Aproximativ 100 de persoane au protestat, duminică dimineaţă, în faţa Mănăstirii Poiana Mărului din Jitia, împotriva deciziei Episcopiei Buzăului şi Vrancei de a-l înlocui pe stareţul Macarie Beşliu cu un alt preot. Protestatarii provin din judeţele Vrancea, Buzău, Argeş, Tulcea, Brăila, Vaslui şi municipiul Bucureşti. Oamenii cer ca părintele Macarie să fie readus la Mănăstirea Poiana Mărului, considerând că acolo este locul lui, „iar această mănăstire există pentru că există părintele Macarie“. Poliţiştii au rupt lacătele de la porţi, în încercarea de a-l instala pe preotul trimis de Episcopie. De teamă că protestul ar putea degenera, poliţiştii au chemat mascaţii de la Buzău, dar nu a mai fost necesară intervenţia acestora.
Aproximativ 100 de persoane au protestat, duminică dimineaţă, în faţa Mănăstirii Poiana Mărului din Jitia, împotriva deciziei Episcopiei Buzăului şi Vrancei de a-l înlocui pe stareţul Macarie Beşliu cu un alt preot. Ajunşi la mănăstire fie cu maşini, fie pe jos, oamenii i-au cerut preotului trimis de Episcopie să nu facă slujba de duminică şi să plece din lăcaşul de cult deoarece, în opinia lor, singurul care poate ţine slujbe la Mănăstirea Poiana Mărului este părintele Macarie. „Părinte nu avem nimic cu domnia voastră. Ştim că ai fost trimis de cei de la Episcopia Buzăului şi Vrancei, dar noi nu te vrem aici, noi îl vrem pe părintele Macarie, care este preotul şi duhovnicul nostru. Noi vrem ca cei de la Episcopie să vină aici şi să spună de ce l-au mutat pe părintele Macarie Beşliu. De ce nu au curajul să stea de vorbă cu noi. De ce le este frică? Suntem oameni cu frică de Dumnezeu, nu vrem război, dar ei ne împing la astfel de gesturi“, a spus un localnic din Vintileasca.
Credincioşii i-au solicitat preotului venit de la Mănăstirea Ciolanu să plece şi l-au condus dincolo de poarta mănăstirii. „Nu vom pleca de aici, de la Poiana Mărului, până când nu se va face dreptate. Aici e locul părintelui Macarie Beşliu. Aici sunt banii daţi de enoriaşii veniţi de peste tot şi munca titanică a preotului Macarie. Să ne spună clar Episcopia de ce l-a izgonit pe Macarie de aici. Nu ne vom lăsa. Dacă va fi nevoie, vom veni în fiecare zi. Nu vor avea ce să ne facă. Vom intra în mănăstire şi vom vorbi între noi, în aşa fel încât să nu se poată ţine slujba. Avem soluţii, să vedem dacă le convine celor de la Episcopie“, a spus un alt localnic. Preotul trimis de Episcopie a încercat să tragă de timp şi le-a spus oamenilor că va pleca de la mănăstire după ora 10.00, pe motiv că în timpul liturghiei nu conduce maşina. El a sunat la Episcopie pentru a relata ce se petrece la Mănăstirea Poiana Mărului. După ce a discutat cu cei de la Episcopie, preotul le-a spus enoriaşilor că a primit ordin să nu părăsească curtea lăcaşului de cult. La scurt timp, au apărut şi doi poliţişti, supăraţi că cineva a dat telefon la 112. Ca în bancurile cu poliţişti, cei doi le-au cerut oamenilor să spună cine a dat telefon la 112. Unul dintre credincioşi i-a luat “la mişto” spunând: „mama… de acasă“. „Nu înţeleg de ce aţi venit aici. Nu s-a întâmplat niciun scandal, nu am bătut pe nimeni, nu am spart nimic. Cine v-a solicitat să veniţi la mă-năstire? Nu s-a întâmplat nimic“. Poliţiştii au rămas la mănăstire până în jurul prânzului, însă din cauza căldurii au plecat.
Încuietori rupte de poliţişti
Cel mai tensionat moment al protestului de la Poiana Mărului a fost acela când poliţiştii din Bisoca au forţat porţilor lăcaşului de cult.
Împreună cu preotul şi cu dascălul, poliţiştii au găsit poarta de la intrarea în mănăstire încuiată cu lacătul, în timp ce credincioşii se aflau în curte. Unul dintre oamenii legii s-a repezit şi a tras de porţi, rupând una din încuietori. Nemulţumiţi de gestul poliţiştilor, credincioşii le-au spus că porţile sunt făcute din banii lor. „Cine te crezi să tragi de porţi şi să rupi încuietorile? Porţile acestea sunt făcute de mâinile noastre, din banii noştri, munciţi cu sudoare. Nu ţi-e ruşine să le distrugi? Noi te plătim din banii noştri şi acum vii şi strici şi ce am făcut noi. De mic copil vin aici la mănăstire, dar aşa ceva nu am întâlnit până acum. Este o batjocură ce fac poliţiştii ăştia aici. Nu vrem scandal, nu vrem război, doar să se facă dreptate! Eu îl ştiu pe părintele Macarie de la câţiva ani. Am crescut fără părinţi şi prin credinţa lui Dumnezeu am ajuns să am şi eu o familie. Vrem dreptate“, a spus unul dintre tinerii veniţi la mănăstire.
Părintele Macarie, exilat
Reamintim că Mănăstirea Poiana Mărului, din comuna Jitia, a rămas fără stareţul Macarie Beşliu, care a fost exilat la Schitul Muntioru din Vintileasca. Decizia a fost luată de Episcopia Buzăului şi Vrancei.
Mănăstirea este închisă în prezent, situaţie care nu s-a mai întâlnit nici în perioada comunistă. De la declanşarea conflictelor dintre enoriaşi şi Episcopia Buzăului şi Vrancei, au avut loc mai multe episoade. Cel mai dur s-a consumat când un grup de susţinători l-a huiduit pe episcopul Epifanie Norocel la sfinţirea unei biserici din comuna Poiana Cristei. În cele din urmă, episcopul a fost nevoit să plece de la faţa locului.
Nu stiu ce se intampla in tara. Noi mergeam la biserica “Crucea de Piatra” de la Calugareni/Giurgiu, desi suntem din Bucuresti. Acum, l-au alungat (demis)pe parintele Constantin Valeriu de la parohie si asteapta decizia Consistoriului ca sa vada daca il caterisesc.
Suntem disperati!!! De 10 ani mergemn acolo si dansul a fost extrem de bun cu toata lumea, veneau oamenii puhoi si plecau duminica dupa-amiaza. Nu cerea bani, ajuta pe toata lumea cum putea, plecau oamenii vindecati si cu problemeole rezolvate.ESTE DE NECREZUT!!! Il acuza ca este casatorit a doua oara, dar are acest statut de 15 ani.
Dansul a pictat, ingradit si infrumusetat biserica si casa parohiala, putea sa foloseasca banii in scop personal.Au venit peste copil in casa, pentru a vedea daca baia are faianta. Ce rusine!!!
Se aude ca ar fi si niste bani de la UE in joc, foarte multi, ca sa se faca schit acolo.
Toti venim pentru parintele, ca biserici sunt multe in tara, la fel cum lumea venea pentru parintele Macarie.
E mai rau ca in anii 50!!!!