Iudaism si antisemitism
– preliminarii la o discutie –
de Mircea Eliade
Cartea d-lui Mihail Sebastian, De douã mii de ani, a izbutit pânã acum sã facã pe antisemiti sã urle de bucurie, pe evrei sã se lamenteze si pe gazetarii destepti sã scrie articole cu haz. Sã vedem dacã ea poate face si altceva; dacã ne poate face sã gândim.
Mãrturisesc cã asteptam cartea aceasta ca pe o verificare a tensiunii si a generozitãtii opiniei publice românesti. Nu a opiniei publice de pe stradã, fireste. Dar cel putin a unor anumite elite, a oamenilor, hai sã le spunem, inteligenti si de inimã. Pentru cã romanul aceasta semnat de un scriitor evreu si prefatat de un profesor universitar crestin – aduce cu sine nu numai o serie de calitãti literare, nu numai o sumã de documente sufletesti contemporane si o problematicã tragicã, dar însãsi aparitia lui, asa cum a apãrut, este un semnal si îsi are o profundã semnificatie. Mã refer la actul de mare curaj al autorului; de a scrie aceastã carte – pe care nimeni nu i-a cerut-o – si a stãrui sã fie prefatatã de domnul profesor Nae Ionescu, dându-si foarte bine seama si de riscurile, si de durerile si de situatiile penibile la care se expune.
Lucrul acesta a trecut nebãgat în seamã. Un om care scrie o carte vie, am spune visceralã, o carte care nu cuprinde numai confesiunea durerilor sale iudaice – cãci la urma urmelor aceastã confesiune a mai fost fãcutã si de altii, si poate cu mai multã eficacitate -, ci cuprinde drama si jurnalul nedumeririi sale de om viu în fata eternitãtii si stupiditãtii acestei dureri – ei bine, omul acesta întâlneste cea mai placidã reactiune. De ce? Pentru cã a apãrut cu prefata d-lui prof. Nae Ionescu. Toatã reactiunea “opiniei publice” a fost stimulatã – sau, ca sã fim mai precisi, paralizatã – de alãturarea acestor douã nume: Nae Ionescu – Mihail Sebastain.
Va sã zicã, actul cel mai curajos, cel mai sincer, cel mai igienic pe care l-a fãcut un scriitor evreu de astãzi – acela de a accepta o prefatã “antisemitã” (vom vedea dacã i se poate spune astfel) – actul acesta a provocat cea mai ridicolã rumoare. Mihail Sebastian e mort astãzi în ochii coreligionarilor sãi pentru cã a dat o mare dovadã de tolerantã. Prietenii mei evrei uitã cã toatã suferinta lor porneste din intoleranta mediilor crestine (justificatã sau nu, e altã poveste). Si lovesc astãzi într-un evreu pentru cã acesta a fost prea tolerant…
Trebuie sã recunosc cã reactiunea aceasta e dezgustãtoare. Cã ea dovedeste mediocritatea opiniei publice românesti (opinie formatã, fireste, din crestini si din evrei), frica de a pune problema rãspicat, frica de a judeca, de a gândi, de a se revizui. Mihail Sebastian intrã într-o camerã închisã, deschide larg ferestrele si spune: “nu simtiti cã aici pute? Cã ceva e stricat, ceva care se ascunde cu grijã, ceva care nu se vindecã?” toatã lumea e jignitã de cuvântul “pute”. Vai de mine, cum se poate sã spui asta? Cum sã spui cã între evrei si crestini existã disensiuni, ireductibilitãti, plictiseli? Nu suntem toti “oameni”? Dacã existã antisemitism, apoi acesta se datoreste huliganilor. Este suficient sã fim oameni de omenie, ca orice umbrã de antisemitism sã disparã…
Mihail Sebastian – ca si d. Nae Ionescu – cred altfel. Fiecare pentru motive diferite, fireste. Dar asa cred – si asta o spun. În ceea ce mã priveste, am de fãcut obiectii si autorului si profesorului meu, d. Nae Ionescu. Dar ceea ce mã uimeste de la început este conspiratia josnicã si polemica usoarã ce se duce în jurul acestei cãrti. Pentru simplul motiv cã cei doi autori si-au întrunit numele pe copertã. Pentru cã Mihail Sebastian a avut curajul de a spune ce crede despre evrei si despre antisemitism – si a avut cavalerismul de a apare cu o prefatã ostilã, sau, asa cum se spune, “antisemitã”.
Acum începem sã ne lãmurim. Actul de curaj, de vorbire rãspicatã si sincerã – actul cel mai higienic al publicisticei românesti de la rãzboi – a trecut neobservat pentru cã este amestecat acolo si d. prof. Nae Ionescu. Vã rog sã mã credeti, nu iau apãrarea nici a autorului, nici a prefatatorului. Amândoi se pot apãra singuri. Si o vor face, fãrã îndoialã, atunci când vor avea unde. Dar sunt indignat de felul cum a fost primitã aceastã carte, de toatã conspiratia idioatã a celor ce stiu sã înjure atunci când nu li se rãspunde, de tãcerea si lamentarea ascunsã a confratilor evrei, de superficialitatea sau indiferenta confratilor crestini, de completa lipsã de întelegere omeneascã si crestineascã a acestei drame.
Mã rog, ce e “criminal” sau “supãrãtor” în aceastã carte? Fãrã îndoialã, nu faptul cã ea se ocupã de evrei. Au mai apãrut cãrti despre evrei, scrise de evrei, care au fost judecate fãrã enervare, ba chiar lãudate. Atunci, poate faptul cã, în aceastã carte, evreii suferã – din pricina “destinului”, sau din cauze contingente? Nici asta. În admirabilul roman al d-lui Ury Benador, Ghetto veac XX, evreii suferã, ba suferã chiar mai brutal – si totusi cartea a primit laudele ce i se cuvin. Atunci, stãm si ne întrebãm: care este “crima” acestei cãrti a lui Mihail Sebastian? Dupã însãsi mãrturisirile presei de stânga, crima e clarã: prefata d-lui Nae Ionescu. Nu prezenta acestei prefete; cãci dacã ea ar fi fost “favorabilã” tezei iudaice (ne vom lãmuri îndatã dacã poate fi vorba de “favorabil” sau “ostil”), cartea d- lui Mihail Sebastian ar fi fost primitã cu urale. Nu prezenta, deci; ci sensul acestei prefete, sens “antisemit”, care îsi capãtã grave consecinte în momentul istoric în care ne aflãm.
Va sã zicã, suntem întelesi. S-a trecut peste marele act de curaj, de higienã si de dragoste (da, de dragoste) al autorului, si colaborarea dintre romancier si prefatator a fost interpretatã josnic; ca un act de masochism spiritual, ca o autoinvitatie la suferintã. Iar tot ce profesorul Nae Ionescu a scris în prefatã a fost interpretat cu o adevãratã stupiditate de bãieti destepti. Unul spune: e sofism. Altul: e o prostie. Un al treilea: e o smecherie. Si asa mai departe.
Dacã privim lucrurile fãrã enervare, prefata d-lui prof. Nae Ionescu era sortitã de la început neîntelegerii. Pe de o parte, pentru cã ea spune lucruri neplãcute despre evrei. Pe de altã parte, pentru cã este scrisã pe un plan al filosofiei istoriei; lucreazã, adicã, cu imponderabile. Înteleg foarte bine ca ea sã fie atacatã pentru cã ea spune lucruri neplãcute despre evrei. Dar e penibil sã vezi o sumã de bãieti destepti, o serie de gazetari cu haz, prãpãdindu-se de râs în fata “imponderabilelor”. Câte calambururi nu se pot face pe seama acestui cuvânt, câte jocuri “spirituale” nu pot fi improvizate cu prilejul inocentelor “imponderabile”. Parcã-i aud pe delicatii nostri prieteni: “Cum vine vorba, coane, cu imponderabilele astea? Pãi ce fel de imponderabile sunt ele, când se sparg în capul ovreilor? Vezi, coane, unde duce metafizica?…” Repet, nesfârsite vorbe de haz, amuzante, scânteietoare, “inteligente”, se pot spune despre o prefatã care are nenorocul sã fie scrisã din punctul de vedere al filosofiei istoriei. Dar ce vreti? Asa se scrie filosofia istoriei: fãrã vorbe dulci, fãrã lucruri de toate zilele, fãrã jocuri de cuvinte.
Toate cãrtile de filosofia istoriei – si a lui G. B. Vico, si a lui Hegel, si a lui Gobineau, si a lui Chamberlain, si a lui Spengler – sunt clãdite pe “imponderabile”. Cã sunt armate cu fapte, cu documente – fãrã îndoialã. Dar dl. Nae Ionescu nu scria un tratat; scria o prefatã. În care, fatal, nu putea fi invocat aparatul cu fapte, care dealtfel, e usor de gãsit în orice monografie istoricã asupra problemei. Cã aceastã prefatã e fantasticã, ermeticã, abstractã, pomenind de “structuri”, de “destine”, despre “Iuda” si “Mântuire”, cã ea alunecã pe un plan de demonstrare greu de urmãrit? – e foarte adevãrat. Dar asta e filosofia istoriei, acestea sunt datele problemelor. Prefata poate fi îngustã, poate fi gresitã; vom vedea. Dar, ca sã fie criticatã, criticul trebuie sã respecte planul în care a fost scrisã, planul imponderabilelor. Altminteri, nu numai lucrãrile filosofilor istoriei mai sus citati pot fi foarte usor luate în râs – dar orice filosof, orice metafizician, poate fi ridiculizat cu nesfârsit haz. Bunãoarã, Kant: “Cum e cu chestia lucrului în sine, coane? Pãi ce lucru în sine este ãla, dom ‘le, dacã îl simt colo, mã ‘ntelegi…?” Si asa mai departe.
Ce s-a întâmplat cu prefata d-lui Nae Ionescu? A început a fi “atacatã” din punct de vedere economic, marxist, politic, gazetãresc etc. – a fost privitã, cu alte cuvinte, printr-un unghi al contingentelor. D. Nae Ionescu spune cã evreul suferã. Asta va îndemna pe huligani sã spargã geamurile sau capetele ovreiesti, asigurati prin “argumente metafizice”. Deci, prefata d-lui Nae Ionescu este primejdioasã, ba chiar este criminalã, iar evreul Mihail Sebastian este un trãdãtor de neam” pentru cã a primit-o în fruntea cãrtii sale. Ca sã fim cinstiti, aceasta este argumentul intim al presei “democratice”. (Cealaltã presã, “nationalistã”, nu zice nimic. Se bucurã în tãcere sau în urale).
Cã ceea ce spune d. Nae Ionescu în prefatã este nejustificat din punct de vedere economic? O fi. Dar nu aceasta este problema pe care d-sa o pune. Cãci, dacã e vorba asa, nici din punct de vedere botanic nu este justificatã. Si nici din punct de vedere astronomic. Deci toate obiectiile care se aduc nu se tin în picioare. toate îsi au un singur suport real (si e pãcat cã, în fata unei cãrti atât de sincere ca ceea a lui Mihail Sebastian, lucrurile acestea nu se spun sincer, pe fatã, fãrã ocoluri). Anume: prefata apare într-un moment istoric penibil, într-o conjuncturã politicã în care greutatea cuvântului d-lui Nae Ionescu poate apãsa mai mult decât evreii pot îndura. Vorba noastrã: huliganii capãtã argumente metafizice…
Lãsãm la o parte faptul cã un gânditor care scrie filosofie a istoriei nu-si poate pune problema conjuncturii politice în care se tipãreste gândul. Cãci atunci am acuza prea mult pe un Fichte, iar Croce nici n-ar mai cuteza sã scoatã ochii în lume. Dar sã atacãm problema direct: este prefata d-lui Nae Ionescu antisemitã? Sã-mi fie îngãduitã o parantezã personalã: ca sã vedeti ce înseamnã “antisemitism” în presa noastrã, de toate nuantele. Acum un an am fost invitat de cercul studentilor evrei din Bârlad sã le tin o conferintã. Trei zile dupã aceea, nu stiu ce foaie a L.A.N.C.-ului mã fãcea “jidãnit”, “vândut jidanilor”, si asa mai departe. N-au trecut câteva lumi, si apãrea aici, la “Vremea”, un articol de al meu intitulat “A nu mai fi român!”. O revistã nationalistã îl reproduce si îl comenteazã, lãsând a întelege cã m-am “convertit la românism” (deci si la oarecare antisemitism). Din nefericire, în cadrul suplinirii mele la Facultatea de Litere, am vorbit si despre iudaism, si am vorbit asa cum cred. În aceeasi sãptãmânã auzeam cã sunt “jidan” (dupã cum vedeti, lucrurile erau destul de înaintate; se preciza chiar si numele meu adevãrat: Elias). Dar jocul cu antisemitismul nu se opreste aici. În urma unui articol, publicat în “Vremea” (articol teribil de masacrat de cenzurã, e drept; se numea “Compromiterea românismului”!), o foarte interesantã revistã sãptãmânalã introduce o notitã în care eram numit pe rând: “antisemit, huligan si gogoman”.
Toate aceste întâmplãri plãcute m-au învãtat sã nu mai acord nici o valoare termenilor de “antisemit”. Ce poate sã însemne acest cuvânt? Dacã esti nationalist, adicã dacã îti iubesti tara, crezi în destinul ei si te sacrifici, în mãsura însusirilor tale, mãririi si întãririi ei – esti antisemit? Atunci toti bunii cetãteni ai tuturor tãrilor sunt antisemiti. Sau esti antisemit dacã faci deosebire între cetãtenii aceleiasi tãri? Atunci toti istoricii timpurilor moderne si toti sociologii sunt antisemiti, si toti etnografii, toti antropologii, toti istoricii religiilor, care constatã grupuri etnice si structuri spirituale semite. Sau esti antisemit dacã faci deosebire între cetãteni, scriind: evreul Husserl, sau evreul Montefiore, sau evreul Leon Blum? Atunci si redactorii unei gazete democrate de amiazã, Vestea, sunt antisemiti; cãci au scris “evreul Baier învinge pe Carnera”, în loc sã scrie “californianul Baier”…
Dupã cum vedeti, termenul acesta si-a cãpãtat atâtea întelesuri conjuncturale si parazitare, încât a ajuns foarte vag, aproape impracticabil. La fel cu expresia “filosemit” sau “jidãnit”. Cãci dacã te revolti atunci când oameni nevinovati sunt bãtuti sãlbatic de niste lichele sau niste imbecili – atunci esti “jidãnit”. Si dacã ai curajul (ce e drept cam rar) de a te împotrivi unor oameni care cer excluderea totalã a evreilor din viata publicã si comercialã a tãrii – atunci tot “jidãnit” se cheamã cã esti. (Dupã cum esti “huligan”, dacã observi cã numãrul strãinilor din anumite intreprinderi particulare este covârsitor.) Sau dacã spui cã iudaismul este o grandioasã revolutie spiritualã, cã crestinismul este împlinirea profetiilor iudaice, cã semitii sunt oameni, si încã oameni care au colaborat cu forte magnifice la creatia acestei civilizatii europene, cã Sf-ul Pavel, Spinoza, Einstein, si altii, nenumãrati au fost evrei si s-au mândrit a fi evrei – atunci esti ori “filosemit” ori “jidãnit”…
Toate lucrurile acestea sunt triste, profund triste. Si ele îsi au o explicatie simplã: lasitatea oamenilor, lipsa lor de curaj în judecarea realitãtii, spaima de adevãruri neconfortabile, jena de a iesi din formule si a gãsi adevãrul (care este întotdeauna, se stie, la mijloc). Ce confortabil este sã fii antisemit! Nu ti se mai cere sã judeci, de la om la om, de la tarã la tarã. Odatã ce te-ai hotãrât sã fi antisemit, totul se explicã, totul merge ca pe roate; jidanii sunt de vinã, totdeauna, jidanii n-au creat nimic, jidanii sunt degenerati etc. “Argumente” gãsesti câte vrei, în literatura confortabilã pe care alti oameni confortabili ti-o pun la îndemânã: argumente antropologice, sociologice, teologice, economice etc. Si ce confortabil este sã fii democrat; esti un om linistit si sigur, pânã la moarte. Antisemitismul? O legendã, sau o prostie, sau o manevrã politicã, sau, si mai simplu, o bandã de derbedei, de huligani. totul se explicã atât de simplu. Se sparg geamuri în Vãcãresti? Huliganii. Germania este antisemitã? Huliganii. A existat antisemitism în Evul Mediu? Huligani. Roma Imperialã a cunoscut pogromuri? Huligani. totul se explicã prin huligani – dupã cum dincolo se explicã prin jidani…
Vedeti, este foarte simplu si foarte confortabil sã treci de o parte sau alta a baricadei, sã ai o convingere, cum se spune. Este mult mai greu, mult mai dramatic, si – de ce n-am mãrturisi-o? – mult mai ineficace, practic vorbind, sã încerci sã gândesti singur, sã examinezi realitãtile direct, fãrã formule, sã rãmâi om si crestin, adicã sã-ti pãstrezi întreagã si dragostea ta de oameni, de toti oamenii, si judecata criticã, purificatã de sentimentalisme. Asemenea atitudine a avut Mihail Sebastian în romanul sãu. Se întâlnesc huligani acolo; dar se întâlnesc si altfel de antisemiti, oameni de care te miri cã sunt antisemiti, oameni buni, caritabili, inteligenti. Asadar antisemitismul nu se poate reduce la huliganism, crede Sebastian. Este un destin, afirmã el. Vom vedea. Dar mai întâi sã vedem ce e cu prefata d-lui profesor Nae Ionescu, despre care – când nu s-a spus cã e o “absurditate”, pentru cã lucra cu “imponderabile” – s-a spus cã e antisemitã.
* * *
Domnul Nae Ionescu a evitat solutiile comode. A refuzat, adicã, sã spunã: “Jidani” sau “Huligani” – si sã rezolve problema, fie repetând argumentele antisemite, fie argumentele umanitariste, democratice si celelalte. Domnul Nae Ionescu, ca si Mihail Sebastian, a observat cã Evreul suferã. Si a încercat sã arate cauzele pentru care suferã. Si pentru care va suferi pânã la sfârsitul lumii.
Lucrul acesta ar pãrea, la prima vedere, foarte firesc. Dacã d-ta evreu constati în romanul d-tale cã evreii suferã – cum as putea eu, prefatator, sã spun altfel? Logic. Numai cã mi se pare cã din punctul de vedere al filosofiei crestine pe care îl pãstreazã domnul Nae Ionescu în a doua parte a prefetei – nu se putea spune un asemenea lucru. Mihail Sebastian, o poate spune, în suferinta lui, în deznãdejdea lui, mai ales. Dar un crestin, un teolog crestin, nu poate cãdea în pãcatul deznãdejdii, nu poate afirma universalitatea destinului de suferintã al lui Israel. tot ce poate afirma, crestineste si ortodoxiceste, este cã Harul divin e liber sã mântuie sau sã nu mântuie pe evrei. Atât. Dar vom reveni asupra acestui punct.
Ceea ce observãm, deocamdatã, este cã prefatatorul admite, si chiar justificã, destinul tragic al lui Israel, destin care, limitat la experiente individuale (deci istorice, conjuncturale) este implicat si în cuprinsul romanului. Poate fi numitã o asemenea atitudine huliganism? Nu. Pentru cã atunci si Eminescu, si Vasile Conta, si Hasdeu – ca sã mentionãm numai câtiva dintre români – ar putea fi numiti huligani; si ei nu sunt. Ei sunt “antisemiti” teoretici. Dar poate fi si dl. Profesor Nae Ionescu antisemit? Aici stã toatã încãrcãtura. Sã încercãm s-o lãmurim.
Am vãzut cã toate obiectiile aduse de presa democratã d-lui prof. Nae Ionescu implicã antisemitismul acestuia din urmã. (S-a scris chiar cuvântul “huliganism”; dar atunci ne-am lovi de Eminescu, ceea ce ar fi grav). Dacã dl. Prof. Nae Ionescu s-ar fi mentinut în tot cuprinsul prefetei pe planul filosofiei istoriei – atunci ar fi putut fi antisemit. Dupã cum a fost Chamberlain, de pildã. Sau dupã cum e Rosenberg. Dar dl. Nae Ionescu, în a doua parte a prefetei, introduce câteva elemente noi, de soteriologie: Mântuirea, Pãcatul, Mesia, nemãrturisirea lui Israel. Elemente, asadar, de ordin teologic. Care sunt supra-istorice. Este drept cã dl. Nae Ionescu încearcã sã explice istoria si prin elemente supra-istorice. Istoria lui Israel, dupã pãrerea sa, nu se poate explica – în generalitatea destinului sãu – numai prin argumente de rasã, de economie, de politicã; nici chiar prin argumente de religie, bãgati bine de seamã. (cãci sunt si alte religii necrestine, ai cãror participanti nu vietuiesc sub destinul suferintei eterne. Nu se poate explica, spune d. Nae Ionescu, decât dacã tinem seama de pãcatul lui Iuda (si al neamului iudeu): tãgãduirea Mesiei. Poporul ales, a fost ales pentru altceva; pentru ca sã nascã pe Mesia. Ori, când l-a nãscut, orgoliul l-a fãcut sã-l tãgãduiascã, sã nu-l recunoascã; de-aici destinul eternei sale suferinte. Convertirea nu e posibilã, spune dl. Nae Ionescu, cãci crestinãtatea este acum o formã de viatã si de spiritualitate perfect închisã, adicã devenitã nu numai organicã (asa cum era din primele secole ale crestinismului), dar si structuralã. Ori structurile nu se pot schimba. (De fapt, se pot schimba si structurile, dar numai printr-o interventie a lui D- zeu în istorie, printr-o renastere profeticã si misionarã – ceea ce “nu se mai întâmplã!”)
Asa cum e construitã argumentarea din prefata d-lui Nae Ionescu, observãm o translatie, nejustificatã, din planul filosofiei istoriei pe cel al teologiei crestine. Si într-o parte si în alta, tot “imponderabile” întâlnim; dar de alt ordin. “Structura” apartine ordinului filosofiei istoriei; mântuirea apartine ordinului teologiei. Între aceste douã ordine existã o deosebire calitativã; si este de mirare cã dl. prof. Nae Ionescu, atât de lucid în dialecticã nu a stãruit îndeajuns asupra acestui punct esential. Atât de esential, încât partea întâi a argumentatiei exclude partea a doua, si vice-versa.
Mai mult. În filosofia istoriei, dl. Nae Ionescu ar fi putut fi antisemit. Cãci existã o anumitã filosofie a istoriei, antisemitã. Însã pe planul teologiei crestine, dl. Nae Ionescu nu poate fi antisemit chiar dacã ar vrea. Cãci ce-ar putea însemna “antisemitism” pe planul teologiei crestine? Imposibilitatea mântuirii, certitudinea damnãrii evreilor. Dar lucrul acesta nu-l spune nicãieri Biserica. Cel mult dacã l-a spus un eretic (Marcion). Si nu-l poate spune chiar dacã evreii (ca si alte natii necrestine) rup comunitatea de dragoste a Bisericii. Pentru cã nimeni nu poate interveni în libertatea lui Dumnezeu. Dumnezeu poate mântui oricum, pe oricine, chiar dacã acel oricine este în afara comunitãtii de dragoste crestinã. Dupã cum poate refuza mântuirea si unor membri din crestinãtate. Ce se poate spune atunci din punct de vedere soteriologic, despre crestini si despre evrei? Cã cei dintâi trãiesc în nãdejdea mântuirii prin Isus (nici mãcar în certitudinea ei); iar cei din urmã pot fi mântuiti, dacã gratia lui Dumnezeu voieste aceasta. Existã în anumite canoane câteva referiri la evrei; dar ele nu implicã nicidecum siguranta nemântuirii evreilor. (De altfel, dacã cineva va avea vreo obiectie de fãcut, vom reveni cu texte). Cum s-ar putea spune un asemenea lucru? Cum s-ar putea nega posibilitatea unei “convertiri” colective, fãcutã de un nou fervent mesianic, de o nouã invazie profeticã si misionarã? Convertirea individualã este altceva, pentru cã ea se loveste de “structura” spiritualã a insului; dar o convertire cu ferment mesianic, una colectivã, poate sfãrâma structurile.
Vedeti, un Hasdeu, un Eminescu, un Vasile Conta puteau avea o doctrinã antisemitã. Pentru cã nici unul din ei nu era teolog; si nici unul nu era crestin adevãrat. Hasdeu era un “spiritualist” care a atacat Biserica pânã în ultimii ani de viatã. Si totusi cu cât se apropia mai mult de spiritualism, cu atât abandona antisemitismul. Eminescu era “filosof”, nu cunostea si nu iubea metafizica crestinã. Iar Vasile Conta era un materialist fervent. toti trei, însã, puteau construi o filosofie a istoriei antisemitã. N- au fãcut-o (fragmentar, Hasdeu a încercat-o, dar fãrã nici o conceptie de adevãratã filosofie a istoriei). Dimpotrivã, antisemitismul acestor trei mari români este periferic; este economic si moral. Atât de periferic, încât poti face foarte bine abstractie de ele fãrã ca personalitatea celor trei sã fie alteratã sau necompletã…
Cazul domnului profesor Nae Ionescu este însã cu totul altul. Ca un gânditor ortodox, d-sa nu putea sub nici formã fi antisemit. Si, de fapt, nici nu este. Aceasta pare putin paradoxal, dupã cele ce ati citit mai sus despre destinul lui Israel. Si totusi, este foarte simplu. Prefata domnului Nae Ionescu nu este antisemitã. Ea pare astfel pentru cã cuprinde pagini amare asupra destinului iudeu. De fapt, însã, aceste pagini nu cuprind o atitudine antisemitã – ci numai o miscare de translatie, nejustificatã, din planul filosofiei istoriei pe cel al teologiei crestine. Ceea ce a fost gresit interpretat ca “antisemitism” este numai o gravã nebãgare de seamã a distinsului dialectician. Care sunt obiectiile pe care îndrãznim sã le aducem aici profesorului nostru, dl. Nae Ionescu? Le putem rezuma în douã puncte: 1) trecerea de pe planul filosofiei istoriei pe cel al teologiei (adicã trecerea e la structuri la spiritualitate universalã); 2) afirmarea certitudinii cã Iuda trebuie sã sufere la infinit pentru cã a tãgãduit pe Mesia (adicã o gresealã contra nãdejdei, complicatã cu greseala, mai gravã, contra libertãtii Gratiei). Dar amândouã aceste obiectii se referã la dialectica d-lui prof. Nae Ionescu – si nu la “antisemitismul” care nu existã în prefatã. Greseala d-lui prof. Nae Ionescu, dacã poate fi numitã astfel, este de naturã pur filosoficã. Iar consecintele ei privesc pur si simplu admirabila constructie a prefetei – iar nu problema în sine.
Cãci a fi antisemit nu înseamnã a crede cã evreii suferã si vor suferi pentru cã au tãgãduit pe Mesia – acesta este numai o problemã teologicã, eronat rezolvatã -, ci a fi antisemit înseamnã a lua atitudine decisivã contra evreilor, a-i socoti inferiori, snapani, primejdiosi etc. Din prefata d-lui prof. Nae Ionescu nu descifrãm aceastã atitudine intransigentã fatã de evreime. Dacã domnia sa va lua cândva o asemenea atitudine, va trebui sã scrie altceva. Prefata aceasta cuprinde, clar numai douã lucruri: filosofie a istoriei si problematica mântuirii – si numai în cadrul acestora i se pot aduce obiectii. Obiectii care, dupã cum am vãzut, conduc la cu totul alte concluzii decât la acelea ale antisemitismului. Pentru cã, încã o datã, ceea ce am obiectat noi d-lui prof. Nae Ionescu n-au fost aduse antisemitismului d-sale (care nu existã si nici n-ar putea exista), ci metodei d-sale aplicate în prefatã.
Vom vedea în numãrul viitor ce lãmuriri ne poate aduce romanul lui Mihail Sebastian.
[În Vremea, 22 Iulie 1934, p. 5]
Sursa: Miscarea.net
Domnule Roncea,
O stiti si dvs. ca orice roman ca antisemitismul romanesc nu isi are originea in intoleranta religioasa ortodoxa. Sa fim seriosi , cati musulmani traiesc de cateva secole in Dobrogea sau cat catolicism e prin Ardeal sau prin jurul Bacaului si n-au fost niciodata probleme atat de spinoase cum sunt cu evreii.
Antisemitismul romanesc isi are originea in atitudinea romaneasca anti-mafiotism de orice fel (maghiar, evreiesc,rusesc etc.) si in ECHITATEA accesului la functiile de conducere/ manipulare a banilor sau a responsabilitatilor publice.
Functiile si banii nu au fost si nu ar trebui sa fie rezevate unei “elite” sociale sau religioase! Aceasta este partea laica a antisemitismului romanesc.