Editorial Iulia Nueleanu: Gunoiul de sub preşul presei. Parerea mea: gunoaiele… :)

Scris de Iulia Nueleanu

Ani la rând presa a strâns frumos, sub preş, gunoiul din propria ogradă şi s-a ferit să vorbească public despre propriile slăbiciuni de teamă să nu-şi piardă credibilitatea. Vremea a trecut, credibilitatea s-a făcut praf, iar gunoiul de sub preş s-a transformat într-un munte de dejecţii morale, frumos ambalate şi vândute publicului sub eticheta „presa“.

În costume Armani sau în bluze de trening, analişti şi deontologi ne-au livrat ani la rând opinii şi analize despre care au susţinut că sunt independente 100%. Independente de ei, dependente de portofelul mogulului. Am auzit comentându-se că trebuiau şi ei să trăiască, săracii, să-şi plătească ratele la bănci, să-şi mai cumpere o maşină etc. Lucruri fireşti. Dar, în aceste condiţii, nu mai au dreptul moral de a se prezenta în faţa publicului în postura de cavaleri ai dreptăţii şi moralităţii, pentru că de sub armuri le curg banii şi contractele pe care le ţin departe de ochii publicului deoarece aşa e de bonton.

Nu poţi să vii la televizor,  să ai pretenţii la credibilitate, dar în acelaşi timp să primeşti în plic lista cu subiecte şi cu ţinte, aşa cum ne povestea o fostă ziaristă că se întâmplă lucrurile la Realitatea TV. O declaraţie publică de interese, din partea fiecărui analist, ziarist, după modelul politicienilor, ne-ar ajuta să facem puţină curăţenie sub preşul unde s-a strâns mormanul de gunoi. Spre deosebire de alte instituţii care sunt controlate, verificate etc., presa are marea libertate de a se autoreglementa, de a-şi face singură curăţenie în propria ogradă. Problema e că nimeni nu face nimic, personaje demonstrate ca şantajişti notorii, precum Roşca Stănescu sau Bogdan Chirieac, sunt în continuare invitate şi prezentate ca ziarişti, iar deciziile organismelor de presă sunt aruncate direct la coşul de gunoi pentru că nu există sancţiuni, ci doar recomandări. În orice ţară cu o presă puternică, indivizi dovedţi ca şantajişti ar fi fost excluşi automat din breaslă şi cu siguranţă s-ar fi ales şi cu dosare penale. La noi, complicitatea unei părţi a presei cu propria mizerie a dus la o scădere la cote istorice a încrederii în această instituţie considerată cândva a patra putere în stat.

Vinovaţi pentru această situaţie nu sunt mogulii, pentru că ei, vorba unora, cumpără şi vând. Principalii vinovaţi sunt cei care se vând oricui şi oricum, fără condiţii şi fără conştiinţă.

Citeaza acest articol pe saitul tau

Ilustratie: hultanul.blogspot.com

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Editorial Iulia Nueleanu: Gunoiul de sub preşul presei. Parerea mea: gunoaiele… :)”

  1. jan dinu says:

    Zi-le mai zi-le ….

    Clanul lor de scursuri
    Sunt zoaia din laturi
    Jeguri multe adunate
    Peste obste stau – spurcate !!

    HUREZEANU este’n frunte
    Shef de serie ce minte
    El e de mare folos …
    Cind are de ros un Os$ !!

    CIORBEA alta potaie
    Merita lovita’n coaie
    Ca pe multi i-a tradat
    Facind din VINT – imparat !

    PATAPIEVICI e la fel …
    Suge hrana ca un miel
    Cind sunt multe oi in turma
    Crede ca nu-i dau de urma !!

    PAUNESCU shi el linge
    Ritul tare shi-l infige
    Ca e mult experimentat …
    De cind rinea in rahat !!

    Jan Dinu – USA
    Pe curind ..cu mai multi..-:))

  2. cristi says:

    sa inteleg ca incepe un serial si cu paunescu si stanescu?

  3. maria says:

    Excelent articolul,felicitari.Acesti “deontologi ” care si-au vindut constiinta ar trebui sa plece din presa .Au facut prea mult rau tarii cu minciunile lor.Daca astazi sintem intro situatie grea sintem si din cauza lor.Au sabotat guv,presedintia si alte institutii ale statului care vroiau sa faca ordine in tara. Le-a putzit tot numai mizeria lor nu.Sint mai corupti de4cit politicienii.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova