Ziua de 15 ianuarie, in care s-a nascut poetul, jurnalistul si ganditorul Mihai Eminescu, Romanul Absolut, a fost declarata Ziua Nationala a Culturii Romane, potrivit unei propuneri inaintata Parlamentului de Academia Romana. Proiectul legislativ a fost votat ieri in Senatul Romaniei de majoritatea absoluta, mai putin patru abtineri venite din partea ungurilor, si va merge mai departe la Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz. De consemnat: tonomatele de lobotomizare, gen EvZ sau HotNews au evitat in relatarile lor sa prezinte ce este data de 15 ianuarie, numele lui Eminescu lipsind cu desavarsire din “stirile” lor.
“La propunerea sectiei de Filologie si Literatura, membrii Academiei Romane au aprobat, in unanimitate, ca ziua de 15 ianuarie sa fie declarata Ziua Nationala a Culturii Romane. Am inaintat aceasta propunere Parlamentului Romaniei si speram ca acesta sa o aprobe, la randul sau”, a declarat academicianul Eugen Simion, presedintele sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane, pentru Newsin.
Data de nastere a lui Mihai Eminescu a starnit, de-a lungul timpului, o serie de discutii si controverse. Una dintre surse, un registru al membrilor Junimii, mentioneaza ziua de 20 decembrie 1849.
Cercetatorii documentelor gasite la gimnaziul din Cernauti, unde a studiat poetul, au gasit trecuta, ca data de nastere, ziua de 14 decembrie 1849.
Potrivit unor cercetari ale lui Titu Maiorescu, Mihai Eminescu s-a nascut pe 15 ianuarie 1850, la Botosani, sursa informatiilor fiind arhiva bisericii Uspenia Domneasca din Botosani.
Propunerea vine in continuarea proiectului Panteonul Romaniei, publicat pe site-ul Academiei in septembrie 2008 si inaintat Parlamentului, Presedintiei si Guvernului de Biroul Prezidiului Academiei Romane.
Proiectul prevede edificarea unei institutii destinate personalitatilor din lumea stiintifica, artistica si politica. Pentru realizarea acestui proiect, Academia Romana a infiintat Fundatia Panteonul Romaniei, care se va ocupa de finantarea proiectului din fonduri private.
Sursa: Ziare.com
Vezi si: Restitituiri. Nicolae Iorga: Expresia integrală a sufletului românesc: Mihail Eminescu