Cele mai mari plasamente ale miliardarului George Soros (foto), dar si ale lui John Paulson si Paul Touradji, prin intemediul fondurilor lor de investitii, sunt in aur, al carui pret a crescut cu 24% de la inceputul acestui an, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare.
Prin intermediul produselor financiare sunt tranzactionare la nivel mondial 2.088 tone de aur, cantitate echivalenta cu productia pe noua ani din Statele Unite, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax. Un raport al Goldman Sachs estimeaza ca plasamentele in metalele pretioase vor aduce anul viitor cele mai mari profituri.
Achizitiile de aur arata ca investitorii cumpara active tangibile in conditiile in care guvernele si bancile centrale, in frunte cu Rezerva Federala a SUA, introduc pe piata financiara lichiditati de peste 2.000 de miliarde de dolari.
Cantitatea de aur tranzationat prin intermediul produselor finaniare, din care pana la jumatate ar putea fi detinut de investitori individuali, potrivit BlackRock, este mai mare decat rezervele oficiale ale oricarui stat, exceptand SUA, Germania, Italia si Franta.
“Cei care vand aur fac o mare greseala. Tendinta de crestere puternica a pretului aurului (piata bull) va lua sfarsit cand dobanzile reale vor deveni pozitive si suntem departe de aceasta situatie. Fed considera ca trebuie sa tipareasca bani pentru a preveni majorarea dobanzilor si pentru a salva economia”, a explicat Michael Pento, analist la compania Euro Pacific Capital din New York, care a anticipat corect cresterea pretului aurului in ultimii doi ani.
Pretul aurului a crescut cu 87% din septembrie 2007, cand Fed a inceput reducerea dobanzii de politica monetara, iar pietele financiare au inceput sa aiba probleme.
Indicele Standard & Poor’s 500 a scazut de atunci cu 21%, chiar daca in 2009 a crescut cu 23%.
Fed a mentinut dobanda cheie aproape de nivelul zero din decembrie 2008 si intentioneaza sa suplimenteze lichiditatile din piata cu 600 de miliarde de dolari pana in iunie 2011, prin achizitia de obligatiuni guvernamentale.
Pretul aurului, care nu aduce dividende, a atins pe 9 noiembrie nivelul record de 1.424,6 dolari pe uncie, la bursa din Londra, iar luni este tranzactionat la circa 1.362,4 dolari pe uncie.
Sursa: Daily Business.ro
tipul asta are o turma de ONG uri care militeaza impotriva RMGC si el cumpara aur, cum vi se pare ceea ce face, si in plus sa ne gandim ca noi credem tot ce palavragesc cei din prin ONG uri despre proiect, ar trebui sa ne informam singuri
cât îl urăsc pe șarlatanul acesta, face atâta haz de RM cu ONG uri cu marșuri etc pentru a cumpăra acțiuni, el este cel care ne induce în eroare și ne manipulează emoțional prin campanii eco
de curand am aflat de ultima campanie a lui soros cu RM a dus la po scadere cu 20 % a actiunilor RM dupa care a mai cumparat un pic, ma intreb cand o sa stopeze aceasta treaba eco si va nega tot ce a facut, ce excroc …
Si elevii, in America stiu ca, pe timp de criza trebuie sa investesti in aur si argint, altfel te “frigi”
E o chestiune subanteleasa acolo sa faci plasamente in aur. Si este intelept. Romanilor inca nu li s-au deschis ochii in aceasta privinta.Americanii au si serii intregi de monezi de aur si argint, comemorative sau nu , care se preteaza perfect acestor achizitii chiar si de catre patura medie sociala Americana.
Poate dupa inca 10 criza o sa invatam si noi din practicile financiare ale altora..