Hunul Hunor contra marelui Iorga. Razboiul ungurilor cu istoria Romaniei la Cluj, pe placuta regelui roman al Ungariei, Matei Corvinul. UPDATE: Avram Iancu pangarit la Brasov

Ziaristi Online a relatat inca de la inceputul scandalului anti-romanesc provocat de unguri la Cluj asupra cenzurarii lui Nicolae Iorga de pe statuia lui Matei Corvinul de catre Kelemen Hunor si ai lui cat si despre protestele academicienilor clujeni urmate ulterior acestui act de mutilare a istoriei nationale.

Iata ca, dupa o oarecare ameliorarea a situatiei, prin compromisul instalarii unei placi explicative pe spatiul verde din fata statuii, ministrul ungur al Culturii şi totodata şeful UDMR, Kelemen Hunor, se arată revoltat de montarea plăcuţei de bronz la baza soclului statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, transmite NapocaNews. Intr-un comunicat remis presei acesta cere “indepartarea neintarziata” a textului marelui istoric roman Nicolae Iorga. Cititi comunicatul tupeist al Ministrului anti-Culturii romane:

“Grupul statuar Matei Corvin, o creatie a sculptorului Fadrusz Janos, este un monument istoric de categorie A și prin recenta restaurare s-a dorit readucerea sa la forma care a fost inițial proiectată de artist. Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, cere Primăriei Cluj-Napoca și domnului primar Sorin Apostu, să îndepărteze neîntârziat acea inscripție, care se află în zona de protecție a monumentului și care nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunitățile română și maghiară.”

Dupa cum informeaza Ziua de Cluj, luni, 23 mai 2011, in faţa monumentului din Piaţa Unirii, pe iarbă, a fost fost amplasată, fără un anunţ prealabil, o placuta din bronz (foto NapocaNews alaturat).

Iată ce scrie pe ea:

 • 1932 – Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: “Biruitor în războaie, invins numai la Baia de propriul său Neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită.”
 • 2010 – La restaurarea grupul statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz, pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894 şi anume Matthias Rex

O a doua plăcuţă fusese montată pe iarba în decembrie 2010 fiind inscripţionată în limbile română, maghiară, germană şi engleză:

 • Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Janos Fadrusz, inaugurată la 12 octombrie 1902

Subiectul plăcuţei îndepărtate de pe grupul statuar înainte de renovare a fost dezbătut pe ziuadecj.ro, fiind la baza unui sondaj la care au luat parte mii de cetăţeni din Ungaria, la initiativa partidului extremist Jobbik. Surse ZIUA de CLUJ susţin că autorităţile ar trebui să plătească pentru instalarea acestor plăcuţe cu altele cu KOLOZSVAR, la intrările în oraş.

UPDATE: Primaria Cluj-Napoca ii replica Ministrului Culturii printr-un contra-comunicat care, insa, la randul lui, contine grave dezinformari (semnalate mai jos de Ziaristi Online)

Continuarea la Ziaristi Online

Cititi si Avram Iancu n-a murit! Autoritatile locale brasovene promit indreptarea situatiei statuii vandalizate a lui Avram Iancu

Statuia lui Avram Iancu din Brasov a fost vandalizata!

“UNICUL DOR AL VIETII MELE E SA-MI VAD NATIA FERICITA…” (AVRAM IANCU)

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Hunul Hunor contra marelui Iorga. Razboiul ungurilor cu istoria Romaniei la Cluj, pe placuta regelui roman al Ungariei, Matei Corvinul. UPDATE: Avram Iancu pangarit la Brasov”

 1. Fanu says:

  ŞI NIME DIN CLUJ NU SE TREZEŞTE SĂ I RĂSPUNDĂ ACESTUI GUNOI

  marinare nu ţi suficient că ne ai vândut tu şi toată “clasa politică”, ce mai vrei de la noi, românii??? nu ţi teamă că te bate Dumnezeu bă marinel şi nu vi teamă că vă bate Dumnezeu “clasă politică” pentru ce faceţi cu România

  ai de ar trăi Avram Iancu ar fi vai de voi, trădătorilor de neam şi ţară

 2. VR says:

  Nu e chiar asa! Nu-l mai faceti vinovat pe Basescu de toate. Pana la el exista niste “autoritati responsabile ale statului”!

 3. Fanu says:

  autorităţi care până una alta nu funcţionează sub recumul băsescu… să fim serioşi domnule Roncea, nu pot să ador un băsescu care este gata oricând să se alieze cu americanu şi evreul pentru un război cu islamul care NU ne priveşte… băsescu şi toată clasa asta politică moşită de iliescu via brukner sunt vinovaţi de starea ţării dupa 21 de ani de tâlhărire la care suntem supuşi… tot băsescu girează şi pe unguri peste tot, să fim serioşi nu vă înţeleg de ce îi luaţi apărarea??? de ce nu o luat în calcul semnăturile ROMÂNILOR împotriva actelor biometrice tovarăşul marinel băsescu???

  https://www.ziuadecj.ro/eveniment/scandalul-placuta-maghiarii-s-au-mobilizat-pe-facebook-ca-sa-acopere-placa-lui-matei-corvin-cu-flori–67287.html

 4. VR says:

  De ce nu se mobilizeaza si romanii la fel ca maghiarii?, iata intrebarea cea mai importanta!

 5. Fanu says:

  da, bună întrebare.

  AXA Română sub idealul TOTUL PENTRU ŢARĂ merge prin ţară să le cuvânte românilor despre mobilizare şi degeaba…

  Ortodoxia în naltele i ierarhii tace chitic de parcă sunt sub hipnoză ecumenistă, altă dat ierarhii se ridicau şi cereau curajoşi politicienilor care îşi băteau joc de ţară să aibe frică de Dumnezeu, amu doar la Petru Vodă şi pe la mănăstiri se mai ridică un duhovnic al neamului românesc să le spună ceva şi iute este stigmatizat…

  Poate pentru că deja România nu mai este a românilor şi numai a românilor…

 6. VR says:

  Poate pentru ca sunt unii care se ocupa exact cu disiparea tuturor energiilor. “Axa” este, cred, al “n”-spelea partid de acest gen. Pentru ce?

 7. Fanu says:

  da, şi până amu cine o încercat să le undească???? energiile astea…

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova