Moise, evreii, tiganii si Ion Antonescu, omul care ne-a destiganizat in actele de identitate: “romii” vin de la unguri

Nu, nu este vorba de maresalul Ion Antonescu, desi conduce o companie de prestigiu care se numeste… Marshal Turism (na, ca i-am facut si reclama 🙂 )! Este Ion Antonescu, fost secretar de stat in ministerul Culturii (foto stanga, impreuna cu basarabeanca Tamara Buciuceanu-Botez), omul care ne-a refacut romani, in acte, in loc de “romi”. Am prezentat acest episod in studiul Civic Media din 2007 – Cum au devenit romanii romi (raspuns: prin grija lui Petre Roman, Andrei Plesu si George Soros). Reiau acest pasaj pentru a intra in  tema:

Oficilizarea in cadrul institutiilor de stat a denumirilor rom/rrom/romani s-a realizat cu titlu obligatoriu desi la nivel european avem doar simple recomandari in acest sens, venite din partea Consiliului Europei si nu a Uniunii Europene. In acelasi timp, confuzia rom-roman pe plan european a dus pana la situatii ridicole. Astfel, o delegatie oficiala a fost impidicata sa intre intr-un stat UE, inainte de aderare, pentru ca pe pasaport prescurtarea tarii noastre era ROM. Aceasta situatie l-a determinat in 2002 pe secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor de la acea data, Ion Antonescu, sa solicite primului-ministru schimbarea prescurtarii, cel putin in pasapoartele noastre, ceea ce s-a si indeplinit, de atunci aceasta fiind ROU, pe criteriul apartenentei la spatiul francofonic. Insa acest lucru nu se poate realiza in toate domeniile. De exemplu, chiar daca s-a reusit ca la Comitetul Olimpic sa se faca aceasta modificare, ROM-ROU, in baza de date mondiala pentru competitii sportive internationale sau in nomenclatorul diplomatiilor straine, prescurtarea este si azi aceeasi: ROM. Confuzia persista deranjant.

Acum, m-am bucurat sa gasesc in cadrul campaniei Jurnalului National “Tigan nu Rom” si opinia, la zi, a lui Ion Antonescu, care acum duce lupta pentru reromanizare mai departe cu… CNA-ul. Iata:

La începutul lunii martie anul trecut, Ion Antonescu a solicitat CNA să ia măsuri pentru ca în transmisiunile sportive televizate indicativul de ţară al României să nu mai apară sub prescurtarea “ROM”, ci “ROU”. În 2006 a apărut un nou standard european şi a fost adoptat ca standard naţional, iar indicativul de ţară al României a rămas ROU. CNA a transmis însă că standardele nu mai sunt obligatorii decât dacă sunt preluate într-o hotărâre de Guvern sau un ordin. Şi cum un astfel de act normativ nu a fost emis, CNA a considerat că propunerea lui Ion Antonescu “ar constitui o măsură care nu ar avea la bază un temei juridic”. Acum, Ion Antonescu se întreabă dacă nu cumva există o legătură între prezenţa UDMR la guvernare şi opoziţia faţă de folosirea termenului de “ţigan” în loc de “rom”.

Şi aceasta în contextul în care Ministerul Culturii este condus de un udemerist, ca şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. “Cum de foarte mulţi nu ştiu că de fapt «rom» vine de la cuvântul «roma» de la unguri? De ce s-a luat denumirea din limba maghiară, şi nu din altă limbă? De ce pe stadioane se iau de fotbaliştii români, spunându-le ţigani, şi nu romi? De unde provin banii pentru ONG ţiganilor? Nu cred că de la UE. S-ar părea că provin de la Soros? Ce s-ar fi întâmplat dacă şi Academia Română era condusă de un ungur?”, se întreabă retoric Ion Antonescu, citat de Gabriela Antoniu.

Buna intrebarea! Eu ma intreb ce-o sa se intample cand la Radio Romania va rasuna imnul Ungariei!? Nu cred ca e departe momentul…

Cum m-am intalnit azi, intamplator, la un eveniment monden, cu omul care ne destiganizat in pasapoarte si buletine, am avut ocazia sa mai aflu si un banc pe tema venirii ungurilor si tiganilor pe meleagurile romanesti, inspirat din istorisirea unui fost ambasador al Israelului la ONU. Povestea e asa: la finalul unui discurs flamboiand, ambasadorul tine sa mai adauge un cuvant, de esenta bilblica, si aminteste cum, dupa ce Moise a despartit apele, si-ar fi adus aminte de haine si s-ar fi intors sa le ia de unde le lasase, pe plaja. Cand colo, ia-le de unde nu-s: “Le furasera palestinienii!”, a afirmat ambasadorul evreu in plenul Adunarii Generale a ONU. Ambasadorul palestinian se ridica tulburat: “Nu este adevarat, noi nu eram acolo pe vremea aceea!”. Diplomatul israelian, satisfacut: “Pai vedeti!”. Asa si cu noi, ungurii si tiganii, conchide fostul secretar de stat snoava.

Iata si un extras dintr-un interviu din fosta Ziua, luat de doamna Iolanda Malamen lui Ion Antonescu, pe aceeasi tema. De folos:

In ungureste la tigan se spune roma

Odata cu conflictul dintre Romania si Italia in privinta infractionalitatii, revine in discutie acut termenul de rom. Este chiar o asa de mare problema folosirea lui?
N-as vrea sa vorbesc despre acest subiect, dar m-am intors recent dintr-o excursie facuta in strainatate, in care am fost cu niste prieteni. Una dintre familiile de romani (sot si sotie) a avut disconfortul si neplacerea sa aiba in avion locurile, unul in spatele celuilalt. Aflandu-ne intr-un Air France, prietenul l-a rugat in franceza pe ocupantul locului de langa el sa faca schimb de locuri. Inainte de a raspunde, francezul l-a intrebat din ce tara este… Dupa ce i-a spus Romania… barbatul a replicat: “A, roma?” (A, tigan?) si a refuzat schimbul. Sunt convins ca schimbul ar fi avut loc, daca era vorba de alta tara.

De unde vine cuvantul roma?

In 2002, cand eram secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor, am citit in Cotidianul un articol luat de pe site-ul unei Universitati din Texas care vorbea despre Romania. Toate referirile din articol la Romania si roman erau scrise: ROMAnia. Atunci m-a preocupat sa aflu de unde vine termenul si am aflat ca ungurii spun la tigani, roma. Fac o paranteza si precizez ca admir talentul ungurilor de a-si promova ideile. Dupa cum stiti, fiecare popor are cate o denumire pentru tigani, dar se pare ca domnul Soros a putut determina Uniunea Europeana sa accepte denumirea de roma, care la inceput continea doi de “r”, ce s-au pierdut intre timp. Ce am facut eu in acest sens? Dupa citirea articolului, am cerut o intrevedere (pe mai multe probleme) cu Adrian Nastase, prim-ministru pe atunci. Printre altele propuneam ca in toate buletinele si pasapoartele, la rubrica nationalitate, prescurtarea de la roman in “rom” sa se schimbe in “ro”, de la Romania. Adrian Nastase a admis-o pe cea de “rou”, care venea de la frantuzescul Roumanie. In acelasi timp am facut o adresa catre Comitetul Olimpic, cu cererea ca prescurtarea Romaniei sa fie “rou”, nu “rom”. Am facut si o adresa catre ambasadorul Statelor Unite, prin care-l informam de aceasta schimbare. Domnul ambasador mi-a multumit, spunandu-mi ca nu avea cunostinta de ea. Anul trecut mi-a plecat in interes de serviciu o salariata in SUA. Eu am o deviza in viata, dupa care ma conduc. Cred, dar verific. Am cerut sa vad ce scrie pe viza americana care i se daduse angajatei mele, si am constatat ca nu s-a schimbat aceasta denumire, propusa de mine, din “rom” in “rou”. Am pus mana pe telefon si am cerut cu consulul Ambasadei SUA la Bucuresti. L-am intrebat daca stie ca in legislatia romana, prescurtarea este “rou” nu “rom”. Mi-a raspuns: “Asta e politica guvernului american”. Am facut din nou o adresa atat catre Ambasada SUA, si alta catre Camera Deputatilor si Ministerul de Externe roman, aratand ca Ambasada SUA din tara noastra nu respecta legile. Nu am primit niciun raspuns pana la aceasta ora.
Ideea este ca, daca nu se revine la cuvantul tigan, ceea ce s-a intamplat in avion, se va repeta in viitor si toti romanii vor fi considerati tigani.

Domnule Ion Antonescu, este chiar atat de blamabil sa fii tigan?
Eu nu spun ca-i blamabil, dar am constatat de-a lungul anilor ca toate organizatiile nonguvernamentale sau ale minoritatilor, cer numai drepturi si nu vorbesc nimic despre indatoriri. Cand indatoririle vor fi puse in aplicare, adica respectate, conform comportamentului unui cetatean european, nu va mai fi nicio diferenta intre romani si tigani.
Si cum ramane cu, (iertat sa-mi fie cuvantul) cu isteria italiana?
Nenorocirea este ca ceea ce fac tiganii de multe ori sunt gainarii (cersit, furtisaguri, mizerie) care ies la suprafata, mult mai mult, in comparatie cu faptele foarte grave ale altora. Asta se datoreaza si faptului ca sunt o etnie care deranjeaza prin modul zgomotos si suburban prin care se manifesta.
Daca ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, va continua dialogul pe linia inceputa, sunt sanse mari sa mai aplanam o parte din conflict…

Care este dusmanul numarul 1 al politicii culturale, domnule Ion Antonescu?

Guvernantii care, din pacate cu foarte putine exceptii, nu pot lua nota de trecere la un test de cultura generala.
O sansa a Romaniei in acest moment?
Dupa mine, Romania are o sansa mare de a fi promovat turismul romanesc. Cu Elena Udrea, dar cu o singura conditie: sa-si aleaga mult mai bine consilierii. Ea stie pe ce buton trebuie sa apese, si asta nu este putin lucru..

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Moise, evreii, tiganii si Ion Antonescu, omul care ne-a destiganizat in actele de identitate: “romii” vin de la unguri”

  1. Mihai Tociu says:

    Foarte proasta decizia de a fugi sintagma ROM si s-a inceput cu ce era mai important: indicativul de tara si agentia nationala de presa, ROMPRES. Pe principiul asta, vor urma firmele PetROM, ROMtelecom etc. si, in final, se va ajunge la ROMania.
    Nu era mai normal ca partidul domnului Ion Antonescu sa-i fi redenumit la loc pe tigani si sa mentioneze originea etnica in actele de identitate? De ce nu se face un referendum pe tema asta, daca tot sustinem ca traim in democratie?

  2. cineva says:

    In romaneste la ungur se zice tzsygano. 😉

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova