Un moment istoric: “24 iunie 1927 (Sf. Ion Botezatorul), ora zece seara, se infiinteaza: Legiunea Arhanghelului Mihail”

“In fata situatiei de mai sus, m-am hotarat sa nu merg nici cu o tabara, nici cu cealalta. Nici sa ma resemnez, ci sa incep organizarea tineretului pe raspunderea mea, dupa sufletul si capul meu si sa continui lupta, iar nu sa capitulez. In mijlocul acestor framantari si ceasuri de rascruce ne-am adus aminte de icoana care ne-a ocrotit in inchisoarea Vacaresti. Ne-am hotarat sa strangem randurile si sa continuam lupta sub protectia aceleiasi Sfinte Icoane. In acest scop, ea a fost adusa la caminul nostru din Iasi, din altarul bisericii Sfantul Spiridon, unde o lasasem cu trei ani in urma. La aceste ganduri, grupul “Vacaresti” s-a alaturat imediat. Peste cateva zile am convocat la Iasi, pentru Vineri, 24 Iunie 1927, ora zece, in camera mea din str. Florilor No. 20, pe Vacaresteni si pe putinii studenti care mai ramasesera legati de noi. Intr-o condica, cu cateva minute inainte, scrisesem urmatorul ordin de zi, numerorat cu No. 1:

“Astazi, Vineri, 24 Iunie 1927 (Sf. Ion Botezatorul), ora zece seara, se infiinteaza: Legiunea Arhanghelului Mihail, sub conducerea mea. Sa vina in aceste randuri cel ce crede nelimitat. Sa ramana in afara cel ce are indoieli. Fixez ca sef al garzii de la Icoana pe Radu Mironovici”.

Aceasta prima sedinta a durat un minut, adica atat cat am citit ordinul de mai sus, dupa care cei prezenti s-au retras, ramanand ca sa cugete daca se simt destul de hotarati si tari sufleteste, pentru a pasi intr-o asemenea organizatie unde nu era nici un program, singurul program fiind viata mea de lupte de pana atunci si a camarazilor din inchisoare. Chiar si pentru cei din grupul “Vacaresti” am lasat timp de gandire si de cercetare a constiintei lor, pentru a vedea daca nu au vreo indoiala sau rezerva deoarece pasind aici vor trebui toata viata lor sa mearga inainte fara nici o sovaire.

Intima noastra stare sufleteasca din care s-a nascut Legiunea a fost aceasta: nu ne intereseaza daca vom birui, daca vom cadea infranti sau daca vom muri. Scopul nostru este altul: de a merge inainte, uniti. Mergand impreuna, uniti, cu Dumnezeu inainte si cu dreptatea neamului romanesc, orice soarta ne-ar fi daruita, infrangerea sau moartea, ea va fi binecuvantata si va da roade pentru neamul nostru. Sunt infrangeri si sunt morti care trezesc un neam la viata, dupa cum sunt si biruinte dintre acelea care-l adorm, spunea profesorul Iorga, odata. Ne-am strans si mai mult in jurul icoanei.

Si cu cat greutatile ne vor asalta si loviturile vor curge mai grele peste noi, cu atat vom sta mai mult sub scutul Arhanghelului Mihail si la umbra sabiei lui. El nu mai era pentru noi o fotografie pe o icoana, ci il simteam viu. Acolo la icoana, faceam de garda cu schimbul, zi si noapte, cu candela aprinsa.”

Corneliu Zelea Codreanu

Sursa: Foaie Nationala

You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Un moment istoric: “24 iunie 1927 (Sf. Ion Botezatorul), ora zece seara, se infiinteaza: Legiunea Arhanghelului Mihail””

  1. karmapolice says:

    ce frumosi erau..pur si simplu nu inteleg..e de parca ne desparte o alta linie temporala..unde ne sint eroii? unde ne este eroismul?

  2. Razvan says:

    Revine in toate formele aceasta intrebare. unde si de ce.

    Unii vorbesc de distrugerea fibrei biologice a poporului roman in cele doua razboaie. Cei mai bravi au murit si au supravietuit lasii si prostii. Cele doua razboaie fiind considerate o inversie a evolutiei. Interesant ca toate curvele se simt datoare sa foloseasca expresia “tara de cacat”. Dar nici unul nu simte nevoie sa spuna ca el e o curva de cacat. Sau un mahalagiu, lumpen, necalificat, dobitoc.
    Nu. El nu. Doar tara.

    Altii vorbesc de distrugerea fibrei morale. Mizand pe individualismul tipic rasei albe dar si poporului roman, acest individualism a fost transformat prin educatie intr-un egoism feroce, vecin cu imbecilitatea.

    Exemplele sunt nenumarate. Societatea a devenit un joc cu suma zero, in care unii pierd iar altii castiga – din ce in ce mai putin, sau mai rau un joc, in care nu se maximizeaza castiguri ci se maximizeaza pierderile.

    De la dobitocul de sofer de taxi care da cu masina peste tine pe trecerea de pietoni, in goana sa dupa coaja sa de paine, pana la doctorul ce nu mai trateaza gripe ci opereaza transexuali. Nu mai trateaza pacienti ci negociaza procente pentru a prescrie o anumita reteta. La politrucul ce te roaga astazi sa-l votezi, iar maine nu te mai cunoaste.

    Cu asemenea material uman, numai nadejdea la Domnul si la mare mila sa.

  3. tudor says:

    Si spiritul lor n-a murit. Si cei de aici nu i-am uitat. Si legiunea nu va muri niciodata. Amin.

  4. Bibi says:

    I: … Unde ne sunt eroii? … unde ne este eroismul?
    R: … Dupa mare indobitocire care a durat 50 de ani, multi au ramas asa. Fostii mici utc-isti inca ne conduc. Solutia propusa de Timisora cu vestitul Punct 8 a fost respinsa cu duritate. Acum tragem ponoasele in continuare. Probabil ca nepotii copiilor nostri vor fi primii care se vor bucura pe deplin de acest spatiu binecuvantat de atatea frumuseti si bogatii naturale… sau poate nici ei…

  5. Razvan says:

    Bibi, punctul 8 era menit sa invrajbeasca. Tu ce vrei sa faci aici?

    Uite cum stau lucrurile. Deiudaizarea/Derusificarea si Romanizarea aparatului inceputa de Dej si savarsita de Ceausescu a starnit o ura nemasurata in anumite zone.

    Imaginea romanilor pusi sa conduca e de ras. Rezistenta prosteasca la orice noutate, beneficiul personal, lasitatea, crisparea, minciuna, barfa, tradarea, lenea, refuzul de a invata, plagiatul prost, lipsa gandirii critice etc. Cat e de reala si cat e amplificata aceasta imagine a incompetentei romanesti de dinainte de 90?

    Cat e de meritata?

    Cum se raporteaza la incompetentii, lasii si tradatorii de dupa 90? Caci aici nu e nici un dubiu. O industrie nationala nu dispare pur si simplu in neant. Cine i-a recrutat? Cum au ajuns sa compromita o idee la care Codreanu deabia visa – aceea de a romaniza conducerea tarii. Cum au ajuns sa sufoce o tara cu egoismul lor?

    Eu nu cred ca Punctul 8 era directionat sa rezolve problema ci sa constituie baza legala pentru deromanizarea aparatului. O propunere proasta pentru romani in ambele sensuri.

    Un lung mars prin institutii vs. o revolutie culturala.

    Santaj ordinar, infricosarea clasei manageriale in caz de neadoptare – impingerea ei in bratele gastii iliescane. Aruncarea tarii in haos in caz de adoptare (Constantinescu a demonstrat asta fara putinta de tagada).

    De imbunatatit nu a imbunatatit nimic. Dar are adepti.

  6. Iustina Bacosca says:

    Poate din aceasta cauza nu-i canonizeaza: ca au fost legionari. Nu suporta ca au fost patrioti si legionari in acelasi timp. Ei ne vegheaza de acolo din Rai pentru ca Raiul este atemporal si aspatial.
    Chiar daca nu ne canonizam sfintii inchisorilor ei sunt deja sfinti. Astazi a fost Duminica tuturor sfintilor romani. Mare sarbatoare pentru neamul nostru. Inaintasii nostri sunt stalpii credintei si modele de urmat pentru noi toti. Muntii Carpati au fost plini de sfinti. In prezent, Moldova are cea mai mare densitate de manastiri din toata Europa. Poporul roman a suferit si mai are de trecut prin suferinta. Nu vom trece oricum, ci prin credinta si trezire din adormirea in care ne complacem. Somnul nostru este speculat la maxim de tradatori si de strainii care vor sa le fim sclavi.
    Hristos sa ne fie Rege si model! Doamne, ajuta!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova