Oprescu si demolatorii sai s-au grabit sa mute statuile de la Universitate, incepand cu Mihai Viteazu, inainte ca Instanta sa le-o interzica. FOTO/INFO/VIDEO

Saptamana trecuta va informam in exclusivitate cu privire la actiunea deschisa in Justitiei impotriva Primariei Generale a Capitalei privind ilegalitatea operatiunilor de demolare a simbolurilor nationale de la Universitate prin mutarea statuilor, “temporar”, intr-un colt obscur al parcului Izvor, fara nici o consultare publica, conform Legii. Instanta urma sa decida saptamana aceasta asupra blocarii oricaror lucrari, in lipsa unei baze legale a Primariei si firmei sale preferate, Apolodor, dupa cum puteti citi in UPDATE-ul acestei postari, privind Ordonanta Presedintiala solicitata de catre fondatorul asociatiei Toleranta Zero, Mihai Tociu.

Pentru a evita acest lucru, compania de constructii aleasa de Oprescu a mutat in week-end-ul tocmai trecut, in ritm dracesc, toate cele trei statui ramase, in frunte cu Mihai Viteazu, dupa ce in urma cu trei saptamani fusese mutat doar Ion Heliade Radulescu. In mod “neciudat”, de data aceasta, demonstrand capacitatea de generare a unei “omerte” in presa, cu exceptia Adevarului, stirea a fost ocultata in totalitate, in ciuda spectaculozitatii operatiunii, desfasurata in doua dimineti la rand. Nici macar TVR-ul, platit din banii “poporului”, nu a socotit evenimentul “o stire”. Normal, daca este condusa de piticii de gradina ai lui Soros.

Problema Primariei este, insa, ca procesul e pe rol si, daca Instanta va hotari ca intreaga actiune fortata a fost ilegala, Oprescu va fi obligat sa sisteze lucrarile la parcarea nefireasca sapata in mijlocul relicvelor manastiresti de la 1500 si ale Academiei Sf Sava de la 1680 si sa aduca inapoi toate statuile.

Inainte de relatarea Adevarului, putina Istorie:

“Statuia lui Mihai Viteazul fost dezvelită pe 8 noiembrie 1874 în piaţa din faţa Academiei (Universităţii) în prezenţa familiei domnitoare, a membrilor guvernului, a corpului diplomatic, a Mitropolitului Nifon, a primarului, a unui numeros public. S-au rostit alocuţiuni de la balconul Universităţii, pline de patriotism, s-a subliniat că este prima statuie ridicată de români şi dedicată unui mare erou naţional. După dezvelire militarii au defilat, au dat onorul şi s-au tras salve de artilerie. Pe seară, la Palat, s-a dat o recepţie…

Dezvelirea statuii fusese amânată 7 luni din cauza presiunilor diplomatice datorate guvernelor de la Viena şi Istanbul care vedeau în această statuie un act de independenţă (ceea ce şi era). Diplomaţii şi ofiţerii turci, aflaţi în Capitală considerau că ridicarea unui monument dedicat unui mare duşman al otomanilor e o jignire la adresa puterii suzerane. România era incă sub suzeranitate otomană. De asemenea presa vremii afirma că şi Austro Ungaria ar fi impotriva organizării de festivităţi dedicate celui ce i-a bătut pe unguri…

9 luni a fost amânată dezvelirea, motiv pentru care au avut loc şi mişcări studenţeşti de stradă.

Acum totul s-a facut in liniste, hoteste. Iar pe perioada cat Mihai Viteazu sta izolat cu colegii sai de suferinta, “la racoare”, in parcul Izvor, Oprescu a plantat in Piata Universitatii, pe post de cizma ruseasca, pantoful austro-ungar “Humanic“. Tot ilegal.

Adevarul a relatat chiar sambata despre operatiunea Apolodor: “In timp ce mulţi dintre bucureşteni încă mai dormeau, azi-dimineaţă, în zona Universităţii, era agitaţie mare. Începea mutarea celor trei statui de pe Bulevardul Regina Elisabeta în Parcul Izvor”. Stirea a fost urmata de o a doua, cu titlul Mihai Viteazul a ajuns in fata Parlamentului, in care se aminteste cum “acţiunea de ridicare a statuii lui Mihai Viteazul a început ieri la primele ore ale dimineţii, când pe bulevardele din Capitală era linişte şi foarte puţine maşini”. “Un utilaj agabaritic adus special din Austria şi-a făsut astfel loc pe străzile aproape goale şi a fost adus până în zona Universităţii, unde ultimele trei statui erau pregătite pentru transport. În jurul orei 6.00 a început mutarea celor trei statui de pe Bulevardul Regina Elisabeta în Parcul Izvor”, mai consemneaza Adevarul. Dis de dimineata, “pe sest, “in liniste”, hoteste, cum ii sta bine unui primar.

Istoria monumentului, cu fotografii de epoca, la Bucurestii vechi si noi. Filmari de la mutarile ilegale si protestul de Sf Maria in apararea lui Mihai Viteazul, mai jos:


You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova