Moartea martirica a Părintelui Arsenie Boca (1910-1989) – un adevăr ascuns. Cine l-a chinuit pe Parinte inainte de moarte? 100 de ani de la nasterea Sfantului Ardealului, miercuri, 29 septembrie. IPS Streza si Centenarul de la Sambata

Isabela Vasiliu-Scraba: Moartea martirica a Părintelui Arsenie Boca (1910-1989) – un adevăr ascuns

Motto: “Despre sfinţi, despre o personalitate [ca a Părintelui Arsenie Boca] nu ne interesează câte ore, de ce şi unde a fost închis” (Î.P.S Laurenţiu Streza).

Intre surprizele internetului se află pe un site povestea morţii martirice a părintelui ieromonah Arsenie Boca. În mod curios, în nici unul din cele trei volume ale Părintelui Arsenie Boca îngrijite de P.S. Daniil Stoenescu şi nici în volumul care are pe cotor trecut (fără sfială) “Episcop Daniil – Părintele Arsenie” nu este menţionată moartea martirică şi nici pătimirea Sfântului Ardealului închis fără vină între 17 iulie –30 iulie 1945,  Sf. Paşti –august 1948, ian 1951-martie 1952, de Rusalii 1953, 20 sept. 1955- aprilie 1956, şi hărţuit încontinuu până la ultima sa suflare. Deşi sfinţilor li se povesteşte pătimirea pentru care au primit cunună de martiri, Î.P.S Laurenţiu Streza (Mitropolitul Ardealului) spunea la Centenarul Părintelui Arsenie Boca organizat de Fundaţia creştină Arsenie Boca împreună cu Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus că: “despre sfinţi, despre o personalitate [ca a Părintelui Arsenie Boca] nu ne interesează câte ore, de ce şi unde a fost închis”. Desigur, pe 25 sept. 2010 părerea sa era menită să-mi taie mie avântul de a vorbi de pătimirile de o viaţă a Sfântului Ardealului, pe care făgărăşenii îl pictează în biserici alături de sfinţii canonizaţi. O tăcere inexplicabilă asupra morţii martirice a sfântului Arsenie Boca a fost respectată cu sfinţenie şi de cei care au alcătuit biografia pe site-ul Fundaţiei Arsenie Boca, avându-l ca preşedinte pe dl. Cristian Filip.

In scurta mea interventie de la Centenarul Părintelui Arsenie Boca (29 sept. 1910-28 nov. 1989) din Aula Academiei de cultură şi religie din cadrul Mânăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus am atras atenţia asupra modului cum în prefaţa albumului Biserica de la Drăgănescu, îngrijitorul volumului a trecut o declaraţie de anchetă poliţienească drept autobiografie a Părintelui Arsenie, fără specificarea provenienţei. Era vorba de prima arestare a ieromonahului Arsenie Boca, pe atunci stareţ al Mânăstirii Brâncoveanu. La data arestării, Părintele se afla la Mânăstirea Bistriţa (Vâlcea) unde fusese invitat să ţină prelegeri. Punând cap la cap nişte informaţii, ajunsesem la concluzia că eliberarea stareţului s-a datorat atunci Patriarhului Nicodim Munteanu (decedat în condiţii suspecte la începutul anului 1948), care a condiţionat prezenţa preotului Burducea în Sinodul din 30 iulie 1945 de eliberarea preoţilor arestaţi. Din păcate nu am reuşit să duc ideea până la capăt fiindcă “despre sfinţi, despre o personalitate [ca a Părintelui Arsenie Boca] nu ne interesează câte ore, de ce şi unde a fost închis” (Î.P.S Laurenţiu Streza). Din dosarul de Securitate (de peste 1 200 de file) intrat de puţină vreme în atenţia cercetătorilor s-a mai fotocopiat prima pagină dintr-o a doua declaraţie semnată pe 23 iulie 1945 care însă n-a mai fost copiată în întregime, spre a se vedea ce informaţii mai fuseseră smulse în urma torturii. Neputând vorbi de pătimirea din detenţie, n-am ajuns nici la pătimirea finală din care i s-a tras Părintelui Arsenie Boca moartea martirică

In volumele de mărturii din Ţara Făgăraşului (Ed. Agathon, Făgăraş), dl ing. Ion Cişmileanu inserează şi el povestea schingiuirii de către Securitate a “călugărului iconar” Arsenie Boca la vârsta de 79 de ani. Despre moartea sa martirică vorbeau pe şoptite toţi cei veniţi în 4 decembrie 1989 la Prislop la înmormântarea Părintelui. Iată ce spunea călugărul care a fost la Sinaia când a murit Părintele ieromonah Arsenie Boca, iniţiatorul reînvierii duhovniceşti de la Sâmbăta de Sus,  care a prevăzut că după moarea sa “ţara va lua foc” [duhovnicesc] de la Prislop:

“ În 1989 părintele Arsenie spunea celor apropiaţi: ‘nu mă mai vedeţi în curând că aştia mă termină’. În ultimii ani celor de la conducere le era foarte teamă de părintele Arsenie. Era ţinut în satul Drăgănescu iar intrările în sat erau păzite zi şi noapte de Securitate (…) Ultimele momente şi le-a petrecut  la Sinaia. Trebuie neapărat să scrieţi asta. Am fost la el împreună cu parintele Dometie care a fost ţinut acolo timp de o săptămână şi jumătate. Si nu i-au dat voie să vorbească cu el. Maica de acolo ne spunea că e la Drăgănescu. Părintele Arsenie avea însă un căţel mic, flocos, negru. Unde era părintele, acolo era şi căţelul. Când am văzut căţelul, mi-am dat seama că este acolo. În cele din urmă ni s-a spus că este bolnav şi că nu poate vedea pe nimeni. I se poate trimite doar un pomelnic sau o scrisoare… După trei zile ni s-a spus că a murit părintele. L-au adus şi era aşa cum era: TORTURAT şi CHINUIT. Se vedea la degete şi la faţă faptul că a fost torturat. Eu am fost la înmormântare şi am văzut: unghiile de la două degete îi erau pur şi simplu zmulse…Toate acestea s-au petrecut pentru că a prezis căderea şi moartea lui Ceauşescu. Nu mi-e frică să spun adevărul, chiar dacă unii mai vor să ascundă acest lucru. Puteţi fi şi un om trimis de cei care l-au torturat şi acum vor cu orice preţ să ascundă adevărul. Eu spun adevărul pe faţă, pentru că mulţi îl ştiu, dar nu îl spun”.

Transcrierea începutului interviului figurează şi pe un alt site ca interviu luat în toamna lui 2007 de dl Claudiu Târziu. Numai că pe blogul acestuia,  spusele din partea finală pe care le-am citat mai sus nu apar (sic!).

https://isabelavs.blogspot.com/

la Centenarul sărbătorit la M-rea Brâncoveanu

Vezi si: Arsenie Boca ne-a pictat pe toti la Draganescu. Reportaj de Camelia Tabacu si fotografii cu frescele Parintelui

You can leave a response, or trackback from your own site.

22 Responses to “Moartea martirica a Părintelui Arsenie Boca (1910-1989) – un adevăr ascuns. Cine l-a chinuit pe Parinte inainte de moarte? 100 de ani de la nasterea Sfantului Ardealului, miercuri, 29 septembrie. IPS Streza si Centenarul de la Sambata”

  1. Exact asta spune si Dan Lucinescu intr-o carte, “Arsenie Boca, un sfant al zilelor noastre”! Parintele nu a murit de moarte buna, ci in chinuri groaznice. Se zice ca Maicutele de la Metocul Manastirii Prislop (din Sinaia, unde si-a petrecut parintele ultimii ani de viata) stiu mult mai multe, dar chiar si acum, dupa atatia ani, se tem sa vorbeasca….

  2. De la Centenarul Arsenie Boca -M-rea Brancoveanu (25-26 sept.2010).

    Invitata fiind de dl Dan Lucinescu (Fundatia Arsenie Boca) sa vorbesc, iata ce am apucat sa spun in cele 3 minute cate mi-au fost ingaduite.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZiOEOBC1H1Y

  3. Dupa indemnurile Parintelui Arsenie Boca, preotii nu trebuiesc vorbiti decat de bine.
    De aceea v-as ruga sa schimbati ‘strambul” STREZA cu “IPS” STREZA in titlu.

    La inceputul anului 1949 Patriarhul Justinian a numit Ministerul Cultelor drept “Securitatea Preotilor” (cf. nota informatorului Matei in dosar 1470, vol. 2, p.60). Lamurirea priveste spusele mele la Centenarul Arsenie Boca de la M-rea Brancoveanu.

  4. alinp says:

    Sfantul Parinte Arsenie si-a dorit mucenicia! (cel mai frumos dar pe care il poate face un om, Domnului nostru Iisus Hristos; asa cum El s-a jertfit pentru pacatele noastre, la fel si Mucenicii isi jertfesc viata pentru Iisus Hristos, pentru marturisirea Adevarului, pentru Biserica Ortodoxa,…)
    Nu intamplator a plecat la Domnul in ziua de 28 Noiembrie, zi in care a primit mucenicia si Sfantul Stefan cel Nou; Sfant care este pictat la Biserica Draganescu.

    Doamne ajuta.

  5. Madalin says:

    Da, chiar, de ce il numiti “Strambul” pe mitropolit ? Doar pt ca si-a expus opinia vizavi de subiect ? Consider ca are dreptul la o opinie, si asta nu inseamna ca judeca stramb….. Pacat ca stampilati asa oamenii 🙁

  6. VR says:

    Las’ ca stiu eu de ce-i zic Strambul. Si stie si el… 🙂
    Dar o sa-i fac respect doamnei Isabela Vasiliu Scraba rugamintea.

  7. Lari says:

    Si cum sa nu te umpli de spume cand unii regreta comunismul? CUUUM???

    Oh, Doamne, m-au trecut fiorii cand am citit ca Parintele si-a petrecut ultimele zile in orasul meu natal…

  8. Inregistrarea de la Centenar are urmatoarea adresa corecta:

    https://www.youtube.com/watch?v=Zi0EOBC1HlY

  9. VR says:

    Multumesc!

  10. 1. D-le Victor Roncea, dupa cum ati intercalat autorul articolului in cuprinsul titlului reiese ca I. V.-S. a ascuns adevarul.

    2. Conversatia cu d-na H. Muller este de milioane. Felicitari pt telefonul dat. Asa am aflat cum a trebuit sa se mute de la hotel din cauza Securitatii.

  11. VR says:

    dna I.V. – S. Multumesc mult! Am modificat. Toate cele bune!

  12. PROBABIL INTUNECIMEA SA STREZA IMPREUNA CU PREA INTUNECATUL DANIEL AU FOST COLEGI LA SCOALA DE OFITERI DE LA BANEASA ???? DACA STREZA AR FII FOST CU ADEVARAT UCENICUL PARINTELUI ARSENIE AR FII AVUT CURAJUL SA SPUNA ADEVARUL INDIFDERENT DE REPERCURSIUNI…. DOMNUL IISUS SPUNE INDRAZNITI CA EU AM BIRUIT LUMEA……..

  13. Despre Parintele Arsenie Boca si in urmatoarele inregistrari pe care cenzura vrea sa le indeparteze de pe youtube
    Steinhardt
    https://www.youtube.com/watch?v=rTbj79IoOBY&feature=youtu.be
    Domnita Ileana si Vintila Horia
    https://www.youtube.com/watch?v=w0O_gLroSCk&feature=relmfu

  14. Inregistrarea conferintei Isabelei Vasiliu-Scraba despre VINTILA HORIA si DOMNITA ILEANA/Maica ALEXANDRA s-a facut pe 18 mai 2012 la Alba Iulia, la Centrul de Conferinte “Gaudeamus” al Universitatii “1 dec. 1918”, unde avea loc Sesiunea Stiintifica DIALOGUL CULTURILOR INTRE TRADITIE SI MODERNITATE (Editia XIV-a, Editie aniversara la implinirea a doua decenii de invatamant universitar filologic la Alba Iulia), 17-18-19 mai 2012.

  15. George says:

    Rangul bisericesc, mai presus de lege: Mitropolitul Ardealului a trecut peste regulament şi şi-a pus fiii „pe drumul cel bun” (DOCUMENTE) Intrând în structurile Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu cu mulţi ani în urmă, Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a profitat de ocazie pentru a-i duce pe „drumul cel bun” pe doi dintre fiii săi. Ȋn calitate de coordonator sau chiar Decan al facultăţii, Mitropolitul Ardealului le-a acordat fiilor titlurile de doctor cu toate că procedura a însemnat încălcarea unor norme legale. Pe 25 noiembrie 2010, unul dintre cei cinci copii ai Mitropolitului, Dan Alexandru Streza, şi-a susţinut teza de doctorat la aceeaşi facultate la care tatăl său a fost numit decan doi ani mai devreme. Mai mult decât atât, din comisia care l-a evaluat pe tânărul Dan Alexandru a făcut parte, printre alţii, înşuşi I.P.S. Prof. univ. dr. Laurenţiu Streza, in calitate de conducător ştiinţific (anuntul AICI), prezenţă ce încalcă Regulamentul de organizare şi desfăşurare a studiilor universitare de doctorat în Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în două puncte critice. Paragraful (3) al Articolului 75 din Regulament interzice studentului-doctorand „să se afle în relaţie de soţi, afini şi rude până la gradul al III-lea inclusiv cu conducătorul său de doctorat, cu membri ai comisiei sale de îndrumare sau ai comisiei de doctorat numite în vederea susţinerii publice a tezei sale de doctorat.”Anii au trecut, iar Dan Alexandru Streza a devenit doctor în teologie cu lucrarea „Sărbătoarea Naşterii Domnului: originea apostolică, evoluţia şi importanţa ei în cadrul anului liturgic”. 2013 a venit, însă, cu nevoia de schimbare pentru tânărul doctor. Facultatea de Teologie a scos la concurs mai multe posturi didactice pentru anul universitar 2012-2013, iar Dan Alexandru Streza a reuşit să obtină postul de asistent universitar pentru disciplinele „Cântare bisericească şi imnografie creştină”, „Cântare bisericească şi ritual”, precum şi pentru „Muzică bisericească şi ritual”. ***www.ghimpele.ro/2013/04/rangul-bisericesc-mai-presus-de-lege-mitropolitul-ardealului-a-trecut-peste-regulament-si-si-a-pus-fiii-pe-drumul-cel-bun-documente/

  16. Elena says:

    Mai devreme sau mai tarziu judecata va veni pentru fiecare.
    Din fata Lui Dumnezeu n-ai cum sa fugi.
    Parintele Arsenie Boca in sufletele noastre este Sfant.
    Asa cum iL percepem toti cand luam contact cu locurile pe unde s-a nevoit si nu avem nevoie de alte dovezi.
    Dumnezeu lucreaza prin Sfintii Lui.
    Multumim Parinte Arsenie Boca pentru pacea din sufletele noastre care se aseaza atunci cand rostim Sfant numele Tau.
    Minunile Lui Dumnezeu au loc prin cei care L-au iubit si si-au primit mucenicia in liniste si smerenie.
    Intr-o zi,cand va randui Dumnezeu Parintele Arsenie Boca va fi trecut de drept in calendar ca SFANT.
    In sufletele noastre este de mult SFANT.

  17. gabriela n. says:

    Va rog sa fiu iertata daca spun si eu o credinta a mea: aceea ca , daca nu se stiu prea multe despre metocul de la Sinaia al Manastirii Prislop , despre imprejurarile mortii parintelui, este pentru ca sfintia sa asa doreste . Acest om minunat a dorit sa fie CALUGAR si aceasta a fost toata viata sa. Dar in mare parte a vietii sale,calugaria a dus-o nu in linistea si pacea unei manastiri ci in lume , in zbucium ,nevoindu-se sa-si implineasca menirea asa cum i-a dat Parintele din cer ascultare: in lume ! Nevoia sa de asceza , de tacere , de vorbire permanenta cu Dumnezeu au trebuit a fi implinite in lumea laica ,fara a avea mangaierea slujirii Sfintei Liturghii pe care stim cat de mult o iubea ! Trebuie sa fi fost foarte, foarte greu pentru sfintia sa si acest greu , aceasta nevointa l-a sfintit . Despre sfinti vorbesc ingerii ; cine suntem noi sa cautam sa aflam cu tot dinadinsul lucruri care deocamdata ne sunt oprite? A FACUT BUNUL PARINTE ASCULTARE TOATA VIATA SA !Noi nu am facut ascultare fata de indemnurile sale minunate .De ce nu putem sa-i urmam exemplul de smerenie totala si sa asteptam sa ” se plineasca vremea” ? Sa ma iertati caci vorbesc din multa iubire ce am fata de parintele Arsenie!

  18. VR says:

    Am procedat in consecinta. Va asteptam cu alte marturii, daca doriti.
    Doamne ajuta!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova