Faimos pentru crucile lui albastre – albastre precum cerul, precum veșnicia (în viziunea creatorului său, Stan Ioan Pătraș) – Cimitirul Vesel din Săpânța, monument protejat de UNESCO, este poate unul dintre cele mai cunoscute situri de acest fel din lume, cu un aflux de vizitatori tot mai mare de la un an la altul.
Totuși, oricât de mulți turiști s-ar perinda – gureși sau tăcuți – printre crucile albastre cu versuri hâtre și desene pilduitoare, locul nu-și pierde semnificația dintâi, aceea de cenotaf al străbunilor. Ieșind din arealul acestui sat cu marmureșeni năstrușnici, evlavia omului simplu plutește în aer, în sunetul clopotului de la Mănăstirea Peri.
Continuarea şi 20 de Fotografii de Cristina Nichituş Roncea la Reporter Antena Satelor
Tara Fagarasului? “E o «tara» fascinanta, in care, la aproape fiecare intersectie de drumuri, se afla cate o troita cu bratele intinse spre cer ca intr-o rugaciune muta!”
Pana nu demult, Tara Fagarasului, cea autentica, navadita, urzita, tesuta la razboiul lumii, parea sa nu mai apartina decat batranilor, scrie Simona Lazăr.
Intre timp, insa, la Mandra, la Boholt si-n Cetatea Fagarasului – ca si prin alte sate de prim-prejur – aparura mai multi tineri (ori mai putin tineri) pusi pe cules povesti, asa cum taranul nostru culege, la timpul lui, graul sa-l puna in cununa, porumbul, sa-l aseze in cosere, canepa si inul, sa teasa panza curata din ele.
Un astfel de ceas este și acesta, al Învierii!
Integral şi 20 de Fotografii de Cristina Nichituş Roncea la Reporter Antena Satelor