Un general SRI in rezerva il acuza pe Larry Watts ca este “omul CIA” dar ii si multumeste ca reprezentant al “adversarului de ieri si aliatului de azi”. Cazul Pacepa “The Happy Hooker” starneste cartitele ubicue din Romania si SUA

Aurel Rogojan, general de brigada (r) al SRI si fost sef de cabinet al generalului Iulian Vlad, il incondeiaza pe istoricul american Larry Watts si il acuza ca a fost “omul CIA” la Bucuresti. Pe langa mai multe critici pe care le aduce cartii lui Larry Watts publicata de Editura RAOFereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania – generalul este silit sa recunoasca si meritele lucrarii si gaseste necesar sa-i si multumeasca autorului, pentru ca, dupa 33 de ani, un specialist american reconfirma oficial faptul ca Ion Mihai Pacepa a fost agent sovietic. Aici trebuie insa sa-l completam pe analistul roman: inca din 1988, la aparitia “Orizonturilor rosii”, despre care astazi seful SRI, ambasadorul George Maior afirma ca este o scriere plina de “mult neadevar, minciuna si propaganda”, unul dintre cei mai respectati jurnalisti americani, David Binder, afirma textual despre Ion Mihai Pacepa, in reputatul New York Times: “Din momentul dezertarii sale, domnul Pacepa, care în România a ajuns pana la gradul de general locotenent şi a fost consilierul personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, si-a schimbat de mai multe ori povestile. Aceste modificări, conform Departamentul de Stat şi ofiţerilor de contrainformaţii care l-au interogat, au creat dubii privind veridicitatea sa. Acum, cu ”Orizonturile rosii,” el oferă o versiune a vieţii si experienţelor sale care face sa creasca îndoielile cuiva privind posibilitatea ca defectarea sa fi fost doar o lovitură aranjata. Dl Pacepa este ‘Curva Fericita’ (Happy Hooker) a comerţului cu spioni.” In finalul articolului sau caustic din NY Times, David Binder – un apropiat de-al lui George Bush Sr inca de pe vremea cand acesta era sef al CIA – conchide ca afirmatiile rasuflate ale lui Pacepa nu pot provoca decat chicoteali (chuckles 🙂 ) (vezi facsimil la Ziaristi Online.ro).

In plus, chiar si o recenzie facuta de CIA uneia dintre cartile sale de nuvelistica,  “Programat sa ucida”, se incheie cu afirmatia ca explicatia lui Pacepa privind “asasinarea de catre KGB” a lui Kennedy “este neverosimila”, analistul CIA recomandand un “avertisment de sanatate” fata de aceasta carte (“Pacepa doesn’t connect the dots, he adds new ones. A health warning is warranted.”). Ce inseamna sa vinzi castraveti gradinarului!

Mentinandu-si nota critica, Aurel Rogojan, expertul in informatii roman, ia in considerarea insa si o ipoteza italiana, emisa in 1978, potrivit careia ar fi existat “varianta unei operaţiuni comune sovieto-americane în această afacere”. In final, dupa ce il persifleaza pe american din nou ca fiind “omul CIA” (de fapt, ce-o fi asa de rau? In anii ’90, cand l-am cunoscut eu pe Larry Watts, istoricul american era deja un foarte bun cunoscator al Romaniei), Rogojan aminteste si faptul ca, in apararea agentului Pacepa cele mai cunoscute voci au fost si sunt ale unor “cartite”: Sorin Rosca Stanescu si Vladimir Tismaneanu. Curiosi din fire, am incercat si noi site-ul CIA, ca  sa vedem ce emite asupra istoricului american. La o simpla cautare apar, ce-i drept, mai multe studii de specialitate realizate de Larry Watts sau referinte la acestea. Vreo sapte. In fine, aceasta inseamna ca este un cercetator respectat in domeniul sau, nu neaparat ca a fost si sef al CIA pe spatiul romanesc si balcanic. De curiozitate, pentru ca s-a auzit prin redactie ca Tismaneanu il contesta pe Watts desi el singur recunoaste ca nu i-a citit cartea am dat un “search” si la cuvantul Tismaneanu pe site-ul CIA, sa vedem cat de apreciate sunt analizele sale despre pre-comunism, in-comunism si post-comunist. Rezultatul este acesta (pentru cei care vor primi aceasta cronica pe hartie, facem mentiunea in scris a rezultatului: 0 – z e r o). (V.R)

Prezentam mai jos comentariul generalului Rogojan publicat de cotidianul.ro:

Se lămureşte şi cazul Pacepa!

“Nu sunt un fan al lui Larry L. Watts şi nici nu mizez pe afirmaţii senzaţionale, potrivit cărora recenta sa apariţie editorială, “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni! Războiul clandestin al blocului sovietic cu România”, citez: “(…) va răsturna istoria secretă a României şi a Pactului de la Varşovia, aşa cum era ea cunoscută până acum”.

Dimpotrivă, cunoscând, cât de cât, încă dinainte de 1990, “foaia de parcurs” a pregătirii lui L.L.W. ca specialist al Agenţiei Centrale de Informaţii în problemele româneşti, mă consider îndreptăţit să fiu un lector exigent al monumentalului său tom, motiv pentru care, chiar dacă îl felicit pentru tentativa sa, temerară doar în peisajul anost al publicisticii româneşti a genului, mă simt obligat, etic şi profesional, să am rezerve şi reţineri faţă de unele dintre afirmaţiile şi “argumentele” esenţiale pe care şi-a construit opera.

Dintr-un sentiment de respect şi solidaritate de breaslă, aşa cum îmi cere codul secret al onoarei profesiei, nu voi începe să mă refer asupra cărţii sale, prin a-mi critica adversarul de ieri şi aliatul de azi. Ce vom fi mâine rămâne să vedem. Indiscutabil, L.L.W. ne oferă o lucrare de referinţă. Dar nu despre meritele sau complinirile necesare cărţii mi-am propus să mă exprim.

Pentru oamenii lumii informaţiilor secrete, pentru românii cu o educaţie peste medie şi care şi-au folosit propria minte pentru a-şi trece în revistă istoria naţională, L.L.W. nu aduce noutăţi ori lucruri de senzaţie. Ne oferă, în schimb, un produs analitic care frapează lumea profană prin simplitatea si pragmatismul cu care pot fi exprimate adevăruri importante, trăite şi simţite de toţi. De aceea, poate că prima reacţie a multor cititori va fi aceea de a se întreba de ce trebuie să ne redescopere americanul L.L.W. istoria pe care noi nu am ştiut ori nu am avut curajul să ne-o scriem “sine ira et studio”.

Unul dintre lucrurile spuse de L.L.W., nu în carte, ci în campania de promovare a acesteia, a fost acela că “defectorul Pacepa a fost agent sovietic“. Afirmaţie pe care a întărit-o şi ambasadorul Cristian-George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, în alocuţiunea Domniei Sale, sâmbătă, 28 mai a.c., cu prilejul lansării volumului la Târgul de carte Bookfest 2011 Bucureşti.

Continuarea la Ziaristi Online

Vezi si Arhivele Securităţii: Tismăneanu, Vladimir. “Pe baza avizului UM 0617, indicativ 271/S.I., a plecat într-o călătorie turistică în Franţa şi Spania, împreună cu mama sa, şi a trădat” »

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova