Institutului Pedagogic Orhei –
  2. Deportari – aproape 300.000 (in Nordul inghetat)
  • 135.000 persoane pana in Septembrie 1940
  • 19.200 persoane intre Octombrie-Noiembrie 1940
  • 27.000 persoane in Decembrie 1940
  • 100.000 persoane incepand cu 13-14 Iunie 1941
  3. Ucisi – 30.000 prin impuscare sau tortura
  • Orchestra Simfonica a Basarabiei este ridicata pe 3 Iulie 1940 din gara Chisinau la intoarcerea din turneu, dusa langa Orhei si impuscata in Valea Morii.
  • 1.000 persoane (copii, femei, adulti) – langa Odesa impuscate prin peretii de lemn ai unui tren de marfa cu 22 vagoane care-I transporta in Siberia.
  • 450 persoane – gasite (multe mutilate) in gropile de la Consulatul Italian, Palatul Metropolitan, Facultatea de Teologie din Chisinau. Printre ei studenti, elevi, preoti, ceferisti.
  • 87 persoane –Sediul NKVD, Chisinau (15 cu mainile legate in groapa comuna)
  • 19 persoane – gasite la Sediul NKVD-Cetatea Alba
  • 6 persoane – Sediul NKVD, Ismail (5 barbati si o femeie cu mainile legate)
  4. TOTAL pierderi umane in prima ocupatie sovietica
  • Deportari: 300.000
  • Ucisi: 30.000
  • TOTAL: 330.000
  II. A DOUA OCUPATIE SOVIETICA – 23 August 1944
  1. Deportari
  • 250.000 persoane intre 1944-1948
  • 11.324 familii 6 Iulie 1949
  • 300.000 persoane intre 1954 – 1964 (in Rusia si Kazahstan)
  2. Morti prin infometare provocata de Stalin
  • 300.000 persoane
  3. TOTAL pierderi umane in a doua ocupatie sovietica
  • Deportati: 875.000
  • Morti: 300.000
  • TOTAL: 1.175.000
  III. TOTAL PIERDERI UMANE IN CELE DOUA OCUPATII SOVIETICE
  • 330.00 – Prima ocupatie sovietica
  • 1.175.000 – A doua ocupatie sovietica
  • 1.505.000 – TOTAL PIERDERI ROMANESTI
  B. PIERDERILE TERITORIALE ALE PROVINCIEI BASARABIA
  Judetele Hotin (Nord), Ismail si Cetatea Alba (Sud) sunt incorporate Ucrainei la 2 August 1940.
  C. PIERDERILE ARMATEI REGALE ROMANE IN BASARABIA DUPA CAPITULARE
  1. Deportari
  • 180.000 soldati si ofiteri (doar cateva mii s-au intors)
  2. Executati prin impuscare in lagar (Katin romanesc)
  • 50.000 soldati si ofiteri (schelete descoperite in mlastinile de la Balti).

  PATIMILE BUCOVINENILOR

  In 1940, Romania a fost fortata sa cedeze catre Uniunea Sovietica un teritoriu locuit de peste 3 milioane de locuitori, in urma ultimatumului primit in luna iunie a aceluiasi an.
  Imediat ce administratia si armata romana au fost evacuate, trupele din Armata Rosie si NKVD au ocupat teritoriul.
  Listele Deportarilor
  NKVD-ul a intocmit primele liste ale „tradatorilor de tara”, cei cu rude in Romania sau banuiti ca vor sa fuga in Romania, care au fost deportati la munca fortata:
  • 7 Decembrie 1940 – 1.294 persoane
  • 1 Ianuarie 1941 – 1.085 persoane
  Reprimarea Incercarilor de Refugiere
  19 Noiembrie 1940
  105 persoane (40 familii) au incercat sa treaca in Romania – din Suceveni
  • Ucisi: 3
  • Raniti: 2 raniti (capturati)
  • Refugiati in Romania: 100 (5 raniti)
  • Deportari: toate rudele celor 105 persoane
  6 Februarie 1941
  500 persoane au incercat sa treaca in Romania – din Mahala, Cotul-Ostritei, Buda, Sirauti, Horecea-Urbana, Ostrita
  • Ucisi: cca. 400 ( N. Merticar, N. Nica, N. Isac – organizatori)
  • Arestati: 44
  • Condamnati la moarte: 12
  • Condamnati la 10 ani munca silnica: 32
  • Refugiati in Romania: 57
  • Deportari in Siberia: toate rudele celor 500 persoane
  Masacrul de la Fantana Alba – 1 Aprilie 1941
  • 2.000- 3.000 persoane din Patrautii de Sus, Patrautii de Jos, Cupca, Corcesti, Suceveni in coloana pasnica purtand in fata un steag alb si insemne religioase s-au indreptat spre granita cu Romania.
  • In poiana Varnita, la 3 km de granita, au fost mitraliati de sovieticii ascunsi in padure.
  • Supravietuitorii au fost urmariti de cavalerie si spintecati cu sabiile.
  • Ranitii au fost legati de cozile cailor si tarati in in 5 gropi comune sapate dinainte unde au fost ingropati de vii: batrani, femei, copii, sugari.
  • Altii au fost arestati de NKVD-ul din Hliboca (Adancata), torturati si aruncati de vii intr-o groapa comuna din cimitirul evreesc peste care s-a turnat var nestins.
  12-13 Iunie 1941
  Peste 13.000 de romani au fost deportati in Siberia si Kazahstan

  PUTEM SA UITAM CRIMELE CALAILOR OCUPANTI RUSI?
  NICIODATA!

 9. VR says:

  Cereti ministerului. Exista si Asociatia Istoricilor si a Profesorilor. Insa ele ar trebui sa existe si aici in manuale…

 10. Vanatorul de forumisti KGB says:

  “Insa ele ar trebui sa existe si aici in manuale…”

  Domnule Roncea,simt ca ati putea inlocui “puncte-punctele” cu multe ADEVARURI despre influentza erei nefaste deschise de “EMANATUL” loviturii R– USESTI de stat din 1989,IliciKGB ,asupra INVATAMANTULUI din Tara Mama.
  Ma-nsel?

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova