Desi Ziare.com ne-a obisnuit cu puncte de vedere anti-Basescu culese de la tot felul de fosti, iata ca un nume nou, Mihail Fodor, vine sa le mai clateasca obrazul cu un editorial de bun simt. Despre autor n-am gasit mare lucru, decat ca si-a inceput colaborarea la Ziare.com de vreo luna – unde este considerat, simplu, “reporter” – iar semnatura i-am regasit-o prin presa de la Satu Mare, daca o fi acelasi autor. Poate aflam mai multe. Felicitari pentru start! Asadar: Basescu, redivivus.
Va fi avand Traian Basescu o gramada dintre pacatele care i se imputa, ba inca si altele pe deasupra. Dar, orice s-ar spune si s-ar face el ramane unul dintre putinii barbati politici ai momentului, unul dintre putinii posesori al organelor care dau masura virilitatii, inclusiv politice, aptitudine fara de care o persoana nu prea are ce sa caute prin functii de inalta responsabilitate publica.
Asta chiar daca acea persoana este carismatica, precum prezidentul liberal, “smecheroasa” precum liderul pesedist sau posesoare de varii talente, asa cum se lauda a avea unii si altii dintre cei ce se agita frenetic pe scena politicii autohtone.
Argumentele pentru cele de mai sus ni le ofera cu prisosinta ultimele evenimente, care, paradoxal, nu au dus la o crestere a cotei sale de incredere, ci tocmai dimpotriva. Sa vedem doar doua exemple!
1. Asumarea masurilor de austeritate. Fara sa-l oblige nimeni, Basescu, a iesit in fata natiunii anuntand cele mai dure masuri de austeritate imaginabile in context, si anume, exact acelea care sunt susceptibile de a diminua cel mai abitir popularitatea unui om politic, adica scaderea salariilor si pensiilor.
Prin aceasta el a functionat ca un fel de paratrasnet al Guvernului, luand asupra sa unele dintre consecintele negative de imagine generate de aceste decizii. A incercat, in fapt, sa faca mai putin amara pilula, punandu-si gatul la dispozitie, asa cum va afirma mai tarziu.
S-a facut tapaj pe acest fapt. S-au auzit din nou acuzele stereotipe cum ca presedintele se substituie Executivului, ca are, deci, abordari neconstitutionale. A iesit din barlog, cu aceasta ocazie, si Dan Voiculescu, supranumit Felix, dupa numele sau conspirativ, care a crezut ca e rost de sfasiat niscaiva cadavre. Drept urmare, avand si experienta ultimei tentative esuate, s-a trezit propunand zor nevoie suspendarea presedintelui. Exact lucrul care ne lipseste acum, ca sa ne afundam de-a binelea.
2. Abordarea frontala a problemei autonomismului etnic. Dintre toti “marii” lideri politici ai momentului doar el a avut taria de a infrunta lupul in propriul sau barlog. in timp ce altii bolboroseau ceva indefinit din salasurile lor confortabile de la Bucuresti sau de aiurea, Traian Basescu s-a dus la Tusnad, in secuime, sa-si sustina apasat punctul de vedere in chestiunea autonomiei.
Prezenta sa, insasi, a avut semnificatia reafirmarii autoritatii statale romanesti in zona. Iar atitudinea lui a fost exemplara in ceea ce priveste fermitatea, dar si tactul cu care trebuie abordate asemenea fenomene.
Intr-o adunare insufletita de aspiratii cam tulburi de autonomie etnica, a reafirmat ca in Romania autonomia nu poate sa fie decat culturala si egala pentru toti cetatenii romani. Si se pare ca opiniile sale au avut ecou chiar la corifeul autonomismului, Tokes, care a lasat-o mai moale cu pretentiile. Iar, in ce priveste raporturile cu premierul ungar, Orban, accentul a fost pus pe colaborarea bilaterala si pe orizontul european.
In ambele ipostaze, ca si in episodul inundatiilor Basescu putea sa “nu se bage”, sa se eschiveze, sa impinga in fata Executivul, el ramanand astfel mai “curat” si mai agreat. N-a facut astfel pentru ca e barbat si nu fuge de adversitati. Cu orice riscuri.
Oricum insa, este limpede ca multi vor vedea in continuare numai partea mai tulbure a lichidului din pahar.
Foto: Liviu Chirica / Mediafax
E adevarat ca Basescu e cel mai “viril” politician (nu om politic) roman, dar aceasta calitate, de una singura, nu rezolva mare lucru, dupa cum se vede. In plus, Traian Basescu ar fi trebuit sa-si arate virilitatea politica in legatura cu masurile de austeritate INAINTE de alegerile din 2009. Atunci ar fi aratat ca are “cohones”, pentru ca adoptarea masurilor de austeritate atunci ne-ar fi scutit de multe probleme acum.
Intr-o societate democratica rolul de “paratraznet” ii revine intotdeauna Guvernului, nu presedintelui sau Parlamentului. Guvernul trebuie sa-si asume masurile pentru ca el are la dispozitie resursele necesare punerii lor in aplicare (daca le are). Pe de alta parte, Traian Basescu nu prea are ce pierde, e la ultimul (???) mandat. Singura modalitate de a-l inlatura de la Cotroceni este procedura suspendarii de catre Parlament si apoi a demiterii prin referendum. Pentru asta Opozitia are nevoie de majoritate parlamentara, pe care n-o poate obtine decat prin alegeri anticipate, in urma caderii Guvernului. Aparandu-l pe Boc, Basescu isi apara scaunul.
Cu secuii cred ca e ceva mai complicat, nu se rezuma totul la un conflict interetnic. Se pare ca TB e destul de abil si are destule informatii in calitate de sef al statului pentru a trage ceva foloase, inclusiv pentru Romania.