Lucrarile de demolare continua in acest week-end la imobilul din str. Gutenberg nr. 3. Fapta este penala din doua motive precizate in art. 24 din Legea constructiilor:
a) Inspectoratul de Stat in Constructii a dispus oprirea lucrarilor prin procesul verbal pe 18.06.2010. Continuarea lucrarilor dupa ce organul competent dispune oprirea acestora constituie infractiune.
b) Imobilul se afla in zona de protectie a monumentului istoric clasa A „Sf. Ilie” Gorgani. Desfasurarea de lucrari neautorizate in zona de protectie a monumentelor istorice constituie infractiune.
Nu este prima oara cand echipa demolatorilor demoleaza imobilul din str. Gutenberg nr. 3 dupa dispunerea opririi lucrarilor. De doua sau trei ori, politistii de la Sectia 17 au intervenit si au oprit lucrarile, interogand la sectie pe faptuitori.
Sambata 17 iulie, politistii de la Sectia 17 au refuzat sa intervina, afirmand ca pentru ei cazul este inchis, intrucat au inceput cercetarile asupra infractiunii savarsite datile trecute. Politistii au conditionat interventia de o cerere din partea Inspectoratului de Stat in Constructii. Atat ofiterul-sef al Inspectoratului de Stat in Constructii cat si inspectoarea de caz Carmen Ionescu au apreciat ca acest caz nu reprezinta o urgenta pentru a fi tratat in week-end.
Cererea de clasare ca monument istoric a imobilului din str. Gutenberg nr. 3 nu a fost inca solutionata de Ministrul Culturii (detalii mai jos). Deci pentru un imobil potential monument istoric si pentru o infractiune in curs, Politia si Inspectoratul de Stat in Constructii nu considera cazul suficient de important pentru a interveni in week-end. Chiar daca legislatia nu ofera competente precise niciunei institutii in astfel de cazuri, organizatiile noastre considera inadmisibil ca cele doua institutii care pot interveni impreuna, Politia si Inspectoratul de Stat in Constructii, nu o fac.
Istoria cazului Gutenberg 3:
– pe 22 iunie 2009, Primarul Sectorului 5 emite autorizatia de desfiintare pentru imobilul din Gutenberg 3, in urma avizului favorabil al Directiei de Cultura Bucuresti
– in toamna anului 2009, studiul istoric realizat de arhitectul Adrian Craciunescu recomanda clasarea imobilului ca monument istoric
– pe 11 ianuarie 2010 Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Siturilor (Pro-Do-Mo) solicita Directiei de Cultura Bucuresti declansarea procedurii de clasare de urgenta a imobilului ca monument istoric
– Directia de Cultura Bucuresti respinge cererea Asociatie Pro-Do-Mo pe 1 februarie 2010; Asociatia face contestatie la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice
– pe 25 mai incep lucrarile de demolare la imobilul din Gutenberg 3
– pe 26 mai, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice recomanda de principiu Ministrului Culturii clasarea imobilului ca monument istoric
– pe 28 mai, Prefectul ataca in instanta autorizatia de desfiintare, in urma solicitarii Ministerului Culturii; conform legii, autorizatia se suspenda pana la finalizarea procesului
– pe 29 mai, Inspectoratul de Stat in Constructii dispune oprirea lucrarilor
– pe 2 iunie, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, desi nu are cvorum, isi schimba opinia si recomanda Ministrului Culturii sa nu claseze imobilul ca monument istoric
– pe 17 iunie, Inspectoratul de Stat in Constructii prin „eroarea” inspectoarei Carmen Ionescu dispune continuarea lucrarilor de demolare
– pe 18 iunie, Inspectoratul de Stat in Constructii corecteaza eroarea si redispune oprirea lucrarilor
– pana la aceasta data, Ministrul Culturii nu s-a pronuntat asupra cererii de clasare a imobilului din Gutenberg 3 ca monument istoric.
In urma atitudinii directorului Nicolae Stan al Directiei de Cultura Bucuresti in acest caz, 20 de ONG-uri au solicitat Ministrului Culturii demiterea acestiuia pe 3 iunie 2010. Ministrul nu a raspuns inca acestei solicitari.
In urma atitudinii Directiei de Cultura si in general a atitudinii Ministerului Culturii in acest caz, arhitectul Adrian Craciunescu si-a inaintat demisia din Comisia Zonala a Monumentelor Istorice.
Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Siturilor (Pro-Do-Mo)
Asociatie pentru Memorie Identitara „Carpatii”
Contact: Nicusor Dan, 0732.290.539
DİN PACATE,ASİSTAM LA MUTİLAREA BUCUREŞTİULUİ !!!FİECARE COLTZİŞOR DİN BUCUREŞTİ(DİN CLADİRİLE VEKİ ALE BUCUREŞTİULUİ,ESTE O PARTE DİN TRECUTUL NOSTRU, ACESTE CLADİRİ AU FOST ‘MARTORE’LA EVENİMENTE İSTORİCE. CIND UN POPOR RAMINE FARA TRECUT ,RAMINE FARA O PARTE DİN PROPRİA İSTORİE.
ORGANELE CARE DAU SEMNATURA PT.DEMOLAREA ACESTOR CLADİRİ DE O VALOARE DEOSEBİTA/İNESTİMABİLA SPİRİTUAL/MATERİL,AR TREBUİ SA SE MAİ GINDEASCA O DATA !!!ESTE GROAZNİC SA VEZİ IN LOCUL ACESTOR CLADİRİ/MONUMENTE DE O DEOSEBİTA FRUM– USETZE ARHİTECTURALA,MONŞTRİİ DE BETON Şİ STİCLA,İNESTETİCİ Şİ BANALİ,…SAU PARCARİ !!!TOATE ORGANİZATZİİLE,TOATE PERSOANELE DİN ROMANİA,Şİ NU NUMAİ,CARE IŞİ İUBESC BUCUREŞTİUL Şİ TRECUTUL,AR TREBUİ SA İ A URGENT ATİTUDİNE,Şİ SA OPREASCA DİSTRUGEREA ORAŞULUİ,CARE ODATA A FOST ‘MİCUL PARİS’.
DOMNULE VİCTOR RONCEA, DE LA DUMNEAVOASTRA AŞTEPTAM SA FACETZİ CEVA,SA STRINGETZİ SEMNATURİ ON LİNE,SAU ORİCUM,SA FACETZİ PLINGERİ,CERERİ,-SA İEŞİTZİ LA TV. Şİ SA FACETZİ CUNOSCUT INTREGİİ TZARİ-,ADİCA SA FACETZİ CEVA RAPİD,PT. SALVAREA BUCUREŞTİULUİ !!!
SCUZE,TASTATURA,-DİN CLADİRİLE VEKİ ALE BUCUREŞTİULUİ- ERA IN PARANTEZA .
A SE INTZELEGE :-FİECARE COLTZİŞOR DİN BUC.-ESTE-O PARTE A TRECUTULUİ
SE INCEARCA STERGEREA ISTORIEJ. ACTIUNEA ESTE SIMILARA CU CEA A BONBARDARII CIMITIRELOR DIN JUGOSLAVIJA…
NATIONALISTII ROMANI CONTINUA SA FIE BATJOCORITI…
MINISTRUL CULTURII ESTE UN EXCREMENT NEOBOLSEVIC!
EU CRED CA ASTA JE UN ACT CARE NU VA FI SINGUR…SUNT CONVINS CA ACTE DE A STERGE ISTORIJA ROMANIEI VOR CONTIUNUA…
BLESTAMATI DIN TATA IN FIU SA FIE TOTI CEI CARE PUN UMARUL LA DISTRUGEREA ACESTUJ MONUMENT AL ROMANISMULUI!