Inviat prin dragoste de mama. Copil prematur, de 900 de grame, declarat mort de medici, salvat de căldura mamei

Kate şi David, împreună cu fiul lor Jamie, după ce acesta a început să dea semne de viaţă

Kate şi David, împreună cu fiul lor Jamie, după ce acesta a început să dea semne de viaţă

Un bebeluş de numai 900 de grame, declarat mort de medici, a „renăscut“ după ce mama lui l-a strâns la piept timp de două ore. Jamie i-a uimit şi pe doctorii care nu-i mai dădeau nicio şansă. Instinctele mamei lui l-au salvat.

O mamă din Australia şi-a readus copilul la viaţă îmbrăţişându-l strâns la piept şi legănându-l, scrie cotidianul britanic „The ­Daily Mail”. Asta deşi doctorii nu-i mai dădeau micuţului Jamie Ogg nicio şansă după ce a fost născut prematur, la 27 de săptămâni (o sarcină normală durează între 37 şi 42 de săptămâni), cu o greutate de numai 900 de grame.

Sora lui geamănă, Emily, a supravieţuit la naşterea înainte de termen, dar Jamie a fost declarat mort după ce medicii s-au chinuit să-l resusciteze timp de 20 de minute. Trupul micuţului a fost apoi adus în salonul mamei sale, Kate, pentru ca aceasta, împreună cu soţul ei, David, să-şi poată plânge copilul şi să-şi ia adio de la el. Dar după două ore în care i s-a vorbit, a fost strâns cu dragoste în braţe de mama sa, bebeluşul a început să dea semne de viaţă.

Puterea unei mame

Kate, care a născut în martie a.c., după un travaliu de trei ore, vorbeşte acum despre cât de importantă este pentru un nou născut bolnav terapia aceasta „piele pe piele”, care presupune contactul dintre corpul mamei şi cel al copilului. În Australia, i se spune „atingere de cangur”. Conform regulilor din spitale, copiii născuţi prematur sunt transferaţi la terapie intensivă, dar micul Jamie a ajuns la mama lui doar pentru că medicii au crezut că nu mai are mult de trăit.

„Imediat după naştere, doctorul m-a întrebat dacă am ales numele pentru băiat. I-am spus «Jamie» şi s-a întors cu el deja înfăşat spunându-mi: «L-am pierdut pe Jamie, ne pare rău». Am simţit ceva îngrozitor, l-am desfăşat din păturică. Era foarte moale, iar mâinile şi picioarele îi atârnau”, povesteşte Kate.

„Nu se mişca deloc şi noi am început să-i vorbim. I-am spus numele lui şi al surorii lui, i-am spus ce ne-am fi dorit să facă în viaţă.” Din când în când, copilul gâfâia, dar medicii i-au spus mamei că era, pur şi simplu, un act reflex. După cinci minute, Kate a simţit cum copilul începe să mişte şi să respire. A fost chemat medicul, dar a refuzat să vină, trimiţând în schimb o moaşă care să-i explice din nou mamei că ceea ce se vede sunt doar gesturi reflexe. Abia după ceva timp, medicul a revenit, l-a ascultat pe Jamie cu stetoscopul şi a murmurat: „Nu-mi vine să cred!”.

Incubatorul uman

„Grijă de cangur” este o tehnică bazată pe contactul dintre pielea nou-născutului şi cea a unui părinte sau a unui frate. Denumită după modul în care cangurii îşi ţin puii în marsupiu, tehnica are la bază ideea că mama devine un incubator uman care-i ţine copilului de cald, îl stimulează şi îl hrăneşte.

Ana Jităriţă / Adevarul

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova