Luptătorul bucovinean Vasile Ilica a plecat Acasă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cercetatorul Vasile Ilica decorat de Ministerul Apararii Nationale la cererea Civic MediaStimate domnule Roncea,

Vă anunț cu regret că istoricul și veteranul de război Vasile Ilica a decedat în data de 20 octombrie 2015, la ora 4 dimineaţa, cu doar puţin timp înainte de a împlini 91 de ani.

Din 2012, autoritățile ucrainiene i-au interzis intrarea în Ucraina, fapt care s-a petrecut chiar în perioada de Paști – imediat după comemorarea Masacrului de la Fântâna Albă – când domnul Ilica mergea înspre satul natal și când a fost oprit la graniță. Motivul : ducea cărți pentru românii abandonați din ținutul natal. S-a adresat președinților Băsescu și Iohanis pentru rezolvarea interdicției abuzive, în dorința de a revedea ținuturile natale. A fost tratat cu vorbe frumoase, în realitate cu dispreț, și nu s-a rezolvat nimic. 

Poate veți face cunoscut acest episod tragic din viața legendei vii a bucovinenilor abandonați.
Cu respect,
un frate bucovinean,
dr. ing. Dan Ciobanu

O veste extrem de tristă. De patru ani, bătrânul erou nonagenar Vasile Ilica încerca să-şi revadă casa părintească, să-şi îngrijească mormintele părinţilor, la o vârstă la care şi el se pregătea de marea trecere spre veşnicie. În patru ani, România, stat NATO şi membru UE, nu a reuşit să-şi pună în drepturile sale legitime un cetăţean venerabil-model, în ciuda acordurilor internaţionale încălcate de Ucraina prin această interdicţie abuzivă, impusă în dispreţul ajutorului necondiţionat pe care Bucureştiul îl acordă Kievului pe plan politic.
Cazul emblematic al veteranului Vasile Ilica, cercetător asiduu al crimelor sovietice împotriva românilor din Bucovina natală, demonstrează fără tăgadă impotenţa totală a celor care susţin că reprezintă România de azi şi poziţia lor reală de figuranţi penibili ai scenei europene şi internaţionale.
Zeci de memorii şi de scrisori de ajutor a adresat Vasile Ilica Ministerului Afacerilor Externe şi Preşedinţiei României, împreună cu organizaţiile societăţii civile care l-au sprijinit, de-a lungul a două mandate, de la Băsescu, “apărătorul” românilor de pretutindeni, la Iohannis, cel cu “ţara înapoi”.
Tot ce mai speram şi mai spera acum bătrânul luptător era să-i expire interdicţia de cinci ani. Mai avea un an.
Acum are libertatea de a merge ACASĂ!

Înmormântarea a avut loc joi, 22 octombrie, la cimitirul Rulikovschi din Oradea, capela Hasas.

IN MEMORIAM VETERAN VASILE ILICA (1924-2015)

Nãscut la 11 noiembrie 1924 în Broscãuţii Noi, raionul Storojineţ, regiunea Cernãuţi, din nordul Bucovinei, se stabileşte la Oradea în anul 1952. De profesie constructor, format la Şcoala de Ofiţeri de Geniu a Armatei Române, exersat în dispozitive militare de luptã, colonelul VASILE ILICA documenteazã şi semneazã ca vrednic scriitor de istorie cele opt cãrţi rãmase posteritãţii, aducând luminã şi mãrturii prin titluri incitante: Martiri şi mãrturii din nordul Bucovinei, Momente din istoria zbuciumatã a Bucovinei, Bucovina pe calea reântregirii, Bucovina abandonatã, Bucovina noastrã, Basarabia la întâlnire cu istoria…Toate cãrţile argumentând nedreptatea unei istorii a suflãrii româneşti greu încercatã în Bucovina şi Basarabia de masacre, deportãri, întemniţãri şi dezrãdãcinãri. Exprimând sensibil prin sufletul lui bucovinean, soarta neânţeleasã pe deplin nici astãzi a acestei pãrţi de Românie, doritã de imperii cu ţari şi împãraţi, cu protocoale neştiute şi rãzboaie, cu urme şi rãni sângerânde încã. Şi-a dedicat viaţa activitãţii de studiere şi cercetare a istoriei Bucovinei şi Basarabiei, scriind, cercetând, editând…

Anul 2015 a fost pentru VETERANUL VASILE ILICA, un an al onorurilor:

Ministerul Apãrãrii Naţionale i-a conferit medalia în aur şi brevetul „Emblema de Onoare a Armatei României – cu însemn de pace“, la manifestarea publicã organizatã de A.N.C.M.R. Bihor la Liceul Teoretic „Aurel Lazãr“. A participat la manifestãrile naţionale de la Memorialul Victimelor Comunismului şi Rezistenţei din Sighetul Marmaţiei, la Marghita sãrbãtorind Ziua Unirii Principatelor Române, la Bucureşti la festivitatea acordãrii Premiului “Mile Cãrpenişan”, la Oradea la manifestarea Asociaţiei Morãriţa de comemorare a consulului general Mihai Marina, unde a susţinut o alocuţiune publicã, etc.

Publicarea celor 6 liste cu 222 de deţinuţi politici bucovineni (români, ucrainieni, evrei, polonezi) care se aflau la data de 22 iunie 1941 în închisoarea din Cernãuţi, fiind executaţi în secret de cãtre NKVD-ul sovietic şi îngropaţi apoi pe teritoriul fostului Cimitir militar român din Cernãuţi, în cartea „Momente din istoria zbuciumatã a Bucovinei“, a însemnat interdicţia intrãrii în Ucraina, pentru o perioadã de cinci ani, decizie care expira în 15.12.2016!

Duce cu el în mormânt aceastã nedreptate şi rãutate a autoritãţilor ucrainiene de astãzi, neputinţa şi dezinteresul autoritãţilor române neimplicate în anularea acestei decizii securiste, poate tocmai sã rãmânã mai puţin rãu în lumea noastrã! Cu suferinţa cã nu a putut sã vadã, sã îngrijascã „livada şi casa natalã din Broscãuţii mei, de lângã Cernãuţi, din Ucraina…“

Cu un an în urmã la serbarea împlinirii celor nouãzeci de ani, prietenul nostru, VETERANUL VASILE ILICA, o carte de istorie trãitã, un istoric autentic prin tot ce a scris despre neam şi Ţarã, cu lacrimi în ochi se ruga sã-L ţinã Domnul, sã apuce sã mai vadã odatã, icoana din sufletul sãu, Bucovina natalã… România lui neuitatã…

Dumnezeu Sã-ţi rânduiascã odihna cea meritatã aproape de Îngerul Neamului Românesc pe care atât de mult l-ai iubit şi slujit! Rãmas bun prietene drag,

VETERAN VASILE ILICA!

Asociaţia Morãriţa – Oradea

Uniunea Regionalã a Românilor din Dreapta Tisei – Ucraina

Asociaţia Naţionalã a Veteranilor de Rãzboi – Filiala Bihor

Direcţia de Culturã Bihor

Cenaclul Literar „Barbu Ştefãnescu Delavrancea“

Redacţia revistei Familia Românã – Baia Mare

Biblioteca Judeţeanã „Gheorghe Şincai“ – Bihor

Asociaţia Cultural Patrioticã „Avram Iancu“ Marghita

Biserica Albã – Marghita

Biserica Buna Vestire Oradea

Societatea „Mihai Eminescu“ din Cernãuţi

Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni – Filiala Oradea

A.N.C.M.R. – Filiala Bihor

Asociaţia Culturalã Pro Basarabia şi Bucovina Bihor

Fundaţia Academia Civicã – Bucureşti

Asociaţia Civic Media – Bucureşti

Basarabia-Bucovina.Info

Societățile românești din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatica

Citiţi: ,,VASILE ILICA – patriot român, prigonit de statul fără istorie ucrainean”, a plecat în veșnicie

Ziaristi Online: Moartea unui mare Român, interzis în Ucraina şi abandonat de MAE: veteranul Vasile Ilica, purtător al Emblemei de Onoare a Armatei României, în aur

Dl Vasile Ilica distins de Familia Romana - Foto Gheorghe Petrila - Basarabia-Bucovina.Info

 

Print Friendly, PDF & Email
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Luptătorul bucovinean Vasile Ilica a plecat Acasă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

  1. Muad'dib says:

    De acum granițele nu mai contează pentru el… Celor ce i’au greșit le vor mai prilejui multe „bucurii” granițele între care și’au închis sufletele… Dar, fiecare cu alegerile lui.
    Dumnezeu să’l hodine’n pace și să’i vegheze veghea de veci!

Leave a Reply

Powered by WordPress

toateBlogurile.ro

customizable counter
Blog din Moldova