George Damian: Minciunile Deutsche Welle despre Catedrala Mântuirii Neamului. The Deutsche Welle’s lies about the Romanian Orthodox Cathedral of National Redemption

de George Damian

Jurnaliştii Paul Tutsek şi Zsuzsa Hunyadi de la Deutsche Welle au făcut un reportaj despre Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti. Au strecurat în el o serie de minciuni perverse, preluate pe nemestecate de jurnaliştii din România: statul român favorizează Biserica Ortodoxă Română, Guvernul României plăteşte 600 milioane euro pentru construirea unei biserici, şcolile din România se închid într-un ritm alert, laolaltă cu spitalele. Ce imagine rămâne: o ţară habotnică, lipsită de educaţie şi îngrijire medicală. Dar să vedem minciunile de la Deutsche Welle.

Prima minciună: Catedrala Mântuirii Neamului costă 600 milioane euro

Deci ce zice reportajul Deutsche Welle despre Catedrala Mânturii Neamului: “Biserica Ortodoxă Română şi Guvernul vor plăti împreună cele 600 de milioane de euro necesare construirii catedralei, Guvernul a pus la dispoziţie terenul în valoare de 200 milioane euro”. Mai rămân 400 de milioane de euro de acoperit, şi dacă mergem pe calculul celor de la Deutsche Welle atunci Guvernul va mai avea de plătit doar 100 de milioane euro. Ca să nu spunem că cifra de 600 milioane euro e scoasă de Deutsche Welle din burtă: costul construcţiei a fost evaluat la 200 milioane euro (vezi aici).

Ce a ajuns în presă? Catedrala Mânturii Neamului costă 600 milioane euro, bani plătiţi de Guvern. Nu a verificat nimeni nimic, nu a făcut nimeni nici un calcul. Toată lumea citează după ureche un reportaj făcut după ureche. Dă mai bine să zbieri “Guvernul dă 600 milioane euro pentru o catedrală” – chiar dacă este vorba de o minciună sfruntată.

Bineînţeles, este citat minunatul Remus Cernea. Aici “jurnaliştii” Deutsche Welle o dau cu mucii în fasole: una zice minunatul Remus Cernea, alta traduc ei (pe la 00:40). Deontologie. Bineînţeles, apare şi Ceaucescu şi Securitate. Nu se putea fără. Din păcate, lipseşte Dracula – dar putea şi el să fie înghesuit pe undeva.

A doua minciună: o biserică construită la două zile, trei şcoli închise pe zi

“În ultimii 20 de ani peste 4.000 de biserici au fost construite în România, mulţumită sprijinului guvernamental. Statistic, asta înseamnă că la fiecare două zile a fost încheiată construcţia unei noi biserici. Între timp, în fiecare zi sunt închise câte trei şcoli  şi din ce în ce mai multe spitale.” Aşa zice Deutsche Welle.

Trei propoziţii, trei minciuni. Jurnaliştii din România le-au preluat pe nemestecate, fără să facă nici cel mai mic calcul aritmetic. Dacă ne luăm după cele spuse de “jurnaliştii” de la Deutsche Welle în cele 7300 de zile ale ultimilor 20 de ani, a câte 3 şcoli pe zi – ar fi trebuit să fie închise 21.900 de şcoli (nicăieri nu se spune în ce perioadă au fost închise şcolile, aşa că un ascultător oarecare poate prespune că este vorba tot de ultimii 20 de ani). Nu avea România de unde să închidă 21.900 de şcoli, ţara asta are 320 de oraşe şi 2.859 de comune… Dacă ne gândim şi că sunt închise “din ce în ce mai multe spitale” (tot în ultimii 20 de ani?!?!) şi mai facem un calcul ajungem la cifre astronomice.

Dar dincolo de aritmetică, “jurnaliştii” Deutsche Welle nu citează nici o sursă pentru cifrele pe care le prezintă. Poate le-au primit de la minunatul Remus Cernea şi nu s-au mai gândit să verifice. Doar Remus Cernea este fost catindat la preşedinţie şi preşedinte al Asociaţiei Umaniste! L-or fi întrebat pe minunatul Remus Cernea câţi membri are minunata lui asociaţie şi din ce surse este finanţată? Are măcar un sediu?

Lista bezbojnicilor

Acum să vedem ce au înţeles jurnaliştii din dezinformarea propagată de Deutsche Welle. Am adunat mai jos o listă a ruşinii jurnalismului din România. Oameni care preiau o ştire pe nemestecate, pe negândite – fără să verifice. Adevărate relee de dezinformare.

Continuarea la Ziaristi Online

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “George Damian: Minciunile Deutsche Welle despre Catedrala Mântuirii Neamului. The Deutsche Welle’s lies about the Romanian Orthodox Cathedral of National Redemption”

  1. Anonim says:

    Mult mai periculoase sint cartile carte prezinta negativ istoria si imaginea Romaniei.

    Un exemplu este ghidul turistic despre Romania disponibil in librariile britanice, editat de Inside Guides sub sigla canalului Discovery: https://www.amazon.co.uk/Romania-Insight-Guide-Guides/dp/9812586105/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1309639682&sr=8-5
    Acesta circula in toata lumea anglofona.

    Se preiau fara nici un discernamint tezele maghiare.

    Enormitatea enormitatilor este afirmatia cum ca romanii au revenit la nord de Dunare intrucit s-au putut misca liber in spatiul statului bulgar care controla acest teritoriu.

    Ca manipulare subliminala, in primele pagini se prezinta exact in acelasi format mare, alaturi de un peisaj transilvan si picturile de la manastirea Sucevita, o nunta tiganeasca.

    Aceasta grosolanie pare a fi indiferenta comuniatii romanesti din Marea Britanie, inclusiv celor cu functii diplomatice.

    Daca stiti pe cineva in masura a scrie documentat si coerent editurii, voi procura respectivul ghid si il voi trimite in tara.

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova