Intr-un comentariu la articolul postat pe Roncea.Ro cu titlul Andrei Plesu, Marea Pacaleala. Un fost coleg de facultate al filosofului inchipuit dezvaluie fata murdara a secretarului UTC si UASCR de la Arte Plastice si organizator de grupa PCR, nimeni altul decat Andrei Plesu, rector NEC si membru GDS, jurnalistul Dorin Suciu ne face urmatoarea marturisire:
“Am avut privilegiul de a mă număra, în ultimii săi ani de viață, printre apropiații lui Raoul Șorban (foto). Marele om de cultură, istoric de artă , profesor universitar, pictor, marele Om care a salvat de la moarte sigură sute de evrei și, nu în ultimul rând, marele român care a fost Raoul Șorban, mi-a povestit despre Andrei Pleșu un fapt șocant, petrecut cam pe la sfârșitul anilor 60, începutul anilor 70. Sper să nu greșesc. Cred că întâmplarea e consemnată și în cartea „Invazie de stafii”, poate mă înșel, dar am să caut.
Pe scurt, Raoul Șorban, care cu nu foarte multă vreme ieșit din închisorile comuniste, fusese reabilitat și angajat profesor la Institutul de artă “N. Grigorescu”, la Istoria şi teoria artei, unde era și Andrei Pleșu. Acesta îi făcea o curte asiduă, căutând să-i intre pe sub piele, așa că l-a asigurat pe profesor, netam-nesam, de toată loialitatea sa. Șorban, contrariat, i-a replicat că nu are nevoie de așa ceva, pentru că el este un singuratic și detestă să intre in orice fel de coterie, universitară sau de orice alt gen.
Peste o lună, două, îmi povestea cu umor Raoul Șorban, într-o ședință generală – nu mai rețin de ce gen, în fața corpului profesoral și a studenților, loialul Pleșu l-a criticat cu veritabilă mânie proletară pentru… imoralitate. Adică pentru faptul că fusese căsătorit de trei (sau patru?) ori! Nu am să-i uit replica: „Ce-i drept, mie mi-au plăcut femeile, recunosc, dar am fost în realitate un monogam. Un monogam în serie, dar monogam!” Am reținut-o foarte exact pentru că era un veritabil aforism.
Mai apoi, am citit și ceea ce scrisese Mihai Pelin în jurnalul său „Disidența în cultură”, publicat în serial în Cronica Română: „În ceea ce îl privea pe Raoul Sorban – strălucitul istoric al artei s-a stins intre timp -, ştiam foarte bine ca Pleşu îl duşmănea de peste 30 de ani. Nu ştiu ce va fi fost intre ei, dar a tine în tine o duşmănie preţ de aproape o viața de om, şi s-o faci sa explodeze atunci când iţi vine bine, mi se pare ceva de neconceput cu o minte constituita normal. Nu întâmplător, mulţi m-au avertizat ca om mai răzbunător decât Pleşu este greu de găsit în aceasta tara”.
Îmi pare rău că nu am avut ocazia să-i explic lui Mihai Pelin de ce îl ura într-atât de paranoic Andrei Pleșu pe Raoul Șorban. Odihnească-se în pace amândoi!”
PS: M-a sunat de la Cluj-Napoca dl Constantin Mustață, jurnalist și scriitor, autor a circa 20 de volume, printre altele și a unuia intitulat ”Dialoguri cu Raoul Șorban” apărut în 2002. La pagina 45, imi indică domnia sa, există următorul pasaj: „Ctin Mustață.: – Alte excese? Raoul Șorban: – Dacă este un exces că am divorțat de patru ori, atunci fie! Pentru asta, Pleșu m-a denunțat la Partid că sunt imoral. Am fost discutat public… Ctin Mustață: – De ce a făcut-o Pleșu? Raoul Șorban: – Ca să mă scoată din învățământ. Eram profesor imoral, pentru că am avut prea multe soții…”
Nota mea: Este vorba de o operatiune “clasica”, de capusare a marilor personalitati, observata la gasca descrisa de Mihai Pelin in numeroase cazuri, cum ar fi Noica, Tutea, Anania, etc. Sau, la nivel politic: Iliescu, Constantinescu, Basescu, etc…
M-a sunat de la Cluj-Napoca dl Constantin Mustață, jurnalist și scriitor, autor a circa 20 de volume, printre altele și a unuia intitulat ”Dialoguri cu Raoul Șorban” apărut în 2002.
La pagina 45-a, imi indică domnia sa, există următorul pasaj: „Ctin Mustață.: – Alte excese? Raoul Șorban: – Dacă este un exces că am divorțat de patru ori, atunci fie! Pentru asta, Pleșu m-a denunțat la Partid că sunt imoral. Am fost discutat public… Ctin Mustață: – De ce a făcut-o Pleșu? Raoul Șorban: – Ca să mă scoată din învățământ. Eram profesor imoral, pentru că am avut prea multe soții (…”
Si nu numai atat era o slugarnicie fata de Partid pe care Profesorul Sorban nu a inteles-o niciodata, mai mult el devenind intre timp conducator de doctorate fara a se fi obligat fata de Partid sau Securitate. Profesorul Sorban scrie foarte clar in Invazia de stafii faptul ca desi a fost incarcerat el niciodata nu a fost condamnat, a stat toti acei ani in puscarie nefiind condamnat iar ulterior fiind pus in toate drepturile universitare, inclusiv PCR a facut o dispensa, pe care de altfel nu am mai intalnit-o, i-a completat carnetul de partid cu cotizatia la zi si i l-a predat desi el nu-si platise niciodata acea cotizatie. Sa nu uitam ca primul Rector al Academiei de Arte Frumoase si fondatorul corpului de balet al Operei Romane de la Cluj a fost profesorul Sorban, mai mult cel putin casatoria cu Larisa a fost efectiv de convenienta scapand-o pe aceasta mare balerina de la deportare. Plesu cat si multi altii au incercat sa-si creeze o anumita aura calcand in piciore marea personalitate a Profesorului Raoul Sorban, dar prietenii nu i-a pierdut niciodata. Sa ne amintim de profesorul Sorban mai ales ca anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea sa fapt pentru care sa speram ca vom avea cel putin o manifestare la Cluj.
Cu stima
Doamne ajuta!
Un om deosebit de inzestrat, si sufleteste, si cerebral. Avea acel gen de privire pe care numai la marile personalitati, dedicate cetatii si, bineinteles, pline de generozitate, o intalnesti. Nu era nevoie sa vorbeasca. Privirea sa spunea tot.