CAMPANIE: Salvati casa lui Eminescu de la Varatec! Scrieti Patriarhului Daniel, Mitropolitului Teofan, Ministerului Culturii si Academiei Romane, acum. Preluati si raspanditi chemarea, la 160 de ani de la nasterea Romanului Absolut

Casa în care Eminescu a locuit la Văratec între anii 1874-1889

“De când m-am întors de la Văratec, imaginea casei în care Eminescu şi-a petrecut cea mai mare parte a ultimilor 15 ani de viaţă imi revine obsesiv în minte: o casă bătrânească din lemn, vitregită de uşi şi ferestre, cu pridvorul sprijinit pe piloni improvizaţi, gata să se prăbuşească din clipă în clipă”, scria o inimoasa iubitoare a lui Eminescu in toamna trecuta, autoarea fotografiilor de aici. Intre timp, casa a iesit din iarna grea si mai afectata. Dar starea deplorabila a casutei lui Eminescu de la Varatec este lasata sa se inrautateasca, an de an, de mai bine de un deceniu. Paradoxal, in urma cu 8 (opt) ani (!), un demers similar pentru salvarea acestei case era intreprins impreuna cu o Fundatie de Zoe Dumitrescu Busulenga, Maica Benedicta de la Varatec, care acum se odihneste intru Hristos la Manastirea Putna. “Apelul National pentru Salvarea Casei Mihai Eminescu” era lansat atunci chiar cu binecuvantarea lui Daniel al Moldovei, acum Patriarh.

“Timp de 15 ani, pana la savasirea sa din lumea noastra, Mihai Eminescu s-a refugiat adesea in linistea Sfintelor Manastiri Varatec, atmosfera din si din jurul acestui lacas fiindu-i benefica poetului pentru creatie si, multa vreme, pentru un plus de echilibru sufletesc”, se arata in Apelul din 2002. “Pentru a sta cat mai mult la Varatec, poetul a inchiriat, incepand din 1874, asa cum arata documentele, o casa anume, de la proprietara sa, Maica Asinefta Ermoghin. Aceasta casa, in care au inflorit atatea ganduri si versuri nemuritoare ale poetului nostru national, se afla azi intr-o deplorabila stare de ruina. Sesizand pericolul disparitiei unei pretioase marturii – Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Fundatia Culturala Lucretius, prin binecuvantarea I. P. S. Dr. Daniel Ciobotea, lanseaza “Apelul National pentru Salvarea Casei Mihai Eminescu” din incinta Sfintei Manastiri Varatec.

La initiativa de restaurare lansata atunci pentru restaurarea casei lui Eminescu s-au alaturat marii duhovnici ai Ortodoxiei romane Arhim. Teofil Paraian, Arhim. Mina Dobzeu, Arhim. Ioan Iovan, Arhim. Arsenie Papacioc, Arhim. Justin Parvu, Pr. Constantin Galeriu si altii, scriitori si jurnalisti. Din pacate, trecerea la cele sfinte a Maicii Benedictina a lasat proiectul, dar si casa, intr-o paragina care se accentueaza fatal cu trecerea timpului. Alte suflete iubitoare de Eminescu au reluat acest proiect, pe care il sustin si importanti eminescologi al caror cuvant il voi prezenta zilele acestea. Pana atunci pot sa va informez ca deja exista toate mijloacele si materialele necesare restaurarii acestei frumuseti eminesciene din coltul de rai de la Varatec. Tot ce mai trebuie este o simpla aprobare, in principal din partea Maicii Starete si a ierarhului locului, in acest caz IPS Teofan al Moldovei dar, pentru ca deja exista binecuvantarea fostului Mitropolit Daniel, actualul Patriarh al BOR, in mod normal ar trebui doar sa li se reaminteasca acestora, pentru a se incepe lucrarile si a se introduce pe harta traseelor manastiresti si aceasta mica minune.

Obiect de patrimoniu naţional, casa lui Eminescu de la Văratec, aflată în proprietatea mânăstirii, este “singura casă din România, în afara celei de la Ipoteşti, în care urmele şederii poetului pot fi dovedite peste timp şi care poate căpăta numele de casă memorială”, se transcrie in Apel.

Situată la marginea de sus a satului, pe o coastă de deal, în spatele cimitirului monahiilor, casa nu iese în evidenţă decât prin starea avansată de degradare în care se găseşte. Despre faptul că în perioada 1874-1889 a fost locuită de Eminescu, nici un indiciu. Despre statutul de casă memorială, pe care demult ar fi trebuit să-l dobândească, nici pomeneală, scrie pe blogul sau Mili Casapu, autoarea semnalului si a fotografiilor, care continua:

“Până să pătrund înăuntru, încerc să mi-l închipui pe Eminescu, aşa cum şi-l amintesc călugăriţele care au avut norocul să-l zărească aici, unde a locuit pentru a fi mai mult în preajma Veronicăi, pe când venea să o viziteze: visând cu ochii larg deschişi în spatele ferestrelor odăii din stânga, în care a scris “Călin” ori ieşind, pregătit de plimbare, cu părul răvăşit, îmbrăcat într-un sacou albastru de şiac, alături de prietenul său Creangă.

Mă trezesc însă urgent la realitate, de îndată ce păşesc în holul lung, care desparte singurele două odăi, altădată ca lacrima de curate.

Odaia în care Eminescu a scris “Călin”

In ciuda interiorului vandalizat, la exterior sunt vizibile încercări timide de cosmetizare a semnelor fireşti pe care trecerea timpului le-a lăsat asupra construcţiei.

Chiar şi în aceste condiţii, procesul de restaurare a clădirii nu mai poate fi multă vreme amânat. Asta daca nu cumva se doreste chiar naruirea si, apoi, demolarea casei…

Apelul privind salvarea casei lui Eminescu de la Văratec, formulat cu opt ani în urmă de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, căreia i s-au alăturat cunoscute instituţii mass-media, s-ar părea că nu a reuşit să convingă îndeajuns opinia publica sau staretia de la Varatec de importanţa proiectului de reabilitare. Relansarea acestuia, la 160 de ani de la naşterea lui Eminescu, ar putea avea însă sorţi de izbândă.

În ceea ce mă priveşte, nu cred că cele câteva fotografii şi scurtele comentarii prezentate să impresioneze întratât încât să facă banii să curgă, dar sper să trezească măcar curiozitatea, dacă nu dorinţa de a ajuta.

Pentru a ajunge la casa lui Eminescu de la Văratec, schiţa de mai jos este, consider eu, pe deplin edificatoare.

Cei care vor să sprijine refacerea casei lui Eminescu de la Văratec îşi pot face cunoscută intenţia, transmiţând prietenilor, rudelor, cunoscuţilor, persoanelor publice, posturilor de televiziune, publicaţiilor, instituţiilor etc link-ul articolului de faţă, însoţit de mesajul ”Susţin restaurarea casei lui Eminescu din Văratec””.

Evident, exista deja o mana destul de viguroasa de sustinatori locali si la nivel national, intre care se numara si autorii site-ului Mihai Eminescu.ro, condusi de o profesoara energica si plina de evlavie, Doina Ciobanu, de la Scoala cu clasele I-VIII Nr 3 din Suceava, avand in invatamant o vechime de peste 35 de ani si care, de 14 ani, sustine rubrica unei emisiuni religioase -TREPTE SPRE LUMINA – la actualul post de televiziune Intermedia Suceava. Exista si banii, exista si dorinta. Mai lipseste vointa celor care trebuie sa aprobe restaurarea casei. Tocmai de aceea reinnom Apelul Salvati casa lui Eminescu de la Varatec! si va rugam sa il retransmiteti urmatorilor:

Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel – [email protected]

Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan – https://www.mmb.ro/ro/contact.html

Ministrului Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor – [email protected]

Institutul National al Monumentelor Istorice – [email protected]

Academia Romana – Presedinte Ionel Haiduc – [email protected]

Sectia de Filologie si Literatura – Acad Eugen Simion, Secretar stiintific: [email protected]

Sectia de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie – Acad Alexandru Surdu, Secretar stiintific – [email protected]

Fundatia “Credinta si Creatie. Acad. Zoe Dumitrescu-Busulenga – Maica Benedicta” – [email protected]

Scrieti, preluati bannerul campaniei si difuzati aceaste informatii mai departe pana la restaurarea casei Eminescu de la Varatec si redarea ei publicului larg

UPDATE: Apelul Civic Media

Surse: https://milikas.wordpress.com/ , Romania uneste-te!, Mihai-Eminescu.ro

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

77 Responses to “CAMPANIE: Salvati casa lui Eminescu de la Varatec! Scrieti Patriarhului Daniel, Mitropolitului Teofan, Ministerului Culturii si Academiei Romane, acum. Preluati si raspanditi chemarea, la 160 de ani de la nasterea Romanului Absolut”

  1. Dan Tanasa says:

    Am preluat material si sustin campania!

  2. VR says:

    Doamne ajuta!

  3. KRISTIJAN IVANCIC ZAGREB HR says:

    SE INCEARCA DISTRUGEREA ROMANISMULUI!
    ATAC FARA PRECEDENT IMPOTRIVA NATIONALISMULUI ROMANESC!
    CAND VOR PLATI ACESTE GUNOAJE CARE INCEARCA SA DISTRUGA ROMANISMUL!
    EMINESCU= ROMANIA= ROMANISM!
    EMINESCU TRAIESTE IN SUFLETUL MEU! IN FIECARE CLIPA!
    ALIANTA CRIMINALA PSD-PC TREBUIE SCOASA IN AFARA LEGII!
    CRIMINALII COMUNISTO-CONSERVATORI TREBUIESC PUSI SA SAPE LA CANALUL BUCURESTI-DUNARE…
    CAMPANIA DE DEFAIMARE A ROMANIEI COINCIDE CU MISCARILE IMPOTRIVA LUI BASESCU….
    ATENTIE MARE ROMANIA! SE PARE CA SE COACE CEVA IN CANCELARIILE VESTULUI SI ALE ESTULUI…….
    ATENTIE LA MANA CRIMINALA A HUNGARISMULUI!

  4. cetatean debusolat says:

    Iertare d-le Victor,
    dar tare mult am fost un popor respectuos si aplecat, iar altii “ne-au aranjat ” elegant pe la spate ! Cred ca nu mai este timp de plecaciuni ! Este vremea faptelor !
    Hai pana la sfarsitul lunii iulie sa obtinem aprobarile de rigoare, iar apoi cine doreste, dati anunt, sa participe cu bratele, posibilitati materiale, la reconsolidarea cladirii !”Vorbele, nu faptele !”
    Iertare, nu o considerati ca pe ofensa, dar sper sa aveti umor, insa propunerea plecata adusa prea-extra-sfintitului- ales, s-ar putea sa fie primita de destinatar cu “dorseul”, ca dansul, este “aplecat” catre alte catedrale, de “mantuire” chipurile, ale neamului, bineanteles !!!

    Asa ca, distinsi si onesti domni, atentie cui faceti plecaciuni, ca s-ar putea sa murim toti !!! (pe la spate aranjati )!!!

    Se pare ca in prima etapa, (dupa ingenioasele metode de conducere), sa umblam “mantuiti” precum Adam si Eva in gradina EDEN,inainte de cadere ! Traiasca alesii ca ne meritam soarta !

  5. Iustina says:

    Fapte nu vorbe. O campanie nationala pentru salvarea casei lui Eminescu! Las adresa mea de E-mail: [email protected]. Vreau sa ajut!

  6. Eu says:

    Stiu ca voi spune o ineptie, dupa parerea unora…dupa ce insa veti citi urmatoarele randuri imi doresc sa fiu f bine inteleasa.
    Ce-ar fi sa incepem reconstructia/reconsolidarea casutei, care poate fi facuta pana incep ploile, FARA NICI UN FEL DE APROBARE?
    De ce spun asta? Pe malul lacului Herastrau, ani la rand si acum numai smekerii au avut construite ilegal maghernite ptr comert…ca se numeau terase sau restaurante asta mai putin importa…nu stiu cat de importante sunt sau au fost ptr natia romana…dar, avand in vedere ca se tergiverseaza (poate sau incep sa cred ca mai mult ca sigur!) intentionat eliberarea unor amarate de aprobari…ar tbui sa ne apucam de munca…ptr ca ilegal ar fi nu ceea ce noi am incepe sa facem …ci ceea ce se tergiverseaza…a, poate ca multi ar spune “foarte complex”, “foarte multe hartii” sau alte mizerii de acest gen…dar cand mergi (si sunt convinsa ca toti ati facut-o!) pe holurile unor institutii de stat si o vezi pe Gica sau pe Didina cum plimba vantul…cum discuta lucruri absolut legate de munca lor…cum cei din frunte freaca menta mai mult sau mai putin constient…cand e atata pierdere de timp, bani si, pana la urma, de viata…inutil…te intrebi: ce voi face eu rau daca incep sa muncesc sa salvez un “monument”…un reper national acum lasat in mizerie…RUSINE SA NE FIE!
    HAIDETI SA NE APUCAM DE TREABA! CINE ESTE PENTRU?

  7. EU says:

    …am uitat sa precizez: rusine sa imi fie si mie caci habar nu am avut…indolenta…de atatia ani…Doamne!

  8. gabriela says:

    nu vreau sa supar pe nimeni, dar bine ca sunt bani pentru o catedrala. restul poa’ sa se duca de ripa.

  9. doina ciobanu says:

    Casuta se afla pe domeniul manastirii si este fosta chilie de calugarite.
    Cred ca initiativa-cu tot respectul, admirabila pentru franchete- este sortita esecului deoarece se poate incadra la incalcare abuziva de domiciliu. Am dorit restaurarea FARA A PRETINDE NIMIC NICI IN TIMPUL SI NICI DUPA TERMINAREA LUCRARILOR, toate beneficiile financiare urmand a fi ale manastirii!!!!!!!!! Si nu a ajutat la nimic!

  10. Rares says:

    domnule Roncea, v-am trimis un mail pe adresa postata pe site-ul dvs. poate ne puteti ajuta cu niste informatii.suntem niste tineri care vrem sa ajutam, trebuie totusi sa fim sprijiniti.
    Doamne ajuta!!!

  11. VR says:

    Sigur ca da. Revin cu amanunte!
    Doamne ajuta!

  12. Rares says:

    asteptam….

  13. Rares says:

    SI INCA MAI ASTEPTAM… si daca tot e vorba de asteptat, va asteptam in zilele de 23-25 iulie la Man. SAMBATA DE SUS la comemorarea rezistentei nationale anticomuniste din muntii fagarsului

    PS:sper ca nu ne-ati uitat cu actuinea pe care vrem s-o facem
    DOAMNE AJUTA!!!!

  14. VR says:

    Problema e ca si eu astept un semn de la Mitropolia Moldovei. Si nu mai vine… Daca e asa o problema sa se dea aprobarea = caci, cine stie?, poate vrea vreun ierarh sa-si traga o viluta – o sa mergem sa o restauram singuri, fara “reacuvantare”.

  15. Mili Casapu says:

    Ce-ar fi, ca in asteptarea raspunsului de la Mitropolie, caci despre aprobare, numai Dumnezeu stie cand va veni, sa-i invitati la Varatec cat mai curand posibil (preferabil la o data anume) pe toti cei pentru care Eminescu inseamna ceva si vor sa ajute. Sunt convinsa ca grupului lui Rares, Iustinei, Doinei Ciobanu si lui Dan Tanasa li se vor alatura multi romani, care inca nu au aflat de existenta Casei lui Eminescu de la Varatec si de campania de reabilitare a acesteia, desi au vizitat manastirea si s-au recules la mormantul Veronicai. Chemati-i, dar mai repede! Langa cimitirul monahiilor se construieste la greu.

  16. VR says:

    Asa sa facem!

  17. Nicolae CojocarU says:

    las si eu adresa, vreau si eu sa ajut! vom fi mai multi din Basarabia! [email protected]

  18. VR says:

    Doamne ajuta!
    Va tin la curent!

  19. Mili Casapu says:

    Consider ca Apelul ar trebui transmis in primul rand maicii Iosefina Giosanu, stareta obstii de la Varatic, pe adresa: [email protected].

  20. jan dinu says:

    VICTOR ,trebuia de la prima s-a informezi
    cititorii NU cum le-ai prezentat initial …
    doar – partial – !
    Asha stind lucrurile sunt pentru acest proiect.
    Totushi cum de-a ajuns in – halul – asta
    sub privirile nepasatoare ale “sfintilor ”
    – bisericii ortodoxe – ??
    Ce i-ashi scoate de turul pantalonilor pe
    parsazitii locali ..shi i-ashi pune la munca “voluntara ”
    shi la un “post prelungit “…
    Rushine – e putin zis …,noroc ca nu-mi mai spurc gura
    sarutind miinile multor burtoshi …deveniti cu timpul
    destul de ticaloshi !…
    JD-USA

  21. Doresc sa ma implic activ in promovarea si sustinerea acestui proiect. Va rog sa ma contactati pentru detalii. Multumesc.

  22. catalin Sfat says:

    Excelenta idee. Am si pus un link pe blog si voi trimite si mesaje e-mail.

  23. mircea chis says:

    Sa dea Dumnezeu sa o salvam pt Neam si noi generatii!
    DA
    mircea

  24. Adrian Bugariu says:

    Sunt neamuri care, fie pentru ca n-au fost binecuvantate deloc, sau nu cu indeajuns de multi Oameni de valoare, isi inventeaza asemenea valori.
    Impotriva firii, valorile neamului romanesc au fost si continua sa fie in mod deliberat ascunse, ignorate ori chiar distruse, unicul sentiment de rusine al celor ce au condus ieri ori conduc azi Tara fiind nemernic legat doar de constiinta propriei nimicnicii, la care se ostenesc sarguincios sa ne reduca si istoria, si valorile, si neamul.
    Poate va veni vreodata vremea cand adevarurile incomode despre cine a fost cu adevarat si in intregime Eminescu nu vor mai fi tinute sub obroc. Si nadajduiesc ca la acea vreme sa fie indeajuns de multi acei ce vor sti acestea.
    Doamne-ajuta ca aceasta urma a trecerii lui Eminescu printre noi sa nu dispara !

  25. ca says:

    Nu ar strica să punem mână de la mână şi să începem opera de restructurare a acestui monument al românismului.Personal sunt gata de a dona o mică sumă pentru restaurarea acestui monument.Dati-mi un nr de cont sau facem noi un cont al românilor de pretutindeni …Nu trebuie să aşteptăm miracole de la nimeni ,viitorul şi trecutul patriei stă în mâinele şi voinţa noastră.Cine nu are un trecut să-l inventeze …Nu contaţi pe mafia care guvernează România ,nu contaţi pe miliardarii noştri cu maţul gros la fel ca şi obrazul .Mâine voi introduce bannerul pe blog şi vom încerca o campanie de sensibilizare în diaspora.Doamne ajută!Dacă va fi nevoie de o mână expertă …haideţi să ne organizăm , la modul de a găsi timpul şi soluţia tehnică pentru a reda românilor un monument .Două echipe de constructori voluntari experţi din diaspora timp de o lună va fi de ajuns pentru restaurare.

  26. Maria says:

    As vrea si eu sa ajut! Cred ca se poate face ceva si pana la obtinerea aprobarii. Si sa ii vedem noi pe cei care vor indrazni sa trimita politia la fata locului pentru incalcare de proprietate!
    Va rog sa ma contactati cu detalii pentru a putea ajuta in aceasta campanie.

    Mi-as dori sa vad mai putin nationalism aici, si nu neaparat trasarea unei paralele intre romanism (care, ca orice nationalism, are o puternica conotatie negativa, de excludere a celor de alta etnie) si Eminescu. Eminescu apartine patrimoniului umanitatii, a depasit de mult Romania!
    Sa nu uitam ca scoala si-a facut-o prin alte capitale europene, totusi!

  27. Caremn says:

    Ar trebui sa facem ceva, prea se doarme in papuci.

  28. Negoita says:

    De ceva timp socrul meu, arhitect al Mitropoliei din Iasi, a incercat sa supuna atentiei inaltilor prelati acest subiect. Ma bucur sa vad ca ideea a prins contur! Felicitari!
    P.S. Ar fi minunat daca v-as putea pune in legatura cu dumnealui (adica cu socrul meu)

  29. VR says:

    Dl Negoita, chiar va rog!
    Doamne ajuta!

  30. ancamaria says:

    muzeografii ieseni au incercat sa se “apropie”….am convingerea ca se poate, dar e nevoie de ajutor, de opinii, de lupta. Oricum, e cumplit sa lasi sa se distruga un lacas in care ar trebui sa ne rugam!

  31. Domnule Roncea ….

    No, hai domne, ce ne-am luptata pentru jucarii …vorba lui Iancu …

    hai sa facem un cont sa strangem ceva banuti
    si sa facem o tabara sa reparam voluntir casa din Varatec, Primaru’ pzdms de acolo sa dea acordu’ si om merge in cele 3 besearci di acolo sha si vorovim cu preotii sa vedem daca nu is cumva popi sa spuna la lume
    sa se adune …2-3 zile sa reparam Casa Luceafarului ca in cateva zile ii gata …ramane MUZEU SI O INCHIDEM …ca din poze se vede ca dorm aurolacii pe acolo si cate or mai face …asa
    om mobilao, om pune poze
    om angaja trii paznici [e banii nostrii si ai oamenilor d eacolo nu stiu
    om da si noi 3 lei pe luna sa platim paza si curent sau foc in cas a…
    HAI SA AFCEM TREABA !!!
    NU ASTEPTATI AJUTOARE D ELA NIMENI, DUMNEZEU VREA FAPTE !!!
    GATA POMANA nu mai cereti pomana, hai, noi sa ne ajutam istoria, NAtiunea, Neamul, hai domnu’ Roncea ca uite cum pute pamantu’ sub ei de lene si de moarte …ca am ajuns 16 500 000 populatie fara razboi ca in Yugoslavia ….
    Cristian Butaru

  32. Cristian V says:

    Mă alătur cu toată credinţa şi derminarea acestui demers.
    Vă rog să-mi spuneţi cum aş putea ajuta, din “dulcele târg”.

    Doamne ajută!

  33. in 2010, gresit mesajul...scrieti la stat... says:

    Prin’ 85 am vizitat Casa lui Shakespeare, ca in vremurile lor doi-avea prispa,gradina simpla cu flori salbatice si era desigur bine ingrijita ca sa-si arate ce trebuia- timpurile si vechimea. Era un punct de interes major, urlat public turistilor in Londra.

    Dind azi de Campania Roncea-cu anunt total gresit in 2010…”sa scriem la stat” ca sa salvam casa Poetului Natiei….cind natia n-are inca nici sef de stat, ca n-are stat deci nici reale institutii statale, enumerate de Roncea sa le scriem..degeaba..

    Am cautat pe net ce vazusem, si am gasit:
    “Shakespeare’s Birthplace Trust owns five Shakespeare’s Houses in and around Stratford-upon-Avon, all directly linked to Shakespeare. The Trust also cares …www.shakespeare.org.uk/ – În cache – Pagini similare
    Visit the Shakespeare Houses Library & Archive… What’s On…
    Buy a ticket now to the Shakespeare…
    Pentru unii din noi, traduc:
    ” Trustul Locul de Nastere al lui Shakespeare detine-in proprietate 5 case ale lui Shakespeare in/si in jurul localitatii Stratford-de pe-Avon, toate direct legate de Shakespeare. Trustul are grija si de..<www.shakespeare.org.uk/- in cache- Pagini Similare- Viziteaza Shakespeare Case, Librarie si Arhive…Ce e nou?…Cumpara bilet acum pentru a lui Shakespeare…. "

    Deci,romani,aceleasi toate ne trebuie si noua natiei, pentru Casa lui Eminescu-Trust-Org/ Site/ benevol-intai, un local Administrator al Casei/Bani-Contributii pentru materiale/ si Munca oferita benevol pe cit posibil,ca contributie dela romani. Mai apoi, Administratorul platit din tichete-platite de 'vizitatorii Casei Eminescu' = aceiasi care platesc tur-Manastirile din Moldova, si Varatec-de linga Casa!

    Si desigur rapid RESTAURAREA CASEI, prin Contributia noastra-de romani=natie, care cum putem:
    – in Bani-investiti in casa=in materiale, si poate vreun specialist, platit ceva, daca necesar;
    – in Munca-benevola.
    Ambele contributii, dela noi romanii, de acasa si de pe glob..daca am aflat…ca romani cu profesii plecati isi lasa copilul la scoala in tara 'ca e mai ieftin'.
    E timpul sa devenim si NATIE= sa ne aparam valorile nationale, peste gitul strimb al acestui Trecut ros-albastru, inca viu- si tot doar pentru luat banul public direct din scaunele publice =ale natiei.

    Nu sint unde e Casa, ca m-as implica. Dar contribui desigur.
    Deci, romani, de acasa si de pe glob- fiecare in jur sa imprastiem vestea nationala:
    pt.Restaurarea si Administrarea Casei Eminescu-si ca Obiectiv Turistic, romanii-natie de acasa si de pe glob, initiem:
    1)-o Organizatie/ ex."Eminescu si romanii"/(romani, care stiti mai bine implicati-va); si profesia mea ar ajuta pasul, m-as informa unde-cum;
    2)- un Site (computer-spec., implicati-va);
    3)-cautam un benevol-Administrator al Casei Eminescu,local Casei; dupa restaurare- ar putea fi platit din bani-bilete pt.vizitat Casa de catre turistii- Turul Manastirilor Moldovei, Varatec fiind linga Casa.
    4)- si Contribuim fiecare cit putem pt. Restaurarea Casei lui Eminescu, in Cont…( bancarii-specialisti, implicati-va).

    Primul coordonator pentru REZULTAT FINAL-prin pasii 1-4 de mai sus, sa ramina ziarist Roncea care a adus Casa lui Eminescu in fata natiei, sa ne rusinam toata natia, cu ea azi in paragina crunta!
    Sa contam pe biserica? O gluma si proasta. Alesul Bisericii de azi, in comunism preda in Elvetia! Cind natia-ghimpata intre sirme acasa!
    Peste ocean, bisericile romanesti-tinind de Buc erau ocolite de romani ca aveau popii’formati acasa’, ghici pentru ce?!Si azi tara are acele rani care nu vor disparea decit odata cu ranitii-de sistem inca viu prin cei vii ramasi dar si puternici.
    Asteptam, Roncea si noi sa ne coordonam 1)-4),are adresele celor ‘da’.

  34. VR says:

    Scrieti-i Inaltului Teofan. La el este cheia!
    Doamne ajuta!

  35. Mili Casapu says:

    Exista si banii, exista si mana de lucru. Lipseste doar vointa celor care trebuie sa aprobe restaurarea casei (Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan) si aici trebuie insistat. In cazul in care nu se gaseste nici o cale de a-l convinge pe IPS (cat mai multe solicitari scrise, lobby din partea unor persoane influente), nu ne ramane decat sa urmam exemplul doamnei Cristina Anghel sau sa incepem lucrarile fara aprobare, fapta ce poate fi incadra la incalcare abuziva de proprietate. Se ofera cineva?

  36. doina ciobanu says:

    Oameni buni cu suflet mare,

    Inaintea tuturor, exista un OM cu inima de roman-nu neaparat cu studii si functii sus-puse, care OFERA GRATUIT LEMNUL SI MANA DE LUCRU pentru restaurarea casei!!!!!!!Cinste dascalilor sai care i-au sadit in inima dragostea si respectul pentru valorile neamului nostru!

    Banii pe care propuneti sa-i strangem prin colecta nationala i-am putea folosi pentru mobilarea interiorului asa cum se cuvine lui Eminescu!

    Aici e durerea cea mare! Ca,necerand niciun ban de la nimeni si mai ales de la proprietarul terenului pe care se afla casa, nu se permite NICI MACAR ASA restaurarea!
    Si atunci,ce sa crezi?

  37. Dragan says:

    Nu puteti sa intreprindeti lucrari de consolidare fara autorizatie si mai ales pe proprietate straina.
    Incalca legea( din pacate)
    Este un atentat la istoria noastra.
    Poate ar merge sustinut celor cu putere sa o renovare si un mic muzeu ar putea sa mai creasca traficul turistic in zona. Spre beneficiul lor.
    nNu cunosc, dar nu este o institutie ( pentru protectia patrimoniului sau a valorilor istorice) care sa se ocupe de aceste cladiri, si care sa se sesizeze sa faca in numele ei demersuri.
    Poate ar trebui sa scriem unei astfel de institutii mai intai si apoi cu sustinerea ei ar trebui sa ne adresam celor in a caror proprietate este acea casa si acel teren.

    Un sfat , dati mesaje pe mail la cat mai mult epersoane cu acest articol si solicitati implicare.
    Personal va pot ajuta cu un site ( instalare, configurare ) chiar si gazduire gratuita pentru el. Numai domeniul ( numele) sa fie decis si cumparat.

  38. uroborosul says:

    este o casa foarte frumoasa. de ce a fost lasata sa ajunga in halul acesta?

  39. Si eu am preluat campania!

  40. VR says:

    Felicitari si multumiri! Numai bine!

  41. Venera says:

    IDEEA ESTE MINUNATA SI BINEÎNTELES CA SUNT DE ACORD. IMPORTANT ESTE SA FIE LUATA ÎN SEAMA ACOLO UNDE SE AFLA ACTUALII CONDUCATORI AI ROMÂNIEI NEOCOMUNISTE, CU PREPONDERENTA MINISTRUL CULTURII, DACA MAI EXISTA ACEASTA FUNCTIE ÎN ROMÂNIA POSTDECEMBRISTA. FOSTII RAZVAN TEODORESCU SI ADRIAN IORGULESCU, NU AU FACUT NIMIC PENTRU ÎMBUNATATIREA SI RESPECTAREA CULTURII ROMÂNESTI – SE STIE PREA BINE CE CONVINGERI POLITICE AVEAU SI EI.
    DIN NEFERICIRE, ROMÂNII LUMII NOI NU MAI AU SIMTUL RASPUNDERII FATA DE ADEVARATA ROMÂNIE, ÎN CARE SE INCLUDE BINEÎNTELES SI PASTRAREA PATRIMONIULUI CULTURAL ROMÂNESC, VESTIGIILE ROMANO-DACICE ETC., ETC., CA SA NU MAI SCRIU DE MONARHIE…CARE AR FI FOST SINGURA SALVARE A ROMÂNIEI.
    LITERATURA SI ISTORIA ROMÂNIEI DINAINTE DE RAZBOI NU ESTE CUNOSCUTA DE ACTUALII CONDUCATORI, CU ATÂT MAI MULT DE TINERI, CA ATARE, NIMIC DIN CEEA CE FOST NU MAI ESTE RESPECTAT SI REPUS ÎN VALOARE.
    AM VIZITAT CEEA CE MAI RAMASESE DIN CASA NEMURITORULUI EMINESCU ÎN ANUL 1979, ERA TRAGIC.
    ACUM, FOARTE DEPARTE DE PLAIURILE ROMÂNESTI, SUNTEM NEPUTINCIOSI. “SCRIPTA MANET”, este adevarat, dar cine ne citeste?

  42. cozma says:

    Domnule Roncea,locuiesc in satul Valea Seaca,com Baltatesti si am studii de sculptura si restaurare,am lucrat si in cadrul Complexului Muzeal Neamt,restaurare lemn, cit si in tara,Bucuresti si alte locatii.Restaurarea acelei case e o bagatela, din punctul meu de vedere,dranita sau sita pt un acoperis traditional se gaseste in zona,la mesterii locali.Chiar eu am vandut 20 mii bucati,piatra naturala pt alei si consolidare se afla pe valea Ozanei sau valea Secului.Lut si paie se gaseste in gaurile din jurul Varatecului pe dealuri,Lemnul casei se conserva si protejeaza contra atacului xilofagelor,am si un prieten dl Laurentiu Dumitru,restaurator de la Muzeul Satului,cu mai multe sfaturi pt case traditionale.Cred ca si dl Grumazescu un cunoscut anticar din Iasi,mare iubitor de Eminescu,ar putea contribui cu diferite documente sau carti.Acest mesaj il trimit fara un interes material si numai din patriotism local,citeodata nu trebuie sa trecem ca ,gisca prin apa,doresc sa ajut si eu cum pot.DAR……exista partea legislativa…ca de bani prin donatii se rezolva…..astept propuneri aici CONCRETE.LA OBIECT..din partea unor romani adevarati,nu divagatii cu mainile in buzunare pina la cot…Va multumesc si cred ca rezolvarea e foarte simpla…FAPTE NU VORBE

  43. cozma says:

    Mii de scuze,pentru cei care au solutii,doresc sa faca ceva practic, care au idei mai bune decit ale mele,care cunosc mai bine posibilitati de restaurare sau finantare,va rog sa imi scrie adresa de web.https://www.ioancozma.ro.Cred ca impreuna vom reusi.Doamne ajuta.

  44. VR says:

    Stimate Domnule Ion Cozma,
    Va felicit pentru tot ceea ce faceti! Problema e mercantila din pacate. Staretia asteapta naruirea casei ca sa inalte pe loc un hotelas caruia sa-i puna o placa “Mihai Eminescu”. Stareta actuala este sora episcopului de Roman iar Teofan a dat bir cu fugitii. Desi este mitropolitul Moldovei! Imi e si rusine sa scriu asta dar acesta este adevarul. Pe undeva pe linia asta poate ar trebui sa actionam, prin presiune si forta, pentru ca altfel oamenii astia nu se misca. Ori sa scoatem niste file din dosarele lor de la Securitate ori sa mergem peste ei si sa protestam pana li s-o face si lor rusine. Sau sa-i luam de barba si sa-i scuturam bine! Nu stiu, zic si eu…

  45. doina ciobanu says:

    Domnule ION COZMA,

    Nu se pune problema banilor! Va rog sa recititi mesajul dintai si veti vedea ca MATERIAL pentru restaurare si MANA DE LUCRU GRATUITA pentru aceasta exista, datorita acelui sponsor anonim de care am vorbit.
    Generozitatea Domniei sale a mers pana acolo incat nu numai casa ci si DRUMUL DE ACCES pana la casa poate fi refacut din donatia sa.

    Toata documentatia este pusa in ordine prin intermediul unei fundatii nonprofit, deci NU ACEASTA este problema!

    SINGURUL NEAJUNS ESTE LIPSA UNEI INCUVIINTARI, a BINECUVANTARII care trebuie data din partea Manastirii Varatic, deoarece casa se afla pe domeniul manastiresc.

  46. VR says:

    Da, asa e! E ceva de groaza! Parca asteapta sa se darame ca sa faca un hotelas-cuibusor de nebunii acolo!

  47. Mili Casapu says:

    Cuibusor de nebunii cu vedere la cimitirul monahiilor? Mira-m-as!

  48. VR says:

    De fapt, Eminescu se pregatea acolo de intrarea in monahism.

  49. Mili Casapu says:

    Semnati acum petitia online de restaurare a Casei Eminescu din Varatec la: https://www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/restaurarea_casei_mihai_eminescu_din_cadrul_minastirii_varatec_jud_neamt-p07657056.html.
    Pentru promovarea petitiei pe diferite site-uri si bloguri, preluati una dintre variantele propuse pe https://www.petitieonline.ro/petitie-promo-07657056.html.

  50. VR says:

    @ Mili
    Doamne ajuta! Felicitari! Continuam lupta!

  51. Costache M. says:

    Inteleg ca biserica a fost nedreptatita o vreme, dar sa nu ia cu japca si sufletul neamului…

  52. VR says:

    Nu e vorba de Biserica ci de niste oameni strambi care s-au aciuat sub acoperisul ei…

  53. ioana spirescu says:

    Sute de ani ne-am plans ca ne-au asuprit altii. Acum o facem singuri.
    Eminescu a murit pentru ca a fost prea roman iar noi permitem sa i se piarda urma. Daca n-a mai ramas in noi dragoste pentru spiritul neamului meritam sa pierim si nu sunt vinovati oficialii ci noi toti, asa cum suntem, pt ca nu intreprindem ceva pe cont propriu. N-ar strica sa mai citim Doina, macar din cand in cand, indiferent cat ii deranjeaza pe masoni sau evreii americani sau de care or mai fi. Si nu sunt nici xenofoba nici antisemita dar nu pricep dece altii au coloana vertebrala si sentimente nationale iar noi nu. Daca nu stim cine suntem, nu suntem nimic.
    Propun o organizare de strangere de fonduri fara amestecul celor care ne conduc pt ca ei nu vor face nimic. Tot ce se poate face se face prin noi si de catre noi. Cat poate sa coste refacerea unei case de pamant cu ajutorul autoritatilor locale? Sau cu oameni din sat care pentru cateva mii de lei sunt in stare sa munceasca toata ziua? Si Dumneze s-o fi saturat de apatia noastra mioritica asa ca e cazul ne trezim pana nu disparem total ca natie. Ramane de vazut daca ar fi sau nu o pierdere…..
    O organizatie non profit poate prelua proiectul.
    .

  54. Ce se mai aude cu campania? Reusim?

  55. delia says:

    din vinul de impartasanie vandut de”ala”… ajutati si casa lui EMINESCU,pentru a fi si noi cineva nu ceva.

  56. ioana says:

    BOR si Academia Romana nu lasati sa piara urmele marelui Eminescu.
    Manastirea Varatec poate sa faca aceasta lucrare .
    Nu inteleg ,daca este in curtea lor,in parohia lor,cum ii rabda Dumnezeu sa lase prada deteriorarii aceasta casa?

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova