“Eminescu la Mânăstirea Văratec”, un eveniment dedicat memoriei locului în care poetul național a salasluit la Văratec (30 aprilie – 27 august 2011)
Ora 30 aprilie – 27 august · 8:00 – 20:00
Locaţie Mânăstirea Văratec, „Casa Eminescu“ (zona bisericii „Schimbarea la față“, în poiana din spatele cimitirului monahiilor)
Creat de Mili Casapu
Mai multe informații
Începând de sâmbată 30 aprilie și până sâmbătă 27 august, sunteți așteptați zilnic, între orele 8:00-20:00, la Mânăstirea Văratec, pentru a lua parte la evenimentul dedicat cinstirii memoriei poetului Mihai Eminescu, care, timp de 15 ani, până la săvârșirea sa din lumea pământească, a găsit aici liniștea benefică scrisului și refacerii echilibrului sufletesc.
Printre acțiunile preconizate a se desfășura pe parcursul celor 4 luni se numără: vizitarea „Casei Eminescu“ (doar în exterior) – aflată într-o avansată stare de degradare, înainte să fie reconstruită din temelii; păstrarea memoriei clădirii-monument în care a poposit și creat poetul național (fotografiere, filmare, desene, pictură), evocarea unor momente din viața sau creația poetului petrecute aici, sesiuni de lectură din și despre Eminescu.
Se anunță o primăvară frumoasă, o vară caniculară, o toamnă puțin ploioasă și o iarnă nu foarte grea. Vin Paștele, 1 Mai, vacanța de vară, concediile și, nu în ultimul rând, weekendurile. Satul mânăstiresc Văratec are un farmec cu totul aparte, pe care nu-l poți uita ușor. Tot aici se află și mormântul Veronicăi Micle, „punctul cel mai căutat de curiozitatea și admirația miilor de călători ce se perindă zilnic prin vatra mânăstirii“. În plus, la nici 6 km se află Mânăstirea Agapia, iar atracțiile zonei nu se opresc aici.
Așadar, luați-vă copiii, pentru că ei trebuie să ducă mai departe moștenirea culturală a neamului, luați-vă părinții, pentru că ei știu ce să le povestească nepoților, și veniți la Văratec!
CÂND: din 30 APRILIE până pe 27 AUGUST, zilnic, între orele 8:00-20:00;
UNDE: Mânăstirea Văratec, „Casa Eminescu“ (zona bisericii „Schimbarea la față“, în poiana din spatele cimitirului monahiilor);
CE: vizitează „Casa Eminescu“ înainte să fie reconstruită din temelii, fotografiaz-o, filmeaz-o, deseneaz-o, picteaz-o și arat-o prietenilor și cunoscuților spre aducere aminte, află ce personalități îl vizitau pe poet aici și povestește-le celor care te însoțesc cine a fost Eminescu;
CUM: cu sprijinul fiecăruia dintre voi;
DE CE: pentru că memoria șederii lui Eminescu la Văratec peste timp trebuie păstrată cu sfințenie. „Casa Eminescu“ de la Văratec este moștenirea copiilor noștri.
Grupul Facebook Casa Eminescu Varatec / Grupul Civic Casa Eminescu Varatec
Vezi si: Zilele Eminescu la Mânăstirea Văratec au fost două: 7 și 8 august 2002
In 2002, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, reprezentată prin IPS Daniel – actualul Patriarh al BOR, îi dedica lui Eminescu un simpozion și binecuvânta refacerea Casei Eminescu de la Mânăstirea Văratec
La Manastirea Varatec a inceput astazi (n.a. 07.08.2002) Simpozionul Spiritualitate si Cultura. Deschiderea lucrarilor a avut loc la ora 17.00 prin cuvantul de bun venit adresat participantilor de Prea Cuviosul Arhimandrit Vicar Varlaam Merticaru, in calitate de reprezentant al Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel. Simpozionulul este dedicat poetului Mihai Eminescu. Printre participantii care vor conferentia se numara Arhimandritii Teofil Paraian, Mina Dobzeu si Iustin Parvu, precum si Academician Zoe Dumitrescu Busulenga, care va conferentia in aceasta seara. Dupa conferinta va fi lansata cartea Varatec – dependenta de cer, scrisa de doamna Zoe Dumitrescu Busulenga. In cadrul Simpozionului va fi vernisata expozitia de fotografie Eminescu si Manastirea Varatec, iar maine 8 august va fi lansata caseta Convorbiri duhovnicesti cu Arhimandritii Teofil Paraian si Mina Dobzeu. (Radio Trinitas)
“Maica Stareta Iosefina (n.a. Giosanu) n-a participat, pentru ca a trebuit sa plece de urgenta la spital si le-a lasat pe maicile Olimpiada si Elefteria sa coordoneze simpozionul. Oamenii incepura sa trimita deja fonduri pentru Casa Eminescu la cancelaria manastirii. Urma sa se tina si al doilea simpozion, dar n-a mai avut loc…Maica Benedicta a stat cam o saptamana pe ganduri; era ingrijorata si se intreba mereu de ce s-a intamplat astfel, de ce au luat lucrurile o asa intorsatura, ce si cine este la mijloc?…” (“Mărturiile Maicii Eufrosina Jescu despre Doamna Academician Zoe Dumitrescu – Bușulenga – Monahia Benedicta”, Editura Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Suceava, 2009)
Ce și cine este la mijloc pentru anularea celui de al doilea simpozion de la Mânăstirea Văratec și punerea în pericol de distrugere a Casei Eminescu? Din ce motiv s-a răzgândit IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh?
„Sunt încercări de la Dumnezeu“ ar spune stareța Iosefina Giosanu. Eu i-aș spune, mai curând, fățărnicia unor slujbași, fără frica lui Dumnezeu.
Ieri, 30 aprilie, dupa-amiaza, fara sa stim de aceasta initiativa, dar in deplina sincronizare cu ea, din dorinta de a intreprinde ceva, am trecut pe acolo si am facut fotografii. Acum avem o legatura destul de slaba la internet, dar de indata ce ajungem la Bucuresti (marti sau miercuri), vom posta imaginile si ne vom anunta prietenii despre aceasta initiativa, urmand ca in luna iunie sa publicam si un articol pe aceasta tema in revista ZIP (apare trimestrial si se distribuie gratuit)
Daca doriti sa contribuiti cu informatii pe acest subiect, asteptam materiale pe adresa revistazip (at) asociatiaadsum.ro pana la sfarsitul lunii mai.
Cu Eminescu’n suflet,
Adina Stoicescu & Ion Gabriel Pusca,
Asociatia Culturala Adsum, Bucuresti
Doamne, ajuta!
Am auzit ca – PATAPIEVICI –
plinge la portile iadului shi NU
vrea s-a intre ,vrea sa se pocaiasca
spune ca doreste curatarea sufletului
imbicsit cu tot ce-avea in “debaralele “lui
mentale ce-au fost sedimentate prin
traditia familiei lui de origine incerta !
JD-USA
Excelent!
Poate ajungem si noi sambata sau duminica acolo.
Foarte bine! Spor la treaba!!!