Presedintele Romaniei Traian Basescu raspunde solicitarii Roncea.ro privind cazul Eroilor USLA, DSS si SRI Trosca Gheorghe, Cotuna Eugen Trandafir si Coman Dumitru. UPDATE de la SRI: Eroii nu au nevoie de “diplome”. UPDATE 21.12.2011: O noua petitie catre Adminsitratia Prezidentiala

Domnule Victor Roncea,

Am primit mesajul dumneavoastra si am supus atentiei Presedintelui Romāniei, domnul Traian Basescu, punctul dumneavoastra de vedere cu privire la retragerea titlului de Erou-Martir al Revolutiei Romāne din Decembrie 1989 pentru Cotuna Eugen Trandafir, Coman Dumitru si Trosca Gheorghe.

Domnia Sa va multumeste pe aceasta cale si va asigura ca desi īntelege situatia expusa a procedat īn stricta conformitate cu dispozitiile legale si constitutionale.

Astfel, Decretele nr. 238, 239 si 240 din 28 februarie 2011 au fost emise īn temeiul prevederilor art. 100 din Constitutie, ale art. 3 alin 2, ale art. 8 si art. 9 alin 6 din Legea nr. 341/2004, legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romāne din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit īn urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, precum si ale art. 49 din Normele metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin Hotarārea Guvernului nr. 1412/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Īn conformitate cu textele legale mai sus indicate, texte ce reglementeaza etapele procedurii de retragere a titlului de Erou-Martir al Revolutiei din Decembrie 1989, emiterea decretelor s-a facut avānd la baza propunerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 si avizul Comisiei parlamentare a revolutionarilor din Decembrie 1989.

Mentionam faptul ca aceste dispozitii legale nu prevad posibilitatea, pentru Presedintele Romāniei, de a refuza aceasta propunere atunci cānd sunt īntrunite conditiile prevazute de lege.

Totodata, ne exprimam speranta ca veti continua sa ne transmiteti punctele dumneavoastra de vedere ori de cāte ori veti considera necesar.

Consilier de Stat
Gabriel-Cristian Piscociu

UPDATE 21.12.2011: Presedintele Romaniei Traian Basescu are posibilitatea sa anuleze Decretele de de-martirizare a eroilor SRI Gheorghe Trosca, Eugen Trandafir Cotuna si Dumitru Coman. Petitie Roncea.Ro pe adresa Administratiei Prezidentiale

VEZI: Victor Roncea – Scrisoare Deschisa: Domnule Presedinte Traian Basescu, faceti dreptate in Cazul Trosca si al Katynului romanesc – Masacrul de la Fantana Alba

UPDATE: Revista Intelligence a SRI  – Numarul 19 martie – mai 2011

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

23 Responses to “Presedintele Romaniei Traian Basescu raspunde solicitarii Roncea.ro privind cazul Eroilor USLA, DSS si SRI Trosca Gheorghe, Cotuna Eugen Trandafir si Coman Dumitru. UPDATE de la SRI: Eroii nu au nevoie de “diplome”. UPDATE 21.12.2011: O noua petitie catre Adminsitratia Prezidentiala”

 1. paul bacosca says:

  Totul se face cu legea in mana, totul e legal!! Se mai poate spune ceva?

 2. alina says:

  Ce treaba au legile cu eroii? Suntem chiar atat de tampiti? Cum poti sa retragi titlul de erou unui erou? Imi explica si mie cineva logica asta absurda?

 3. antonio says:

  A uitat presedintele ca legea se aplica si in spiritul ei nu numai in litera ei? Se pare ca nu se mai poate face nimic. Deja litera e mai puternica ca spiritul legii si numarul mai important decit sufletul omului. Pacat ca a uitat acest mic amanunt de drept.

 4. VR says:

  Legea!

 5. jan dinu says:

  N-am urmarit prea mult”firul ” cazului – eroilor Trosca & co
  dar Basescu stie s-a urmareassca “amanuntele “unor
  situatii shi oameni …verificind unele documente
  neieshite la suprafatza pentru public pentru a fi
  deoparte ori alta – EL – avind ultimul
  cuvint!!~ Astfel EU iL cred de buna credintza ,mai
  ales ca trebuia modificat “titlu : din eroii in criminali !!
  N-a fost o hotarire usoara ….
  JD-USA

 6. TANO says:

  important este ca ati fost luat in seama si ati primit un raspuns

 7. marian says:

  invitati-l pe presedinte la usla in decembrie anul acesta de ziua antiteroristului…

 8. Razvan says:

  bashelu ar putea rezolva foarte repede treaba asta.

  Ar putea sa-i considere eroi ai patriei, luptatori pentru independenta si suveranitate. Sa le acorde cea mai inalta distinctie pentru servicii aduse patriei.

  Nu e nevoie de nici o legatura cu rivalutia antinationala si antisociala din decembre ’89.

 9. alexandru leontescu says:

  Legile sunt facute de oameni, pentru oameni!
  Militarii romani au fost ucisi in misiune ordonata, im timpul unor evenimente neclarificate complet nici acum, mai mult, au existat fel si fel de manipulari de natura a deforma sensul iesirii in strada, de partea schimbarii conducerii statului roman, ulterior si a oranduirii sociale, a milioane de romani.
  In acest context, un om de onoare ar fi incercat, public, sa atraga atentia celor care solicitau retragerea titlului de erou celor cazuti in lupta PENTRU revolutie, sa reanalizeze situatia.
  Presedintele nostru nu este un om de onoare, a lasat un consilier anonim sa raspunda intrebarilor pe aceasta trista si penibila tema, condamna comunismul cu ajutorul urmasilor celor care ni l-au impus prin forta armelor si a unui sistem represiv, al carui element de baza a fost un general de Securitate, ion mihai pacepa, caruia i-a redat gradul si drepturi civile.
  O mare rusine si dezonoare , la care autorii ar trebui sa mediteze in viitorul mai mult sau mai ptin apropiat, cand vor iesi pe strada!

 10. VR says:

  Consilierul nu este anonim. Il reprezinta pe presedinte! Nu Basescu i-a redat gradul lui Pacepa, ci Iliescu.

 11. VR says:

  O Stea a Romaniei post-mortem nu le-ar strica!

 12. Twister Peacemaker says:

  Una din multele enigme ale Revoluției Române care a semănat a lovitură de stat. A fost o formă de a arăta cu degetul spre niște teroriști imaginari lăsați să zacă zile în șir pe stradă, în descompunere, o rușine la fel de mare ca și uciderea Ceaușeștilor în ziua de Crăciun! Așa lucra probabil KGB-ul?! Asta era diversiunea?! Așa au murit și cadeții nevinovați de la Otopeni?! Cine răspunde pentru erorile comise, dacă au fost erori, sau pentru asasinate dacă au fost asasinate? Ca de obicei, în buna tradiție dâmbovițeană;NIMENI!!!Spun dâmbovițeană pentrucă nu pot să cred că poate fi românească!!! Dumnezeu să-i ierte pe eroi!!! Glorie eternă!!!

 13. Operator says:

  Luptatorii USLA au actionat strict pe antiterorism.Eroii sunt morti, au fost ucisi cu sadism sub privirile lui Ilici. Comandantul lui Trosca este mort, in conditii total suspecte. Criminalul Mulitaru este mort.
  Dupa cum ne-am obsnuit, nimeni din Romania nu raspunde pentru crime, jafuri, spionaj, sabotaj, tradare. Raspund si platesc numai cei ce se opun si gainarii.
  Halal conducere de tara ce-si neaga putinii eroi si se ascunde in spatele unor consilieri, foste cadre de militie, care isi tradeaza fostii tovarasi, camarazi prntru un pumn de arginti…

 14. C.Bita says:

  Poate este cel mai curajos act de dreptate al presedintelui nostru.
  A repara eroarea celor care i-au declarat initial ,,eroi martiri”, este un act de mare responsabilitate politica fata de cei ucisi in REVOLUTIE, fata de urmasii celor cazuti si fata de noi restul revolutionarilor ,,care mai traim inca”.
  Aţi făcut domnule preşedinte ,,un act de mare dreptate”.
  Vă rog acum, să vegheaţi asupra restului,,CURAT” de revoluţionari, care n-au căzut în REVOLUŢIE, dar şi-au asumat un risc suprem atunci, risc ce poate echivala cu ,,sacrificiul suprem”.
  DAR în acelaşi timp, vă rog să vegheaţi asupra ROMÂNIEI, căci forţe interne, sprijinite şi încurajate de forţe externe, pun în pericol INTEGRITATEA teritorială a ţării şi crează pericolul iminent de scindare a ţării.
  V-am cunoscut în casa lui EMIL COJOCARU din Vaslui şi poate de aceea îndrăznesc să vă rog, să nu ne dezamăgiţi şi să daţi replicile ce se cuvin pe linie diplomatică şi uneori cu ieşiri sarcastice ca să nu vă deziceţi ,,stilul”. Dumnezeu să vă aibă în pază.

 15. sile says:

  problema este ca usla apartinea de securitate si acesta institutie in intregul ei a fost desemnata ca politie politica iar trosca a facut parte din strucurura directiei a 4 a dss contrainformati militare
  Legea nr. 187/1999
  Prin politie politica se intelege toate acele structuri ale securitatii, create pentru instaurarea si mentinerea puterii totalitar-comuniste, precum si pentru suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
  (2) Este agent al organelor de securitate, ca politie politica, in sensul prezentei legi, orice persoana care a indeplinit calitatea de lucrator operativ, inclusiv acoperit, al organelor de securitate in perioada 1945-1989.
  (3) Este colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, in sensul prezentei legi, persoana care:
  a) a fost retribuita sau recompensata in alt mod pentru activitatea desfasurata in aceasta calitate;
  b) a fost detinator de locuinta conspirativa sau de casa de intalnire;
  c) a fost rezident al securitatii, in sensul prezentei legi;
  d) orice alta persoana care a dat informatii securitatii, prin care s-a adus atingere, nemijlocit sau prin alte organe, drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Informatiile cuprinse in declaratiile date in timpul anchetei de catre persoana retinuta sau arestata pentru motive politice privind cauza pentru care a fost cercetata, judecata si condamnata nu fac obiectul acestei prevederi.
  (4) Se considera colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, si persoana care a transmis sau a inlesnit transmiterea de informatii, note, rapoarte sau alte acte, prin care se denuntau activitatea sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, de natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
  (5) Sunt asimilati colaboratorilor prevazuti la alin. (3) persoanele care au avut competente decizionale, juridice ori politice sau care prin abuz de putere politica au luat decizii la nivel central sau local, cu privire la activitatea securitatii sau cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist.
  (6) Implicarea in activitatea de politie politica a persoanelor prevazute la art. 2 se stabileste pe baza datelor, probelor si indiciilor existente in dosarele care fac obiectul cercetarii, precum si prin orice inscrisuri prezentate de orice persoana interesata in cazul lipsei, alterarii sau descompletarii dosarului.
  asa sunt facute legile

 16. VR says:

  “Legea” aceasta a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei. Mai documentati-va…

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova