De unde atatea nenorociri?

De unde atatea nenorociri?
de Corneliu Vlad

Dupa o vara mai parjolitoare ca oricand in ultimii o mie de ani, rusii se intreaba de ce, de unde, pentru ce, atatea nenorociri. Se intreaba si specialistii, si oamenii de rand. Incalzirea globala, spun prompt unii. Nu, li se replica, e o concluzie pripita, pentru ca e vorba de meteorologie, de vremea “la zi”, nu de clima, adica de o perioada ampla, in care poti urmari tendinte din perspectiva erelor geologice.

Civilizatia, tehnologia, “supunerea naturii de catre om”, administrarea defectuoasa a tarii, intervin, la fel de categoric, altii. Exista o doza de adevar in fiecare din aceste explicatii, dar tot nu pare deajuns.

Atunci, poate ca e vorba de o modificare premeditate a vremii si a datelor naturale, poate ca sunt catastrofe “naturale” provocate de om. Nu cumva o putere straina e amestecata in cele intamplate in vara lui 2010? Cand a aparut SIDA si in Rusia, gura lumii s-a grabit sa puna grozavia pe seama americanilor, ei ar fi raspandit-o. Zvonuri de acest tip cutreiera toate meridianele lumii: americanii, rusii, chinezii, nemtii, evreii, musulmanii etc. etc. sunt de vina.

Cineva anume trebuie sa fi pus la cale si incendiile de padure, si criza mondiala, si seceta, si pandemiile, si inundatiile, si cutremurele, si terorismul , si toate celelalte sinistre ale inceputului de mileniu.

Comentatorul Andrei Aresev , intr-un comentariu pentru agentia RIA-Novosti, aminteste ca Influentul politolog american Zbigniew Brzezinski scria inca in anii 1970 despre “reglementarea meteo ca forma de reglementare” sociala, iar universitarul Michale Chossudovsky de la Ottawa emitea, in 2000, idea ca o noua generatie de arme, “neletale”, poate produce schimbari partiale ale climei pe glob. De pilda, programul american ultrasecret HAARP ar putea provoca secete, inundatii, uragane si cuteremure, prin sistemul sau de emisii electromagnetice care actioneaza asupra ionosferei. Pe seama HAARP au fost puse cutremurele din Saciuan si Haiti. Presedintele Venezuelei Hugo Chavez a vorbit, la un moment dat, despre asa ceva, dar spusele lui au fost primite mai degraba cu ironie.

Suspiciunile, insa, persista, mai ales ca programele de acest tip sunt invaluite in strasnic secret. De aceea, comentatorul rus afirma, prudent de altfel: “Se pare ca schimbarile climatice in serviciul intereselor politice sunt departe de a fi un mit si in curand, Rusia, ca si restul lumii, vor trebui sa faca fata unui nou tip de amenintare”.
Sursa:InfoRusia.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “De unde atatea nenorociri?”

  1. mihnealuion says:

    🙂
    De ce?
    Pentru ca pe langa natura, aduce un aport urias si bipedul numit OM!
    Ne dam singuri in cap, apoi intrebam “de unde”?
    Cautam explicatii mistice, ezoterice si culpabilizam indreptandu-ne aratatorul spre altii, niciodata spre noi!

  2. mihnealuion says:

    lasati casa lui Eminescu, salvati sistemul sanitar, sistemul de invatamant, salvati demnitatea umana… o casa e nesenificativa in raport cu o viata. Eminescu traieste prin fiece por al romanului, atata timp cat romanul invata despre Eminescu in SCOALA!

  3. uniristu' says:

    @mihnealuion
    realitatea e ca nu prea traieste prin fiecare por al romanului, ci doar prin al catorva care il respecta pentru ceea ce a fost si a facut. Se poate spune ca tot romanul a auzit de Eminescu, chiar daca sunt unii care habar nu au cine a fost sau si mai multi care habar nu au ce a facut. In scoala nu poti garanta tu ca se va invata inca mult timp de acum incolo. (poate, usor, usor, “intelectualii” de azi, urmati probabil de cei de maine, il vor trece pe Eminescu in categoria subiectelor optionale, iar de acolo nu prea multi se incumeta sa muste). Toate cele enumerate de tine sunt probleme care trebuie rezolvate, insa nu trebuie sa eliminam chestiile “aparent” neimportante, mai ales in vremuri ca cele pe care le traim. Eminescu trebuie respectat si mentinut in memoria romanilor prin orice mijloace, in ciuda greutatilor vietii.

  4. mihnealuion says:

    @Uniristule, daca este salvat sistemul educational, cu certitudine Eminescu va fi cunoscut in SCOALA, acolo unde trebuie sa fie cunoscut.
    Daca privim drobul de sare, din perspectiva ta, am putea spune ca nici casa lui nu este in siguranta dupa ce va fi “salvata”. Un cataclism natural (sau un incendiu) o va inghiti fara drept de apel.
    Ordinea prioritatilor ar trebui sa fie fireasca: educatie, cultura, obiecte etc. Nu vice versa.
    Iar in ceea ce priveste campania, eu cred ca s-ar putea rezolva restaurarea casei faa nicio problema daca inaltii prelati si preafericiti ai BOR ar renunta la megalomanica cladire si ar investi banii in aceste lacase de cult ce reprezinta identitatea nationala. E doar o sugestie!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova